Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zbylak

ZEGAREK FORUMOWY 2017 MOSCOW CLASSIC

Ankieta nr2 - koperta  

34 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Yakovlev

Jeden z ostatnich przykładów dobrych praktyk w tworzeniu limitki.

"Fidel" z ruskiego forum.

Co prawda nie moja bajka i w tym projekcie nie uczestniczę, ale warto choćby oglądnąć jak to się odbywa.

Temat przewodni (dużo czytania w cyrylicy) - http://forum.watch.ru/showthread.php?t=367884

Wybór koperty - http://forum.watch.ru/showthread.php?t=375345

Wybór tarczy - http://forum.watch.ru/showthread.php?t=379814

Wybór bezela - http://forum.watch.ru/showthread.php?t=383236

Wybór dekla - http://forum.watch.ru/showthread.php?t=386505

Ostateczny wybór dekla - http://forum.watch.ru/showthread.php?t=389085

Natomiast brałem udział w projekcie NWCz-30.

Oprócz mechanizmu zegarek stworzony od zera.

WR 300 m

Superluminowa C3

Dwa komplety uszu

Dwa paski - skóra i nato

Pudełko

Koszt ok. 210$ z przesyłką.

Można ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Jeszcze raz się zapytam. Projekt dotyczy zegarka forumowego czyli co kolwiek byle miało znaczki i fajnie wyglądało, czy zegarka ściśle związanego z dzialem rosyjskim. Ja już sobie odpuszczam ten temat. Nie będę nawet go obserwował. Jacek widzę że chciał pomóc i zadawał konkretne pytania nikogo nie obrażając. Natomiast odpowiedzi, konkretnych, jak do tej pory nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszek - @zbylak. mam prośbę.

Określ prosze kto jest koordynatorem tego projektu - kto za niego odpowiada i jaka jest rola @adrjan88?

W pierwszym poście napisałeś że jest to "główny projektant".

Główny projektant czego?

Projekt idzie beznadziejnie - "główny projektant" widzi co chce widzieć - Ty zamiast skupić się na projekcie zegarka wdajesz sie w jakieś małe wojenki. 

To jest forum KMZiZ - jak mamy tu uprawiać pyskówki to wybaczcie  - temat do zamknięcia. 

Prosze o konkretna odpowiedź - tak nie może wyglądać prowadzenie projektu jakiegokolwiek na tym forum.

Edycja 

Prosze o nie pisanie w temacie do czasu odpowiedzi @zbylak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrian jest projektantam i łącznikiem z wykonawcą - czyli najlepszą osobą na tym miejscu.

Wie co jest dostępne, zna się na grafice i na co dzień ma do czynienia z zegarkami "od kuchni". Ma wolną rękę i zaprojektuje to , co sobie zażyczymy.Ale  musi wiedzieć ,co chcemy - a na razie są pytania o grubość powłoki. Nie chcę komentować.  Będą wzory kopert, dekli, tarcz - i będziemy głosować i poprawiać. To ma być zegarek forumowy, Ważna jest dobra wola no i trzeba umieć rozmawiać z ludźmi, a nie atakować. Dla mnie ta "pomoc" to niedźwiedzia przysługa. Czy będzie realizacja - zależy też od nas. I niech nikt nie pyta o pochodzenie  wskazówek, bo jeszcze koperta nie jest wybrana. Proszę pamiętać też, że wykonawca nie musi wcale znosić naszych dąsów. A ja lepszego kontaktu nie znam - dostałem próbki bez problemu.

Ja na projektowaniu się nie znam , wiec nie mogę "skupić" się na projekcie.

Dałem ideę i to uszanujcie. Jak temat upadnie, to ja na pewno nie wrócę do niego. I nie wiem, czy ktoś będzie próbował.

Mamy Wielki Tydzień -  i daję to też pod rozwagę.

Jadę do roboty.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli mogę - to informacyjnie tylko napiszę że najłatwiej i najczytelniej jest wszelkie wybory dokonywać na podstawie ankiet prowadzonych w tym temacie. Nie w jakichś "zakulisowych"

Koperta - ankieta

Tarcza - ankieta

Druga sprawa - może Ci się wydawać to śmieszne ale wybór powłoki koperty do zegarka VIS trwał kilka miesięcy a prowadzący projekt dostawał próbki od kilku producentow żeby wybrać jak najlepszą.

Zegarek składa się z detali więc niektórzy mogą o te detale pytać. Moim zdaniem to nic złego.

Zycze powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem po rozmowie z P. Darkiem. Postaram się rzetelnie odpowiedzieć na jak najwięcej pytań które padły w tym temacie a odpowiedzi nie zostały udzielone, jeżeli na któreś nie odpowiem, to znaczy, że odpowiedzi nie dostałem konkretnej:
1) koperty:
mamy dwie możliwości, zamówić z Rosji, cena oczywiście wzrasta, ale przede wszystkim spadam drastycznie jakoś ich wykonania,
druga opcja, fabryka z Państwa Środka, (w tejże fabryce swoje koperty produkuje min. Fortis), stal 316L, klasa A+.
Możemy później podyskutować którą wybieramy.
2) tarcze:
MC nie chce robić tarcz "najtańszych", mogą zrobić zwykłe, cena spada do około 1,5/2$, ale jest to zwykła tarcza namalowanymi na niej elementami, druga opcja, fabryka ta sama co w poście punkcie 1, indeksy metalowe, farby luminove, również klasa A+, dostałem informacje która firma również tam zamawia tarcze, ale w tej chwili po prostu nie pamiętam, postaram się później uzupełnić tę informację, w porównaniu do vostok'a, Rosyjska produkcja wygląda przy tym blado (zrobię później zdjęcia do porównania i wrzucę na forum)
3) cen poszczególnych elementów:
nikt nie jest w stanie w tej chwili podać, bo nie wiemy co będzie zamawiane
4) podwyższone AR i ewentualny wzrost kosztów
No to chyba samo przez się rozumiem się, że koszt wzrośnie. O ile?... Nie wiem, bo nie wiadomo, czy będzie to możliwe.
Moje koszty - zerowe.
5) Szkło z AR:
Mineralne tak,
6) Materiał powłoki
Powłoki czego? Koperty? Jeżeli tak, to będzie to stal polerowana, lub szlifowana, czarne PVD nie wiem jaka powłoka, złote PVD to złota powłoka (jak wcześniej wspominałem dodatkowy rok gwarancji MC zobowiązało się dać na samą kopertę, jeżeli będzie brana z Chin. Rosyjska koperta normalnie 2 lata)
7) Kraj pochodzenia wskazówek i tarcz:
Podałem odpowiedź wyżej.
Czy kol. yakovlev nadal twierdzi, że mechanizmy przedstawione w zdjęciach od zbylaka (oba) pochodzą z chińskiej produkcji?
MC daje gwarancję, że mechanizmy które znajdą się w zegarkach, są produkcji ROSYJSKIEJ. Z ich własnych stanów magazynowych.
Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości Zbigniew dostał pozwolenie na wysłanie tychże elementów pocztą innym zainteresowanym, aby mogli zweryfikować ich jakość i oryginalność.
MC także daje pisemną gwarancję, każdemu zainteresowanemu (przed wpłacaniem zaliczek (o ile temat dobrnie do finalizacji)), że:
Stal koperty 316L.
Szkło takie jakie zostanie wybrane (szafir/minerał)
Oryginalność mechanizmu molnija.
Jeżeli to nie rozwiewa wątpliwości, to ja się poddaję.

PS. Widzę teraz odpowiedź rk7000,
Co do ankiet nie chodziło mi o to by były niejawne, tylko nie wiedzę innego sposobu ich prowadzenia. Jeżeli masz inny pomysł, czekam chętnie na rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można tak było od razu napisać i zaoszczędzić kupę czasu.

Odnośnie mechanizmu - MC daje gwarancję że są Rosyjskie tak jak Szwajcarzy dają gwarancję że ich mechanizmy są Szwajcarskie :) A to że w większości produkowane w Chinach nie jest dla nikogo tajemnica :)

Ok - nie drążymy tematu.

Ankietę może założyć zbylak edytujac pierwszy post w temacie. Wie jak to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Molnija o której mówimy została wyprodukowana (pokreślam WYPRODUKOWANA od zera, nie tylko kupiona) w Czelabińsku w fabryce Molnii. Nie wiem, mam się dowiedzieć kiedy mechanizmy zostały zakupione? Nie mam podstaw by nie wierzyć w prawdziwość słów MC, tylko zastanawia mnie, po co ta cała szopka. Jak udowodnić, że te które chcą nam zaoferować nie mają nic wspólnego z małymi chińskimi rączkami? Co jest w stanie przekonać o prawdziwości tychże słów?
PS. Z tego co mi wiadomo ETA produkuje swoje mechanizmy w Szwajcarii, więc nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, nie wiem czy maszyny mają również szwajcarskie i czy stal na nie sprowadzają z chin.
(O filii Eta w Hongkongu wiem, ale nie mają pozwolenia na wszystkie mechanizmy, to tylko filia i tylko na rynek azjatycki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo się cieszę, że zapanował pokój :)

Ankiety się zrobi, będą jawne - tylko przydałoby się więcej głosów niż kilkanaście....

Spokojnych Świąt !

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

...,
6) Materiał powłoki
... złote PVD to złota powłoka ...

Czy kol. yakovlev nadal twierdzi, że mechanizmy przedstawione w zdjęciach od zbylaka (oba) pochodzą z chińskiej produkcji?
MC daje gwarancję, że mechanizmy które znajdą się w zegarkach, są produkcji ROSYJSKIEJ. Z ich własnych stanów magazynowych.
...

Złota powłoka to TiN, czyli azotek tytanu, tak jak na wszystkich noworusach w złotym kolorze.

PVD to sposób jej nanoszenia w fazie gazowej, w uproszczeniu takie jakby napylanie

Pytanie o jej grubość jest wciąż aktualne, bo od tego w głównej mierze zależy jej trwałość.

Co do mechanizmu - podaj proszę dokładną referencję mechanizmu. Rozwiejesz wtedy wszelkie wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy którymś z projektów korzystane było z tego wzornika, nie wiem czy to w jakikolwiek sposób jest odpowiedzią na Twoje pytanie, ale innej nie jestem w stanie w tej chwili udzielić. Jeżeli nie jest to to, czego oczekujesz, daj znać.

WP_20170414_004.jpg

Wrzucam ten wzornik, bo wiem jakiej jakości wyszły zegarki, nie było zarzutu.

Co do referencji mechanizmu... Czy gdybyś otrzymał ten mechanizm pocztą np byłbyś to w stanie określić? Moje kompetencje są daleko w tyle, a innych prędzej Ci nie podam, szef MC w tej chwili jest w Rosji i nie mam z nim kontaktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Może uzyskasz skan paszportu dla mechanizmu lub paszportu zegarka z tym mechanizmem, gdzie będzie wszystko zapisane ?

Natomiast fotka tabeli to sample złocenia. Jesteś pewien, że koperta będzie złocona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiem się jak wygląda sprawa paszportów do mechanizmów, ale dopiero po świętach.

W paszportach od zegarków nie ma takiej informacji na 100%, gdyż paszport taki mam nawet przed sobą.

Co z powłoką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
...

Co z powłoką?

Napisałem wyżej. Wg mnie to sample złocenia z grubością w mikronach.

Jednak nie jestem w stanie odczytać tych krzaczków a tam może byc wyjaśnienie.

Raczej Ty powinieneś wiedzieć więcej skoro już ją stosowałeś.

W jubilerstwie IPG to metoda złocenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej Ty powinieneś wiedzieć więcej skoro już ją stosowałeś.

Zdecydowanie nie powinienem wiedzieć, bo nie tym się zajmuje, moja rola jest zgoła inna, widocznie mów zapas wiedzy został wyczerpany, starałem się jak mogłem.

Do usłyszenia po świętach, z nową porcją informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta dyskusja na temat złotej powłoki nie jest aby na wyrost? Pytanie ilu jest tu amatorów na zegarek z taką powłoką, a co za tym idzie ilu jest zainteresowanych składem chemicznym i liczbą mikronów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
....

W ankiecie Adriana zwyciężył styl morski vintage.

Dzięki uprzejmości naszego wykonawcy mogę pokazać kopertę, która  pasuje do stylu moim zdaniem.

44x12mm, w uszach 20mm, stalowa-polerowana na lustro,lub "złota", koronka standardowo na 3 lub między uszami (niewygodne myślę), przy WR100 dekielek zakręcany.

...

Taka została zaproponowana jako jedna z opcji "pasujących do stylu", więc niby dlaczego nie można o tym rozmawiać ?

O co wg Ciebie należy zapytać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka została zaproponowana jako jedna z opcji "pasujących do stylu", więc niby dlaczego nie można o tym rozmawiać ?

O co wg Ciebie należy zapytać?

Sama rozmowa o tej powłoce ma oczywiście walor poznawczy, ale czy dociekanie szczegółów technicznych ma sens jeśli nie znajdą się chętni na kopertę w tym kolorze, niezależnie od jej jakości, takiej czy innej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama rozmowa  o powłoce ma walor poznawczy i bardzo dobrze, że Jacek przybliżyl nieco temat bo nie wszyscy wiedzą o pewnych sprawach czysto technicznych a czasami warto wiedzieć.

Co do koperty - mam głeboka nadzieje że do projektu zostanie wybrana czysto stalowa i najlepiej szczotkowana  a nie polerowana  ale to juz raczej drugorzedna sprwa   - dla mnie ważne żeby była bez powłoki i bez tych uszu dyndających. 

Mam nadzieję że Zbyszek zaraz po świętach da propozycje  kilku kopert i zrobi do tego ankietę - wtedy będzie wiadomo cos więcej.

Pozdrawiam świątecznie  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz , masz - jeszcze w Święta :)

Zaraz wrzucę ankietę. Do wyboru mamy 3 dostępne koperty pod Mołnię , wymiary w mm :

1.Okrągła uszata 43 , 20 w uszach, wysokości nie znam aktualnie.

2.Okrągła z ruchomymi uszami 45(poprawka) x12, 20 w uszach, którą już pokazywałem ( "złota").

3.Typ Panerai , 44 x 13 , 24 w uszach.

Olbrzyma 48mm pominąłem, mniejszych Mołnia nie toleruje ;)

Ankietę nr 1 Adriana uważam za wiążącą - wybraliśmy Mołnię 3602 , styl retro - marynistyczny.

post-34219-0-58574900-1492368552_thumb.jpg

post-34219-0-98044300-1492368553_thumb.jpg

post-34219-0-00168600-1492368555_thumb.jpg

post-34219-0-19650400-1492368556_thumb.jpg

post-34219-0-05631800-1492368633_thumb.jpg

post-34219-0-89124100-1492368658_thumb.jpg

post-34219-0-55353000-1492368683_thumb.jpg

post-34219-0-76363800-1492368773_thumb.jpg

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten ''pam"  w sumie nie jest taki głupi ... może wyszłaby ciekawa marina w takiej kopercie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem,że mało - mogę wrzucić kopertę 48mm, ale jest nowoczesna i nie pasuje do wybranego stylu. MC jak widać w ich aktualnej ofercie preferuje duże rozmiary.

Wybierajcie z tego co jest - jak przypadkiem coś dojdzie, to się zrobi dogrywkę.

Poza tym są pytania o deklu i wykończeniu koperty.

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może warto dodać odpowiedź "inna koperta"

Jeżeli żadna z proponowanych komuś nie pasuje (nie chodzi mi o rozmiar) to nie zagłosuje na dekiel i wykończenie koperty no bo w jakim celu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, dodałem "inna".

Jeszcze fotki czarnego wodołaza i układanka , co by przybliżyć uroki "złotej " koperty :)

post-34219-0-65640800-1492417023_thumb.jpg

post-34219-0-37874900-1492417062_thumb.jpg

post-34219-0-77276000-1492423236_thumb.jpg

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.