Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

CipherDog

.... JAK W SZWAJCARSKIM ZEGARKU ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio patrzyłem sobie jak mi ładnie przeskakuje data o północy i oczywiście znalazłem sobie "coś na nerwy'

Tyle się mówi o federacji szwajcarskich zegarków itd... , i że muszą spełniać bardzo rygorystyczne wymagania itd ...itd.

Ech... nie będę się sprzeczał z nikim odnośnie spraw, na których sie nie znam ale kurcze, jakim trzeba być flejtuchem żeby krzywo założyć wskazówki :?:

Zawsze w takich sytuacjach słyszę że sie czepiam ... no i dobrze, może tak właśnie jest ale nikt mnie nie przegada że dbałość o szczegóły to podstawowa kwestia odnośnie jakości wykonania.

Mam akurat w dorobku Tissota PR50, Adriatica tani kwarc i Eposa 3380

Kto wiec okazał się w moim konkursie na MasterFlejtuch mistrzem

:?:

Popatrzmy :

Adriatica - ten odpada całkiem bo wskazówki pięknie się pokrywaja

post-6594-0-33990500-1330654219.jpg

Tissot - tu już widać jak się starają :

post-6594-0-04500400-1330654221.jpg

Epos - no i jest strzał "w dychę"

post-6594-0-62064900-1330654222.jpg

I jeszcze kurcze powiem że tak się zakochałem akurat w tym Eposiku że naprawdę aż mi się smutno zrobiło.

Tak czy siak żenujące jest to że firmy mające jakiekolwiek ambicje prestiżowo-zegarkowe tak niechlujnie podchodzą do własniego wyrobu.

Ciekawe jak z tymi z "wyższej półki" choć powtarzam - krzywo założone wskazówki to kompromitacja i dziadostwo czystej wody oraz dno kompletne.

Jestem bardzo ciekaw jak jest z Waszymi zegarkami.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno zdaża się nawet najlepszym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość JUSUP
krzywo założone wskazówki to kompromitacja i dziadostwo czystej wody oraz dno kompletne.

Popieram Cię w całej rozciągłości i w 100% !

Takie dziadostwo zauwazyłem kiedys w Omedze PO. Jak ustawiłem strzałkę, która jest na bezelu dokładnie na godzinie dwunastej, to w tym momencie (niestety) kreski, z bezela na godzinach 3, 6, i 9 nie pokrywały sie z tymi na tarczy. Było przesunięcie. I to jest właśnie ta dbałość o szczegóły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epos taki jak Twój, ta sama przypadłość :evil:

Czy takie coś nie kwalifikuje sie przypadkiem do oddania w ramach gwarancji? Dla mnie to jest ewidentna wada. Skrobnę pewnie maila do Epos'a z zapytaniem o ich niechlujstwo, ciekawy jestem czy coś odpowiedzą. No aż się zdenerwowałem :evil:

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem dwa z brzegu eposy o tym samym numerze i wyglądają tak:

ep1.jpg

ep2.jpg

Przestawienie wskazówek powstaje w czasie użytkowania, kręcenia do przodu i do tyłu koronką i wynika z minimalnego luzu na ćwiertniku.

To co widać na waszych zdjęciach mieści się w granicach normy. Za kilka tygodni może być mały odchył w drugą stronę. Nie ma się co podniecać.

Rozumiem, ze chodzi wam o brak pełnego nałożenia sie wskazówki minutowej z godzinową.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ŻÓŁTODZIUB

Chciałbym tylko wtrącić małą uwagę - proszę sobie spróbować ustawić godzinę 12 kręcąc wskazówkami do przodu (czyli jak to się mówi zgodnie ruchami wskazówek zegara) a następnie spróbować ustawić tę samą godzinę kręcąc wskazówkami w stroną przeciwną. Teraz można porównać czy odchyłki są jednakowe czy dalej takie same. Reasumując - te drobne różnice wynikają - tak jak napisał TIK TAK - z luzu na zębach między kołem godzinowym a minutowym. Istnieje taka tolreancja i nie jest to ani wada ani błąd.

pozdrawiam

adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam bardzo - zero luzu i zawsze zgodnie z ruchem wskazówek zegara :!:

To jest po prostu ?ąle założona wskazówka.

Tik Tak - ustawiłem raz jeden jedyny 27 marca zegarek i nie dotykałem sie go jeszcze - nawet zdjęcie jest do bani bo nie chciałem zatrzymywać tylko sobie "cyknąłem" dokładnie o północy i nie było czasu przygotować się odpowiednio. Poza tym zrób może powiększenie dokładniejsze bo coś mi sie zdaje że w tym białym 3380 tez masz coś tam trochę źle ustawione.

Żółtodziub - zapomnij o luzach , to nie o takie makabryczne luzy chodzi, to nie stare rowery. poza tym zegarek kręci sam i zawsze t tę sama stronę jak masz luzy to sobie załóż tak żeby kręcąc tak jak zegarek nie było luzu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Istnieje taka tolreancja i nie jest to ani wada ani błąd.

adam

Przepraszam ale zastanów sie co ty pleciesz.

To nie chodzi o to żeby ustawić samemu kręcąc do tyłu tylko zawsze i wyłącznie tak jak kręci sam zegarek - to oczywiste i takiego błędu nie popełniam.

W Eposie to nie było ustawiane tylko zrobione zdjęcie "w locie" jak przechodził przez północ.

To są źle założone wskazówki i nic poza tym.

Osobiście to nie dałbym tej fleji co składała mój zegarek nawet nalać wody do czajnika bo pewnie by rozlał.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ŻÓŁTODZIUB

belatrix1

Prywatne objawienia nie są przedmiotem wiary - to po pierwsze. Po drugie - czy jesteś zegarmistrzem, że się tak autorytatywnie wyrażasz?

Po trzecie - spróbuj złożyć mechanizm bez tzw luzu tolerancyjnego - ciekawe który mechanizm Ci ruszy poskładany ciasno.

Pierdoły opowiadasz i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
belatrix1

Prywatne objawienia nie są przedmiotem wiary - to po pierwsze. Po drugie - czy jesteś zegarmistrzem, że się tak autorytatywnie wyrażasz?

Po trzecie - spróbuj złożyć mechanizm bez tzw luzu tolerancyjnego - ciekawe który mechanizm Ci ruszy poskładany ciasno.

Pierdoły opowiadasz i tyle.

no nie, litości

Chcesz mi powiedzieć że jak przechylasz zegarek to wskazówka Ci zmienia położenie bo ma luzy :?: Bo u mnie nie.

Przecież napisałem że nie ustawiam wskazówek przód-tył tylko zawsze w "prawo" a w eposie robiłem zdjęcie "na żywo" Czytaj - nie dotykałem wskazówek.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ŻÓŁTODZIUB

belatrix1 - jajko mądrzejsze od kury!

Ty też czytaj ze zrozumieniem bo drukowanymi literami do Ciebie gadał nie będę. Skorzystaj z ładnej pogody, przewietrz mózgowie, przejdź się do pierwszego zegarmistrza (ale zegarmistrza a nie fachowca od bateryjek i pasków) i przedstaw mu swój problem - może on Ci to wytłumaczy bo wygląda na to, że ja nie mam takiego daru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żółtodziub

Zamiast wypowiadać się obraźliwie daj już spokój skoro nie masz nic innego do powiedzenia.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jestem tu od niedawna i wiedzę zegarkową mam znikomą ale nie trzeba być geniuszem, żeby zadać sobie pytanie czemu w jednym zegarku wskazówki ładnie się ze sobą pokrywają a w drugim, mimo tego że jest od tego samego producenta i posiada taki sam mechanizm, już nie?

Co do luzów to ok, jakieś występują ale to nie są koła zębate w starym młynie tylko małe zębatki w zegarku. Obowiązuje tu chyba całkiem inna precyzja wykonania i wydaje mi się, że odpowiednie wykonanie i należyta staranność pozwala na ich redukcję do minimum.

Jeszcze jedna sprawa na koniec - skoro wiadomo że są luzy, na tyle małe, że wskazówka nie chwieje sie przy każdym ruchu zegarka, to czy nie można by tego luzu skorygować odpowiednim założeniem wskazówek? Mechanizm "ciągnie" wskazówki w jedna stronę więc cały czas jest napór a luz powstaje wtedy gdybyśmy wskazówkami ruszali do tyłu i do przodu - no ale kto i po co ma tak robić? Jeśli się mylę to proszę przeczytać początek mojej wypowiedzi...

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że nie trzeba być geniuszem i dokładnie dobrze myślisz.

Każde dziecko które choć raz próbowało nastawić zegarek i zgrać pokazywane kreseczki minutowe z sekundnikiem który pokazuje 12 wie o tym luzie. Tylko że on w niczym nie przeszkadza żeby ustawić wskazówki godzin i minut poprawnie. Chyba że wskazówki latają jak przechylamy zegarek. :wink:

Mam jeszcze zdjęcie jak dokładnie pokryły się około 20 sekund przed północą:

post-6594-0-44338000-1330654267.jpg

I dokładnie jak mówisz : wałek "ciągnie" wskazówki które sa źle założone i tyle.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem o co chodzi Panowie ! pod wpływem w/w postu sprawdziłem wszystkie swoje zegarki: czyli Seamaster, Glashutte, Atlantic, Pontos, Glycine ,Timex, Vostok i we wszystkich wskazówki sie pokrywają, o co chodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wiem o co chodzi Panowie ! pod wpływem w/w postu sprawdziłem wszystkie swoje zegarki: czyli Seamaster, Glashutte, Atlantic, Pontos, Glycine ,Timex, Vostok i we wszystkich wskazówki sie pokrywają, o co chodzi ?

No właśnie o to, że jedne maja dokładniej od innych założone wskazówki i z postów wyżej wynika ze to nie jest przypadek jeden na milion niestety

:cry:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Osobiście to nie dałbym tej fleji co składała mój zegarek nawet nalać wody do czajnika bo pewnie by rozlał.

Tej flei obawiam się, ze do pięt nie dorastasz.

Ponadto, wkleiłem 2 zegarki, przyjrzałem jakieś 27 i we wszystkich wskazówki sie pokrywają. Problem na pewno nie leży w gesti firmy składającej zegarek. Jeśli już istnieje to raczej po stronie ETY. Pretensje do Tissota, czy EPOSa są raczej nie trafione.

Zanim napiszesz następne głupoty o starym rowerze, wyciągnij koronkę o 2 i delikatnie ją poruszaj i zobacz, czy nie ma luzu.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Zanim napiszesz następne głupoty o starym rowerze, wyciągnij koronkę o 2 i delikatnie ją poruszaj i zobacz, czy nie ma luzu.

Ano, nie ma o czym gadać, bo luz jest - to chyba oczywiste, ale sprawdzałem swoje zegarki pod kątem pokrycia się wskazówek o 12:00 i w Portuguese Automatic wskazówki idealnie się pokrywały, tak samo w Vacheronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tej flei obawiam się, ze do pięt nie dorastasz.

Wiem że nazywanie kogoś fleją jest niegrzeczne ale w tym wypadku 100% zamierzone i nie zmieniam zdania.

Ty nie czytasz dokładnie tego co się pisze (wiem coś o tym) wiec nie zauważyłeś pewnie że o żadnym luzie nie ma mowy który miałby jakikolwiek na to wpływ i że nie ma żadnego kręcenia wskazówkami więc po co mam nimi kręcić. Na temat dorastania do pięt raczej się nie wypowiadaj bo schodzisz na grunt zwykłego docinania i to w nie wyszukanym stylu i po co skoro ja Ciebie szanuję i chciałbym żeby tak pozostało.

Skoro 27 zegarków sprawdziłeś i jest zupełnie inaczej niż u mnie to co proponujesz :?: jakieś pomysły :?:

Ech... już ktoś pisał że zabieranie głosu przez sprzedawce na temat swoich towarów jest raczej nie wskazane bo zawsze to głupio wychodzi.

Nie ma co bronic na siłę czegoś co jest sknoconą robotę, a jest bo koledzy sie wypowiadają i luz luzem ale bez przesady. Zresztą najbardziej Ty sam popierasz moje zdanie tymi wszystkimi zegarkami które sprawdziłeś.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
już ktoś pisał że zabieranie głosu przez sprzedawce na temat swoich towarów jest raczej nie wskazane bo zawsze to głupio wychodzi.

Mam wkleić 27 zdjęć zegarków, nie wystarczą ci 2.

Nie sadze , żeby jakakolwiek szwajcarska firma nawet z najniższych półek, żle składała wskazówki, bo prawidłowe ich założenie to żaden problem.

Dalej twierdze, że wina jest w mechaniźmie jeśli jest w ogóle. Nazywanie flejem kogoś kto składał zegarek i zapewne złożył go prawidłowo jest obrażaniem ludzi. Nie wiem jak w innych markach, ale w EPOSie każdy zegarek zanim trafi na rynek jest testowany przez tydzień w EPOSie i tydzień w James Aubert SA J. Fillona. Takie rzeczy jak źle założone wskazówki wychodzą w pierwszych 12 godzinach testów.

Wyślij mi ten zegarek jeśli ci to spać nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja popieram autora z calego serca! tez mam tak ze zegarek ogladam b. dokladnie, wrecz upierdliwie, wynika to z mojej milosci do czasomierzy.Wiele razy nowo kupiony zegarek mi zbrzydl z powodu wlasnie takiego. Wiem ze wiele ludzi nie przywiazuje uwagi do tego czy wskazowki pokrywaja sie im idealnie, czy nie ale ja akurat tak mam i ciesze sie nie jestem sam :D Odchorowalem bardzo mojego Nomosa, w ktorym wskazowkw godzinowa nie pokrywa sie idealnie z indeksem na godz. 9-tej, podczas gdy minutowa jest na 12-tej. Dodam ze w innych pozycjach jes idealnie. Tym bardziej mnie to denerwuje... :D A juz nie pokrywania sie dokladnego wskazowek na 12-tej bym nie zniosl!!! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw wskazówkę minutową dokładnie na indeksie 12, tak jak poniżej:

e3a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyślij mi ten zegarek jeśli ci to spać nie daje.

No i bardzo trafna odpowiedź.

Nie chodziło mi o reklamacje bo bym napisał w tej sprawie a tylko to że zaciekawiło mnie jak to się przedstawia u innych klubowiczów. No i wiem że paru także ma podobny problem i nie tylko z Eposem.

Ale może jakieś inne trochę spojrzenie na cały ten kłopot co :?:

Mianowicie klient kupuje zegarek i po paru dniach zauważa takie włśnie zjawisko i co mu na to ma powiedzieć sprzedawca :?:

Będzie mu kazał sprawdzać jakieś luzy czy luziki na wyciągniętej koronce i dyskutował z nim na temat mechanizmu :?:

Przepraszam ale co go to obchodzi :?:

On zapłacił za zegarek który o 12.00 ma jedną wskazówkę tu a drugą gdzie indziej i jeśli tak właśnie może być to znaczy że faktycznie ja się czepiam i przesadzam więc przepraszam za zamieszanie a jak mnie już nerwy wystarczająca wytrzepią to założę te cholerne wskazówki i bedę mieć równo i pokaże Ci zdjęcie.

O dokładnie tak jak wyżej Tik Taku - tak powinno być i nic więcej ale po d warunkiem że mechanizm sam ciągnie wskazówki do tego położenia a nie kombinujemy przód-tył i ufam że tak nie jest.

Dzięki chłopaki za poparcie :D

BLAST - zdjecie faktycznie nie pokazuje tego o co chodzi. Ustaw dokładnie godzine 12.00 i zrób ponownie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mianowicie klient kupuje zegarek i po paru dniach zauważa takie włśnie zjawisko i co mu na to ma powiedzieć sprzedawca Question

Będzie mu kazał sprawdzać jakieś luzy czy luziki na wyciągniętej koronce i dyskutował z nim na temat mechanizmu Question

Gdybyś nie nazywał ludzi flejtuchami, pewno tez traktowałby Cię inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.