Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

OmegaDeVille

Samochód kempingowy - proszę o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

noszę się z zamiarem zakupu samochodu kempingowego na letnie i zimowe wyjazdy. Zależy mi, aby było to mobilne, "miejskie" auto, przystosowane także do szybkiej jazdy na autostradzie. Będą nim podróżować dwie osoby, lecz w razie wyjazdu w towarzystwie znajomych dwa miejsca więcej nie byłyby zbędne. Jeśli chodzi o dodatkowe wyposażenie, wystarczy mały aneks kuchenny oraz niewielkie szafki. Myślałem o nowym pojeździe - zatem używane egzemplarze nie są obiektem mojego zainteresowania.

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie w tej kwestii? Jakie modele są godne polecenia?

Dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tarant3

Nie mam żadnego. Ale ten straszliwie mi się podoba :)

post-86905-0-19393300-1470501515.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej uniwersalny wydaje się być VW Caravelle/Transporter  Westfalia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VW wydaje się być odpowiedni dla dwóch osób... Nie wiem jaki budżet przeznaczasz na zakup, mój kolega ma coś takiego

http://catalunyavan.com/autocaravanas-furgonetas/vendidos/mercedes-james-cook-westfalia-310d-2/?lang=es

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wszystkie wskazówki. Na zakup planowałem przeznaczyć nie więcej niż 250 000, więc Volkswagen Caravelle/California mieści się w tej ramie. Na dniach postaram się znaleźć podobny egzemplarz do obejrzenia na żywo.

W Internecie znalazłem jeszcze Mercedesa, model Marco Polo. Czy miał ktoś z Was styczność z tym pojazdem? Jak od praktycznej strony wygląda użytkowanie go na wyjazdach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Filipie, za kwotę do 250 000 to masz spory wybór. Możesz już wybierać w prawdziwych dużych camperach. Wybierając camper zwracaj uwagę na to, żeby po wejściu do niego można było swobodnie stać w pozycji wyprostowanej bez podnoszenia dachu. To znacznie ułatwia życie i podnosi komfort w czasie użytkowania. 

Ja kiedyś byłem z rodziną dwa tygodnie na urlopie objazdowym pożyczonym camperem na Volkswagenie i się strasznie umęczyliśmy, bo on jest za mały i za niski.

Takie campery może są i dobre jak go postawisz na polu namiotowym na którym wszystko jest i całe życie koncentruje się w namiocie przed camperem, a w camperze tylko śpisz. Przy turystyce objazdowej sprawdza się kiepsko, moim zdaniem oczywiście. 

Tu masz całkiem niezłą furę i dobrze wyposażoną. 

http://olx.pl/oferta/camper-fiat-ducato-2-3-130km-kamper-vantourer-600l-prime-knaus-democar-CID5-IDfQOxF.html#7b77ee4c66;promoted

Trzeba tylko sprawdzić czy wysokość wnętrza pasuje do Twojego wzrostu.

A tu masz duży wybór i dostęp do wszystkich informacji na miejscu w Krakowie

http://www.elcamp.pl/sprzedaz_pojazdow

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że kamper i szybka jazda się wykluczają...

Rozwiązaniem może być VW transporter Westfalia niby to kamper a może dość sprawnie poruszać się. Zauważ, że pełno wymiarowe kampery to często ponad 3 m wysokości i realne prędkości oscylują raczej koło max 120. Kolejna zaleta Westfalia, że parkuje prawie jak osobówka podczas gdy kamper często wymaga miejsca jak ciężarówka. Nie wyobrażam sobie poruszania się kamperem po wąskich uliczkach miast południa. Jak chcesz wersje zimowa zwróć uwagę na ogrzewanie postojowe webasto. Są też specjalne wersje tzw "zimowe" które mają bardziej termosowata budowę jest chłodniej latem i ciepłej zima.

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże campery mają często zakaz wjazdu do miast.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o CI MAGIS 65 XT ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy taki zestaw nie jest lepsza opcja? Odczepiasz przyczepę i masz normalny samochód do jeżdżenia po okolicach

5b1cb3c8b858acb85d757c9b1cb17acd.jpg

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że duży kamper byłby dużo wygodniejszy. Zniechęca mnie jednak ograniczenie prędkości, trudności w miejskiej jeździe (np. na południu) i znalezieniu miejsc parkingowych, a także problemy związane z rozłożeniem "biwaku". Jakiś czas temu jeździłem po Alasce dużym samochodem kempingowym z poniższych zdjeć:

post-63245-0-85699400-1470605454_thumb.jpeg

post-63245-0-95402900-1470605502_thumb.jpeg

Podróż przypominała obsługę taboru cygańskiego - pakowanie i rozpakowywanie osprzętu w niezliczonej ilości, ciagle poziomowanie pojazdu sprawiało, że wyjazd stawał się męczący. Nie wspomnę już o byciu zawalidrogą na autostradzie, czy niemożliwości poruszania się po drogach wiejskich (np. żwirowych). Niedogodności rodziło rownież szukanie miejsc postojowych dedykowanych ciężarówkom.

Teraz więc skłaniałbym się do bardziej mobilnego rozwiązania - samochodu, który umożliwia rozwinięcie większej prędkości, zapewniającego komfort jazdy i mieszczącego się na przeciętnym parkingu. Nie oczekuję, że w środku będzie do kamper w pełnym tego słowa znaczeniu - służyć ma jedynie do spania i przechowywania rzeczy; ewentualnie do sporadycznego ugotowania śniadania. Nie liczę w końcu, że całe dnie będę spędzać na kempingu - zjeść można w restauracji, a resztę czasu poświecić na zwiedzanie okolicy. Ciekawym zatem rozwiązaniem wydaje mi się VW California, polecony mi przez Kolegę z Forum (bardzo dziękuję).

W pamięci zapadł mi jeszcze Mercedes Marco Polo:

post-63245-0-72896100-1470606417_thumb.jpeg

post-63245-0-65448200-1470606426_thumb.jpeg

post-63245-0-89372100-1470606444_thumb.jpeg

post-63245-0-46447300-1470606462_thumb.jpeg

post-63245-0-63508000-1470606478_thumb.jpeg

post-63245-0-14084800-1470606511.jpeg

post-63245-0-72361700-1470606549_thumb.jpeg

Czy któryś z Kolegów miał do czynienia z tym pojazdem? Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten spełnia kryteria, jak widać jest szybki i wygodny nawet dla 4 osób.

Marka to Fleetwood Bounder.

Amerykański.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

California i MarcoPolo mają tę zaletę, że można przenocować w miejscu do tego nie przeznaczonym (np blisko plaży) gdzie typowy kamper rzuca się w oczy i naraża na mandat.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

California i MarcoPolo mają tę zaletę, że można przenocować w miejscu do tego nie przeznaczonym (np blisko plaży) gdzie typowy kamper rzuca się w oczy i naraża na mandat.

Właśnie; to jest kolejna zaleta mniejszego pojazdu - można się "przyczaić". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mercedes jest wygodniejszy, wiec wybór jest prosty.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.