Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
BALL Watch

Klub Miłośników Zegarków BALL

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Przymierzam się do zakupu zegarka BALL Endurance 1917 TMT, czy ktoś z was go posiada i byłby w stanie się podzielić opiniami oraz dodać jakieś zdjęcia? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy, okolicznościowy model. 

1_1200x800-ball-prezentuje-wyjatkowy-zegarek-upamietniajacy-powstanie-warszawskie-07-24-pudelko-zoom.jpg

1_1200x800-ball-prezentuje-wyjatkowy-zegarek-upamietniajacy-powstanie-warszawskie-07-24-pudelko-deki.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Nowy, okolicznościowy model. 

1_1200x800-ball-prezentuje-wyjatkowy-zegarek-upamietniajacy-powstanie-warszawskie-07-24-pudelko-zoom.jpg

1_1200x800-ball-prezentuje-wyjatkowy-zegarek-upamietniajacy-powstanie-warszawskie-07-24-pudelko-deki.jpg

Paweł dawno był oddzielny wątek 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Paweł dawno był oddzielny wątek 😀

Dowiedziałem się już o tym, ale nie jestem na bieżąco z tematem. Oby to się zmieniło, bo brak Balla mi zaczyna mi doskwierać a to dobry znak. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T38Dk5m.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ohio II ... a był moment, że miał iść na sprzedaż... jednak ciągle cieszy 😀 

Cieżko oddać na zdjęciu jak się mienią indeksy w zależności od padania światła - bajka !

20240805_115946.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, piciu866 napisał(-a):

Ohio II ... a był moment, że miał iść na sprzedaż... jednak ciągle cieszy 😀 

Cieżko oddać na zdjęciu jak się mienią indeksy w zależności od padania światła - bajka !

20240805_115946.jpg

Echhh, sam teraz żałuję sprzedaży swojego Ball'a. Świetne zegarki z rozwiązaniami niespotykanymi wśród innych marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, niedawno stałem się posiadaczem nowego Balla - Ball Engineer III Endurance 1917 GMT, kupiony w salonie.

Byłem pod dużym wrażeniem zegarka, długo przymierzałem się do zakupu Balla i w końcu decyzja zapadła.

Kupiłem, dostałem eleganckie pudełko+ certyfikaty itd, generalnie były ochy , achy i cmokanie z zachwytu.

Na drugi dzień jak emocje pozakupowe opadły to stwierdziłem ,

że wszystko fajnie tylko wskazówka godzinowa nie współpracuje z minutową i nie wpada w indeksy.

Nie zauważyłem tego podczas zakupu (zapewne bym nie kupił).

1480630360_Wchodzeniewindeksy1.thumb.jpg.a5c76605490653ae6c7e381cbc7e1cb9.jpg

1235994790_Wchodzeniewindeksy2.thumb.jpg.632822b7599df23d73546bd03405ca7c.jpg

Za dwa dni zegarek wylądował  w salonie gdzie był kupiony. Sprzedawca potwierdził wadę ( nie był w stanie skorygować wskazówek samodzielnie) i zegarek pojechał do serwisu jako reklamacja.

Po dwóch tygodniach wrócił z naprawy i jest prawie dobrze.

1462267455_Indeksyposerwisie1.thumb.jpg.4e5e0a6fee550d57ac57b9e8d118cc79.jpg

595379934_Indeksyposerwisie.thumb.jpg.0bae948c12e71b590a434fdcc6608aca.jpg

I moje pytanie do użytkowników Balla jak u Was z wchodzeniem w indeksy wskazówki minutowej i godzinowej? Czy jest idealne?

Może się czepiam i wszystko jest OK a ten typ tak ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten typ tak nie ma.

Bez wzgledu na to co piszą odnośnie modyfikacji mechanizmu, w Ballu jest cały czas czas eta, która sama z siebie trafia w indeksy bez problemu.

Jeśli Masz taką możliwość wymień na nowy bez takiej wady.

Warto, bo to dobre (nawet bardzo zegarki) a z takim "babolem" będziesz się męczył.

Przepraszam, że nie pocieszyłem, ale jak Masz czas i szansę nie zamieniaj czegoś co miało dawać radość w koszmar udręki codziennego na niego patrzenia.

Pozdrawiam - napisz jak się "firma" zachowała.

Edytowane przez gienek74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Taraj napisał(-a):

Może się czepiam i wszystko jest OK

Nie jest ok. Albo serwisant jest niechlujem, albo poprawił wskazówkę na osi dobrze, ale problem jest gdzieś indziej i w transporcie znowu się przesunęło. Wskazówka na osi może mieć luz (pytanie czy tylko poprawili wskazówkę, czy wymienili na nową), może też tarcza lub indeksy są przekoszone - przy każdej godzinie jest takie samo przesunięcie?

Generalnie to albo odeślij znów w ramach gwarancji, albo skorzystaj z rękojmi i niech Ci wymienią na egzemplarz bez wad.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Taraj napisał(-a):

Witajcie, niedawno stałem się posiadaczem nowego Balla - Ball Engineer III Endurance 1917 GMT, kupiony w salonie.

Byłem pod dużym wrażeniem zegarka, długo przymierzałem się do zakupu Balla i w końcu decyzja zapadła.

Kupiłem, dostałem eleganckie pudełko+ certyfikaty itd, generalnie były ochy , achy i cmokanie z zachwytu.

że wszystko fajnie tylko wskazówka godzinowa nie współpracuje z minutową i nie wpada w indeksy.

Za dwa dni zegarek wylądował  w salonie gdzie był kupiony. Sprzedawca potwierdził wadę ( nie był w stanie skorygować wskazówek samodzielnie) i zegarek pojechał do serwisu jako reklamacja.

I moje pytanie do użytkowników Balla jak u Was z wchodzeniem w indeksy wskazówki minutowej i godzinowej? Czy jest idealne?

Partanina i tyle. Każdy zegarmistrz (nie "bateryjkarz") jest w stanie nałożyć wskazówki prawidłowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Taraj napisał(-a):

Nie wygląda to dobrze. WIem, że Balla serwisuje teraz Doliński na gwarancji. Ja jestem zadowolony z obsługi więc  nie wiem co wyszło przy tej poprawce. 

11 godzin temu, Jogi napisał(-a):

Nie jest ok. Albo serwisant jest niechlujem, albo poprawił wskazówkę na osi dobrze, ale problem jest gdzieś indziej i w transporcie znowu się przesunęło. Wskazówka na osi może mieć luz (pytanie czy tylko poprawili wskazówkę, czy wymienili na nową), może też tarcza lub indeksy są przekoszone - przy każdej godzinie jest takie samo przesunięcie?

Generalnie to albo odeślij znów w ramach gwarancji, albo skorzystaj z rękojmi i niech Ci wymienią na egzemplarz bez wad.

Możesz mieć rację ale nikt nie pozwoli skorzystać z rękojmi niestety. Trzeba pewnie będzie drugi raz odsyłać. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

(...)

Możesz mieć rację ale nikt nie pozwoli skorzystać z rękojmi niestety. Trzeba pewnie będzie drugi raz odsyłać. 

Rękojmia to prawo konsumenckie i nie ma tak, że ktoś może nie pozwolić z niego skorzystać. Podobnie jak wcześniejsze skorzystanie z gwarancji, w żaden sposób nie blokuje możliwości skorzystania z rękojmi. Konsument ma prawo oczekiwać, że wydany mu zostanie produkt wolny od wad i zgodny z umową. 

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.08.2024 o 09:01, Paulus57 napisał(-a):

Partanina i tyle. Każdy zegarmistrz (nie "bateryjkarz") jest w stanie nałożyć wskazówki prawidłowo. 

Nie każdy. Mi Pieśkiewicz w Tudorze założył tak, że godzinowa trafiała gdy minutowa była 5 po pełnej godzinie. Po reklamacji jest ze 2-3 min. Już trzeci raz mi się nie chciało wysyłać zegarka. Tłumaczenie- sprawdza się z odległości 30 cm no i oczy już chyba nie te...

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, przemekspce napisał(-a):

Nie każdy. Mi Pieśkiewicz w Tudorze założył tak, że godzinowa trafiała gdy minutowa była 5 po pełnej godzinie. Po reklamacji jest ze 2-3 min. Już trzeci raz mi się nie chciało wysyłać zegarka. Tłumaczenie- sprawdza się z odległości 30 cm no i oczy już chyba nie te...

Użyłem określenia "nie bateryjkarz", które wyklucza partaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.08.2024 o 20:34, Taraj napisał(-a):

Zastanawia mnie tylko jak kontrola jakości może puścić coś takiego ...

Chyba, że jest ukryta wada, luzy na wskazówca lub osi i się przestawia, tylko to powinien serwis wyłapać...

Mam kilka Balli i każdy trafia w punkt.

Jeden tylko po serwisie u Dolińskiego zmienia datę 5 min przed północą ale już nie chciało mi się z tym bawić.

W dniu 8.08.2024 o 20:34, Taraj napisał(-a):

Na co dzień nie mógłbym na to patrzeć -do poprawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, piciu866 napisał(-a):

Zastanawia mnie tylko jak kontrola jakości może puścić coś takiego ...

Chyba, że jest ukryta wada, luzy na wskazówca lub osi i się przestawia, tylko to powinien serwis wyłapać...

Mam kilka Balli i każdy trafia w punkt.

Jeden tylko po serwisie u Dolińskiego zmienia datę 5 min przed północą ale już nie chciało mi się z tym bawić.

Na co dzień nie mógłbym na to patrzeć -do poprawki

Gdybym widział taki problem w Ballu, to pierwsze co by mi przyszło do głowy, to że to podróbka. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.08.2024 o 20:13, siomon napisał(-a):

20240814_201239.jpg

Ohio III , gratulacje 👍 świetny zegarek 🙂

Szkoda tylko, że zmienili indeksy względem II , poprzednie bardziej do mnie przemawiają ..

23 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Gdybym widział taki problem w Ballu, to pierwsze co by mi przyszło do głowy, to że to podróbka. ;) 

😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabo ten mechanizm wygląda mimo zdobień. Wielka płyta z dużą ilością wolnego miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Słabo ten mechanizm wygląda mimo zdobień. Wielka płyta z dużą ilością wolnego miejsca.

Prawie jak mechanizm z kieszonki 😄

Ponoć ma być bazą dla Balla do rozbudowy dodatkowych komplikacji i stąd tyle miejsca....pożyjemy zobaczymy 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma też pokraczne indeksy i dziwaczne wskazówki. Ponadto bransoleta jest bez żadnej regulacji co wg mnie jest skandalem w tej półce cenowej. No i jak to w Ballu beznadziejne zapięcie, którego obsługi trzeba się nauczyć.

Poza tym to całkiem ciekawy zegarek 😁

IMG_20240817_164704.jpg

IMG_20240817_164706.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi