Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

W większości się zgadzam choć uważam, że werk hi-beat jest lepszy od werku Rolexa. Jak pewnie wiesz, dużo trudniej jest zaprojektować taki werk, materiały, stosując taką częstotliwość pracy balansu w długim okresie. Tarcza, wskazówki i indeksy to imo absolutne mistrzostwo, najlepiej widać to pod lupą. Mój GS jest najdokładniejszym zegarem jaki miałem. Jakiś czas temu sprawdzałem jego dokładność i po 3 tygodniach od ustawienia z zegarem atomowym miał +4sek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem sporo rolexów i zaledwie 4 GS-y,powiem szczerze,że Rolexy z nowej serii są bezkonkurencyjne,te starsze chodziły różnie.Seiko mieściło się w 5s na dobę ,oczywiście poza spring drive ,który był super dokładny.Nie mam pojęcia jak sprawował się będzie hi beat..Do rolexa mam zaufanie mój DJ przez ponad miesiąc spóźnił sie może 5s...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilę nie zaglądam a tu przybywają kolejne świetne GSy :)

@akism, co do dokładności to on się pewnie dłuższą chwilę będzie układał, tak jak mój czy Bartka, tak prosto z pudła mieści się w założonej fabrycznej tolerancji a potem jest lepiej. Dobrze że się dałeś znów zarazić bo to chyba jeden z najładniejszych modeli - taki niby prosty a im dłużej oglądać tym bardziej się stwierdza że to jest dokładnie tyle ile trzeba, nic mniej ani więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy tutaj się już przewijał ale pojawił się w grupie na fb i myślę, że jest warty odnotowania i tutaj: SBGJ021. Limitacja 500szt.

Grand-Seiko-Hi-Beat-36000-GMT-Limited-Ed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny jest, chociaż w porównaniu do nielimitowanych GMT ten rotor w limitkach bardziej zasłania mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GS to historia i to wcale nie krótka,a z pewnością chwalebna..To chyba jedna z niewielu manufaktur,która nie wydaje kroci na marketing.Jak widzimy na przykładzie forum,naszego i nie tylko, po zegarki te sięgają ludzie,którzy otarli się dość mocno o szwajcarskie zegarki i dlatego doceniają to co daje GS.Estetyka tych zegarków jest tak "powściągliwa",że aż zadziwia swą skromnością,wykonanie ,dbałość o szczegóły wywołują uśmiech na twarzy użytkownika.Myślę ,że to jest tajemnica sukcesu tej linii seiko,którą nazywam po cichu japońskim rolexem.Klientem docelowym tego produktu jest głownie mieszkaniec Azji,który prędzej sięgnie po GS niż po rolexa,bo tam wiedzą ,że to prawie hi end zegarmistrzostwa.Może nie pod względem komplikacji,ale z pewnością solidności i jakości,a także innowacji(spring drive),które podziwiają także europejscy koneserzy zegarmistrzostwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisane wzniośle a czy dobrze to nie wiem. @akism jeszcze nie otrząsnął się po zakupie GSa więc jest nieobiektywny. JP - trochę wydają na reklamę i nie chodzą tylko z Seiko ;) (mają jeszcze Orient i Citizen - żartuję) kupują rownież europejskiej marki prestiżowe i to w bardzo dużych nakładach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns uwierz mi to nie jest mój pierwszy GS tylko 3 lub 4 ,a to co napisałem jest wynikiem moich przemyśleń i wniosków.Poza GS mam też inne tyle że szwajcarskie zegarki z tej samej półki i mam przez to pole do obiektywnego porównania.Co do rynku to jestem przekonany,że gro produkcji rozchodzi się po krajach Azji ,gdzie Szwajcarzy także upychają swoje produkty ponieważ to olbrzymi i dość bogaty rynek.Porównując Japonię i Szwajcerię to ta druga miażdży tę pierwszą ofertą droższych zegarków i siłą rzeczy z pewnością robią większy target w Azji niż seiko czy citizen.Wystarczy spojrzeć na skalę produkcji GS..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było pół żartem, pół serio więc luźna guma kolego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jestem wyluzowany..mniej stresu to dłuższe życie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem, szukałem i znalazłem obiekt pożądania:

- jest luma,

- koperta stalowa

- jest bransoleta

- jest SpringDrive - a co, jak szaleć to szaleć

- jest kolor, który może nie będzie nudny

czyli:

SBGA073

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta z zabudowaną koronką podobnie jak w Sbgr ..Miałem spring drive i sprawował się bezproblemowo,ten zegarek nie potrzebuje korekcji czasu,jest b. Dokladny.Na filmiku widać porysowane uszy,ale to nie jest nowy zegarek bo nie ma folii na bransolecie i deklu,także nie ma obawy,że seiko wypuści bubla.Choć raz widziałem granda z paprochem na tarczy..Cena tego modelu jest identyczna jak hb,czyli jakieś 5,5 tys dolarów,za sd przemawia wskaźnik rezerwy chodu,natomiast przeciw są krótsze okresy przeglądu i miejsce ich dokonywania(chyba tylko Japonia),cena serwisu też może być wyższa w sd.Średnica koperty mniejsza niż hb bo chyba 39,5mm,ale nie jestem pewien.Sbgr57 był moim pierwszym Grandem ,obudowa koronki optycznie powiększa średnicę koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Dobra jest ta koperta, kiedyś mało nie kupiłem automatu SBGR w tej kopercie. Występuje też w kwarcowych SBGX083/5/7. Luma dla mnie to akurat nie jest zaleta, ale starszy wskaźnik rezerwy chodu już tak!
@Burns, jak jest z dostępnością?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie jakoś tak średnio, w kierunku kiepsko, ale ja go wytropiłem przed chwilą

wychodzi na to, że ~400000JPY trzeba mieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjdzie jakieś 18 tys zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ..jeszcze pay odpowiedńio przeliczy walutę..Napisz do Karola on Ci taniej ten model powinien załatwić i to z europejską gwarancją..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

U Karola będzie dużo lepsza cena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm patrzac na ten filmik zastanawiam sie jakby wygladala u mnie bransa cala wyszczotkowana....

W sumie to podobne zegary sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns, w tych kryteriach to ja znalazłem dla siebie SBGA101 albo 149, niestety dostępność marna, Karol nie ma.

W nietypowym kolorze jeszcze limitka SBGE033, też piękny ale na pasku, trzeba dokupić bransę.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa pierwsze wymienione przez Ciebie to raczej tytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa pierwsze wymienione przez Ciebie to raczej tytan

101 stalowy, 149 tytanowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi