Pazi1980 0 #2626 Napisano 6 Lutego 2019 Witam!Mam taki problem: po wymianie baterii w casio gst 200cp mała wskazówka funkcyjna zwariowała i błędnie pokazuje np. Przy wybraniu funkcji alarmu wyskakuje stoper.Dodam że zegarek jest oryginalny i przed wymianą baterii było ok.Da się zrobić jakiś reset ustawień?Proszę o pomoc Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9142 #2627 Napisano 6 Lutego 2019 Witam!Mam taki problem: po wymianie baterii w casio gst 200cp mała wskazówka funkcyjna zwariowała i błędnie pokazuje np. Przy wybraniu funkcji alarmu wyskakuje stoper.Dodam że zegarek jest oryginalny i przed wymianą baterii było ok.Da się zrobić jakiś reset ustawień?Proszę o pomoc Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu TapatalkaOglądaj od 20:37. https://youtu.be/kO1kdS2YK-c 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pazi1980 0 #2628 Napisano 6 Lutego 2019 Oglądaj od 20:37. https://youtu.be/kO1kdS2YK-cDzięki! Udało mi się pięknie ustawić.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję! Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9142 #2629 Napisano 6 Lutego 2019 Dzięki! Udało mi się pięknie ustawić.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję! Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu TapatalkaMatejowi podziękuj, bo to jego filmik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yusuf 6 #2630 Napisano 6 Lutego 2019 Czołem,postanowiłem wzorem kolegi TomG80 zmienić wyświetlacz w Kingu na pozytyw. Generalnie operacja się udała, jednak pacjent częściowo zmarł. Otóż przy okazji dłubaniny oglądałem, a raczej słuchałem sobie kanału na YouTube i właśnie, gdy kolega mówił, żeby uważać na sprężynki, których po upuszczeniu można już nie odnaleźć, wkładałem te krótkie od podświetlenia. No pech chciał, że wymsnęła się z pęsety na podłogę, nie pomogła latarka ani magnes. Zegarek złożyłem, podświetlenia brak. Jutro sprawdzę czy moja lokalna pani zegarmistrz ma coś takiego, a jeśli nie, czy któryś z kolegów poratuje?Przy okazji, po rozebraniu i złożeniu modułu G pokazał charge, a po 15 minutach wskoczył na H, czy to normalne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9142 #2631 Napisano 6 Lutego 2019 (...) Przy okazji, po rozebraniu i złożeniu modułu G pokazał charge, a po 15 minutach wskoczył na H, czy to normalne?Po rozłożeniu modułu i ponownym złożeniu (czyli odcięciu zasilania) powinieneś zrobić reset modułu zwierając przy pomocy pęsety punkt "AC" na płytce z masą, czyli blaszką okalającą moduł. Ale jak widać po czasie doszedł do siebie, skoro pokazał "H". Odnośnie tych maleńkich sprężynek to może być trudny temat, gdyż Casio nie ma tego jako części zamiennej, gdyż jest to element modułu. Ale może faktycznie lokalna pani zegarmistrz coś pomoże? Byłoby dobrze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 655 #2632 Napisano 6 Lutego 2019 Jakieś spręzynki sie u mnie walają od modułu 5610 także jak coś mogę poratiwać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yusuf 6 #2633 Napisano 7 Lutego 2019 TomG80, dzięki za info, po tej sprężynce zupełnie zapomniałem o resecie. GigBit, Królu Złoty, dzięki, odezwę się wieczorem, pani zegarmistrz coś tam podobnego mi dobrała, to spróbuję założyć, jak nie wyjdzie, to dam znać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 655 #2634 Napisano 7 Lutego 2019 Takie mam jedynie.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yusuf 6 #2635 Napisano 7 Lutego 2019 Dzięki, na razie wstawiłem zamiennik złożyłem do kupy i nie mogę zresetować modułu, próbowałem zewrzeć AC z minusem i pęsetą i drucikiem, nic z tego. Pojawia się charge i tyle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 655 #2636 Napisano 7 Lutego 2019 Jeśli wszystko dobrze złożyłeś to po 30 minutach wszystko powinno wrócić do normy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yusuf 6 #2637 Napisano 7 Lutego 2019 No właśnie, wczoraj też samo wróciło do normy. Tyle że się niecierpliwię, bo chcę sprawdzić czy podświetlenie działa. No i git, charge zniknęło, podświetlenie działa. Operacja zakończona sukcesem, dziękuję za pomoc i dobre chęci 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karbeti 0 #2638 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Witam. Mam taki mały kłopot. Moja żona jest w posiadaniu zegarka Casio Baby-G BGA-185-2AER szary bezel na niebieskim pasku. Jakiś czas temu zarówno bezel jak i pasek zafarbowały jej od przemoczonej jakiejś bluzki. W żaden sposób nie można tych przebarwień usunąć. Postanowiłem kupić i wymienić bezel razem z paskiem ale nigdzie na żadnej stronie nie mogę tych elementów znaleźć. Wiem że na tym forum niektórzy z was mają możliwość sprowadzić poszczególne części Casio z racji zainteresowań a nawet wykonywanego zawodu jak naprawa bądź sprzedaż zegarków. Zegarek jest fajny, ma dopiero około roku więc trochę szkoda go tak zostawić bo teraz wygląda słabo. Czy mógłbym liczyć na pomoc w zakupie tj w znalezieniu jakiejś dostępności tego paska z bezelem ? pomożecie ? Edytowane 8 Lutego 2019 przez karbeti 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9142 #2639 Napisano 8 Lutego 2019 Witam. Mam taki mały kłopot. Moja żona jest w posiadaniu zegarka Casio Baby-G BGA-185I na czym polega kłopot? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karbeti 0 #2640 Napisano 8 Lutego 2019 I na czym polega kłopot? ha, ha przepraszam nieprawidłowo edytowałem post. Dokładny opis problemu stronkę wcześniej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 9142 #2641 Napisano 8 Lutego 2019 ha, ha przepraszam nieprawidłowo edytowałem post. Dokładny opis problemu stronkę wcześniej.Poszedł priv. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cuzyn7429A 0 #2642 Napisano 8 Lutego 2019 Witam.Czy ktoś podpowie które styki zetknąć po wymianie baterii?Po wymianie baterii przestały działać czujniki i nie aktualizuje radiowo godziny . Czy to właśnie przez wymianę baterii przestało działać ?I jeszcze jedno czy ktoś podpowie czy są wszystkie sprężynki (aktualnie są 3 ) łączące z dekielkiem ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fesou 8 #2643 Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Tam jest akumulator CTL1616 a nie bateria. Sprężynki wszystkie są.Zetknij te punkty Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Lutego 2019 przez fesou 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 655 #2644 Napisano 9 Lutego 2019 Zapewne nie którzy z was zetknęli się z nie działającym auto podświetleniem w G.Odpowiedzialna za tą funkcje jest jak wiadomo elektronika, ale skąd niby zegarek miałby wiedzieć kiedy odpalić podświetlenie? Rozwiązanie jest dosyć proste i przez nie które bardziej wtajemniczone osby na tym forum już znane. Tak! Za całym tym zamieszaniem stoi małe czarne pudełeczko przylutowane dwoma pinami do pytki pcb.Piny te wchodzą do wnętrza tej małej czarnej kosteczki gdzie w jej środku znajduje się mała mosiężna kuleczka, mniejsza niz łepek od szpilki. To ona aktywuje podświetlenie w momencie gdy podnosimy zegarek w kierunku twarzy. Opada wówczas na te dwa piny i aktywuje podświetlenie.Niestety w niektórych egzemplarzach G, podkreślam egzemplarzach nie modelach działa to tak se, jest to loteria podobnie jak z kontrastem LCD. Zdarza się to bardzo rzadko na ale jednak ma miejsce. Nie jestem w stanie odpowiedzieć czemu tak się dzieje że auto podświetlenie szwankuje ale po rozebraniu tej kostki jedno co przychodzi mi na myśl to to, że ta mosiężna kuleczka waży tyle co nic to po pierwsze, po drugie możliwe że we wnętrzu tej kostki zbiera się wilgoć, lub po trzecie plastikowa obudowa tego pudełeczka ulega naelektryzowaniu co powoduje że kulka nie opada za każdym razem na dół blokując się na jej ściankach lub zatrzymując tylko na jednym pinie. Podkreślę jednak że są to jedynie moje przypuszczenia wadliwego działania tej funkcji. Tak poza tym, nie sądziłem że kiedyś poświęcę tej kulce tyle czasu i napisze doktorat na jej tamat Do testu posłużył wadliwy moduł GW-M5610 w którym nie działało ładowanie akumulatora poprzez panel słoneczny powodem był uszkodzony jeden z rezystorów. Na obecna chwile moduł ma druga wadę w postaci nie działającego auto podświetlenia które wcześniej działało bez zarzutu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35537 #2645 Napisano 9 Lutego 2019 Profesor GitBit zawsze wszystko fajnie wytłumaczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kacprzak1991 351 #2646 Napisano 9 Lutego 2019 Mam znów rozebrany zegar Noe wiem czy to możliwe ale zauważyłem ze jak wezmę go w ręce w tym stanie i przytrzymując moduł jednym palcem od tylu, pbejmujac zarówno (palcem) sprężynkę i ten zwinięty miedziany drucik na gorze to auto light jakby łapał bez większych problemów. Nie wiem już o co chodzi. No i jak dokładnie robi się ten reset? Igle próbowałem wsadzić w ten otwór AC i druga baterie przy równoczesnym stukaniu pierwszej igły. O to chodzi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fesou 8 #2647 Napisano 9 Lutego 2019 Zrób reset spinaczem. Musisz zamknac obwód. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kacprzak1991 351 #2648 Napisano 9 Lutego 2019 Zrobiłem reset i teraz taki kwiatek... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lemonln 456 #2649 Napisano 9 Lutego 2019 Zapewne nie którzy z was zetknęli się z nie działającym auto podświetleniem w G (...)Kolejna super prezentacja w Twoim wykonaniu 0 GW-9400-1__GW-M5610-1__GD-X6900-1__GX-56BB-1__GW-M5610-1[MOD]__GW-6900BC-1__DW-6900NB-7[MOD]__GW-6900-1[MOD]__GXW-56-1B__GWN-Q1000-1A__GWG-1000-1A3__MTG-S1000D-1A4__GW-M5610-1__G-9300_1__GW-6900BC-1__GW-9300DC-1__GW-500U-1__GW-9430EJ-9__GW-5000-1__SBDC033__GW-9200-1__Garmin7Xpro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35537 #2650 Napisano 14 Lutego 2019 Krzywo osadzony moduł przez japońskie łapki poprawiony był słabo dociśnięty, wystarczyło delikatnie docisnąć w jednym miejscu, wtedy moduł wskoczył sam. Teraz można na niego w końcu patrzeć Przy okazji dekielek ułożył się w miarę ładnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach