Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tommy1

Roczniak KOMA reanimacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

proszę o pomoc w pełnej reanimacji roczniaka (świeżutkiego u mnie). Myślę, że to nawet ładnie zachowany egzemplarz, zależało mi na kwiatowym i nieodrapanym. Muszę jeszcze klosz dokupić, ale to drobiazg. Swoją drogą ile wyższy powinien być klosz od najwyższego punktu zegara? 2 cm czy więcej? Tak, żeby też nie wyglądał śmiesznie. Średnica klosza to 14,3, wysokość wg mnie 26-28cm

Najważniejsza jednak kwestia. Zegar ma dziwny włos, taką spiralkę (widać na zdjęciu) i spieszy się okrutnie, ze 3 godziny na dobę, ale rusza sam z miejsca. Wahadło robi tylko 180 st obrotu. Jak sądzę, nie jest to włos oryginalny, lecz coś kombinowanego, do tego wg mnie jest za krótki (brakowało dolnej zawieszki, którą dokupiłem i założyłem).  

Możecie pomóc mi dobrać odpowiedni włos (grubość, długość etc)? Samodzielnie nie znajdę bo podane linki już nie działają.

Wymiary płyty: 85x66

Dzięki,

Na marginesie, jak Wam się podoba zegarek?

post-64073-0-26046500-1459327764.jpg

post-64073-0-15747800-1459327926.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działają, działają:

Pack of replacement suspension wires for the Konrad Mauch Standard 66mm x 86mm late Anniversary Clock movement. 0.0035"/0.089mm

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, jakoś sobie nie poradziłem. Tym bardziej dziękuję. A coś o długości? Nie chciałbym go za krótko na dzień dobry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są gdzieś (chyba w książce Terwilligera) podane długości, ale w praktyce najlepiej zacząć od możliwie najdłuższego. Włos można przyciąć dopiero po dobraniu optymalnej długości. Wiele zależy od stanu mechanizmu, nie zawsze też zegar chodzi prawidłowo na tym "katalogowym". .

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • tak właśnie przewidywałem i tak też zrobię.

Dziękuję. Myślisz, że wahadło na nowym włosie będzie miało większy promień obrotu? I wiesz może cóż to za spiralny włos w nim siedzi? To jakaś radosna twórczość czy zamierzone działanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś unikalny prototyp ;) W życiu takiego nie widziałem.

A co do kąta rotacji wahadła. Najważniejsze jest żeby zegar prawidłowo działał. Mam jednego Badufa, który robi jakieś 400, może więcej stopni. I dobrze mu z tym od kilku lat :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, a się kręci na takim włosie i pewnie gdyby nie była zerwana dolna zawieszka (tym samym za krótki włos) to miałby szanse w miarę dokładnie chodzić :)

Dzięki za podpowiedzi. Włos zamówiony, zabawa przede mną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebyś przypadkiem nie przyciął włosa zbyt mocno to na wszelki wypadek podam Ci wymiar włosa i katalogowe rozstawienie widelca i zawieszek.

post-28411-0-55569300-1459376778_thumb.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włos wymieniony przyciety nawet nieco dłużej wahadło robi 340st obrotu ale zegar spieszy i to nie byle jak bo ok 2-3 minuty na godzinę. Włos kupiony do tego zegara może jakość licha? Pocieniać od razu wlos czy macie inne propozycje np dociazenie wahadła etc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na młodych roczniakach, ale nie masz tam regulacji wahadła? W sensie- czy kulki są umocowane na stałe???  :blink:.

Jeśli nie (a tak sądzę), to zacznij regulować ich rozwarcie i w ten sposób ustal prawidłowy chód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za mało zszedł z 5 do 2-3 minut na godzinę. Tak wahadło się rozkręca. To efekt przy rozkreconym max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol. WueM kiedyś napisał cyt:

Okres drgań wahadła torsyjnego jest wprost proporcjonalny do iloczynu długości włosa i momentu bezwładności balansu wiszącego, a odwrotnie proporcjonalny do iloczynu szerokości i trzeciej potęgi grubości taśmy włosa. Z tego wynika, że największy wpływ na okres wahań wahadła ma grubość włosa.

Jeśli roczniak spieszy, to należy zwiększyć okres drgań wahadła (spowolnić oscylator) poprzez:

• zwiększenie momentu bezwładności czyli oddalenie ciężarków od osi obrotu,
  • zwiększenie długości włosa,
  • pocienienie włosa b. drobnym papierem ściernym.

Jeśli roczniak spóźnia, to należy zmniejszyć okres drgań (przyspieszyć oscylator) poprzez:

• zmniejszenie momentu bezwładności, czyli zbliżenie ciężarków do osi obrotu,
  • skrócenie włosa,
  • wymianę włosa na grubszy (pogrubasić się nie da).

Aby pocienić włos trzeba zdemontować wszystkie elementy i umieścić włos poziomo górnym końcem w imadle o gładkich szczękach. Następnie, trzymając pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym, zgięty na pół kawałek wodnego papieru ściernego, przeciągnąć nim wzdłuż włosa do końca. Można to zrobić dwa, trzy razy. Składamy zespół włosa z powrotem, montujemy w zegarze i sprawdzamy efekt. Pocienianie włosa powoduje wzrost amplitudy drgań i może wymagać korekty położenia (podniesienia) widełek. 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, właśnie to czytałem i o to pytałem wcześniej bo wydaje mi się że papier ścierny to już drastyczna ingerencja ale jak rozumiem tak należy w tym przypadku zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, właśnie to czytałem i o to pytałem wcześniej bo wydaje mi się że papier ścierny to już drastyczna ingerencja ale jak rozumiem tak należy w tym przypadku zrobić.

Zwijany włos to nie jest rękodzieło. Spotkałem się już z takim. Co do ustawienia prędkości chodu może spróbuj delikatnie obniżyć przerzutnik tak o 1 mm i sprawdź jaki będzie efekt. Na zdjęciu wydaje się być bardzo wysoko , tuż po zawieszką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.