Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rafalczapa

Co to za zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś dotarł do mnie zegarek kieszonkowy / kominkowy / podróżny ? Malutka, mosiężna skrzynka a w niej werk z kieszonki. Pytanie i prośba o identyfikacje tego cuda, radosna twórczość szalonego zegarmistrza czy fabryczny wyrób ? Za wszelkie info z góry dziękuje !

PozdR

48e93b02ec8c772c93a84644dbe7813f.jpg33b840a6f452c738459ab243f919af8a.jpgf3ea9b8705959494029d4a003f7b3665.jpg1e10677130eb7bd1d48db9916a18a4ae.jpg05719bef2cda6293bc12298ce0786a9e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec oddałem go dziś do mojego Mistrza i po wspólnych oględzinach doszliśmy do wniosku, że wyrób jednostkowy raczej, widać jeszcze ślady trasowania, pierwsze wiercenie otworów w aluminiowym elemencie nie powiodło się i obrócono ów element i wywiercono ponownie tym razem z sukcesem.

Pytanie wiec o werk, ktoś rozpoznaje może producenta ?

PozdR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo słabej jakości mechanizm z wychwytem cylindrowym, producent nie ma tu żadnego znaczenia, najpewniej któryś z Ebauches, produkujący surowe mechanizmy.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo słabej jakości mechanizm z wychwytem cylindrowym, producent nie ma tu żadnego znaczenia, najpewniej któryś z Ebauches, produkujący surowe mechanizmy.

Bardzo dziękuje Panie Piotrze, czyli nie ma co się szczypać w oryginalność całości , tarcza, wskazówki, szkiełko, dowolne by tylko pasowało wizualnie i gra ;-)

Pozdrawiam R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa jest naklejka z Desy...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ta naklejka spowodowała, że zatrzymałem na nim wzrok i ... nabyłem drogą kupna

napisałem do DESY ale na razie bez odzewu, może Koledzy wiedzą, czym jest ta naklejka ? Wydaje się, że zakazem wywozu z kraju, ale rodzą się pytania:

- czy przedmiot był kupiony/sprzedany w Desie , czy tylko wyceniony przez Desę ?

- czy wydano zakaz wywozu tego "dziedzictwa narodowego" dla ręcznej robótki nieznanego zegarmistrza z kiepskiej jakości werkiem, czy może przeniesiono naklejkę z innego obiektu celem podniesienia wartości tego fanta ?

czort wie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet spoko - fajnie by było to uruchomić :)

Tarczę i wskazówki spokojnie się znajdzie, tylko naprawianie - ewidentnie złamanej - osi w zegarku cylindrowym to "koszmarynka" ;) ...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet spoko - fajnie by było to uruchomić :)

Tarczę i wskazówki spokojnie się znajdzie, tylko naprawianie - ewidentnie złamanej - osi w zegarku cylindrowym to "koszmarynka" ;) ...

Jest dobrze bo balans "chodzi" i całość generalnie pracuje, zobaczymy po czyszczeniu i uzupełnieniu braków jak będzie się prezentować

PozdR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa jest naklejka z Desy...

Jest odpowiedź z Desy !

Witam Pana,

Dziękujemy za przesłanego e-maila i jednocześnie przepraszam za zwłokę w odpowiedzi na Pana list. Tak, ta naklejka świadczy, że obiekt ten był sprzedawany w jeden z galerii przedsiębiorstwa Desa, zajmującego się handlem antykami w okresie PRL. To jest naklejka z czasów kiedy Desa była firmą państwową, najpewniej z lat 70./80. XX w. Wówczas przepisy zabraniały wywozu za granicę obiektów antycznych i wszystkie dawne przedmioty oznaczane były tego typu naklejkami. Stosowane były na terenie całej Polski,

Pozdrawiam,

Joanna Tarnawska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dobrze bo balans "chodzi" i całość generalnie pracuje, zobaczymy po czyszczeniu i uzupełnieniu braków jak będzie się prezentować

PozdR

Pacz pan jak zdjęcia przekłamują - byłem pewny, że balans jest zdecentrowany ;)

Tym lepiej - tarczę w końcu znajdziesz, kwestia czasu :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pacz pan jak zdjęcia przekłamują - byłem pewny, że balans jest zdecentrowany ;)

Tym lepiej - tarczę w końcu znajdziesz, kwestia czasu :)

A czas to pieniądze mechanizm juz zrobiony, uzupełnione braki zębatek tych pod tarczą, tarcza już jest, 4cee2165a8d57f9b93f14645ccc0fb23.jpg5aa0843f086636a10a0b5aaf7f75b613.jpg w poniedziałek niosę ją do Mistrza, wskazówki mam nadzieję znajdzie u siebie , największy "problem" to pierścień mocujący szkiełko, otwór w obudowie 40 mm a Mistrz mówi, że nie ma nic takiego i szukamy

PozdR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bardzo to wdzięcznie wyszło. Może nie jest rodowodowy i w 100% rasowy, ale przesympatyczny :) Wytwór 3 co najmniej pokoleń.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Piotrze ! Cieszę się, że nie wyszło śmiesznie, pozdrawiam i życzę miłego weekendu !

R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ładnie, ładnie... gratuluję...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i Swiss made :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ładnie, ładnie... gratuluję...

Dzięki ! Cieszę się, bo raczej nie ma takiego drugiego a i głównie dla tego, że znów zaczął odmierzać czas ;-)

PozdR

No i Swiss made :).

Może być kundelek, ale musi być Swiss Made ;-)

PozdR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję. Pięknie wyszło!

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję. Pięknie wyszło!

Pozdrawiam.

Dziękuje i pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.