Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rafalczapa

PRONTO 21 Meister

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Kupiłem sobie zegarek, kupiłem bo mi się podoba jako zegarek ale i werk AS 1130 mnie urzekł , cały zegarek jest w stali. Prośba moja o wszelkie informacje o marce jak i mechanizmie, jakie to lata bedą, czy mikroregulacją i 21 kamieni były normą w tej marce czy to lepszy model, itp. Z góry dziękuje za pomoc. 4d446a049af90037494367967803642b.jpgfa66e88f513379de22f321e2dd45e329.jpg3bdb75bb95d681358c465e54e0222803.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie

Kupiłem sobie zegarek, kupiłem bo mi się podoba jako zegarek ale i werk AS 1130 mnie urzekł , cały zegarek jest w stali. Prośba moja o wszelkie informacje o marce jak i mechanizmie, jakie to lata bedą, czy mikroregulacją i 21 kamieni były normą w tej marce czy to lepszy model, itp. Z góry dziękuje za pomoc.

No więc poczytałem w sieci o AS1130 i micha się mi cieszy, mam nadzieję, że jest faktycznie niezawodny i dokładny , nie potrafię go tylko datować, to jak, pomożecie ? ;-)

No i ta marka zegarka, ciemnym jak tabaka w rogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=PRONTO&searchMode=exact&searchWhere=trademark#sucheMarker

Pronto Watch Co

180px-Pronto_Logo.gif
magnify-clip.png
Logo Pronto
180px-Pronto_Postkarte_%281%29.jpg
magnify-clip.png
Stara Pocztówka Pronto Watch Co

Szwajcarski zegarmistrz

Pronto Watch Co. lub Wytwarzanie d "Horlogerie Pronto była fabryka zegarek w 1890 roku przez Leona Maitre założony w Manderscheid. W tym czasie nazwa firmy był Leon Maitre & Fils Co. później" Pronto Watch Co. L. Maitre & Fils SA „. Aby 1896 firma mieściła się w Langenthal. dopiero w 1902 roku marka została zarejestrowana Pronto. Początkowo były zegarki cylindrowe i zegarki dźwignia spływających produkowane. Ponadto Pronto różne inne znaki towarowe są zarejestrowane.

W dniu 7 grudnia 2000 r . Spółka Pronto Watch Co. L. Maitre & Fils SA została rozwiązana . Marka Pronto było od Stelux Holdings International Ltdnabyte.

źródło  https://watch-wiki.org/index.php?title=Pronto_Watch_Co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=PRONTO&searchMode=exact&searchWhere=trademark#sucheMarker

Pronto Watch Co

Logo Pronto

Stara Pocztówka Pronto Watch Co

Szwajcarski zegarmistrz

Pronto Watch Co. lub Wytwarzanie d "Horlogerie Pronto była fabryka zegarek w 1890 roku przez Leona Maitre założony w Manderscheid. W tym czasie nazwa firmy był Leon Maitre & Fils Co. później" Pronto Watch Co. L. Maitre & Fils SA „. Aby 1896 firma mieściła się w Langenthal. dopiero w 1902 roku marka została zarejestrowana Pronto. Początkowo były zegarki cylindrowe i zegarki dźwignia spływających produkowane. Ponadto Pronto różne inne znaki towarowe są zarejestrowane.

W dniu 7 grudnia 2000 r . Spółka Pronto Watch Co. L. Maitre & Fils SA została rozwiązana . Marka Pronto było od Stelux Holdings International Ltdnabyte.

źródło  https://watch-wiki.org/index.php?title=Pronto_Watch_Co.

Dziękuję P. Pawle !

A jak go datować, wg. Szanownego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czort wie - pierwszy raz taka markę w ogóle widzę - ale środek fajny, całość zresztą też 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kilka Pronto i wszystkie na 1130 i w stali - porządna rzecz, tu z lat 50/60.

Niestety dziś w potocznej świadomości chyba przeważa skojarzenie nazwy z chemią gospodarczą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kilka Pronto i wszystkie na 1130 i w stali - porządna rzecz, tu z lat 50/60.

Niestety dziś w potocznej świadomości chyba przeważa skojarzenie nazwy z chemią gospodarczą...

I dla tego chyba właśnie można nabyć w rozsądnej cenie ;-)

Dziękuje bardzo !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spenetruj jeszcze kierunek francuski i krajów beneluksu, pod nazwą Pronto Verdal były tam popularne  ... może uda Ci się rozwikłać tajemnicę modelu "Tour de France"  :ph34r:

Ach, zapomniałem ... bardzo fajny zegarek  :D  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spenetruj jeszcze kierunek francuski i krajów beneluksu, pod nazwą Pronto Verdal były tam popularne ... może uda Ci się rozwikłać tajemnicę modelu "Tour de France"

Ach, zapomniałem ... bardzo fajny zegarek

Dzięki, a jak Koledzy pasowali by je jeśli chodzi chodzi o jakość zegarka, (w okolicach jakich marek ?), werk nie jest in-haus ale koperta w stali, moim zdaniem wyżej niż ukochany w Polsce Atlantic ale to tylko moja opinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakościowo coś w okolicach. Atlantic też robił zegarki w stali. No tutaj jest niby luksus pt. mikroregulacja... A cenowo pewnie poniżej, bo Atlantic jest ukochany (więc ludzie płacą za niego jak za zboże), a Pronto kojarzy się co najwyżej z płynem do podłóg :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakościowo coś w okolicach. Atlantic też robił zegarki w stali. No tutaj jest niby luksus pt. mikroregulacja... A cenowo pewnie poniżej, bo Atlantic jest ukochany (więc ludzie płacą za niego jak za zboże), a Pronto kojarzy się co najwyżej z płynem do podłóg :)

Dzięki, nie spotkałem Atlantica w stali (fabrycznie) ale co ja tam widziałem, do swojej Primy kupiłem kopertę w stali i kosztowało mnie to extra, co do mikroregulacji to przypomina mi się Wołna, która jakoś szczególnie nie była dokładna (przynamniej mój egzemplarz) a mikro miała !

A cytując Kolegę:

Miałem kilka Pronto i wszystkie na 1130 i w stali - porządna rzecz, tu z lat 50/60...

To ja miałem kilka Atlanticów, żaden nie był w stali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te Atlantiki z lat 50., z ringami, to nie bywały w stali? Nie jestem fanem marki, mam jedną sztukę, no i wątpię, żeby koperta była z przekładki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te Atlantiki z lat 50., z ringami, to nie bywały w stali? Nie jestem fanem marki, mam jedną sztukę, no i wątpię, żeby koperta była z przekładki...

Miałem jednego z ringiem z lat 50-tych i koperta była chromowana, zostawiłem sobie Primę z lat 60-tych i kupiłem kopertę ze stali zgodną z oryginalną zrobioną w Chinach choć swiss made jest napisane ;-) na codzień poręczniejsza a oryginał zatrzymałem jakby co , stalowe koperty są do kupienia na OLX i Alledrogo

Tak wyglądał mój z ringiem

6827db76e6044d00886730d1a555d921.jpg9cc016babc613bc9f78d2d4efedca2b8.jpg

Ewidentnie chrom i przetarcia od spodu, nie jestem ekspertem ale zapytaj o swój Pana Wojtka K. autora dzieła o Atlanticach , myślę, że Ci pomoże mailto:[email protected]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mojej wiedzy bywamy zarówno w stali, jak i w kopertach chromowanych (ciekawym jest jednak, że wszystkie chromowane jakie spotkałem miały koperty większe od oglądanych przeze mnie stalowych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mojej wiedzy bywamy zarówno w stali, jak i w kopertach chromowanych (ciekawym jest jednak, że wszystkie chromowane jakie spotkałem miały koperty większe od oglądanych przeze mnie stalowych).

I przy okazji środka do mebli ;-) dowiedzieliśmy się czegoś o Atlanticach

Szukając informacji jakie manufaktury korzystały z AS1130 natrafiłem na Rado, Alpine, Glycine i wiele marek o których istnieniu nawet nie słyszałem jak o powyższym PRONTO

Miło jest jednak pomyśleć, że trafiło się sikora z werkiem ładnym i dokładnym, którym nie gardziły takie marki :-)

PozdR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe spostrzeżenie z tą wielkością kopert. I dzięki za potwierdzenie, że bywały i stalowe, bo już myślałem, że coś mi pamięć szwankuje ;). Choć i sam mój egzemplarz, jak wspomniałem, raczej nie miał szans na przekładkę, a stalowy jest na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam stalowego Varldmastarura.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.