Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

CipherDog

.... JAK W SZWAJCARSKIM ZEGARKU ?

Rekomendowane odpowiedzi

ho ho albo nawet ho ho ho :!:

Seiko to poważna sprawa i porządny zegarek. Właśnie kombinuje jak dostać takiego jednego z zieloną wskazówką sekundową - bardzo ładny taki skromny nurasek.

No ale z całym szacunkiem dla Seiko w pojedynku z Eposem nie ma szans najmniejszych. W każdej grupie cenowej Epos wystawi zawodnika nie do pokonania dla Seiko.

No, chyba że w kwarcach :lol:

OO> taki pewny tego to bym nie był. Chociaż jeszcze z rok temu tak właśnie myślałem. :):lol::lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość JUSUP
OO> taki pewny tego to bym nie był. Chociaż jeszcze z rok temu tak właśnie myślałem. :):lol::lol:

Czyli uważasz że Seiko to ta sama klasa co Epos :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy, jakie Seiko i jaki Epos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość JUSUP

Rzecz wiadoma ze nie chodzi mi o porównanie najlepszego Seiko, z najgorszym Eposem, raczej ogólne porównanie mam na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi tylko o to, że osobiście - biorąc pod uwagę np. klasy cenowe, czyli 2 zegarki o podobnym chrakterze w podobnej cenie i np. oba mechaniczne, to Seiko zapewne wypadnie bardzo dobrze, a może lepiej - choć nie twierdzę, że nie gorzej - masło maślane :lol:.. Wcześniej Seiko widziałem jako tanie automaty za 200 - 300 zł dostępne u prawie kazdego zegarmistrza prowadzącego jednocześnie sprzedaż zegarków. Teraz wiem, że seiko to takze inne duzo lepsze, ale zarazem popularne automaty, to spring drive no i oczywiście Credor. który jest przeciez osiagnięciem z najwyższej półki i to wszystko jeśli sie nie myle wyłącznie własna produkcja a nie mechanizmy kupowane u producentów masowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz wiadoma ze nie chodzi mi o porównanie najlepszego Seiko, z najgorszym Eposem, raczej ogólne porównanie mam na myśli.

Porównywanie najlepszego Seiko z najgorszym Eposem nie miałoby cienia sensu. Mozna porównać najlepszego Seiko z Najlepszym Eposem - to będzie równa walka. Cenowo droższy jest oczywiście Credor Seiko, ale nie jestem znawcą werków z najwyższej półki i pewnie koledzy z duzo większym doświadczeniem mogliby określić, który zasługuje na laury. Moze to tylko problem akademicki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest problem!

Porównanie Seiko z Eposem lub jakakolwiek marką podobną szwajcarską nie ma sensu.

Zwolennik szwajcarskich zegarków nigdy Seiko nie kupi. To, że wszystko w nim in house nie jest argumentem, bo nie taka sztuka robić pełne in housy w taniej Azji, co w Europie.

Sprzedaż przez Japończyków zegarków za 200-300 zł nie podnosi jej prestiżu.

Seiko ma swoja wierną grupę miłośników, którzy cenią jakość i to że "in house".

Problem nie do rozwiązania.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba już całkiem zbaczamy z tematu :lol: Ogólnie dużo wypowiedzi było tutaj niepotrzebnych i przesiąkniętych złymi emocjami. Sam temat gdyby poszedł w innym kierunku mógł być nawet nie taki głupi. Moglibyśmy podyskutować o rzadkich, jednakże zdarzających się niedoróbkach, przebiegu napraw gwarancyjnych itd. Dziwi mnie jednak to, że tutaj od razu zarzucono czepianie się i szukanie dziury w całym a w innym temacie, gdzie ktoś również miał zastrzeżenia do swojego szwajcarskiego zegarka, już nie.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gdzie ktoś również miał zastrzeżenia do swojego szwajcarskiego zegarka, już nie.

Chodzi o Eternę z sianem pod cyferką :lol: ?.

Tam nikt nikogo nie nazywał tak , czy inaczej. :)

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie na polski rynek rzucają jakieś odpady poprodukcyjne :twisted:

mówię o Eternie albo Porsche jej zaszkodził :lol:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tam nikt nikogo nie nazywał tak , czy inaczej. :lol:

Błąd. To kto, kogo i w jaki sposób nazwał jest owszem, tematem do rozważania, jednak nie pozostaje w związku z faktem zaistnienia takiej czy innej usterki i nie może mieć wpływu na uznanie racji.

Faktycznie, nie potrzebnie aż tak sie wściekłem na samym początku i zamiast pisać o nie stu procentowej dokładności chlapnąłem w złości i teraz okazuje sie że to jest główny temat a nie to co powinno.

Więc może ja przyznam że tylko CHAM NAD CHAMY mógł tak obraźliwie nazwać pracownika producenta i tym sposobem może nie będziemy zmieniać tematu co :?:

Więc przyznaję co powyżej i ze nie powinienem i że to chamstwo jak diabli.

I uczciwie - ja się tak wściekłem jak zobaczyłem te wskazówki że nie potrafię powiedzieć jak to się stało że nie roztrzaskałem tego zegarka (nowego zegarka) o ścianę.

Trudno, może to dziwne ale dla mnie zegarek musi pokazywać czas dokładnie więc napraw mi go i będzie po kłopocie i już nie mów mi że nie ładnie itd bo właśnie przyznałem Ci Twoja świętą w tej kwestii rację.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktem jest, że od tematy nedoróbek odeszliśmy - może to i milej. Faktem jest, że Seiko szwajcarski nie jest i nie będzie - ale jakość i osiągnięcia marek obiektywne - niezależnie od przebiegu granic - i relaksująca taka dyskusja jest :lol:

Faktem jest, że tanie modele prestiżu nie dodają, ale piątek Seiko też i wstydzić się nie musi.

A credory są spring drive jak i zwykłe mechaniki jak ten poniżej. Falgowiec za ponad 100 000 euro jest chyba także w pełni mechaniczny.

html>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale już spokój :lol: Proponuję cały wątek edytować - pousuwać z wypowiedzi zbędne emocje lub zamknąć i zakończyć dyskusję lub też umieścić w koszu. Ewentualnie na jego miejsce wstawić nowy, w którym moglibyśmy ponarzekać na jakość zegarków ale już w lepszej formie :wink:

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zwolennik szwajcarskich zegarków nigdy Seiko nie kupi. To, że wszystko w nim in house nie jest argumentem, bo nie taka sztuka robić pełne in housy w taniej Azji, co w Europie.

Jestem uzytkownikiem zegarka szwajcarskiego i posiadam rowniez Seiko, wg. Ciebie robie chyba cos niewlasciwego. Jesli chodzi Ci o tania Azje majac na mysli Singapur, Chiny to sie zgodze. Jesli mowiac o taniej Azji masz na mysli Japonie to chyba mijasz sie z prawda. Zarobki w kraju kwitnacej wisni nie odbiegaja od srednich holenderskich czy niemieckich. Wiele modeli Seiko jest 100% Made in Japan, bo nawet do produkcji kopert uzywa sie maszyn CNC Mazak (firma wchodzaca w sklad grupy Seiko-Epson).

Zreszta ten spor przypomina ten o wyzszosci swiat...Napisalem kilka slow tylko celem wyjasnienia pewnych niescislosci.

Seiko SNM011

...w codziennej pogoni za dokładnością, w powietrzu, na lądzie, po wodą.

PMy nie dochodza (czasem), kontakt via email.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uzytkownikiem zegarka szwajcarskiego
a nie zwolennikiem.

Z tymi kosztami nie do końca prawda. Z tego co się orientuje Seiko ma montownie np. w Singapurze. Zastanów się dlaczego Seiko nie przeniesie części produkcji do Szwajcarii tak jak np. Buran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a nie zwolennikiem.

Jest mi powiem szczerze, obojetne, czy nosze zegarek japonski, niemiecki, czy szwajcarski. Prestiz to tylko taki wymysł, jak postrzegamy dany produkt, kraj z ktorego pochodzi, w swojej wyobrazni. Dla mnie przedewszystkim zegarek musi sie podobac i oczywiscie wskazywac czas z ta dokladnoscia +- 20s/dobe :).

Z tego co się orientuje Seiko ma montownie np. w Singapurze. Zastanów się dlaczego Seiko nie przeniesie części produkcji do Szwajcarii tak jak np. Buran.

Mysle, ze przedewszystkim dlatego, ze Seiko nie potrzebuje sztucznie podciagnac swojego prestizu na rynkach europejskich. Seiko jest kojarzone z Japonia i tak ma zostac. Doskonale ta polityke firmy rozumiem, bo to jest tez zachowanie tozsamosci marki. Wiadomo, ze VC, Rolex, Omega nie przeniesie produkcji do Japonii. Natomiast, owszem Seiko sa montowane w Singapurze, lecz niektore modele (wiekszosc serii Prospex) to produkcje w 100% powstale w Japonii. Z tym, ze posrod opinii forumowiczow te roznice Made in Singapur, czy Japan to takie lechtanie swojego ego, bo zegarki powstale w Japonii czy Singapurze jakosciowo sie nie roznia.

Seiko SNM011

...w codziennej pogoni za dokładnością, w powietrzu, na lądzie, po wodą.

PMy nie dochodza (czasem), kontakt via email.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.