Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Warto dodać, że w górnej środkowej części tarczy był pomarańczowy napis "Mir". Był, ponieważ ta farba miała fatalną jakość (blakła) i dzisiaj większość egzemplarzy jest pusta w tym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chyba pytałem tutaj o to kiedyś ale nie dostałem odpowiedzi (nikogo o to nie winię). Dostałem od dziadka jakiś czas temu dwie fajne damskie złocone ZARIE, ale to są "martwe", tzn jedna jest "żywym trupem" (brązowa tarcza) :-) działa, ale jak leży.

074b31976b6019138e367b6c02957d60141.101.074b31976b6019138e367b6c02957d60141.101.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaria z brązową tarczą ma AU10, a biała ma tylko AU.

074b31976b6019138e367b6c02957d60141.101.074b31976b6019138e367b6c02957d60141.101.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie jest pytanie?

Pewnie chodzi koledze o różnicę między AU10 a AU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie chodzi koledze o różnicę między AU10 a AU.

Nie do końca :D źle troche to sprecyzowałem (napisałem na szybkiego). Chodzi mi z jakiego okresu mogą pochodzić te modele, niestety nie umiem otworzyć dekli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to przepraszam, zasugerowałem się tymi zbliżeniami na AU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam okazję kupić ładną Pobiedę taką jak w linku, ale werk nie nosi żadnych sygnatur. Jak powinien wyglądać werk do takiej Pobiedy:

http://allegro.pl/sliczna-pobieda-na-prezent-stan-nos-i5018996325.html- zdjęcia poglądowe

Jeśli kosztuje poniżej 50 zł i jest na dobrym chodzie i Ci się podoba, to kup. :) Oczywiście jeśli zamierzasz ją nosić, bo jako do kolekcji, to koledzy już odpowiedzieli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi, tak cena to ok. 20 zł, a więc rozważę jej zakup. :)

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak obiecałem w dziale Przywitanie, pokazuję pierwszych Trzech Muszkieterów  :P . Wszystkie nie były noszone i  przeleżały kilkanaście lat w pudełku ale są sprawne.

Pierwszy:tarcza.jpg

werk.jpg

dekiel.jpg

Drugi:tarcza2.jpg

werk2.jpg

Trzeci:tarcza1.jpg

werk2.jpg

Wizualnie najbardziej podoba mi się pierwszy, jest nieco większy od pozostałych, ale drugi też jest niczego sobie. Natomiast co do wnętrza to kompletnie brakuje mi wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale walnąłeś witryną sklepową (nie przymierzając) jak z butiku przy Banhofstrasse w Zurichu :)

my tutaj bardziej z ligi tych ze skłonnościami do grzebania się w wykopaliskach (czyt.w śmietnikach :))

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Iraku generalnie mało komu udaje się tak z marszu trafić na moją czarną listę. Ty nie miałeś z tym problemu ;-) graty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam Szanownych forumowiczów, pomyliłem fora, Ty yorki_man pewnie nawet byś za darmo nie chciał żadnego z zegarków. Co innego jakby były zniszczone i zepsute, wtedy to inna bajka... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Irku.,Nieprzychylne komentarze wynikają z faktu iż większość kolekcjonerów obecnych w tym dziale jest zainteresowana zegarkami z czasów imperium sowieckiego,.Każdy noworuski zegarek pokazany w tym dziale wywołuje lawinę drwin,. Ty zaprezentowałeś hurtowo trzy takie zegarki dlatego nie odbieraj osobiście reakcji kolegów na Twoje zbiory,.Pierwszy Rusłan upamiętnia największy samolot na świecie- Antonow AN124 Rusłan,mechanizm P-3133 a stylistycznie nawiązuje do Breitlinga z serii Chronomat -Navitimer..Drugi ma taki sam mechanizm,ale jego design jest mocno niespójny,można w nim znaleźć przypadkowo dobrane elementy kilku zegarków z przeszłości..,Trzeci ma podobnie beznadziejny styl jak drugi , ale posiada świetny mechanizm 31679,. z fazami księżyca, prawdopodobnie najbardziej skomplikowany mechanizm produkcji ruskiej,.

Edytowane przez mayor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Iraku generalnie mało komu udaje się tak z marszu trafić na moją czarną listę. Ty nie miałeś z tym problemu ;-) graty!

Hmmm - myślę, że źle to odebrałeś. Mayor też to tak zinterpretował (ku mojemu zdziwieniu). Zarówno cofer (sorki, że Cię tłumaczę) jak i ja chcieliśmy w żartobliwy sposób wyrazić uznanie dla Twojego zbioru, cóż śmiać się jak widać należy umieć (i to głównie z siebie). Jeżeli to nieporozumienie Cię nie zraziło to serdecznie zapraszam do pokazania swoich zbiorów. Nikt z nich nie drwi i nie naśmiewa się. Skąd Ci przyszło do głowy, że zbieramy tylko popsute i odrapane zegarki ????? Take it easy - jak mawiali starożytni Rosjanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi pierwszy się bardzo podoba ;)

W drugim coś mi nie pasowało... Dzięki Mayor za analizę, dokładnie o to chodzi, co napisałeś.

A trzeci rzeczywiście ma ciekawy mechanizm ;)

Choć nuworuski, to fajnie je mieć w kolekcji....

.... dodatkowo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Irku.,Nieprzychylne komentarze wynikają z faktu iż większość kolekcjonerów obecnych w tym dziale jest zainteresowana zegarkami z czasów imperium sowieckiego,.Każdy noworuski zegarek pokazany w tym dziale wywołuje lawinę drwin,. Ty zaprezentowałeś hurtowo trzy takie zegarki dlatego nie odbieraj osobiście reakcji kolegów na Twoje zbiory,.Pierwszy Rusłan upamiętnia największy samolot na świecie- Antonow AN124 Rusłan,mechanizm P-3133 a stylistycznie nawiązuje do Breitlinga z serii Chronomat -Navitimer..Drugi ma taki sam mechanizm,ale jego design jest mocno niespójny,można w nim znaleźć przypadkowo dobrane elementy kilku zegarków z przeszłości..,Trzeci ma podobnie beznadziejny styl jak drugi , ale posiada świetny mechanizm 31659,. z fazami księżyca, prawdopodobnie najbardziej skomplikowany mechanizm produkcji ruskiej,.

A ja myślałem, że najwyższym rozwinięciem mechanizmu 3133 była wersja z subtarczą 24 h. Zawsze można nauczyć się czegoś nowego. Fazy księżyca, no no. ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślałem, że najwyższym rozwinięciem mechanizmu 3133 była wersja z subtarczą 24 h. Zawsze można nauczyć się czegoś nowego. Fazy księżyca, no no. ....

Wersja z 24 h sub-tarczą to 31681,była także 31682 z indykatorem AM/PM,. Wersja z fazami księżyca 31679 jest trochę bardziej skomplikowana,ale brakuje w niej funkcji Quick set i ustawienie prawidłowej fazy jest zajęciem wyłącznie dla ludzi cierpliwych., 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja z 24 h sub-tarczą to 31681,była także 31682 z indykatorem AM/PM,. Wersja z fazami księżyca 31679 jest trochę bardziej skomplikowana,ale brakuje w niej funkcji Quick set i ustawienie prawidłowej fazy jest zajęciem wyłącznie dla ludzi cierpliwych.,

To już bym wolał zostawić zegarek na miesiąc aż pokaże właściwą fazę i wtedy go nakręcić :-) 31681znam, nawet miałem takiego burana. A 31679 jest tylko w noworuskach, czy był wcześniej stosowany? Edytowane przez orcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi