Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Koziu

Ustawienie daty w zegarku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem odnośnie ustawienia dnia tygodnia w zegarku. Chodzi o to, że są na tarczy dni tygodnia oraz dni miesiąca w liczbie 31. Po którymś miesiącu, który miał mniej niż 31 dni mój zegarek wskazywał jeden dzień do tyłu więc przestawiłem go o 24 godziny naprzód. Problem został rozwiązany, ale powstał następny, a mianowicie dzień tygodnia przesunął mi się o jeden do przodu. Wie ktoś jak ustawić to tak, żeby wskazywało dzisiejszy dzień? Z góry dziękuję za pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim powiedz co to za zegarek. W każdym zegarku z dniem tygodnia jest możliwość skorygowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie koronka ma dwie pozycje. w jednej ustawiasz datę, w drugiej godzinę.

w pozycji zmiany daty w jedną stronę zmieniasz dni tygodnia w drugą dni miesiąca. i tu musisz pokombinować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstaw godzinę z 23 na 3 by zamienić dzień. Następnie wracasz do 23 i znowu na 3. Mam tak w instrukcji Orient.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek to lorus. Robiłem tak jak pisze GoBo ale wskazówka nie wskakiwała do tyłu w dacie. Jedynie do przodu przeskakuje. A kooronka ma tylko jedną pozycję. Znaczy dwie, ale jedna jest nieaktywna a druga to wyciągnięcie koronki i wtedy działa przestawianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po odciągnięciu koronki do pierwszej pozycji kręcąc w jedną stronę zmieniasz datę, w drugą - dzień tygodnia.

I podaj jaki to konkretnie model.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, faktycznie po delikatnym odciągnięciu zmienia się data, ale nie zmienia się dzień tygodnia :/ Cały czas mam na poniedziałku a chcę ustawić niedzielę. Model to Lorus RX601AX9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj tu. Trzeba odszukać typ werku - oznaczono gdzie jest na dekielku.

http://www.loruswatches.com/instructions

Może być tez tak, ze zmiana dnia tygodnia następuje po po drugim delikatnym odciągnięciu koronki (ustawienie godziny po całkowitym, trzecim).

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podano przecież jak to zrobić.Trzeba zatrzymać sekundnik na 12, a potem są 2 sposoby.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiam sekundnik na 12. Wyciągam do drugiego kliknięcia i kręcę... wtedy przestawia się tylko godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.loruswatches.com/media/instructions/VX7P_E.pdf

U mnie jest VX7P. Czyli normal, first i second. Wychdzoi na to, ze dni tygodnia nie da sie przestawić :/ Chyba, ze bym przekręcił godziny o 6 dni do przodu a potem ustawił datę   :D

Temat już lekko nieaktualny, ale z moich obserwacji wynika, że w niektórych mechanizmach po prostu nie ma szybkiej zmiany dnia tygodnia, z założenia ich kolejność i ilość się przecież nie zmienia, czyli tylko dzień miesiąca się koryguje szybką zmianą, a dni tygodnia trzeba po prostu kręcić i tyle. Czyli opcja z kręceniem dni i ustawieniem dni miesiąca jest jedyną dostępną (przy czym zgodnie z prawem Murphy'ego jak będzie trzeba ustawić dzień tygodnia, to oczywiście wskazówka zatrzyma się dzień po tym właściwym :D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.