Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

nie ten kraj pochodzenia, nie ten dział...

No to właśnie proszę o pomoc w ich identyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się tego zalutować, przynajmniej ja nigdy o czymś takim nie słyszałem. Oczywiście można oddać do złocenia, ale o ile wiem (jeżeli się mylę, niech mnie ktoś poprawi) trzeba najpierw tę całą powłokę zedrzeć i położyć nową. Droga impreza. Z tarczą nic nie zrobisz poszukaj na alle można tam kupić poljotowskie tarcze, ew. w dziale głównym sprzedam, nasz moderator Krzysiek_W miał tarcze do poljota, nie pamiętam czy takie same, ew. kupić zepsutego poljota z dobrą tarczą i zamienić.

Taki Zodiak, dlaczego nie, część historii ludowej, była taka moda. Ktoś kto to malował miał zdolności plastyczne, więc wygląda to ciekawie, jako ciekawostka kolekcjonerska dlaczego nie. Czy nosić? Gdyby to była pamiątka po dziadku to może bym się zdecydował, w innym wypadku umieściłbym w gablotce jako ciekawostkę. W każdym razie nie wyrzucać, nie kombinować nie oddawać na części czy inne takie. Trzymać i cieszyć się pamiątką, a jak nie wystawić w dziale polskim i/lub ruskim kupię sprzedam, niech cieszy jakiegoś kolekcjonera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up

czajke już rozgryzłem, jeszcze pobieda i łucz

pomóżcie

Pobieda jest składakiem. Kopera, duże wskazówki i chyba też koronka (z tej perspektywy trudno ocenić) nie są oryginalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za zegarek ??? Znaleziony w szufladzie, bez naswy na tarczy.

post-48399-0-76537700-1394113615_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkręć lub otwórz dekiel i pokaż nam go od duрy strony :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne 2, jednak najbardziej interesuje mnie zegarek z czarna tarcza bez nazwy/

post-48399-0-84322900-1394115204_thumb.jpg

post-48399-0-49620100-1394115221_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruskie to nie jest, nie jest to przypadkiem jakiś Thiel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do specjalistów - to oryginalny Łucz, czy udało mi się kupić składaka? 

d727c69140ba6c075aac21c574a8f46a.jpg

ad3bbd083c789dd28baa76a67c8e6b2a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalistą nie jestem, ale możesz spać spokojnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

y4are6yv.jpg

u3e9umu7.jpg

Tata zanabyl takiego oto sputnika.Dwie sprawy które budzą moja wątpliwość, to wskazówki oraz dekiel sygnowany logo Błonie...Co myślicie w tych tematach?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalistą nie jestem, ale możesz spać spokojnie :D

Uff, dzięki za odpowiedź. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś po prostu umieścił tarczę Sputnika w kopercie z Błonia. Wskazówki też chyba z jakiegoś Błonia. co do werku, to z wiadomej przyczyny nie wiem, ale stawiam na Błonie, czyli 1 moskiewską.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

A na mój gust to ten zegarek nie ma nic wspólnego z zegarkami radzieckimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie oglądam

Tylko, że on ma datownik, a ja wolę jednak bez datownika Wiem, że ten mój, który noszę też ma, i to mnie w nim właśnie wkurza A tamten chciałam, bo miałabym 2 takie same, taki kaprys :) Podoba mi sie Rakieta od Pawła Burego i myslę, czy brać- nie ma datownika, ale z kolei to Rakieta a nie Poljot Ehhh, jakie mam dylematy... ( dziecko jedno chore mi usnęło, a drugie, w środku,  siedzi cicho, to mam czas :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na mój gust to ten zegarek nie ma nic wspólnego z zegarkami radzieckimi.

Wojtek, odpowiadaj z cytatem, bo nie wiemy do jakiego postu się odnosisz ;)

Edytowane przez daktarin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agnieszko, ja też się na początku broniłem przed datownikami bo mi zaburzały czystość formy tarczy, ale z czasem zaczęły mi się podobać i mam kilka. Ten jest fajny*, ale nie mój profil kolekcji i za duży na mój nadgarstek :)

*Nie jestem w żaden sposób handlowo związany z Buczo, po prostu fajny zegarek w fajnej cenie. 

Edytowane przez waski123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie oglądam

Tylko, że on ma datownik, a ja wolę jednak bez datownika Wiem, że ten mój, który noszę też ma, i to mnie w nim właśnie wkurza A tamten chciałam, bo miałabym 2 takie same, taki kaprys :) Podoba mi sie Rakieta od Pawła Burego i myslę, czy brać- nie ma datownika, ale z kolei to Rakieta a nie Poljot Ehhh, jakie mam dylematy... ( dziecko jedno chore mi usnęło, a drugie, w środku,  siedzi cicho, to mam czas :) )

W tych zwykłych i najbardziej prostych zegarkach tkwi moc :) Pamiętam, że dawno dawno temu też miałem podobne odczucia względem kilku takich "szarek myszek". Zresztą do dnia dzisiejszego lubię te zwykłe, pospolite Poljoty. Tylko jakoś chęci i pieniędzy brak by przygotować je do codziennego użytkowania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś po prostu umieścił tarczę Sputnika w kopercie z Błonia. Wskazówki też chyba z jakiegoś Błonia. co do werku, to z wiadomej przyczyny nie wiem, ale stawiam na Błonie, czyli 1 moskiewską.

Ten zegarek to Niemiecki czasomierz firmy THIEL - produkcja powojenna lata 40-50te - pózniej NRDowska Ruchla ale w latach 40 całkiem nienajgorszy zegarek

Mowa oczywiście o tym czarnym zegarku z samej góry - nie w tym wątku ale mniejsza z tym

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi