Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

CipherDog

.... JAK W SZWAJCARSKIM ZEGARKU ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mianowicie klient kupuje zegarek i po paru dniach zauważa takie włśnie zjawisko i co mu na to ma powiedzieć sprzedawca Question

Będzie mu kazał sprawdzać jakieś luzy czy luziki na wyciągniętej koronce i dyskutował z nim na temat mechanizmu Question

Gdybyś nie nazywał ludzi flejtuchami, pewno tez traktowałby Cię inaczej.

Nic Ci się nie pomyrdało :shock: :?:

Jakaś zmiana tematu :?:

PS jakoś nie narzekam na traktowanie ale jeśli to ma w czymś pomóc odnośnie zegarka to mogę po marudzić :D

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to u mnie zrobiło się ciekawiej ;-) Teraz wskazówki układają się inaczej... ale z radością muszę stwierdzić, że jest lepiej. Zaraz wkleję zdjęcia.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to u mnie zrobiło się ciekawiej ;-) Teraz wskazówki układają się inaczej... ale z radością muszę stwierdzić, że jest lepiej. Zaraz wkleję zdjęcia.

Ech... kurcze to Ty chyba chciałeś zgrać wszystkie 3 wskazówki i czekałeś na sekundnik :D

No to fajnie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eleventh

Mam takiego Eposa.

Jest idealnie.

Luz rzeczywiście jest, ale bardzo nieznaczny, praktycznie niezauważalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, po raz pierwszy jak się zabrałem za sprawdzenie opisanego przez Ciebie problemu nawet nie patrzyłem na sekundnik.

Aktualnie wygląda to tak jak poniżej ale za pierwszym razem głowę dałbym sobie uciąć, że było troszkę gorzej.

post-7564-0-13440000-1330654305.jpg

Nie jest to idealnie ale za to 2s+/24h po ostrej podróży Pocztą chyba w jakis sposób to rekompensuje :wink: Trzeba się pocieszać :D

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eleventh

BLAST,

wskazówka minutowa nie jest ustawiona centralnie na indeksie. Popraw to a z pewnością zobaczysz różnicę.

Sekundnik nie ma tu nic do rzeczy. W tym mechanizmie jest stop-sekunda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciut ciut faktycznie minutową daj w lewo ale widać i tak że także masz przestawione. Ale mniej niż u mnie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BLAST,

wskazówka minutowa nie jest ustawiona centralnie na indeksie. Popraw to a z pewnością zobaczysz różnicę.

Przecież ewidentnie jest ustawiona na środku indeksu... Ja nie wiem, do czego tam się można przyczepić... :wink: :oops: :wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze mozna! My , upierdliwcy tak mamy! :D Blast: dalej jestes niedokladny :) Mnie musi wszustko pokrywac sie idealnie... Potrafie sie wpatrywac w zegarek jak sroka w... :oops: tak mam i ciesze sie ze nie jestem sam! :D Drzyjcie, brakoroby!!! :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eleventh
BLAST,

Przecież ewidentnie jest ustawiona na środku indeksu... Ja nie wiem, do czego tam się można przyczepić... :wink: :oops: :wink:

Pewnie inaczej widzimy, to się zdarza :roll:

Ja widzę że jest przesunięta nieznacznie na prawo.

Rozmawiamy oczywiście o kosmetyce (jak dla mnie) :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby wyeliminować wszelakie efekty wspomnianych już luzów jakkolwiek powinny one być niezauważalne ale tak na wszelki wypadek to w zasadzie zdjęcie powinno być zrobione podczas gdy zegarek sam "ciagnie" wskazówki tak żeby ten ewentualny luz nie miał nic do powiedzenia.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że minimalnie minutnik jest przesunięty w prawo, ale tak jak słusznie zauważyłeś belatrix1 wskazówki i tak nie do końca równo by się pokryły. Swoją drogą przez jakiś tam luz bez problemu mógłbym zrobić zdjęcie z idealnie ustawioną wskazówką minutową ale nie chodzi przecież o to, żeby demonizować tylko ukazać stan faktyczny a to pokazuje moje zdjęcie :D

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe a już zaczynałem myśleć że będę mieć jeden jedyny taki "trzepnięty" i to będzie tylko mój. :D

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehehe to ja Cię bardzo przepraszam :) Będę jednak niedobry i pozwolę sobie winą obarczyć Pana Igora, który pierwotnie nabył zegarek, ja tylko go odkupiłem :D Ewentualnie możemy oboje czuć się wyjątkowi z naszymi "trzepniętymi" Eposami :D

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy biale myszki nie laza Wam po kolderkach? A moze pajaki wciagaja Was pod lozka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u Blasta widac poprawę. Wniosek: można to samodzielnie skorgować. :D

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście spora różnica :shock: W kilku samurajach też tak jest - to pewnie niedoróbka w montażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklejanie zdjęcia ze wskazówką minutową nie ustawioną centralnie na 12 jest bez sensu. Niczego to nie pokazuje. Przesunięcie wskazówki godzinowej po 3 minutach od północy jest mikroskopijne.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość JUSUP
Nic to nie pokazuje. Przesunięcie wskazówki godzinowej po 3 minutach od północy jest mikroskopijne.

Z całym szacunkiem, ale nie zgodzę sie z Toba. W tym momencie wskazówka godzinowa powinna być mniej więcej na końcu indeksu, a nie jak widać na zdjęci, idealnie na środku. 3 minuty to 1/20 godziny. Wystarczy podzielić odległość między środkiem indeksu godziny 12, a srodkiem kropki godziny 1 przez 20. Wyjdzie całkiem "spora" odległość, napewno nie mikroskopijna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sporo
W tym wypadku to jakieś 0,5 mm. Raczej sporo to nie jest. Zdjęcia tego samego zegarka:

e3a.jpg

e3b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość JUSUP

Czyli tak jak napisałem. Indeks godziny 12, nie ma więcej niz 1 mm szerokości, a wg Ciebie odległość powinna wynosić 0,5 mm, czyli o godzinie 12.03 wskazówka godzinowa powinna znajdowac się na końcu indeksu, a nie idealnie na środku jak na zdjęciu Kolegi belatrix1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
godzinowa powinna znajdowac się na końcu indeksu, a nie idealnie na środku jak na zdjęciu Kolegi belatrix1.

Dalej twierdzę, że ustawienie wskazówek można weryfikować tylko ustawiając wskazówkę minutową na indeksie 12, co nie zmienia faktu, że u wspomnianego jest przesunięcie widoczne na wcześniejszych zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość JUSUP

Co do weryfikacji się nie sprzeczam :D . Poruszyłem tylko kwestie zdjęcia Kolegi belatrix1, z godzina 12.03. A tak na marginesie. Z zegarkami firmy Epos miałem do czynieni niejednokrotnie i stwierdzam z pełna odpowiedzialnościa że są bardzo solidne i świetnie wykonane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tik Taku - miał być dokładny przepis na korektę a zdjęcie jak już kolega JUSUP napisał jest dobre i widać bardzo dokładnie przesunięcie o które chodzi.

Co Ty chcesz ustawić wskazówką minutową :?:

Mam podjechać do indeksu 12 :?: proszę bardzo, czy teraz jest lepiej :?:

post-6594-0-19020400-1330654380.jpg

czy może najechać wskazówką na wskazówkę :?:

post-6594-0-69184300-1330654381.jpg

i ostatnie zdjęcie do kompletu czyli jak godzinowa jest idealnie na indeksie 12

post-6594-0-42461000-1330654383.jpg

Masz teraz komplet i w jednym miejscu:

To są 3 położenia wskazówek:

1 duża na 12

2 mała na 12

3 obie razem

Wszystko to powinno zachodzić jednocześnie i w jednym miejscu.

Mówisz że znasz sposób na korektę - to bardzo proszę o podanie go.

Odnośnie mikroskopijnego przesunięcia (ok 0,5mm jak oceniłeś) to tu masz "symetryczne" zdjęcie do poprzedniego ok 3 minuty przed 12 - popatrz czy rzeczywiście mikroskopijne:

post-6594-0-12755600-1330654385.jpg

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.