Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zdf

Hamilton, Frederique Constant czy Orient Star?

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam sie do zakupu swojego pierwszego automatu. Jako, ze dopiero zaczynam swoja przygode z zegarkami, prosze o porade doswiadczonych uzytkownikow, znawcow tematu.

Interesuje mnie zakup automatu, zegarek klasyczny  ewentualnie klasyczno-sportowy z naciskiem na elegancki, koniecznie na pasku skorzanym. Jako ze mam dosc maly nadgarstek (17-18 cm) do max 42 mm (nie za duzo?), najlepiej do 40 mm. Przedzial cenowy to do 3,5 tys ale jako ze nie spieszy mi sie z zakupem to moge poczekac i jesli bedzie jakas super okazja to dac duzo wiecej (vide Hamilton).

W ostatnim czasie wpadly mi w oko trzy zegarki, z czego jeden jest zdecydowanym faworytem tj FC-303B5B6 http://frederiqueconstant.com/watch-finder/classics/classics-index-fc-303b5b6/ W Polsce po malym targu mozna go kupic ponizej 3 tys.

Najnizej notowania stoja, Orient Stara SDK05004K DK05004K, ktory  urzekl mnie na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=2UYDkbmt3i0. W Polsce dostepny za lekko ponad 2 tys ale na creationweatches mozna bylo go nabyc za niecale 250 euro.

W ostatnim czasie wpadl mi w oko  Hamilton  Jazzmaster H32646595. Jest on zdecydowanie najdrozszy z tej trojki i chyba najlepszy jakosciowo?Tu zwracam sie z pytaniem do fachowcow. Czy rzeczywiscie tak jest? Czy warto dac za niego ok 2 razy wiecej niz za FC? Na global.rakuten.com znalazlem go za niecale 5 tys. Gdzie mozna go upolowac za najnizsza cena?  Jak wiadomo w Polsce Hamiltona nie mozna nabyc w stacjonarnych sklepach.

Ktory z tych trzech zegarkow jest najlepszy, ma najkorzystniejsza relacje cena/jakosc? Dziekuje za wszelkie porady, wskazowki, uwagi dotyczace tych trzech zegarkow. Ewentualnie prosze o wskazanie alternatyw najlepiej zblizonych wizualnie do IWC IW510104, IWC IW391021 albo Zenith  18.2070.4054/02.C711 lub klasykow  A. Lange & Söhne :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że Orient Star kosi obu konkurentów.

Mierzyłem tego FC i to jedne z większych rozczarowań zegarkowych z jakimi się spotkałem. To że ten zegarek może być wart 3-4 tysiące można wywnioskować tylko po napisie na tarczy.

W OSie masz przede wszystkim in-houseowy mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OSa bierz . Najlepszy stosunek cena jakość . Jeśli chodzi o dziurawca , to spójrz jeszcze na :

http://maxdart.net/wp-content/uploads/2012/12/Orient-Star-Open-Heart-maxdart.net_04.jpg

Zdjęcie z sieci .

Jeśli nie ma to być open heart, to można się rozglądać za innym OSem. Za fc przemawia tryt .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem tego OS'a na zywo i musze przyznać ze widać ta jakość wykonania. Jak nie mogłem się przekonać do Orienta to OS bym kupił nawet jak by leżał obok tego Fredka.

Nie ma się co oszukiwać, Fredek wygląda ubogo przy OS, pomimo tego ze to inna półka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Classic Index ma wyglądać skromnie. Taki ma być ten zegarek. Daleki byłbym od stwierdzenia, że OS kosi FC pod względem wykonania. Ile miałeś zegarków tej firmy? Ja miałem kilka i OS'a też. Osobiście zraziłem się do OS'a. Miałem zegarek na kajdanie i sprawiał wrażenie jakby był zrobiony z puszek po tatrze... (moja opinia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość German76

Classic Index ma wyglądać skromnie. Taki ma być ten zegarek. Daleki byłbym od stwierdzenia, że OS kosi FC pod względem wykonania. Ile miałeś zegarków tej firmy? Ja miałem kilka i OS'a też. Osobiście zraziłem się do OS'a. Miałem zegarek na kajdanie i sprawiał wrażenie jakby był zrobiony z puszek po tatrze... (moja opinia).

Ale wystarczy zdjąć kajdan założyć fajny pasek i problem znika, prawda? :)  Też nie rozumiem fenomenu FC, kosztuje dwa razy więcj niż OS a jedyną jego przewagą jest Tryt. Nie wiem czy tryt jest wart 2 tysiące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Nie. Nie znika jeżeli chcesz mieć konkretna bransolete.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość German76

Proponuję przeczytać pierwszego posta, kolega chce zegarek na pasku, wiec deprecjonowanie OSa z powodu bransolety z tatara trochę mija się z celem.

Osy mają dwa mankamenty - luma i bransolety, w moim mniemaniu znakomicie rekompensowane przez rozliczne zalety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Wyrażam swoją opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w tej chwili oba te zegarki - zarówno FC Clear Vision Index oraz Orient Star Modern Skeleton. Pisanie, że jeden kosi drugiego jest nieprawdą. Oba te czasomierze są na podobnym poziomie wykonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet w porównaniu "Hamilton Jazzmaster - FC Classic" Hamilton wydaje się być lepszą opcją a masz podobne klasowo zegarki ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość German76

Oba te czasomierze są na podobnym poziomie wykonania.

Rzecz gustu, oczywiście FC to dobrze zrobiony zegarek, ale czy ktoś potrafi uzasadnić różnicę w cenie poza magią Swiss Made?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owy temat był poruszany wielokrotnie na forum. Nie wiem, czy jest sens ponownie do tego wracać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnizej notowania stoja, Orient Stara SDK05004K DK05004K, ktory  urzekl mnie na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=2UYDkbmt3i0. W Polsce dostepny za lekko ponad 2 tys ale na creationweatches mozna bylo go nabyc za niecale 250 euro.

Ja tam widze że jest za 430 euro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego OSa można mieć za około 2K zł . Nowego.

dobry zegarek. Z dobrym stosunkiem ceny do jakości .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość German76

Owy temat był poruszany wielokrotnie na forum. Nie wiem, czy jest sens ponownie do tego wracać.

Podkreślanie jakości japońskich zegarków zawsze ma sens ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Jedno na pewno należy powiedzieć. Stosunek cena/jakość wypada korzystniej przy zegarkach japońskich. Reszt to indywidualna sprawa. Próbujemy szufladkować temat, który z gruntu ma pozostać swobodny w interpretacji za i przeciw dzięki czemu jest przyjemny inaczej dla każdego z nas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkreślanie jakości japońskich zegarków zawsze ma sens ;)

Mnie do tego nie musisz przekonywać, choć mam tylko jednego OS i dwa SARBy (jeden w drodze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość German76

Jedno na pewno należy powiedzieć. Stosunek cena/jakość wypada korzystniej przy zegarkach japońskich. Reszt to indywidualna sprawa. Próbujemy szufladkować temat, który z gruntu ma pozostać swobodny w interpretacji za i przeciw dzięki czemu jest przyjemny inaczej dla każdego z nas :)

w zasadzie dobra puenta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś mierzyłem się z podobnym dylematem...

Padło na FC - jestem z niego zadowolony, potem miał być Hamilton..., do dziś nie umiem się zdecydować, seria Jazzmaster zbyt klasyczna, taki jest już FC. Inne wersje Hamiltona do 3,5k jak dla mnie zbyt militarne, głównie chodzi mi o serie Khaki. Ponadto ileż można mieć zegarków z jednym i tym samym mechanizmem ETy ;) 

Gdybym dziś miał rozważać ponownie ten sam wybór rozpocząłbym ponownie od FC, ale nie ten model który wskazałeś. Ten co prawda klasyk nie zachwyca niczym szczególnym, chyba że lubisz takie klasyki i ty sam w nim dostrzegasz właściwe piękno prostoty. 

Bez większego namysłu, rzuciłbym się na Orienta Stara, a konkretnie ten model - tutaj . Widziałem go na żywo i przyznam cudo.

Jego cena w Polsce trochę poza planowany budżet, ale z pewnością da się ją po negocjować. A przy odrobinie szczęścia sprowadzisz z Japonii i jeszcze ci zostanie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna "choruję" na retrograde . Świetny zegar. Ale zawsze mi coś stanie pomiędzy nim . Teraz tuning roweru . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem dziś tego Orient Stara. Niestety odpada bo ma aż 13 mm grubości co się okazało za dużo jak na mój nadgarstek, zwłaszcza, że  ma także pasować do koszuli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna "choruję" na retrograde . Świetny zegar. Ale zawsze mi coś stanie pomiędzy nim . Teraz tuning roweru . :)

Podejrzewam, że Retrograde na Twoim nadgarstku egzo18 będzie wyglądał jak radziecki sputnik w skali 1:1. To jest kawał klocka jeżeli chodzi o grubość (przynajmniej wizualnie:P

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.