Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Jash

WiFi repeater - jaki wybrać.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jash

Koledzy, polecicie coś? Taki do gniazda wtykany. Mieszkanie 70mkw. Router na końcu mieszkania w salonie i na drugim końcu w sypialni często zrywa i zasięg też słaby. To raczej nie wina routera, tylko ścian po drodze ze 4 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem TP Linka i działał beznadziejnie. Powodował tylko konflikty.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba było kabel w listwach pociągnąć. Reapeter raczej dużo nie pomoże. Sam testowałem w mieszkaniu o połowie mniejszej powierzchni na początku było ok ale po paru dniach to samo. Słabe połączenia itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie szukam routera, tylko wzmacniacz sygnału WiFi, router mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie zwykły router TP link ogarnia cały dom (260 m2) ale mam też wzmacniacz żeby na zewnątrz mi lepiej działało i rzeczywiście zasięg się poprawił...

TP-LINK TL-WA854RE

tp_link_tl_wa854re_uniwe_8286.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Router też mam TP Link i o ile dwa piętra w dół jest super, to już 2 pomieszczenia obok, zasięg drastycznie spada i często zrywa połączenie. Myślałem o tym wzmacniaczu TP, bo jest dosyć tani, ale znalazłem tez coś takiego:

https://saturn.pl/komputery-i-tablety/punkt-dostepowy-netgear-wn3000rp

Dwa razy droższy od TP, ale ma anteny zewnętrze i zastanawiam się czy nie będzie lepszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie zwykły router TP link ogarnia cały dom (260 m2) ale mam też wzmacniacz żeby na zewnątrz mi lepiej działało i rzeczywiście zasięg się poprawił...

TP-LINK TL-WA854RE

tp_link_tl_wa854re_uniwe_8286.jpg

Mam taki sam. Uzywalem jak mialem Horizona. Moge ci podeslac to sprawdzisz sobie czy Ci w ogole dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tp-linka, model sprawdzę w domu, na oryginalnym fw nie działał. Wymieniłem go poleżał 6 miesiecy, wyszedł nowy fw i bajka. Najmniej problematyczne urzadzenie w domu.

Jest tylko 1 niuans. Na przykładzie telefonu - router mam na poziomie 1, repeter na p2. Jak idę do sypialni na p2 to telefon cały czas jest połaczony z routerem ze słabym sygnałem, muszę wyłaczyć i włączyć wifi w tel i wtedy podpina się pod silny sygnał repetera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Bartek, dziękuję ale to nie ma sensu fatygować. Zamówię w sieci, jak nie będzie się sprawdzać to mam 14 dni na odesłanie.

kd1 - a jesteś pewny, że masz to urządzenie ustawione jako wzmacniacz, a nie access point?

Panowie,a z autopsji - w jakiej odległości o routera może stać taki wzmak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie prościej zamienić mieszkanie na mniejsze?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie. Sprzedaję już dwa lata. Nikt nie chce dać 1,5mln :( co poradzę, nic. Wzmacniacza sygnału zatem szukam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tl-wa830re

Repeater.

Mój nie jest daleko, ale idzie przez strop 40 cm mocno zbrojony, na linii router - repeater to pewnie z metr betonu i stali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Właśnie ten sam model znalazłem na allegro w sklepie TP Linka za 97zł i chyba go wezmę. Kolega informatyk polecił mi Ubiquiti, ale 600zł to dla mnie za dużo za takie coś. Wolałbym za to kupić lepszy dwupasmowy router.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Kupiłem wczoraj ten zmacniacz wifi - TP-LINK TL-WA855RE 300Mbps.
Prędkość w sypialni to nadal połowa tego co mam w salonie ( salon około 35mega, sypialnia 15). Zasięg w sypialni wzrósł z 1-2 kresek do 5.
Jest tylko jeden problem. Za każdym razem jak wchodzę do sypialni muszę wyłączyć wifi w telefonie i włączyć ponownie, żeby złapało zasięg z extendera, a nie routera z drugiego końca mieszkania i to samo jest w druga stronę jak wyjdę z sypialni i przejdę do salonu. Nie da się zrobić tak, żeby sygnał łapał płynnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

A mówiłem? ;)

Zauważyłem dziś, że tak się nie dzieje zawsze. Teraz poszedłem do pokoju naładowac telefon i od razu przeskoczył :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może trochę informacji pomoże zrozumieć w czym problem, no więc jeden AP to jedna sieć i w gruncie rzeczy koniec :)

twoje urządzenie jest rozwiązaniem takim, które tworzy drugą, osobną sieć i komunikuje się z AP po tej pierwszej, jak zwykłe urządzenia, czyli np telefon łączy się z siecią przedłużacza a on z routerem rozmawia jako pośrednik, dlatego działa i będzie działać wolniej, ciężko mi powiedzieć o ile bo to pewnie zależy od wielu cusiów

ważne jest tutaj że nazwa czy ssid sieci to tak naprawdę tylko etykieta, dla sieci nic nieznacząca, ona jest dla nas, żeby było łatwiej i przyjemniej, sieć jest identyfikowana po, różnie to zwią, adresie / mac-u. Dlatego możesz mieć jednocześnie dwie o takiej same nazwie i to działa. To że systemy zapamiętują parę nazwa sieci + hasło jest ułatwieniem dla nas, a także pozwala robić takie proste i relatywnie tanie urządzenia jak twój tp link.

pytanie może brzmieć kiedy telefon stwierdza, że dana sieć jest po za zasięgiem i szuka innej? pewnie zależy od tego co producent se wymyślił, widziałem też aplikacje pozwalające mu pomóc, ale nie mam z nimi doświadczenia. Niestety takie przełączenie spowoduje chwilowe przerwanie połączeń, co odczujesz np oglądając przysłowiowego youtuba, dlatego tez nie ma niestety odpowiedzi kiedy jest ten idealny moment na przełączenie się pomiędzy sieciami.

a rozszerzając to istnieje pojęcie roamingu pomiędzy sieciami, ale do tego wymagana jest obsługa i przez AP i przez klienta odpowiednich protokołów, a z tym jest oczywiście słabo, bo to dość skomplikowany proces. Istnieją tak zwane kontrolery wireless, do których podłącza się AP jako takie jak by odnogi, ale to jest sprzęt raczej nie do domu, no chyba że ktoś buduje sobie mega smart domi i tysiące jako jednostka rozliczeniowa go nie bolą, a suba ubiera tylko idąc po kartofle do pywnicy, bo wiocha na dwór w tym wychodzić ;) a poważnie, to może na lotniskach znajdziesz takie rozwiązania, nawet wiele firm, czy hoteli nie stosuje, bo za drogo.

oczywiście sygnał można wzmocnić, sam, jako falę elektromagnetyczną, nie wnikając w to że to jakiś pakiet z fotką zegarka, tak samo jak można wzmocnić sygnał radiowy, ale widziałeś kiedyś radio z czymś takim? wojsko pewnie ma takie na stanie, a nam pozostaje przestawić budzik bliżej okna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Tylko ja tego wzmaka nie ustawiłem jako AP, ale jako wzmacniacz sygnału. On ma dwie funkcje, a ja wybrałem pierwszą czyli mam de facto jedną sieć, nie dwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie, przeczytaj jeszcze raz początek co napisałem, to są osobne sieci, to że się nazywa extender to dlatego, że to ładna logiczna nazwa efektu działania, jak by nazwali pomidor, to by się ludzie śmiali ;) nazwa/ssid sieci to tylko dekoracja dla ludzi

tryb AP w tym urządzeniu to fajny ficzer pozwalający ci stworzyć przy jego pomocy sieć wifi np mając w domu router bez wifi. Zresztą ten twój pozwala też w drugą stronę, podłączyć urządzenie po kablu przez niego do wifi, fajne rozwiązanie, pewnie nie raz tańsze niż "adapter wifi" do telewizorów niektórych producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ten wzmacniacz to chyba jednak porażka. Dziś pojawił się kolejny problem. Telefon łączy się z wifi wzmacniacza, ale kompletnie nie łączy się z głównym routerem jak jestem w salonie. Znika znaczek wifi z telefonu i cały czas jest pobieranie adresu IP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Już jest chyba ok.

Sprawdziłem kanały inSSIDerem i wychodzi, że mój router oraz wzmacniacz lecą tylko na dwóch kanałach 4 i 8. Przełączyłem więc na kanał 4 i dodatkowo pozmieniałem ustawienia DHCP wzmacniacza. Dodatkowo zainstalowałem aplikację SWIFI w telefonie, żeby nie musieć przełączać ręcznie za każdym razem z routera na wzmacniacz i odwrotnie. Teraz mam tak, że jak wchodzę do sypialni przełącza mnie na wzmacniacz, a jak wychodzę przechodzi znowu na główny router. Dodatkowo dla obu sieci ustawiłem osobne nazwy. Na razie działa OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobne do Ciebie problemy. Zmieniłem router. Wydałem sporo jak na sprzęt do zastosowań domowych, ale zasięg, stabilność bezproblemowość i jego funkcjonalność to wynagradzają.

Kupiłem Asusa RT-AC68U.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.