tommy1 22 #1 Napisano 30 Marca 2016 Witajcie, proszę o pomoc w pełnej reanimacji roczniaka (świeżutkiego u mnie). Myślę, że to nawet ładnie zachowany egzemplarz, zależało mi na kwiatowym i nieodrapanym. Muszę jeszcze klosz dokupić, ale to drobiazg. Swoją drogą ile wyższy powinien być klosz od najwyższego punktu zegara? 2 cm czy więcej? Tak, żeby też nie wyglądał śmiesznie. Średnica klosza to 14,3, wysokość wg mnie 26-28cmNajważniejsza jednak kwestia. Zegar ma dziwny włos, taką spiralkę (widać na zdjęciu) i spieszy się okrutnie, ze 3 godziny na dobę, ale rusza sam z miejsca. Wahadło robi tylko 180 st obrotu. Jak sądzę, nie jest to włos oryginalny, lecz coś kombinowanego, do tego wg mnie jest za krótki (brakowało dolnej zawieszki, którą dokupiłem i założyłem). Możecie pomóc mi dobrać odpowiedni włos (grubość, długość etc)? Samodzielnie nie znajdę bo podane linki już nie działają.Wymiary płyty: 85x66Dzięki, Na marginesie, jak Wam się podoba zegarek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy1 22 #2 Napisano 30 Marca 2016 cd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #3 Napisano 30 Marca 2016 Działają, działają:Pack of replacement suspension wires for the Konrad Mauch Standard 66mm x 86mm late Anniversary Clock movement. 0.0035"/0.089mm 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy1 22 #4 Napisano 30 Marca 2016 hmm, jakoś sobie nie poradziłem. Tym bardziej dziękuję. A coś o długości? Nie chciałbym go za krótko na dzień dobry 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #5 Napisano 30 Marca 2016 Są gdzieś (chyba w książce Terwilligera) podane długości, ale w praktyce najlepiej zacząć od możliwie najdłuższego. Włos można przyciąć dopiero po dobraniu optymalnej długości. Wiele zależy od stanu mechanizmu, nie zawsze też zegar chodzi prawidłowo na tym "katalogowym". . 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy1 22 #6 Napisano 30 Marca 2016 tak właśnie przewidywałem i tak też zrobię.Dziękuję. Myślisz, że wahadło na nowym włosie będzie miało większy promień obrotu? I wiesz może cóż to za spiralny włos w nim siedzi? To jakaś radosna twórczość czy zamierzone działanie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #7 Napisano 30 Marca 2016 To jakiś unikalny prototyp W życiu takiego nie widziałem.A co do kąta rotacji wahadła. Najważniejsze jest żeby zegar prawidłowo działał. Mam jednego Badufa, który robi jakieś 400, może więcej stopni. I dobrze mu z tym od kilku lat 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy1 22 #8 Napisano 30 Marca 2016 hehe, a się kręci na takim włosie i pewnie gdyby nie była zerwana dolna zawieszka (tym samym za krótki włos) to miałby szanse w miarę dokładnie chodzić Dzięki za podpowiedzi. Włos zamówiony, zabawa przede mną. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #9 Napisano 30 Marca 2016 Żebyś przypadkiem nie przyciął włosa zbyt mocno to na wszelki wypadek podam Ci wymiar włosa i katalogowe rozstawienie widelca i zawieszek. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy1 22 #10 Napisano 31 Marca 2016 Dzięki, przyda się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy1 22 #11 Napisano 19 Kwietnia 2016 włos wymieniony przyciety nawet nieco dłużej wahadło robi 340st obrotu ale zegar spieszy i to nie byle jak bo ok 2-3 minuty na godzinę. Włos kupiony do tego zegara może jakość licha? Pocieniać od razu wlos czy macie inne propozycje np dociazenie wahadła etc? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #12 Napisano 19 Kwietnia 2016 Nie znam się na młodych roczniakach, ale nie masz tam regulacji wahadła? W sensie- czy kulki są umocowane na stałe??? .Jeśli nie (a tak sądzę), to zacznij regulować ich rozwarcie i w ten sposób ustal prawidłowy chód. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy1 22 #13 Napisano 19 Kwietnia 2016 za mało zszedł z 5 do 2-3 minut na godzinę. Tak wahadło się rozkręca. To efekt przy rozkreconym max. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #14 Napisano 19 Kwietnia 2016 Kol. WueM kiedyś napisał cyt: Okres drgań wahadła torsyjnego jest wprost proporcjonalny do iloczynu długości włosa i momentu bezwładności balansu wiszącego, a odwrotnie proporcjonalny do iloczynu szerokości i trzeciej potęgi grubości taśmy włosa. Z tego wynika, że największy wpływ na okres wahań wahadła ma grubość włosa.Jeśli roczniak spieszy, to należy zwiększyć okres drgań wahadła (spowolnić oscylator) poprzez:zwiększenie momentu bezwładności czyli oddalenie ciężarków od osi obrotu,zwiększenie długości włosa,pocienienie włosa b. drobnym papierem ściernym.Jeśli roczniak spóźnia, to należy zmniejszyć okres drgań (przyspieszyć oscylator) poprzez:zmniejszenie momentu bezwładności, czyli zbliżenie ciężarków do osi obrotu,skrócenie włosa,wymianę włosa na grubszy (pogrubasić się nie da).Aby pocienić włos trzeba zdemontować wszystkie elementy i umieścić włos poziomo górnym końcem w imadle o gładkich szczękach. Następnie, trzymając pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym, zgięty na pół kawałek wodnego papieru ściernego, przeciągnąć nim wzdłuż włosa do końca. Można to zrobić dwa, trzy razy. Składamy zespół włosa z powrotem, montujemy w zegarze i sprawdzamy efekt. Pocienianie włosa powoduje wzrost amplitudy drgań i może wymagać korekty położenia (podniesienia) widełek. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy1 22 #15 Napisano 19 Kwietnia 2016 tak, właśnie to czytałem i o to pytałem wcześniej bo wydaje mi się że papier ścierny to już drastyczna ingerencja ale jak rozumiem tak należy w tym przypadku zrobić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz ZZ 180 #16 Napisano 22 Kwietnia 2016 tak, właśnie to czytałem i o to pytałem wcześniej bo wydaje mi się że papier ścierny to już drastyczna ingerencja ale jak rozumiem tak należy w tym przypadku zrobić.Zwijany włos to nie jest rękodzieło. Spotkałem się już z takim. Co do ustawienia prędkości chodu może spróbuj delikatnie obniżyć przerzutnik tak o 1 mm i sprawdź jaki będzie efekt. Na zdjęciu wydaje się być bardzo wysoko , tuż po zawieszką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach