Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Order

Renowacja zegarków.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym sie dowiedziec gdzie mozna wysłac zegerek do renowacij, najlepiej niedaleko Łodźi.

Czytałem o firmie Głowackich na tym forun ale opinie są dośc niepokojące.

Prosze o podpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, kto lepiej zrobi renowację od Głowackich.Ja jestem zadowolony z ich usługi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gato

Adresy są dwa: www.glowaccy.com.pl , www.renowacjatarcz.pl ten drugi adres jest w Poznaniu zdaje się i też podobno robi bardzo dobrze. Poszukaj opinii na forum o Poznaniu. Niestety w dziedzinie renowacji jest bardzo malo fachowców, prawdopodobnie jestes zdany na te dwa adresy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Łodzi masz fajną firmę http://www.annpol.istore.pl/. oddawałem do nich kilka, bardzo fajnie zrobili i rabat dostałem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gato

Przepraszam zapomnialem o firmie annpol. Tam też dokonuja renowacji. Krzyśku piszesz że wysylales do annpolu zegarki do renowacji. Czy móglbyś wkleić jakieś zdjęcia żebyśmy mogli zobaczyć efekt końcowy tej pracy? Wszyscy chętnie je zobaczą i porównają do wyników renowacji w firmie Glowackich. Z góry dziękuję w imieniu swoim i pozostalych forumowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-3565-0-58239000-1330662801.jpg

post-3565-0-44890700-1330662796.jpg

post-3565-0-32007400-1330662798.jpg

post-3565-0-51479700-1330662799.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chromowanie maja u siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krawedzie ponizej szkielka w Delbanie zostawili mocno niedopracowane.

Pewnie nie maja Dremelka lub czegos podobnego aby to idealnie wyrownac we wszystkich zakamarkach przed oddaniem do chromowania.

Powiedz ile taka usluga kosztowala to chetnie sie podejme lepszych renowacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Krawedzie ponizej szkielka w Delbanie zostawili mocno niedopracowane.

Pewnie nie maja Dremelka lub czegos podobnego aby to idealnie wyrownac we wszystkich zakamarkach przed oddaniem do chromowania.

Powiedz ile taka usluga kosztowala to chetnie sie podejme lepszych renowacji.

Piotrek,

w sensie moglbys zrobic chromowanie? mam kilka zegarkow ktore chcialbym wlasnie do nich podeslac do zrobienia, ale jesli bys sie tego mogl podjac :)

w annpolu po 30pln jest chromowanie kopertyy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa dwie szkoly:

1) zrownanie, mechaniczne zdarcie resztek starego chromu, wypolerowanie i chromowanie

2) galwaniczne usuniecie starych powlok w kwasie, polerowanie i chromowanie

ja stosuje druga opcje gdyz przy pierwszej stary chrom gdzie niegdzie przylega bardziej i wymaga wiekszej ingerencji w materie samej koperty. po prostu trzeba jej wiecej zeszlifowac na niekorzysc tej materii.

moj chromiarz bierze ok. 30-35zl za koperte ale tylko samo chromowanie. jest to zaklad przemyslowy i robia to fachowo na duzych konstrukcjach.

sama obrobka przed chromowaniem (w moim wykonaniu) moze kosztowac 20zl lub wiecej w zaleznosci o poziomu zniszczenia.

kilka razy udalo mi sie ozywic kompletne zlomy, ale byly to sentymentalne pozycje kompletnie nieoplacalne.

jezeli komus bardzo zalezy to w cenie 60zl moge kilka zrobic ale jako dzialalnosc poboczna bo malo oplacalna. co to jest 15-20zl za 1-2 godziny pracy i wyprawe do chromiarza na drugi koniec miasta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłbym zainteresowany zrobieniem jednej koperty. Czy jesteś w stanie dokonać renowacji wskazówek?

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o polerowanie? zlocenie? niklowanie? i nalozenie fluoru?

za miesiac bede mial w domu maly warsztat galwanizacyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jarek^
za miesiac bede mial w domu maly warsztat galwanizacyjny.

Czy byłbyś skłonny opisać jak taki mini warsztat wyglada ?

pozdrawiam

jarek^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A we Wrocławiu gdzie najlepiej dać zegarek do renowacji (tarcza i koperta) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum, więc może najpierw się przedstawię: mam na imię Łukasz, mieszkam i pracuję w Kielcach i od niedawna interesuję się zegarkami. Szczerze mówiąc, do tej pory za dużo o zegarkach nie myślałem, ale po lekturze tego forum postanowiłem coś z tym fantem zrobić, tym bardziej, że być może będę miał ku temu powody (o czym niżej).

Postanowiłem przyłączyć się do tematu, żeby nie zakładać nowego wątku (nie wiem, czy to potrzebne).

Od taty otrzymałem właśnie dwa zegarki, których stan można określić jako trochę nadwątlony przez czas. Poczytałem forum i doszedłem do wniosku, że może warto byłoby coś z tymi zegarkami zrobić. Coś, czyli (być może, bo się na tym za dobrze nie znam) renowację.

Pierwszym zegarkiem jest Tissot Seamaster. Zegarek na chodzie, na moje niewprawne oko w całkiem dobrym stanie, stan techniczny po kilkudniowej obserwacji też nie budzi moich wątpliwości. Niemniej jednak chętnie oddałbym go do przeglądu oraz zakupił nowy, porządny pasek - wszystko w celu późniejszej odsprzedaży.

Drugim zegarkiem jest DOXA Antimagnetique. Zdaje się, że to zegarek złoty, co do pełnej oryginalności nie mam 100 % pewności, bo po przeglądnięciu kilku postów o Doxach zauważyłem, że być może tarcza zegarka nie jest do końca oryginalna (tu musiałby ktoś z Was mi pomóc) - nie ma oznaczenia 'swiss made' na samym dole tarczy (no chyba, że to nie jest żadnym wyznacznikiem oryginalności tarczy). Na pozostałych elementach znajdują się napisy Doxa, więc być może cały jest jednak oryginalny. Co do stanu technicznego - przy nakręcaniu co jakiś czas daje się wyczuć lekki przeskok, więc myślę, że należałoby coś tam poprawić. Zaparowane jest też szkiełko.

Uff, wstęp może i trochę długi, ale uważam, ze zawsze lepiej coś więcej napisać (łatwiej potem coś wyciąć, niż wstawić :) ).

Teraz pytanie - gdzie najlepiej (i do kogo) zwrócić się z prośbą o przejrzenie obu zegarków i ewentualne naprawy/konserwacje? Najlepiej byłoby, gdyby to był ktoś z Kielc. Może polecicie kogoś?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.