Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

s-prv

Frederique Constant Classics Index

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po długich poszukiwaniach zegarka uniwersalnego, na każdą okazję ( na początku brałem pod uwagę " nurki" takie jak np certina ds diver , longines hq ale zraziłem się ich wielkością) do ok 4tyś. chyba znalazłem odpowiedni.

Jest to Frederique Constant Classics Index automatic. Napiszcie co sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat myślę o wersji na bransolecie ale ten też jest ok. Jestem laikiem w temacie zegarków, bardziej estetą niż znawcą mechanizmów. Co to znaczy że ma jeden kamień więcej? i jeżeli ktoś mógłby napisać coś więcej o mechanizmie to też chętnie poszerzę wiedze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie, dość nudny, wolałbym z tego typu już Glycine Classic, albo dołożyć pare stów (cena na metce jest 5,5 k, ale 15% spokojnie można wynegocjować) i kupić eposa z polskim datownikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam FC clear vision, bardzo podobny.

Wygląda super, spory garniturowiec, mechanizm sw200 po regulacji chodzi jak kwarc (miałem jeden przegląd w cenie).

Minusem pasek na 2 teleskopy, ale w tym jest zdaje się pojedynczy.

Mam go 5 lat i nie znudzil mi sie

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie, dość nudny, wolałbym z tego typu już Glycine Classic, albo dołożyć pare stów (cena na metce jest 5,5 k, ale 15% spokojnie można wynegocjować) i kupić eposa z polskim datownikiem

Na bazarku jest za 1800? 5,5k - dobre sobie. :)

Mam tego FC już od pewnego czasu i jeszcze długo będzie ze mną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Mam wersję 43 mm z trytem na wskazówkach i jasną tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy zegarmistrz polecił mi FC bo to podobno manufaktura, nie należa do żadnej grupy typu swatch. jedyne co mi sie nie podoba to to ze sa tak krótko na rynku. wolałbym cos z historia większa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1904 rok to nie tak znów krótko. Co prawda nie od samego początku zegarki ale od tego roku w branży. To jakaś historia jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantica mam atlantic Worlmaister chrono automatic Valjoux. Ale teraz szukam coś mniejszego

a też nie chce garniturowca bo posiadam longines la grande classicqe

więc ten FC wydaje się optymalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup sobie atlantica :) W tej cenie znajdziesz solidny automat

Przepraszam bardzo, ale współczesny Atlantic nie ma kompletnie startu do FC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

wolałbym cos z historia większa

po co Ci ta historia? daje jakieś lepsze samopoczucie, czy o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantica mam atlantic Worlmaister chrono automatic Valjoux. Ale teraz szukam coś mniejszego

a też nie chce garniturowca bo posiadam longines la grande classicqe

więc ten FC wydaje się optymalny

Nie

Piszemy

Pod postem.

Edytujemy.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nudny jak flaki z olejem . W podobnej cenie wziąłbym Tissota le Locle Reserve de Marche . Jakość podobna,stylistyka ciekawsza, mechanizm lepszy- dzięki ciekawej i bardzo użytecznej a niespotykanej komplikacji zegarek będzie cieszył nadal nawet gdy "pójdziesz wyżej".

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam bardzo, ale współczesny Atlantic nie ma kompletnie startu do FC.

Możesz rozwinąć co się stało współcześnie z marką Atlantic.

Czytałem tutaj na forum, że "to już nie to co kiedyś" etc ale dokładnych argumentów chyba nie znalazłem albo pominąłem.

Teraz już nie warto kupować nowych modeli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz rozwinąć co się stało współcześnie z marką Atlantic.

Czytałem tutaj na forum, że "to już nie to co kiedyś" etc ale dokładnych argumentów chyba nie znalazłem albo pominąłem.

Teraz już nie warto kupować nowych modeli?

Nie twierdzę, że Atlantic to złe zegarki. Niektóre modele nawet mi się podobają. Różnica polega jednak na tym, że FC ma własne mechanizmy a wykonaniem wielu mu ustępuje w średnim segmencie.

I nie zgodziłbym się z tym, że jest nudny. Klasyka przecież jest nieśmiertelna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również twierdzę, że klasyka jak to klasyka jest ponadczasowa.

Nie jestem super fanem Atlantica (pomimo miniaturki) ale właśnie nurtuje mnie to, dlaczego dużo osób uważa, że są to zegarki coraz gorszej jakości, nie to co kiedyś...

FC tam ze strony kosztował 3,5k (chociaż znalazłem w całkiem przystępnej cenie tutaj http://www.jomashop.com/frederique-constant-watch-fc-303b5b6.html )

Atlantic podobny (wyglądowo) to jakieś 1,5k w stacjonarnym sklepie.

Werki atlanticów w tym przedziale cenowym to chyba głownie np ETA 2824

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Atlantic jest OK. To jedyna marka, którą mam, w której każdy zegarek jak przychodzi ma dołączony test dokładności chodu.

Co do reszty - werki ETA, w większości tak brzydkie, że nie da się na nie patrzeć. Co do jakości, to z FC nie ma co porównywać, dzieli je milion lat świetlnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atlantic jest OK. To jedyna marka, którą mam, w której każdy zegarek jak przychodzi ma dołączony test dokładności chodu.

Co do reszty - werki ETA, w większości tak brzydkie, że nie da się na nie patrzeć. Co do jakości, to z FC nie ma co porównywać, dzieli je milion lat świetlnych.

I o taką odpowiedź mi chodziło - dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten zegarek z białą tarcza i bardzo (co już chyba pisałem w głównym temacie FC) podoba mi się profil koperty. Ogromnym minusem jak dla mnie jest mniej więcej +12 sekund na 24godziny, aczkolwiek mozesz zwyczajnie wstrzymać go na chwile "na przerwie" i tyle kłopotu. Kiedyś znalazłem informacje odnośnie tej ety pod nazwą Fc-303 na oficjalnej stronie, (teraz nie znalazłem) gdzie był zawarty spis mechanizmów i ifnormacje o nim gdzie uczciwie precyzyjność mechanizmu była opisana. jest bardzo cienki więc idealnie pasuje na mniejsze nadgarstki. Możesz schować go pod koszulę jak i przy bluzie z obcisłymi rękawami wystawić go na wierzch a gdy schowasz nie będzie uwierał. Obecnie leży cały czas i codziennie nakręcam go ręcznie by nie gasł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój robi około 1-2 s na dobę i uważam go za bardzo uniwersalny.

Nudny jak flaki z olejem . W podobnej cenie wziąłbym Tissota le Locle Reserve de Marche . Jakość podobna,stylistyka ciekawsza, mechanizm lepszy- dzięki ciekawej i bardzo użytecznej a niespotykanej komplikacji zegarek będzie cieszył nadal nawet gdy "pójdziesz wyżej".

Co człowiek, to opinia  ;) Jak dla mnie to FC wciąga tego Tissota nosem, ale ja w tej kwestii nie jestem obiektywny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy Pan piszący "nudne jak flaki" widział tylko zdjęcia (sam przyznam bardzo jałowe są w necie) czy widział go na żywo. To jest ogólnie tribute dla Calatrava Patek z wygladu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.