Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

JAN89R

wakacyjne łowy - fot. rep.

Rekomendowane odpowiedzi

post-18-0-04291000-1330663382.jpg

Witam!

Urlop wakacyjny minął spokojnie i w miarę deszczowo. Na 9 dni 3 świeciło słońce ale dobrze, bo po 2 dniach pierwszych słońca ja i córka mieliśmy 38,5 temperatury z przegrzania...

Miejsce noclegu - miejscowość nadmorska DĄBKI, oprócz smażonego dorsza z budy ala PRL, surówek i frytek – co nawiasem mówiąc jedna z moich ulubionych atrakcji, kapania się w morzu podczas sztormu itd. Były oczywiście poszukiwania zegarków.... to niżej to rezultat i niejako praca badawcza wręcz....

W niedziele po nocy jazdy trafiłem do Koszalina, giełda samochodowa i poterzna inna z duperelami od chińskiej odzieży do psa labradora...

Był jeden facet z zegarkami ruskimi – przyznał się że jest pierwszy raz i trafiła mu się walizka z naręcznymi...

...drogo, drogo, drogo... Poliot budzik po 100 zł a z miga zegar 250 itd.

Osobiście zmęczyłem go na takie 2 zegarki w koszcie 30 i 13 zł

post-18-0-71457900-1330663386.jpg

Shot with Digimax A5 at 2007-07-11

sta58709ut8.jpg

post-18-0-87257900-1330663389.jpg

A w niedziele za tydzień tez pogoda była znośna ale zegarków brak całkowicie i tego gościa tez nie było, ale kupiłem sobie pojemniczek na zegarki – cena 40 zł zbita z 45.

post-18-0-38751000-1330663391.jpg

post-18-0-68658000-1330663392.jpg

post-18-0-97662300-1330663393.jpg

post-18-0-28521100-1330663395.jpg

..następne na trasie podczas urlopu

Słupsk

Tu odwiedziłem około 7 zakładów zegarmistrzowskich i byłem chyba we wszystkich bo w ostatnim tylko gosc zegarmistrz miał zegarek o ten

post-18-0-18516900-1330663397.jpg

Niestety mimo 35 zł i rzekomo przygotowania tego zegarka do pracy – się sfrajerowałem bo się śpieszy około 15 minut na godzinę i przestawiają mu się wskazówki prócz tego ma jeszcze inne anomalnie – choć zegarmistrz sympatyczny ale jednak nie warty uwagi, ma swój zakład obok tej kawiarenki

post-18-0-02496200-1330663399.jpg

– aha miał około ruskich zegarków – średnio ciekawych w stanie do przyjęcia...

Kołobrzeg

...znane miejsce obok muzeum wojskowego z boku starówki za płotem

koszt 80 zł – miły pan do dogadania wszystko 85% zgodne z prawdą – warto sobie cos pokupować – oprócz jednego gościa od tych zegarków – zdarzają się inni co mają ale mniej

post-18-0-56025300-1330663400.jpg

post-18-0-88230800-1330663401.jpg

post-18-0-01756600-1330663403.jpg

u zegarmistrza w Kołobrzegu gość nie chciał mi włożyć baterii do tej kwarcowej czajki bo twierdził że te zegarki już nie mogą chodzić i nie poświęci mi baterii bo jest zapakowana – proponował zresztą taką z bazaru za 50 groszy... – to zegarmistrz zaraz koło starówki po stronie muzeum – miał jakieś 2 damskie badziewia po 60 zł

USTKA

Tu największe zakupy – zakład zegarmistrzowski – chyba raczej jedyny – na głównym deptaku prowadzącym do portu po lewej stronie – po schodkach

Gość choć nie słowny bo mi obiecał że coś przygotuje a nie zrobił tego – dał do przegrzebania trochę pudeł i woreczków – co się wygrzebało sprzedał za 100 zł – tu musze pochwalić bo jestem zadowolony i było miło

post-18-0-41814400-1330663404.jpg

post-18-0-15526900-1330663406.jpg

post-18-0-47910200-1330663407.jpg

Raz jeszcze Koszalin

Jeden zegarmistrz z Koszalina co godzinę pracy ceni na 35 zł i Mołnie chciał sprzedać chyba za 150 zł... taka starą jednak – polecił mi targ w Koszalinie – a są tam chyba ze 3... byłem na tym wskazanym we wtorek jak lało i nic nie było ale już w piątek bo tam się odbywają targi we wtorki i piątki jak i w całej przestrzeni wokół na dobre 200 km od Koszalina, w piątek dopadłem za 62 złote dwa takie zegarki

post-18-0-16987800-1330663409.jpg

post-18-0-72792600-1330663410.jpg

post-18-0-19772200-1330663412.jpg

to na odchodne - w dniu wyjazdu

Podsumowując na wybrzeżu zegarków mało ale trzeba być upartym i łazić wszędzie i męczyć nawet bateryjkarzy

Wydałem na zegarki koło 318 zł i kupiłem koło 23 sztuk co daje jakieś 13 zł za sztukę – mogę być chyba dumny bo trafiłem przecież na dość dużą nisze

pozdrawiam

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...dadam że w Sławnie i Darłowie choć są targi to nie ma tam czego szukać... także w Darłowie u zegarmistrza nic sie nie wskóra...

...w darłowie był zlot zabytkowych pojazdów militarnych - ponoc był gosc i mial duzo zegarkow - nie bylem bo odsypialem ;)

...Mielno tez prześwietliłem i nic sie nie pojawia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Enicar

No fajny reportażyk, więcej takich :wink: Co do pojemniczka na zegarki to ekstra wybór.

A ja juz za chwile wyjeżdzam do Frankfurtu nad Menem i tez troche pochodze i poszukam... ale ja niemieckiego nie znam:) :? i chyba nici z tego :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantastyczny reportaż - dzięki, fajnie się oglądało.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najfajniejszy ten z pierwszej fotki ;) Amfibia pomieszana z damskim Łuczem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwarcowa rakieta z położonym odwrotnie damskim łuczem na szkle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję udanych wakacji. Ja niestety nie mam dobrych doświadczeń z zegarmistrzami. To co mają, to zazwyczaj szuflada złomu na części, a cenią się jakby to był nie wiadomo jaki skarb. A jak coś jest w dobrym stanie to chcą 3 razy więcej niż na Allegro. A wy jakie macie doświadczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jan, pokaż bebechy tej Sury...

Czy widziałeś kiedyś zegarek o nazwie Чародейка ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne te kieszony i rakieta z bezelem 8)

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeden zegarmistrz z Koszalina co godzinę pracy ceni na 35 zł

Mój zegarmistrz ceni godzinę pracy na 100 zł :wink:

To ja na to do niego - po 8 godzin dziennie, więc z 20 tysięcy na miesiąc to prezes (tak się do niego zwracam :wink:) ma, więc jakbym był pod kreską to przyjdę do prezesa pożyczyć i jako stary znajomy, liczę na brak odsetek i dogodne rozłożenie na raty ;)

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gratuluję udanych wakacji. Ja niestety nie mam dobrych doświadczeń z zegarmistrzami. To co mają, to zazwyczaj szuflada złomu na części, a cenią się jakby to był nie wiadomo jaki skarb. A jak coś jest w dobrym stanie to chcą 3 razy więcej niż na Allegro. A wy jakie macie doświadczenia?

Ja za 30 zł od zegarmistrza kupuję zegarek w stanie idealnym - po kompleksowym czyszczeniu, nieraz i wymianie szkła i koronki, a wydląda to tak: przeglądam pudełko z różnymi zegarkami (mój zegarmistrz ma stałe dostawy od różnych jegomościów proszących się o 2 zł na piwo i w zamian dających stare zegarki w różnym stanie) Czasami wyłowi się z tego pudełka nie lada okazy. Te zegarki, które mi się spodobały zegarmistrz naprawia, jak trzeba to zmienia szkło i koronkę. Płacę za tą robotę 30 zł od jednego jednego zegarka - w sumie wychodzi na to że sam zegarek jest za darmo, płacę tylko za naprawę. W ten sposób mam już kirowskiego (tego małego z tarczą w krateczkę), Pobiedę z początku lat 60 (centralny sekundnik), poljota z początku lat 70, Wostoka z lat 80 - model ze wschodem słońca na tarczy, Wostoka z lat 70 z kalendzrzem na 6 Au 20 - wszystko w stanie niemalże idealnym - na tarczach nie widać żadnych śladów upływu czasu, ani użytkowania, koperty też w stanie bardzo dobrym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie slyszalem o tym zegarku bo nie wiem nawet jak sie to czyta

zdjecie mech zrobie jutro - ma przedluzana zarie jak luxy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie slyszalem o tym zegarku bo nie wiem nawet jak sie to czyta

To będzie się czytać na 99% Czarodjejka. Znam cyrilicę i czytać po rosyjsku umię, ale niestety nie wiem, co czytam :oops: bo rosyjskiego nie znam - (jestem już niestety z pokolenia co miał angielski w szkole) :evil:

Nie wiem, co to znaczy, ale pierwsze skojarzenie to Czarodziejka :?:

rproch - mam rację :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sura?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jan 89R - więc to o Tobie wspominał zegarmistrz ze Słupska (mówil, że był u niego jegomość z Warszawy co ma 700 zegarków i kupił rakiete za 35 - trochę w to nie wierzyłem, ale okazało się prawdą :) ),

ja u niego nabyłem warsa na chodzie za 25 zł,

zegar. miły faktycznie jest, ale żeby "upiększyć" zegarek pod sprzedaż podmienił oryginalną lekko zajechaną koronkę na nową - niepasującą - jakąś poljotowską :lol: ,

tak przy okazji Słupska - spotkałem pierwszy raz w życiu zgermistrza - Kobietę

co do Ustki - zegarmistrz na deptaku też był niesłowny i nic nie przygotował, ale dał poprzeglądać "złom", coś tam kupiłem, ale trzeba jeszcze ożywić :lol:

generalnie wszędzie byłem drugi :twisted:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jan 89R - więc to o Tobie wspominał zegarmistrz ze Słupska (mówil, że był u niego jegomość z Warszawy co ma 700 zegarków i kupił rakiete za 35 -

No patrz pan - ta stonka z Warszawki to nawet Słupsk wygoli do czysta :lol::):lol:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tego słomu w ustce - była masa - pewnie cos znalazles jeszcze bo duzo z tego co tam było juz miałem a i szukac po 20 minutach opadla mi ochota

widziales tego chronografa kieszonke w USTCE? ze zjechana tarczą.

w Słupsku temu gosciowi nie mowilem że jestem z Warszawy - mi chyba warsa nie pokazywał - pewnnie dostal po mojej wizycie albo odkopał

a mówisz o kobiecie zegarmistrzu? - to tam jak sie po schodkach w chodziło w przelocie? stary widac zakład... też gadałem z kobietą i pytała czy mam coś do odebrania - nie miała wcale ruskich zegarków ale po rozmowie wywnioskowałem że jest raczej żona zegarmistrza obsługujacą klijentów, ale może się mylę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Ustce kieszonki nie widzialem, oferował mi jeszcze omegę za 500 - w b. ładnym stanie

Kobietę spotkałem na osiedlu - blokowisku na obrzeżach miasta - w środku stało 5 drewnianych zegarów

w Słupsku u zegarmistrz do którego schodzilo sie po chodkach widziałem jeszcze piękne Błonie z napisem "Licencja ZSRR", ale chciał 140 :)

tego warsa wyciągnął z szuflady, ale całej nie chcial pokazać :evil: , a przecież wiemy jak lubimy przeglądać takie rumowiska, ostatnio udało mi się otworzyć taką jedną szufladę i wyciągnąłem 11 zegarków za 30 zł, ( atlas i 'damski wostok' z delfinkiemi - w nienagannym chodzie i ładnym stanie a i z reszty jest ogromny pożytek :lol:), zegarmistrz cały czas wręcz prosił żeby nie kupować i roztkliwiał się nade mną co ja z tym wszystkim zrobię i na koniec wygrzebał jeszcze zajechanego signała "żeby mi sie to wszystko opłacało"- też sie przyda :), a w przygotowaniu za 20 zł mam jeszcze wostoka - komandira z łodzią podwodną

ech żeby tak za każdym razem było :lol:

generalnie często zegarmistrzowie sami chyba nie wiedzą co mają w szufladach - z. popsute leżą razem z tymi dobrymi, a czasami b. dobrymi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.