Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

trafiłem ostatnio na ciekawy werk, z wyglądu na 99% kirowski (taki jak w Błoniach) ale z dziwnym oznaczeniem Bienna A2000. Wiecie coś w tym temacie ?

post-32684-0-10314800-1486811445_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

trafiłem ostatnio na ciekawy werk, z wyglądu na 99% kirowski (taki jak w Błoniach) ale z dziwnym oznaczeniem Bienna A2000. Wiecie coś w tym temacie ?

Tu masz ciut

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/109164-podobie%C5%84stwa-radzieckich-zegark%C3%B3w/page-3?do=findComment&comment=1815714

A ja mam takie pytanie. Zdobyłem ostatnio majaki. Jaki koń jest, każdy widzi ale jeden jest z białą tarczą (ok), a drugi z dziwnie "miedzianą". Zegarki pochodzą od tej samej osoby, leżały tam przez 30 lat, są w eleganckim stanie - lekko tylko przeleciałem koperty i wymieniłem szkiełka, bo spękały ze starości, tarcz nie ruszałem. Były takiego odcienia, czy ta się odbarwiła? Kolor w zasadzie jednolity, dlatego mnie trochę zastanawia (jest trochę bardziej zabrudzony od strony koronki)

post-88672-0-17967300-1486812830_thumb.jpg

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PROVITA  Swiss

Wiem, że nie radziecki.

Może ktoś z Was jest w stanie powiedzieć coś o tym zegarku, z góry dziękuję.

post-76233-0-88603100-1486815990_thumb.jpg

post-76233-0-39839800-1486815998_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, jaki to okres?

I jakie oznaczenie werku? To jest 2414?

post-51218-0-05426100-1486816236_thumb.jpg

Edytowane przez Sill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio interesują mnie rzadkie sikorki z Pierwszej Moskiewskiej, dlatego często tu bywam i czytam co pisze Yakovlev. ;) Po dłuższym dochodzeniu dowiedziałem się co to za Poljot, którego kiedyś kupiłem - ma nietypową, fajnie giloszowaną tarczę, trochę jak w złotym Kirowskim.
Podejrzewałem, że to Sportiwny. Pod tarczą jest 41M. Nie zgadzały się jednak lata produkcji poszczególnych marek - Poljot był trochę za młody jak na ten mechanizm. Może potwierdza to tezę, że u radzieckich nic się nie marnowało.

Tak czy inaczej, na 99% Poljot jest w pozłacanej kopercie od Sportiwnego, jak by ktoś kiedyś szukał, albo takiego trafił.

post-84140-0-57214600-1486906252_thumb.jpg

post-84140-0-97008200-1486906256_thumb.jpg

Edytowane przez Łukasz Radziszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Wie ktoś może co to za cudo? 

PS Nie wiem jak się dostać do mechanizmu.

A co tam chcesz oglądać ? Potrafisz naprawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jakiś AS

albo EB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tam chcesz oglądać ? Potrafisz naprawić ?

Naprawić nie potrzebuję, ale chcę wiedzieć to co za zegarek. Może po zobaczeniu mechanizmu będzie wiadomo więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Naprawić nie potrzebuję, ale chcę wiedzieć to co za zegarek. Może po zobaczeniu mechanizmu będzie wiadomo więcej.

Pewnie Rakieta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadejszła chwila, żeby popytać się mądrzejszych, czy trafiłem na coś ciekawego czy tylko u mnie jakieś zaćmienie nastąpiło, a do składu desek za daleko :D

Kupiłem Poljota, z wyglądu byłby zwykły gdyby nie 20mm między uszami. Radziecki Poljot z takim wielkim paskiem ?

post-46446-0-26874300-1487252971_thumb.jpgpost-46446-0-00851600-1487252990_thumb.jpg

Kolejna sprawa to werk. Albo jestem niedouczony albo taki widzę po raz pierwszy w Poljocie. Podpowiedzcie co to jest :) Nie ma wybitego kalibru i wygląda jakoś nieznajomo. Coś gdzieś słyszałem o jakimś werku pośrednim  ?

post-46446-0-17974700-1487253078_thumb.jpgpost-46446-0-74005400-1487253095_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak się nazywa ten werk. Co do historii to nie znam. ale to jego "robocza" nazwa. Chyba wcześniejsza wersja 17 kamykowego poljota

Ok. dzięki. To już troszkę bliżej do wyjaśnienia zagadki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. dzięki. To już troszkę bliżej do wyjaśnienia zagadki ;)

post-84779-1487253926,9503_thumb.jpeg

Bocian jest chyba wcześniejszą wersją tego werku. Nie patrz na koperte i koronke bo to skladak;)

wypassportowane z tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Tajtek przejedź kopertę Aluchromem to uzyskasz efekt lustra :) A zegarek będzie jak NOS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tajtek przejedź kopertę Aluchromem to uzyskasz efekt lustra :) A zegarek będzie jak NOS :)

Dzięki za podpowiedź. Może spróbuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi