Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Wookiee

ETA 2824-2 Certina DS Action Diver vs Longines HydroConquest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość ;]

Przymierzam się do zakupu zegarka do 4000zł. Zacząłem poszukiwania z trzema wymaganiami: szafirowe szkiełko, automat, bransoleta. Po jakimś czasie doszedłem do wniosku że najbardziej podobają mi się divery i udało mi się ograniczyć pulę finalistów do Certiny C013.407.11.051.00 i Longinesa L3.642.4.96.6. Zauważyłem że w środku mieszka ten sam mechanizm - ETA 2824-2 więc pomijając kwestię werku waśnie, mam następujące pytania:

Jak w obu tych zegarkach wypada stosunek jakości do ceny? Warto dopłacić 50% ceny Certiny do Longinesa? Jak jest z jakością wykonania obu tych zegarków?

Dodam, że nie jestem jakimś zegarkowym maniakiem, nie zależy mi na "szpanie" (Longines uchodzi bodaj za lepsza markę) tylko na świadomym wydawaniu pieniędzy a wizualnie oba zegarki podobają mi się niemal jednakowo ze wskazaniem na Certinę.

Certina chwali się systemem antywstrząsowym DS - jest to element werku czy jakiś mechanizm cechujący właśnie Certinę, którego nie ma w Longinesie?

Rozumiem że jeśli w obu tych zegarkach siedzą te same bebechy to ich niezawodność jest porównywalna. Poprawcie mnie jeśli się mylę ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jakość w longinesie będzie lepsza niż w certine . Bebechy mają identyczne . Z tych dwóch wybrał bym longinesa , ale dorzucił bym trzeciego :

Orient star 300 m ( Własny mechanizm)

http://i250.photobucket.com/albums/gg267/bricktop_at/Orient_Star_300m/DSC_1474.jpg

http://img.tarad.com/shop/w/winmilan/img-lib/payslip_20121002170519.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już w kilku miejscach na forum, ale powtórzę, bo temat tego wymaga.

Pierwszy punkt za HC - Całkiem niedawno ogladałem i Hydroconquesta i Certinę i moim zdaniem HC wypada lepiej/ciekawiej. Certina (w mojej opinii) wygląda bardziej zabawkowo/sztucznie - chociaż zaznaczam, że to moje subiektywne odczucie i jeżeli komuś ten zegarek bardziej odpowiada, to jestem w stanie to zrozumieć.

Drugi punkt idzie dla Longines za bycie (znów moim zdaniem) nieco bardziej prestiżową marką niż Certina. Różnica nie jest kolosalna, ale wydaje mi się, że znacząca.

Trzeci punkt idzie dla HC za design. Ludzie którzy mówią, że jest i tak "rolkowy" (w sensie podobny do Rolexa Submarinera) moim zdaniem (znów) mocno przesadzają. Hydroconquest "przegryzł" się trochę na rynku swoim designem i moim zdaniem jest bardziej oryginalny, niż ta Certina, której z pewnością o wiele bliżej do zgapiania wyglądu Submarinera (nie, żeby to było coś złego).

Jedna dziesiąta punktu, ostrożnie, znów dla HC za werk. Nie dam sobie głowy uciąć, ale wydaje mi się, że w Longines można oczekiwać wyższej jakościowo wersji 2824-2 niż w Certinie - mogę się mylić. Z pewnością za to Longines reklamuje ten werk jako bardziej swój (Longines caliber 633) - sprytny marketingowy zabieg możliwy dzięki delikatnej modyfikacji stockowej ETY.

Druga sprawa jest taka, że nowa generacja HC ma werk z oznaczeniem L619, a ten jest już oparty na ETA 2892.

Jedna setna punktu - sam odkładam na HC. Jedyne co może mnie powstrzymać przed jego kupnem to ew. pojawienie się okazji na kupno taniej Davosy Ternos, albo Squale 1545 - ale to już typowo "rolkowe" zegarki.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głos na longinesa.

Mam czarnego LHC i ostatnio chciałem dokupić właśnie niebieską certinę - wrażenia podobne jak kolega MasterMind.

Na plus dla Longinesa jeszcze większe WR.

Obydwa zegarki co prawda sportowe, jednak Longines jest bardzo "grzeczny" przez co bardziej uniwersalny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceetina ma lepszą lume, Longines wyjątkowo słaba jak na divera. Certina ma iso 6425. Akrylowy bezel w Certinie łatwo się rysuje. Jak Certina się podoba to nie ma sensu dopłacać do hydro.

MasterMind - jaką modyfikację ety masz na myśli? Co jest zmodyfikowane?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o to, że Longines rozbudował stockową ETĘ o elementy w technologii Time-Turner, który pozwala użytkownikowi cofać się w czasie, po wystawieniu koronki do pozycji 4tej i kilkukrotnym przekręceniu.

A na serio słowo "modyfikacja" zostało użyte przeze mnie niewłaściwie/nieszczęśliwie. Cały sens wypowiedzi ograniczać się powinien do stwierdzenia, że: Longines "udaje" przed klientem bardziej od Certiny, że werk jest bardziej "ichny". Nadając mu własny numer (typu L633 albo L619) sprawiają wrażenie werku In-House, a tak naprawdę cała ich "delikatna modyfikacja" ogranicza się do walnięcia graweru "Longines" na wachniku.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówią, że im wyżej w piramidzie, tym lepiej wyregulowana ETA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem werki L633 i L619 oparte są na wersji elabore, a użytkownicy często cieszą się osiągami mieszczącymi się w standardzie COSC. Natomiast nie wiem, co siedzi w Certinach DS-1, ale nie zdziwiłbym się, gdyby to był ładnie przyzdobiony standard.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MasterMind - jaką modyfikację ety masz na myśli?

Cenową :D

No chyba że jest to 2892, wtedy jest to jakościowo inna liga.

Wyjąłem teraz swojego Hydroconquesta (wersja czarna). Wg mnie porównanie zegarków jest lekko tylko na korzyść HC.

Tak naprawdę mocna różnica na korzyść HC to jest jak tam zrobiony jest dekiel. Reszta wg mnie jest na porównywalnym poziomie.

No może jeszcze z wyjątkiem wskazówek w HC które delikatnie w HC wyglądają lepiej.

Na minus HC a na plus Certiny jest okienko datownika które w Certinie jest czarne I białe cyfry. Wg mnie wygląda to lepiej niż w Longinie,

białe tło czarne cyfry.

Jeszcze kwestia mechanizmu.

Mechanizm Certiny to ETA 2824 tak jak I w Longinesie. Wg mnie obie w wersji Top. (patrząc na fotki 633)

Popatrz jeszcze on Orisa diverka (w wersji niebieskiej) oraz Davose (była by nawet wersja z trytem). Oris ma przeszklony dekiel jak by Ci się taki bajer podobał.

Ale wg mnie nuras I przeszklony dekiel to nie idzie ze sobą w parze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm Certiny to ETA 2824 tak jak I w Longinesie. Wg mnie obie w wersji Top.

To raczej nie możliwe w tej cenie żeby to była wersja Top.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie możliwe w tej cenie żeby to była wersja Top.

A jednak, przynajmniej w Longinesie będzie wersja top.

Etachoc jest w base I elabore, W top I chronometer jest system Incabloc.

Etachoc

Etachoc.jpg

Incabloc

Incabloc.jpg

Dodajmy że są dosyć spore różnice w użytych materiałach pomiędzy base I elabore a top I chronometer.

A teraz L 633 Longinesa I wyraźnie widoczny Incabloc 

3587009j_xxl.jpg?v=1

Na koniec jeszcze tylko różnica pomiędzy Top a COSC (czyli chronometer)

otóż dostajemy konstrukcujnie I materiałowo TO SAMO tylko ze wersja COSC przychodzi z dodatkowym papierkiem którym każdy nie omieszkałby się pochwalić (jeśli za niego dopłaci).

A jak się nie chwali to znaczy że go nie ma :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do autora wątku, zwykle pomagamy przekroczyć budżet. Podobają Ci się Ulysse Nardin? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się zaczyna ..... :) jeśli zwiększysz budżet , to .... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do autora wątku, zwykle pomagamy przekroczyć budżet.

Nasza pomoc jest nieoceniona xD

A co do wersji top w HC, to byłoby raczej dziwne, biorąc pod uwagę fakt, że na WUS kilku(nastu) użytkowników pisało do Longines w sprawie L633 i dostawało od producenta odpowiedzi w stylu:

Movement is based on ETA Elabore and is later decorated and adjusted in relation to our technical specifications.

Co do twierdzenia, że Incabloc oznacza wersję top, to czytałem, iż niekoniecznie jest to prawdą. Ponoć mają o tym świadczyć także kształt "szprych koła balansu" (tłumacząc dosłownie z ang. "balance wheel spokes"). Jeżeli proste - elabore, jeżeli zakrzywione - top - ale tutaj tylko powielam to, co przeczytałem. Zegarmistrzem nie jestem. Natomiast na zdjęciach przedstawionych widać dokładnie, że Longines ma je proste, a na poglądówce od incabloc są zakrzywione.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet i tak już zwiększyłem (zaczęło się od Certiny ;P). Do momentu przeczytania mało pochlebnej opinii myślałem jeszcze o Steinhart Ocean 500. Certina podoba mi się trochę bardziej wizualnie właśnie ze względu na to, że jest bardziej surowa - Longines moim zdaniem jest bardziej "cywilizowany" ;]

Wspomniano o luminescencji - właśnie mnie to zastanawia bo Certina na wszystkich fotkach świeci pięknym, błękitnym kolorkiem a Longines różnie - widziałem zdjęcia gdzie wszystko świeci na niebiesko a wskazówka minutowa na zielono oraz takie, gdzie wszystko świeci na zielono i to słabo jak jakiś komunijny noname o.O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytać uważnie, co koledzy piszą :)

Ceetina ma lepszą lume, Longines wyjątkowo słaba jak na divera.

I tu się zgadza. Sam dodam, że luma mnie osobiście w zegarkach nigdy nie podniecała. W diverach rozumiem porównania, tylko jeżeli się ich rzeczywiście używa do nurkowania, a nie jako zwykłych zegarków użytkowych.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam informację o lumie Longinesa. U mnie świeci na zielonkawo I dosyć krótko.

Breitling świecił lepiej. To może Breitling? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kto zaczął :P? przypomnij sobie pierwszy post w temacie.

No w sumie ... ;) ;)

Panowie , może poczekamy na autora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jak z lepsza luma to cos od Seiko :). Chociaz i tak bylbym za LHC, bo jest bardzo ladny moim zdaniem :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko MM tylko to już z budżetem fruniemy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest miarodajne. W moim Seiko luma swieci cala noc, w Certinie z godzine-dwie  :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zdjęcie jest tendencyjne. Ustawka można rzec. Longines się po prostu zawstydził i przygasł, widząc w jakiej konkurencji go zestawiono.

Śmiem podejrzewać, że nowsza generacja HC ma trochę lepszą lumę.

PS: Tak szczerze mówiąc kolego Wookiee, jak fan SW, do fana SW - jeżeli masz wyłożyć te 4 kafle na HC, to na Twoim miejscu brałbym własnie nowszą wersję

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS: Tak szczerze mówiąc kolego Wookiee, jak fan SW, do fana SW - jeżeli masz wyłożyć te 4 kafle na HC, to na Twoim miejscu brałbym własnie nowszą wersję

Nowsza wersja jest jeszcze bardziej ugrzeczniona ;] Zawsze wolałem kropki od cyferek ale z drugiej strony nowszą wersję znalazłem taniej niż starą  :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.