Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EnamelDial

Regulateur Penta - zegarek pięciu.

Rekomendowane odpowiedzi

A propos lunety to nawet przyszło mi na myśl żeby stoczyć te frezowania i mięlibyśmy płaską powierzchnię na indeksy minutowe. Co Wy na to?

Żadnego frezowania !!! to co najmniej 100 zł więcej do projektu.

Wtedy wyjdzie pilot :) Raczej odpada.

Sanik to już jest niestety pilot - pisałem przecież że to koszmar. Ładny koszmar :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero teraz przeczytałem...ale wstawiałem to półokragłe miejsce a logo i napisy ale jakoś taka dziwna buźka wychodziła :)

I tak robisz super projekty. Gdybym tak potrafił byłbym już o rok do przodu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luneta to ten pierścień u góry ? Jak tak to w tej kopercie jest z matrycy. W mojej kopercie jest frezowany dlatego pisałem że to dwie różne jakości wyrobu.

Leszku mam taką samą kopertę uwierz mi a najnowszych projektach już jest ta co wybraliśmy bo tamtych nie ma i nie będzie. Ta Twoja sztuka i ta co ja mam to są chyba ostatnie dwie sztuki we wszechświecie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie trochę przeraża ta Buzia... trzeba coś dla przełamania nieokrągłego chyba zrobić?

post-27986-0-16381200-1458992039_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz bez indeksów :-)

No jak, tu indeksy minutowe są :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My też indeksy minutowe zrobimy, chociaż co równe 5minut ale bez dodatkowego ringu wokół bo w tej kopercie tak właśnie wygląda ta faza o której mówię:

post-27986-0-37758700-1458992840_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku mam taką samą kopertę uwierz mi a najnowszych projektach już jest ta co wybraliśmy bo tamtych nie ma i nie będzie. Ta Twoja sztuka i ta co ja mam to są chyba ostatnie dwie sztuki we wszechświecie :)

Zrobimy na nich Unitasa z modyfikacja do centralnej sekunmdy : -)

Mnie trochę przeraża ta Buzia... trzeba coś dla przełamania nieokrągłego chyba zrobić?

attachicon.gifbuzia.JPG

Wstaw tam konia - takie logo jak ma Ferrarri  czy Porsche i będzie super.

Tą buźkę daj przytul do ścinki tarczy od 5 do 7 .

No jak, tu indeksy minutowe są :)

:lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My też indeksy minutowe zrobimy, chociaż co równe 5minut ale bez dodatkowego ringu wokół bo w tej kopercie tak właśnie wygląda ta faza o której mówię:

attachicon.gifunitas6498-classic-watch-1.jpg

Ta koperta jest koszmarna - może wrócić jednaj do tego lotnika z tą strzałką ???

Mam corela ale rysować nie potrafię :-( 

Myślcie Panowie ja idę ciąć dalej :-)

fd62dfb95b9c17f960fa9e495aae9e08.jpg

koperta to prototyp ale dla Sanika za duży trzeba by przyciąć te ługi w dół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobimy na nich Unitasa z modyfikacja do centralnej sekunmdy : -)

:lol: :lol: :lol:

Jak kupię frezarkę z prawdziwego zdarzenia to będziemy robić takie rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koperta to prototyp ale dla Sanika za duży trzeba by przyciąć te ługi w dół

Bardzo ciekawa, ja jestem za taką customową.

A ile ona ma średnicy i ile L2L?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z Jimmim? Jakie on , że tak powiem wykazywał preferencje co do koperty?

Dzięki za pamięć, ale ja odpadam.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupię frezarkę z prawdziwego zdarzenia to będziemy robić takie rzeczy.

Nie kupuj frezarki bo szkoda na to czasu. Modyfikację nie robi się na frezarce.

Bardzo ciekawa, ja jestem za taką customową.

A ile ona ma średnicy i ile L2L?

Nie pamiętam ale chyba o 3 mm więcej niż chronosart. Jak ją robiłem to nie wiedziałem że takie rzeczy są ważne.

Jak znajdziesz firmę która wypoleruje jak Chińczycy to możemy rozmawiać o kopercie.

Dzięki za pamięć, ale ja odpadam.  

Ale Naszą robimy dalej :-))))))))  Wpadaj Jimmy bo 5 sztuka będzie czekała na Ciebie jak zmienisz zdanie.

Jak możesz to żuć mi na PW adres do Mołni NoS bo dzisiaj tnę mechanizm i coś mi się wydaje że takie będę robił :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek chwilę zajmie się Świętami, a tu tyle rzeczy...

Wracając do wzoru na tarczy to:

- nr 4 jak dla mnie nie pasuje do koncepcji regulatora...tzn. wzór jest fajny, ale jakiś taki "za szybki"

- nr 2, czyli ten "mój" skoro sprawia tyle problemów Leszkowi, to chyba też nie ma sensu...poza tym, chyba nie wygląda tak świetnie

- nr 1 Breugetowski, no tu mam problem, bo sam wzór jest świetny, ale...kopiowany z Breugeta. No i mi to troszkę przeszkadza..

- nr 3, czyli ten zmodyfikowany przez blaze, wydaje mi się najciekawszy, bo "nasz", wspólnie wymyślony i pasuje koncepcyjnie do projektu. To jest mój faworyt (oczywiście trzeba by zobaczyć jak to wygląda "na żywo" -> Leszku :)  )

Co do koperty, to na czym stoi? Bo widzę, że znowu pojawia się temat customowej, pytanie czy jest sens o tym rozmawiać, jeżeli za chwilę pojawi się wniosek, że za drogo...

Ogólnie to wszystko kosztuje i myślę, że we wspólnym projekcie, który tworzymy, jakieś 300 czy 500zł jednak nie zrobi różnicy, a możemy osiągnąć jeszcze lepszy efekt...może warto?

Nie bardzo czaję o co chodzi z tym, żeby nie było podziałki minutowej...robimy Regulatora i wydaje mi się, że minuty powinny być wyraźnie oznaczone. I to wszystkie "kreski", żeby było wiadomo czy jest 13 czy 14. Godziny można oznaczyć tylko 4, a sekundy...jak kto chce...

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj frezarki bo szkoda na to czasu. Modyfikację nie robi się na frezarce.

Frezarkę zegarmistrzowska kolego nie cnc... A że tak zapytam jak chcesz przenieść subsekundę na centralną nie dorabiając nowej przekładni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo kosztów kopert etc... Jestem za cięciem kosztów czyli kupieniu gotowej. To jest nasz pierwszy wspólny projekt, i tak będzie to szło 5razy wolniej niż mielibyśmy to robić oddzielnie bo dużo czasu idzie na dyskusje i szukanie kompromisu. Jak doszłaby jeszcze koperta to masakra. Moim zdaniem następnym razem zaczniemy od projektu całości (oprócz mechanizmu ewentualnie przeróbka) i będziemy wszystko robić sami. Zobaczycie , że taki zegarek wyjdzie parę kilo zł. W tej chwili nie mogę sobie pozwolić na takie wydatki bo prowadzę równolegle jeszcze kilka innych pomysłów... a i życie kosztuje.

Następnym razem Jimmi tez będzie miał może więcej czasu i zrobi nam projekt 3d koperty i wyślemy do zrobienia jakiejś zewnetrznej firmie - na pewno będzie to zrobione jak się należy.

Tymczasem mamy dosyć kłopotów z tarczą i jej detalami. Wspomnicie moje słowa, że osiągnięcie naszych wizji i wyobrażeń nie jest łatwe i kilka blaszek i tak pójdzie do kosza. Oczywiście nie upieram sie ale weźcie wszystkie za i przeciw. Wiem, że wymagania i ambicje w naszej piątce drzemią jednak trzeba brać siły na zamiary.

post-27986-0-69070200-1459006017_thumb.jpg

Przewietrzyłem się z rodzinką i wyszło takie coś co nie ukrywam podoba mi się ... Dodałem pełną podziałkę i główne godzinki na krzyż bo bez tego nuda była i jak ktoś wspomniał toma być REGULATOR.

Nie pamiętam  kto ale ktoś wspomniał o tym że pierwszy wzór był od Bregueta - no i to racja. Wystarczy wywalić Leszku tam kilka lini i wychodzi coś na kształt tej Rose of Venus.

Próbowałem szyld z napisami w różnych miejscach ale "przyklejony" do zewnętrznej podziałki wygląda chyba najlepiej i nie tworzy sie ta upiorna buźka, która miałem wrażenie się z nas śmiała.

Wzór liniowy Leszka też fajnie wygląda... Ja przychylę się do Waszego wyboru bo i tak swoja sztukę opatrzona nr.5 prędzej czy później , mam nadzieję, ku uciesze nowego nabywcy sprzedam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blaze, a podłożyłbyś wzór nr 3 do tej tarczy po lewej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, że wprowadzam zamieszanie z customową kopertą, macie rację, że lepiej kupić gotową, a skupić się na tarczy.

Podobają mi się podziałki na ww. subtarczkach, wskazówki już nie są samopas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blaze, a podłożyłbyś wzór nr 3 do tej tarczy po lewej?

Daj mi chwilkę...

post-27986-0-07233900-1459007409_thumb.jpgpost-27986-0-46659200-1459007798_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super to wygląda...a zamiast "P" róże Wenus? Może być za bardzo napaćkane...ale...

Albo to "P" bez kursywy, nie wiem, bo jakoś tak niesymetrycznie...albo duże P i duże R, tylko że P zwrócone w lewo i mają wspólną linię jedną...

Ps. Piszę z telefonu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek chwilę zajmie się Świętami, a tu tyle rzeczy...

Wracając do wzoru na tarczy to:

- nr 4 jak dla mnie nie pasuje do koncepcji regulatora...tzn. wzór jest fajny, ale jakiś taki "za szybki"

- nr 2, czyli ten "mój" skoro sprawia tyle problemów Leszkowi, to chyba też nie ma sensu...poza tym, chyba nie wygląda tak świetnie

- nr 1 Breugetowski, no tu mam problem, bo sam wzór jest świetny, ale...kopiowany z Breugeta. No i mi to troszkę przeszkadza..

- nr 3, czyli ten zmodyfikowany przez blaze, wydaje mi się najciekawszy, bo "nasz", wspólnie wymyślony i pasuje koncepcyjnie do projektu. To jest mój faworyt (oczywiście trzeba by zobaczyć jak to wygląda "na żywo" -> Leszku :)  )

Co do koperty, to na czym stoi? Bo widzę, że znowu pojawia się temat customowej, pytanie czy jest sens o tym rozmawiać, jeżeli za chwilę pojawi się wniosek, że za drogo...

Ogólnie to wszystko kosztuje i myślę, że we wspólnym projekcie, który tworzymy, jakieś 300 czy 500zł jednak nie zrobi różnicy, a możemy osiągnąć jeszcze lepszy efekt...może warto?

Nie bardzo czaję o co chodzi z tym, żeby nie było podziałki minutowej...robimy Regulatora i wydaje mi się, że minuty powinny być wyraźnie oznaczone. I to wszystkie "kreski", żeby było wiadomo czy jest 13 czy 14. Godziny można oznaczyć tylko 4, a sekundy...jak kto chce...

Wzór Breugetowki nie jest wzorem wymyślonym przez tą firmę. To tylko potoczne określenie danego ornamentu.

Frezarkę zegarmistrzowska kolego nie cnc... A że tak zapytam jak chcesz przenieść subsekundę na centralną nie dorabiając nowej przekładni?

Od kiedy firmy dorabiają przekładnie na frezarkach ? Mnie uczono trawić je w kwasie.

Jak by jej nie zwał wszystkie koła można dokupić

Sorry, że wprowadzam zamieszanie z customową kopertą, macie rację, że lepiej kupić gotową, a skupić się na tarczy.

Podobają mi się podziałki na ww. subtarczkach, wskazówki już nie są samopas :)

Wybaczamy Ci bo miałeś intencje : szczere i dobre :-) :lol:

Daj mi chwilkę...

Nic więcej nie rysuj oba te wzory są idealne i do zrealizowania, Kłopot tylko z dolnym logiem oraz materiałem do wykonania.

:wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super to wygląda...a zamiast "P" róże Wenus? Może być za bardzo napaćkane...ale...

Albo to "P" bez kursywy, nie wiem, bo jakoś tak niesymetrycznie...albo duże P i duże R, tylko że P zwrócone w lewo i mają wspólną linię jedną...

Ps. Piszę z telefonu:)

No właśnie nie miałem weny co tam wstawić ale pięciąkąt świetnie pasuje i fajnie załamuje tę przytłaczającą ilość okręgów na tarczy....zrobię kilka symulacji samego loga , tak jak proponujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No świetny pomysł z tym pięciokątem...mi też nie pasowało logo jak je tam umieściłem (wychodziła buźka i oczki :) ).

W ten pięciokąt coś tam wsadzić i pytanie, czy będzie to róża Wenus czy nie? Czy z niej robimy logo, czy jednak olewamy i robimy jakieś inne...Ewentualnie pięciokąt powiększyć i tam różę wrzucić...

Powodzenia!

Aha i jeszcze jedno: nie wiem czy dobrze, że napis i logo przysłania podziałkę minutową...(regulator:)  ) i chyba będę się upierał, żeby to było widoczne...chociaż teraz dobrze wygląda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy firmy dorabiają przekładnie na frezarkach ? Mnie uczono trawić je w kwasie.

Zazębienia w zegarkach to inna bajka i inne kalosze... a robi się tak od praktycznie zawsze.

Poza tm nie chcę aby mnie  ograniczało to co można kupić

Trochę odpocznę i zrobię tych kilka propozycji loga na dole

Panowie:

Wycinane oddzielnie muszą być krążki subtarczek i szyld na logo z napisem - tak żeby Leszek nie musiał wycinać tych wygibasów tylko zrobić ładną blachę z giloszem.

Leszku wedlug mnie nie bardzo robić tę minutową podziałkę szeroką bo wyjdzie klamot. Samo światło koperty ma chyba 33mm i jak to zawęzisz to wyjdzie podwójny klamot a te wszystkie podziałki przytłoczą optycznie gilosz. No nie wiem, moge zrobić taką symulację ale zastanów się. Wiem , że pisałeś o szerokiej lub w ogóle ale ale to jest regulator, jak słusznie ktoś zauważył i podziałek komplet musi być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo kosztów kopert etc... Jestem za cięciem kosztów czyli kupieniu gotowej. To jest nasz pierwszy wspólny projekt, i tak będzie to szło 5razy wolniej niż mielibyśmy to robić oddzielnie bo dużo czasu idzie na dyskusje i szukanie kompromisu. Jak doszłaby jeszcze koperta to masakra. Moim zdaniem następnym razem zaczniemy od projektu całości (oprócz mechanizmu ewentualnie przeróbka) i będziemy wszystko robić sami. Zobaczycie , że taki zegarek wyjdzie parę kilo zł. W tej chwili nie mogę sobie pozwolić na takie wydatki bo prowadzę równolegle jeszcze kilka innych pomysłów... a i życie kosztuje.

Następnym razem Jimmi tez będzie miał może więcej czasu i zrobi nam projekt 3d koperty i wyślemy do zrobienia jakiejś zewnetrznej firmie - na pewno będzie to zrobione jak się należy.

Tymczasem mamy dosyć kłopotów z tarczą i jej detalami. Wspomnicie moje słowa, że osiągnięcie naszych wizji i wyobrażeń nie jest łatwe i kilka blaszek i tak pójdzie do kosza. Oczywiście nie upieram sie ale weźcie wszystkie za i przeciw. Wiem, że wymagania i ambicje w naszej piątce drzemią jednak trzeba brać siły na zamiary.

attachicon.gifggg.JPG

Przewietrzyłem się z rodzinką i wyszło takie coś co nie ukrywam podoba mi się ... Dodałem pełną podziałkę i główne godzinki na krzyż bo bez tego nuda była i jak ktoś wspomniał toma być REGULATOR.

Nie pamiętam  kto ale ktoś wspomniał o tym że pierwszy wzór był od Bregueta - no i to racja. Wystarczy wywalić Leszku tam kilka lini i wychodzi coś na kształt tej Rose of Venus.

Próbowałem szyld z napisami w różnych miejscach ale "przyklejony" do zewnętrznej podziałki wygląda chyba najlepiej i nie tworzy sie ta upiorna buźka, która miałem wrażenie się z nas śmiała.

Wzór liniowy Leszka też fajnie wygląda... Ja przychylę się do Waszego wyboru bo i tak swoja sztukę opatrzona nr.5 prędzej czy później , mam nadzieję, ku uciesze nowego nabywcy sprzedam.

Kopertę robię sam szukam tylko polerownika i elektoropolerownika. Jak nie znajdę to będzie w jakości chronosa. Kopertę pokazuję ale o niej nie dyskutuję tutaj żadnych pertraktacji nie będzie :-) :lol: :lol:

Pisałem Ci byś w wolne miejsce włożył konia ?

f-avora-zawieszka-srebrna-charms-kon-kon\

Powiem Wam że przez ostatnie 3 lata oglądałem tysiące giloszowany, emaliowanych i ręcznie grawerowanych zegarków ale ten wcale nie odstaje jakością a projekty sa super.

Zmodyfikujemy koronkę. Zrobimy super pasek nawet kosztem pudełka. Mozemy dorobić potem spinki i breloczki z wzorem.

Co do tarczy jak ustalicie wzór prześlę kosztorysy w kilku wariantach.

1. mój faworyt to tarcza z mosiądzu - najtaniej najszybciej

2, Jak Wam się zegarek spodoba mogę osobno dorobić tarczę srebro 999 lub srebro 999 rodowane.

3. Jak zegarek pokochacie  mogę dorobić tarczę srebro pokryte emalią

Macie też propozycje kolorowych to ustalcie jaki materiał i kolor a ja spróbuję to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.