Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

EnamelDial

Regulateur Penta - zegarek pięciu.

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki, skoro mamy już wybraną kopertę i mechanizm, to może poczynić pierwsze zakupy?

Żeby dobrze zrobić projekt, prosiłbym o dokładne zwymiarowanie tarczy i koperty. Narysujemy w CADzie i w trójwymiarze, będzie lepszy pogląd na to, jak to będzie wyglądało.

Kopert to na pewno wspólnie trzeba kupić bo może jakiś upust będzie.

Co do mechów to nie wiem...Raczej sklepów poza ussrwatch juz nie ma?

Leszek jak zrobisz tę próbę gilosza na wcześniej zabarwionej tarczy to daj znać. Ja zrobię wizualizację z wybraną kopertą. Dajcie mi także znać jaki w końcu gilosz pójdzie. Dla mnie wzór ten co Wacor robił jest OK jeśli w centrum nie wyjdzie za bardzo poszatkowany. Ten wzór co Ty Leszku zrobiłeś z takimi łukami tylko też może być ale zeby linie były jak najcieńsze i chyba lekko gęstsze. Natomiast ten wzór co ja wyrysowałem jest dosyć gęsty dlatego też musiałby byc zrobiony delikatnym wiórem :).

Ten mój żeby już nie pisac w nowym postcie jest zrobiony z okręgów co 5stopni  :rolleyes:

Jeszcze mam tylko prośbę do Wacora żeby powiedział jak on wyrysował ten swój wzór to w razie czego zrobię już wizualizację zegarka do porównania wszystkich proponowanych wzorów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ustalmy kwotę i datę : do kiedy i ile wpłacić na konto. Puszczamy przelewy i gotowe :)

Jeszcze tylko ładne Molnije znaleźć...może Jimmy pomoże, mówił, że na CW chłopaki mogą mieć 5 w stanie NOS...

Poszukujemy Molnija z pasami...na ussrwatch akurat tego nie ma :angry:

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ustalmy kwotę i datę :

Ja te kopertę moge mieć od ręki za 35$ czy jakiś upust jeszcze będzie to nie wiadomo na razie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja te kopertę moge mieć od ręki za 35$ czy jakiś upust jeszcze będzie to nie wiadomo na razie.

Niezła cena, to razem z transportem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezła cena, to razem z transportem?

Niestety bez ale może przy 5szt wysłaliby za free :) Zapytam i napiszę jak będę wiedział

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kop Dla mnie wzór ten co Wacor robił jest OK jeśli w centrum nie wyjdzie za bardzo poszatkowany.

Pocałujcie mnie w d*pę :D :D :D  od rana siedzę na tym wzorem Adama a dopiero mam 1/5 i na dodatek zrobiłem przeskok co normalnie zawału serca mało nie dostałem. Dobrze że to tester bo już by było po projekcie. :D :D  Nie wspominajcie mi o wpłacaniu pieniędzy bo skarbnik żona jak nigdy dzisiaj przyniosła mi kawę do warsztatu --- w wiadomym celu opróżnienia portfella :lol: :lol: :lol:

Prosiłby byście założyli za mnie za to dam wam upust 3% na tarczy i 16% na barwieniu :P

A teraz idę ciąć bo kur..a w telewizji jest wyścig z Contadorem a ja siędzę jak sierota w piwnicy na testerem Adama.

Tester Adama

4bc9c2e568770a8d6a93003f082dbb52.jpg

zdjęcia z chronografuuu

8b4a05db332dd16afad73c5103220484.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszku, ja za Ciebie założę, nie ma problemu.

Wzór zapowiada się obiecująco, zobaczymy jak to będzie wyglądało w całości.

Blase, wzór to łuki, które wychodzą z wierzchołków pięciokąta foremnego wpisanego w koło, odstęp między łukami musisz ustawić taki, żeby było dobrze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 to złom

2 koszmarnie wykończona - przypomina mi jakościowo moje koperty

3 Adam za duża !!!!  taka to by była ładna pod białą porcelanę.

To może zabarwmy termicznie na niebiesko. Podoba się wszystkim opcja niebieskiego giloszu i srebrnych małych tarczek? A na srebrnych tarczkach grawer usupełniany farbą czarną lub zamiast graweru tampo.

termicznie ale nie na mosiądzu bo się nie, należało by inny materiał zastosować np. tytan

To najpierw zabarwić na niebiesko a później giloszować... Da radę?

Próbowałem, da radę ale nie na mosiądzu i kłopot będzie z wypolerowaniem końcowym bo może zniszczyć kolor.

Blaze pod mikroskopem widać że lekko odskakuje utlenienie przy rysach ale na oko tego nie widać

Jak będzie wola na niebiesko będę szukał sposobu by Was zadowolić :-)

Jakość tego była kiepska (bitmapa) . Trzeba narysować lub znaleźć gotowego wektora:)

To było wycięte z tego:

attachicon.gifindeks.png

Poproszę Jimiego to machnie :lol:

Chłopaki, skoro mamy już wybraną kopertę i mechanizm, to może poczynić pierwsze zakupy?

Żeby dobrze zrobić projekt, prosiłbym o dokładne zwymiarowanie tarczy i koperty. Narysujemy w CADzie i w trójwymiarze, będzie lepszy pogląd na to, jak to będzie wyglądało.

Nie zgadzam się. Do puki nie zamkniemy całego projektu.  To juz trzecia wersja koperty a tarcza z gilosza zmierza ku niebieskiej wycinance w stylu zegarków Sanika.

Wstrzymajmy się jeszcze . Są święta dograjmy projekt.

35 do bardzo dobra cena.

Gdyby zamówić 50 szt dostaniesz upust ?

W jakiej cenie możesz załatwić kopertę z tą strzałką ( lotnik) którą wybrałem jako pierwszą ???

Leszku, ja za Ciebie założę, nie ma problemu.

Wzór zapowiada się obiecująco, zobaczymy jak to będzie wyglądało w całości.

Blase, wzór to łuki, które wychodzą z wierzchołków pięciokąta foremnego wpisanego w koło, odstęp między łukami musisz ustawić taki, żeby było dobrze:)

Adam dziękuję :-)))) Na razie poczekajmy aż zgramy kosztorys całego zegarka.

Wzór jest super. :

c5645b7ff2e8da660aa5392c8d9ec849.jpg

af359c130f752a03b1cde37e095b27ec.jpg

Adam pomimo że to fajny wzór nie będziemy go ciąć. Mam podzielnicę na 360 stopni ( do podziałów 12). Do podziału na 5 musiałbym mieć gradową (400). Na tej co mam nie podzielę idealnie wzoru.

Tak wiec odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wzór co Ty Leszku zrobiłeś z takimi łukami tylko też może być ale zeby linie były jak najcieńsze i chyba lekko gęstsze. Natomiast ten wzór co ja wyrysowałem jest dosyć gęsty dlatego też musiałby byc zrobiony delikatnym wiórem :).

Ten mój żeby już nie pisac w nowym postcie jest zrobiony z okręgów co 5stopni  :rolleyes:

Mój wzór jest taki i nie będzie już zmieniony , geometria jest optymalna pod emalię.

Twój wzór jak jest dzielony co 5stopni jest idealny :

87656c59e7e4d6fffa5be0f16344891e.jpg

jeden z tych dwóch jest moim faworytem.

...może Jimmy pomoże, mówił, że na CW chłopaki mogą mieć 5 w stanie NOS...

Tak ale Jimmy mówił o zwykłych bez pasów. Szukaj zegarka Iskra, Rolex, Cotebert tam jest ten mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój wzór spełnia moje oczekiwania co do giloszu w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek, wzór wygląda mega dobrze (chociaż to tylko 3/5)... nie dasz rady podzielić dokładnie? co 72stopnie?

Mógłbyś skończyć ten próbnik? Zobaczyć jak wygląda całość?

Może by pomyśleć o tej podzielnicy? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój wzór spełnia moje oczekiwania co do giloszu w 100%

Jest super,  w ciągu 1-2 miesięcy doprowadzę go do ideału.

Leszek, wzór wygląda mega dobrze (chociaż to tylko 3/5)... nie dasz rady podzielić dokładnie? co 72stopnie?

Mógłbyś skończyć ten próbnik? Zobaczyć jak wygląda całość?

Może by pomyśleć o tej podzielnicy? :rolleyes:

Nie dam rady podzielić moje ślimacznice pracują co 5 stopni. Podzielnica kosztuje na e-bay 2800 euro.  Próbnik jest skończony ale ostatnie dwa okręgi to tylko moje cięcia z różnymi nastawami noża, kątów, itp. 

Zgadnij który to po ciemku ?

53ac0ad1cf0578a0786f88350f076d0a.jpg

df7c6c8fe08e8faa9d052cd1d3404a7e.jpg

Jak strasznie się uprzecie to wytnę tymczasową podzielnicę stałą tylko na ten projekt. Ale to zajmie czas.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobiłem 4 wirtuale wszystkich trzech koncepcji na zaakceptowanej kopercie plus czwarta (tutaj oznaczona nr 3) która została zainspirowana pentagramem Wacora. z tym, że ja wywaliłem kilka kółek i jakby coś na wzór tej Róży Venus wyszło. Wszystkie gilosze są skalowane co 5 stopni  poza tym Wacora z którym zresztą miałem najwięcej problemów.

Tarczki sekundowa i godzinowa będa nakładane i wycinane osobno. Podziałka minutowa jest wytoczona na blaszce giloszowanej.

P.S. Fajnie by było jakby Leszek zabawił najpierw blachę na kolor Niebieski i później wycinał. Materiał na całość tarczy dać stal nierdzewną i gitara, nie trzeba będzie niczym konserwować.

Podziałek na razie nie dodawałem. Jak wybierzemy wersję ostateczną wzoru giloszowania to będziemy gdybać nad indeksami.

post-27986-0-64800500-1458933519_thumb.jpg

Aha, ja widzę podziałkę minutową nie za szeroką, bo raz że bezel i tak jest szeroki, dwa że tam mają być tylko indeksy minutowe. Trzeba wziąć Też  pod uwagę to , że chcemy pokazać jak najwięcej gilosza a przecież logo i napisy też gdzieś muszą wejść.

W razie czego jakbyście mięli jakieś inne pomysły co do szerokości czy też średnic krążków i podziałek to piszcie. Mam już zrobiony projekt właściwie, teraz będziemy wybierać i konsultować kolejne szczegóły.

ALE NAJPIERW WYBIERZMY WZÓR GILOSZOWANIA ŻEBY LESZEK MÓGŁ GO OPANOWAĆ DO PERFEKCJI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra robota. Mój prywatny ranking:

1. 1

2. 4

3. 2

4. 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blase, a mógłbyś w tym moim wzorze (2) dać więcej łuków? Bo teraz wydaje się pusty i nieciekawy, na próbniku Leszka wygląda świetnie.

Zwróćcie uwagę jak on się błyszczy...jest dużo krawędzi, także w słońcu musi nieźle robić...

Leszku, daj fotkę całej tarczy. Duży problem by był ze zrobieniem tej stałej podzielnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam więcej fotek, reszta ciecia to tylko mój tester.

Zawsze jak w grę chodzi wytyczenie wzorów z dokładnością 0,05 mm to jest problem.

Po namyśle stawiam na wzór 4 lub Breguet 1 z tym że zobaczę jak będzie wyglądać z logo.

Pierścień zewnętrzny musi być większy (co najmniej równy małej tarczy)  lub w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po namyśle stawiam na wzór 4 lub Breguet 1 z tym że zobaczę jak będzie wyglądać z logo.

Pierścień zewnętrzny musi być większy (co najmniej równy małej tarczy)  lub w ogóle.

Nie no to żeby nie było zewnętrznego ringu na indeksy minutowe to nie wchodzi w grę - muszą być.

Jeśli ma być szerszy to niewiele bo wyjdzie topór (pamiętaj , że to tylko projekt a w rzeczywistości jest tam jeszcze faza wewnętrzna bezela, która jeszcze będzie poszerzać optycznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierścień z indeksami musi być, po pierwsze dla poprawy czytelności wskazań, po drugie, aby odcinać tarczę od lunety, która też ma być frezowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokażę jeszcze tak jak Leszek mówi, bez podziałki zewnętrznej i tak jak Wacor mówi żeby jego wzór miał więcej linii żeby każdy mógł ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierścień z indeksami musi być, po pierwsze dla poprawy czytelności wskazań, po drugie, aby odcinać tarczę od lunety, która też ma być frezowana.

A propos lunety to nawet przyszło mi na myśl żeby stoczyć te frezowania i mięlibyśmy płaską powierzchnię na indeksy minutowe. Co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtedy wyjdzie pilot :) Raczej odpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no to żeby nie było zewnętrznego ringu na indeksy minutowe to nie wchodzi w grę - muszą być.

Jeśli ma być szerszy to niewiele bo wyjdzie topór (pamiętaj , że to tylko projekt a w rzeczywistości jest tam jeszcze faza wewnętrzna bezela, która jeszcze będzie poszerzać optycznie)

tu masz bez indeksów :

Chronoswiss%2BSirius%2BArtist%2BR%C3%A9g

tutaj z szerokimi kołami

53444d17cf037dde4a8369b8d2bd7af1.jpg

tu masz fotki z budowy moich giloszarek

7a88ada9e1f8e46155020729cbf24b6e.jpg

dlatego napisałem by poszerzyć to koło

b4cee2b9bfb892b071a9f57d1357066a.jpg

Luneta to ten pierścień u góry ? Jak tak to w tej kopercie jest z matrycy. W mojej kopercie jest frezowany dlatego pisałem że to dwie różne jakości wyrobu.

Pokażę jeszcze tak jak Leszek mówi, bez podziałki zewnętrznej i tak jak Wacor mówi żeby jego wzór miał więcej linii żeby każdy mógł ocenić.

Nie bój się połączyć tych małych  kółek z dużym.

Proszę byś włożył też miejsce na logo  :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja 1 pokazuje jakby to wyglądało bez podziałki minutowej - zostaje wtedy tylko oryginalna faza bezela(ramki)

Opcja 2 pokazuje więcej lini we wzorze Wacora i jak to wygląda z podziałką

Moje przemyslenie - chyba Leszek ma rację, że opcja bez dodatkowego pola na podziałke minutową może być dobra. Punkty minutowe mozna by dać wtedy na giloszowanej części lub zdemontować szkło i powiercić lub wygiloszować linie podziałki minutowej na tej fazowanej wewnętrznej części bezela.

P.S. Ciężko Wam pewnie będzie sobie wyobrazić te detale ale jak wybierzemy wzór gilosza to zrobię małą symulację tej tarczy wydrukowanej na folii i wsadzonej w kopertę. Wtedy będzie widać wszystko znacznie lepiej.

post-27986-0-19018300-1458990459_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bój się połączyć tych małych  kółek z dużym.

Proszę byś włożył też miejsce na logo  :-)

Dopiero teraz przeczytałem...ale wstawiałem to półokragłe miejsce a logo i napisy ale jakoś taka dziwna buźka wychodziła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.