Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Wookiee

ETA 2824-2 Certina DS Action Diver vs Longines HydroConquest

Rekomendowane odpowiedzi

Co do lumy - nie podejrzewaj bo się zawiedziesz, to drugie zdjęcie nie mówi nic. Jak naswietlisz zegarek i od razu zrobisz mu zdjęcie, tak jak w porownaniu z rolkiem, na dluzszym czasie naświetlania, to każdy z nawet średnią luma będzie tak wyglądał. Pierwsze zdjęcie jest z testu porównania lumy i było robione długo po naswietleniu.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowsza wersja jest jeszcze bardziej ugrzeczniona ;] Zawsze wolałem kropki od cyferek ale z drugiej strony nowszą wersję znalazłem taniej niż starą  :huh:

nowsza wersja jest mniej popularna. Na zywo wyglada jak malowanka. Starsza ma nakladane indeksy, co niby swiadczy dobrze o zegarku. Takowe posiadaja te z wyzszej polki ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnosnie pierwszego wpisu system DS to nie antywstrzas certiny tylko dodatkowe uszczelnienie.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowsza wersja jest mniej popularna. Na zywo wyglada jak malowanka. Starsza ma nakladane indeksy, co niby swiadczy dobrze o zegarku. Takowe posiadaja te z wyzszej polki ;)

Nakładane indeksy to jeden z tych argumentów, które mnie przekonują do starszej wersji. Natomiast warto zaznaczyć, że starsza wersja ma bransoletę z polerowanymi na błysk środkowymi ogniwami - osobiście preferuję pełny mat w nowszej.

Wracając do zestawienia Certina vs HC - Certina ma większą średnicę koperty (44mm) od HC (41mm). Przy czym HC i tak wypada dosyć duże na nadgarstku (przynajmniej tak było u mnie).

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dosyć szczupły nadgarstek więc i tak zdecydowałbym się na wersję 39mm ;] Częściowo polerowana bransoleta aż tak mnie nie odrzuca. Pytanie jeszcze co do wersji starej/nowej: poza stroną wizualną coś się zmieniło? Jak jest z damską wersją tego zegarka? Znalazłem prawie identyczny jak stary (ma kreseczki pomiędzy sekundami - 1/5s chyba) i wymiar ~29mm. Domyślam się że forumowicze to w większości faceci ale może ktoś sprawił taki żonie? ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem w pierwszym poście - Stara wersja jest na werku L633 (ETA 2824) Nowa wersja jest na werku L619 (czyli ETA 2892) -2892 przeważnie jest uznawana za nieco lepszą od ETA 2824 - ale to zależy od wykonania obu danych egzemplarzy. Tutaj mówimy o werkach branych na warsztat przez tego samego producenta, więc można podejrzewać, że L619 będzie o włos lepszy od L633 - ale nie mówimy tu o jakiejś wyraźnie zauważalnej różnicy - oba w ogólnym rozrachunku powinny sprawować się porównywalnie.

Ja też zamierzam iść w 39mm. Mam kościsty i dosyć kanciasty nadgarstek o obwodzie 16,5-17cm i wersja 41mm była na styk. Wersja damska to prawdziwy maluszek.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak, przynajmniej w Longinesie będzie wersja top.

No to mnie zaskoczyłeś teraz... :)

Ale jeśli już zwiększać budżet to po to żeby kupić coś ze swoim mechanizmem i olać "składaki" MM Submariner np. Faktycznie ETA TOP to już inna bajka ale to nadal obcy mechanizm...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam serio nie ma wersji top. Pomijając, ze w dobrych kilku miejscach w sieci można przeczytać, że pakują tam wersję elabore i dostosowują ją do swoich wymagań (Longines odpowiada tak na maile z zapytaniami, tu na Forum kolega Tik Tak obstaje twardo za elabore), byłoby to zupełnie nielogiczne, gdyby w modelu HC za 4500zł pakowali wersję top, a w sztandarowym modelu Flagship za 5500zł pakowali elabore.

Sam incabloc nie świadczy o tym, że to wersja top. Istnieją wersje elabore z incabloc.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.