Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pitarello

Laco Flieger czy Seiko Alpinist SARB017

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów,

na forum się jeszcze nie udzielam, ale dużo przeglądam (takie usprawiedliwionko na początek).

Otóż pół roku temu sprawiłem sobie Orienta Bambino FER2400CN0 (beżowy cyferblat, błękitne wskazówki och i ach) i był to mój pierwszy "poważny" zakup zegarkowy (mam 26lat). Ale okazał się zbyt poważny, bo do mojego codziennego ubioru jest imho zbyt elegancki (takie tam koszula nawetniewspodniach +jeansy). No i teraz dopadło mnie szukanie czegoś właśnie bardziej codziennego.

Pomyślałem o pilotach. Na początku wpadł mi w oko Seiko SNZG15K1 (planując wymienić pasek na brąz) ewentualnie seria SNK, bo to sprawdzone "piątki", nie zwracają na siebie za dużo uwagi i kiedyś chciałem mieć Seiko, no i budżet taki właśnie jak bym chciał. Gdzieś tam się przewijałem po tematach i uświadomiłem sobie, że SNZ to nie do końca "pilot", w sumie jest nudny i poza tym, że to piątka, to nic w nim nie ma - ot zegarek.

I przypadkiem trafiłem na temat Laco. Droższe, bo od 900zł, ale i duże bo 42mm (mam nadgarstek bardzo chudy ~16cm, ~5,5 szerokości) a te modele 36mm (Osaka, Tokio) to już koszt rzędu 1300zł. No ale spodobało mi się to, że zegarki mają historię i są takie jak mają być. Może się szarpnąć, ale czy te zegarki są warte noszenia? 

Potem było jeszcze gorzej, bo czytając poradnik kupna automatów do 2000, ktoś zarzucił Seiko Alpinist SARB017. I mnie, kurczę, chwyciło... Sprawdziłem ceny, $370 - no nie chciałem tyle, ale ciężko odmówić. Po przeczytaniu wątku MasterMind'a (http://bit.ly/1USUz2G), jak sobie uświadomiłem, że w Europie tego zegarka nie dostanę i koszt w sumie wyjdzie circa 1700zł to mnie trochę odstręczyło od tego modelu.

W związku z tym pytanie: szukałem zegarka w cenie ok 700-900zł. Czy takie odchodzenie od ceny ~700zł do ~1700 tylko kierując się impulsami pojedynczych modeli ma sens, czy nie? Czy zwiększając budżet najpierw do 1300 nie znalazłbym lepszego/fajniejszego pilota w tej cenie (odnośnie Laco), a teraz czy nie szukać czegoś lepszego za te 1700 zamiast jarać się tym Seiko? 

Dziękuję za podpowiedzi, bo temat trudny.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześc,

Wg mnie Seiko jest warte swojej ceny. Model Laco o którym myślisz to składak ( w środku Mioyta) czyli i tak będziesz miał japoński silnik.

Ciekawe piloty robi Steinhart i masz wtedy szwajcarski mechanizm.

Chociaż i tak uważam, że do 2 tysiecy nic nie przebije Sarbów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pilot i zielony sarb ?

To skrajnie różne zegarki .

Jeśli chcesz pilota , to laco. Firma z rodowodem .

A jeśli chcesz nietuzinkowy zegarek , który wyróżni się z tłumu , to alpinist .

Oba są dobrze wykonane i są świetnej jakości .

A może jakiś orient star?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając już samego Alpinistę, którego wszędzie nachalnie polecam, to 42mm zegarek w stylu pilot (czyli dodatkowo duża przejrzysta tarcza) na 16cm nadgarstek - może wyglądać różnie. Mnie dodatkowo nie kręcą piloty - jako jeden z kilku zegarków w kolekcji - tak - jako główny zegarek do codziennego noszenia - nie -

Druga sprawa jest taka, że zegarek w stylu pilot możesz kupić od dowolnego producenta za dowolną cenę, a Alpinista jest tylko jeden (pomijając różne edycje tego modelu).

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SARB017 jest wart każdej złotówki, nawet z opłatami. Jakość wykonania tego zegarka bije wszystko w tym zakresie cenowym.

Trzeba tylko mieć świadomość że jest mocno specyficzny - nieduży i złotozielony ;)

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze można pójść drogą środka i kupić Sarb033, który jest mniej wyróżniający się, ale bardziej uniwersalny.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SARB017 jest wart każdej złotówki, nawet z opłatami. Jakość wykonania tego zegarka bije wszystko w tym zakresie cenowym.

Nie zgodzę się. Jakość OSów jest na tym samym poziomie. Koperty , tarcze , wskazówki i werki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Pocieszające dla moich chęci, ale nie portfela :D

Różne zegarki. Wiem, są bardzo różne! Zgadzam się. Pokazałem tylko od czego wyszedłem :). Alpinista (wg różnych pomiarów) mieści się w granicach <40mm, co mnie bardzo cieszy, bo trudno jest znaleźć tego typu zegarek w takim rozmiarze i z takim duchem (chyba). Czy będzie u mnie dobrze leżał? Właśnie w SARB'ie urzekła mnie ta jego specyficzność i tak jak jestem zachwycony swoim Bambino (przed którym jak miałem pewne opory, to teraz nie żałuję i chętniej "podwijam rękawy"), to podoba mi się w nim to, że jest prosty, ale nie ZA prosty. IMHO wpisuje się właśnie w podobny klimat jak Alpinista - obdarzyć stary, dobry i sprawdzony model nowym, ale wciąż ponadczasowym duchem/klimatem. W Laco mogę tego nie znaleźć - tak jak mówi lenybo - koniec końców to składak.

Druga sprawa jest taka, że zegarek w stylu pilot możesz kupić od dowolnego producenta za dowolną cenę, a Alpinista jest tylko jeden (pomijając różne edycje tego modelu).

Myślę, że MasterMind dokładnie wychwycił o co mi chodzi. Dodatkowo Alpinista to jednak twardziel z 50h rezerwą, szafirem, WR 20atm i zabezpieczeniami "nurkowymi" więc nie da się tak łatwo pokonać... Niemniej jednak zastanawiałem się, jak się nosi takie zegarki (bo w tym jestem nowy). Mówisz (subiektywnie), że pilot u Ciebie się nie nadaje do codziennego noszenia. Czy Seiko sprawdzi się na co dzień, nie przyciągając uwagi w stylu "ale szpan" tylko raczej "kurczę, niezły, ciekawe co to takiego"?

Jestem świadom tego, że piloty mają to do siebie, że wyglądają na większe niż w rzeczywistości, stąd raczej pomysł wersji 36mm. Ale z kolei co to za "pilot", skoro pierwowzory miały po 55? SARB033 mniej mi się podoba. Steinharty (chodzi o Fliegery) też już obczajałem, ale niestety nie te rozmiary. OS-y na dzień dzisiejszy do mnie nie przemawiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Nie zgodzę się. Jakość OSów jest na tym samym poziomie. Koperty , tarcze , wskazówki i werki.

Chyba jednak nie do końca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?? Coś więcej ?

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Bransoleta, koperta w SARB wykonane są dużo lepiej a do 017 ,to już żaden OS nie ma startu... Moja opinia. Tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Dubel...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kajdana, to ok .

Ale koperta... OSów jest tak dużo i każdy ma inną . Ciężko porównać .

Mi na przyklad sarb nie leży ( beczkowatość koperty).

A niektóre koperty OSów mają fajne " smaczki " , a niektóre są proste .

Także , warto mierzyć , bo może się układać fajnie , a może nie fajnie .

Co do werków, to ta sama liga. ( czasem OS jest lepiej wyregulowany )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemniej jednak zastanawiałem się, jak się nosi takie zegarki (bo w tym jestem nowy). Mówisz (subiektywnie), że pilot u Ciebie się nie nadaje do codziennego noszenia. Czy Seiko sprawdzi się na co dzień, nie przyciągając uwagi w stylu "ale szpan" tylko raczej "kurczę, niezły, ciekawe co to takiego"?

To niewielki, z daleka niepozorny zegarek. O wiele bardziej rzucający się w oczy jest dowolny świecący stalowy klocek, który zajmuje cały nadgarstek, niż Alpinista. Przez swój klasyczny rozmiar wygląda szlachetniej w dobie noszenia olbrzymich, przytłaczających czasomierzy. Kolor zieleni też nie bije w oczy z daleka. Przez delikatny szlif z pewnej odległości tarcza wygląda na ciemną. Dopiero przy bliższym kontakcie można zauważyć refleks, ciemną zieleń i złocone indeksy i tu pojawia się efekt wow "- ciekawe co to takiego?".

Jestem świadom tego, że piloty mają to do siebie, że wyglądają na większe niż w rzeczywistości, stąd raczej pomysł wersji 36mm. Ale z kolei co to za "pilot", skoro pierwowzory miały po 55? 

Pilot 36mm to prawdziwy maluszek, 42mm może wypadać duży, oryginalny rozmiar całkowicie nie wchodzi w grę - właśnie z tych powodów ten typ zegarków mnie nie kręci - mimo iż mam o ten 1cm więcej w obwodzie od Ciebie.

Kupując Alpinistę masz świadomość, że to w pewnym sensie towar ekskluzywny, bo w domyśle produkowany tylko na rynek Japoński. Gdy dodasz do tego jego (w miarę) oryginalny wygląd i parametry, cena ~1700zł wydaje się być wręcz okazyjna. Tym bardziej, że zegarek można często dostać taniej.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, dzięki za podpowiedzi.

Nie mogę się na niego napatrzeć. Faktycznie autentyczność i ekskluzywność tego zegarka to mocne atuty (pomijając świetne parametry). Najtaniej znalazłem za $325 na shoppinginjapan (http://www.shoppinginjapan.net/sarb017) Pewnie nie dziś i nie jutro, ale wkrótce będę zmierzał do kupna i odświeżę temat jakbym miał jakieś wątpliwości, co do sprowadzania, a tymczasem będę śledził wątki z jego użytkowania. Dzięki!

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Wielkanocnych!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie,

przypadkiem znalazłem w nieprawdopodobnie niskiej cenie 240 USD. Czy to możliwe? Czy raczej może być z nim coś nie tak i nie ryzykować różnicy 100 dolców?

tradeindia.com

http://bit.ly/1PyZDCx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest typowy sklep, wyślij zgłoszenie i zobacz jaką cenę Ci zaproponują, cena 240 $ to tzw. cena informacyjna, która może się znacząco różnić od rzeczywistej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez dodge66
      Sinn 103 St Flieger Chronograph
      Model jeszcze sprzed zmian tnących koszty, dlatego na pokładzie pracuje Valjoux 7750 ze stop-sekundą i 48h rezerwy chodu, do tego bezel z "kropką" na godz. 12 zamiast trójkąta. Zegarek jest na świetnie pasującym, skórzanym pasku, dodaję również niemal nieużywaną bransoletę H-link (praktycznie żadnych rysek, nawet na zapięciu), która została dokupiona oddzielnie. Stan określam na mocne 8/10, zauważyłem kilka śladów na bezelu oraz na kopercie, również drobnych kilka rysek na dekielku. Hesalitowe szkiełko bez żadnych śladów - czyste.

Sinn 103 St to zegarek wszystko-mający: chronograf, datownik, dzień tygodnia w dwóch językach, zakręcana koronka, porządna luma, obrotowy bezel, do tego wodoszczelność godna prawdziwego nurka - 200m, nawet zapięcie bransolety posiada przedłużenie

Zegarek raczej dobrze znany na forum, kilkukrotnie pojawił się w kalendarzu KMZiZ

W komplecie znajdują się:
      - Zegarek właściwy
      - Oryginalna bransoleta H-link z pudełkiem i zestawem akcesoriów
      - Instrukcja i karta gwarancyjna
      - Dwa pudełka
      - Skórzany pasek
      - Przyrząd do zmiany pasków Sinn
      - Katalog Sinn z cennikiem i akcesoriami

Cena katalogowa: 11,660zł

CENA: REALIZACJA 

Garść trochę lepszych zdjęć:

• Przez cage
      Chętnie kupię Seiko żółwia ewentualnie SKX007 - czarna wersja lub Citka JP2000-08. W jak najlepszym stanie.
    • Przez Seler
      Seiko Marinemaster MM300 SLA021J1

Entuzjastom nie trzeba przedstawiać szerzej.

Stan 8/10.

Rok 2019, kupiony na Chrono24 od pierwszego właściciela, dystrybucja EU. 

Wszystkie drobne ryski starałem się załapać na zdjęciach, ale nie jest to łatwe zadanie. Szkło, bezel czyste, żadnych imperfekcji na tarczy. 

Na prawidłowym chodzie, trzyma rezerwę, gubi od kilku do około 10 sekund na dobę.

Pełen zestaw z bransą, paskiem gumowym, pudełkiem, kartą gwarancyjną. 

7400zł. Odbiór osobisty Łomianki/Warszawa/Pruszków lub paczkomat po przedpłacie.

• Przez Fraktale
      Kupię oryginalną bransoletę do SKX 007
      Jubilee, 22mm, puste endlinki
      Tylko w bardzo dobrym stanie

• Przez osjd
      Na sprzedaż:

Seiko Landmaster ref. SLA071J1 Limitowana Edycja 1000szt.

Zegarek zakupiony przeze mnie w listopadzie 2023 roku

Stan 10/10 – zegarek założony dosłownie kilka razy, potem był przechowywany w pudełku.

Średnica koperty 42mm, cal. 8L35 (odpowiednik werku 9S55 od GS), ok. 50  godzin rezerwy chodu – pełna specyfikacja na stronie Seiko. Bransoleta z mikroregulacja jak w słynnym MM300.

Full set (pudełko, karta gwarancyjna). 

Cena 8600zł 

Na sprzedaż:

Seiko 5 Sports SRPK17K1 “55th Anniversary” Limitowana Edycja 15555szt

Zegarek zakupiony przeze mnie we wrzesniu 2023 roku w Tempus Zegarki. (3 lata gwarancji od Seiko)

Stan 10/10 – zegarek założony kilka razy, potem był przechowywany w pudełku.

Średnica koperty 40mm, cal. 4R36, ok. 41 godzin rezerwy chodu – pełna specyfikacja na stronie Seiko.

Full set (pudełko, karta gwarancyjna).

Cena 1400zł 

PREFEROWANY ODBIOR OSOBISTY W WARSZAWIE. 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.