Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

...teza że tanich zegarków nie warto podrabiać jest bardzo głupia i naiwna - skoro takie zegarki są tanie to mają większą rzeszę odbiorców, a skoro są tanie to ich wytworzenie nie jest kosztowne a skoro nie jest kosztowne to takie zegarki nie są skomplikowane co za tym idzie trudniej odróżnić podróbę od oryginału i łatwiej sie zdecydować wiedząc o cieniu ryzyka - bo pieniadze które tracimy nie są duże

itd.

widziałem podróby komandirskich i nawet były to zegarki kieszonkowe i nawet jeden ktoś dostał za 10 lat pracy w jakiejść firmie a srodek to był jednorazowy chiński kwarc

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

dziwna argumentacja. :smile: Na wostoki idzie cała masa wysokogatunkowej stali.Zegarki sa znakomicie wykonane i z bardzo dobrych jakosciowo materiałów.Stawiam teze ze kazdy zegarek da sie podrobic bo jego podrobienie i tak kosztuje ułamek ceny tego produktu w wersji oryginalnej.Co do drogich hm...stal stala .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...oj ten kto się nabiera na podróbę nie ocenia jakości stali z jakiej wykonano zegarek - bo inaczej to by wiedział że to podróba

jeśli mówię o skomplikowaniu mam na myśli np. ślepe przyciski w podróbach albo naklejane wskazówki co udają prawdziwe...

komandir to nie chronograf i jego podróba to 3 wskazówki, tarcza i licha koperta - czli nie wiele zachodu - żeby zrobić wypaśną podróbę trzeba coś więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Takich zegarków nie warto podrabaić...

nie warto a jednak podrabiają nawet komandirskie

Te komandirskie to już szczyt dandetnej podtóby... Chodziło mi o podróbki jakości niewiele odbiegającej od orginału... Czytałem kiedyś analizę porównawczą Breitlinga chrono na 7750 i jego podróby... Werki nie do odrużnienia poza jednym szlifem i mikroregulacją chodu, dekiel inny i pare innych szczegułów... Podróba dla kogoś, kto nie siedzi w tych zegarkach jest nie do odrużnienia...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jest różnica między kopią a podróbą... :?: :!: :?:

jest :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wiem już nic. Brać go, czy nie?

Mam ochotę na jakiś ekstrawagancki automat...no do 600 zł. Ten vostok mi się bardzo podoba, lecz bym jakąś stówę mniej za niego dał.

Może coś innego byście poradzili.

pozdrawiam serdecznie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem trochę nie warto dać 690 za wostoka (dałbym tyle ale za złotego) a jeśli chcesz mieć coś innego to zapytaj Mirosława lub wejdź na www.goldtop.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gato
Przeglądałem sobie zegarki w necie, patrze, a tam takie cudo! No niemożliwy!

Co Wy na to? I czy można gdzieś taniej ciutkę takiego nabyć.Tylko chcę czerwony :P

http://www.e-zegarek.pl/PK4qrX2nAdEgQU3oDU...DUbdtXcbGKV6DaV

Pozdrawiam,

Na Twoim miejscu poszukałbym taniej, cena mocno przesadzona. Spróbuj popertraktować na temat ceny z: www.russtime.com lub www.vostok.pl tam myślę że otrzymasz lepsze ceny. Te dwa sklepy są sprawdzone i wielu użytkowników forum już z nich korzystało. Co do oryginalności zegarek w linku jest prawdziwy, sklep też jest w porządku i sprawdzony. Jeżeli chodzi o podróby to wszystko się podrabia, nawet najbardziej ochydne i najtańsze modele typu komandirskie. Sam kiedyś przypadkiem szperając na google w poszukiwaniu zegarków natknąłem się zupełnie przypadkiem na jakiś, chyba amerykański sklep internetowy, który oferował "repliki" właśnie vostok europe. Były tam przeróżne modele. Zdjęcia jednak przedstawiały oryginalne zegarki, więc owe "repliki" musiały Chińczykom nie najlepiej wypaść jeżeli chodzi o wykonanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Redzik

Witam!

Mam nadzieję że moje pytanie wylądowało we właściwym miejscu.

Jestem właścicielem pewnego zegarka, i chciałbym abyście pomogli mi w wycenie i w podaniu wszelkich informacji na jego temat, np. rok produkcji itd.

Poniżej zamieszczam zdjęcia z forum odkrywca.pl

watex1.jpg

watex2.jpg

Napisy które się na nim znajdują:

Watex

FAVSR

Nickel chrome

Antimagnetic

Wyczytałem w internecie iż firma Watex już nieistnieje, pochodzi ze Szwajcarii oraz że zegarki kieszonkowe przestała produkować koło lat WŚ lecz są to tylko niepewne informacje.

Proszę o wszystko co na temat tego zegarka wiecie.

Licze na was zegaromaniacy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dział zły powinieneś dać do szwajcarów albo zapytań o wszystko, z tego co widze to ma chyba w środku unitasa 6497 ale nie jestem pewien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Pomyslałem ze mołnie ale na mołnie za brzydki :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maras

Witam wszystkich - piszę pierwszy raz na tym forum.

W sobotę stałem się właścicielem dwóch zegarków made in USSR (moje pierwsze Ruski) ale już nabrałem ochoty na kolejne :)

Kama:

2b31c4f149a56eb6.jpg

75ceb1cb6bb6cc3d.jpg

50b36a10c71e4f75.jpg

Poljot:

4b839a57147c7482.jpg

3c5a902b38585ac2.jpg

38eaec410d54ac2f.jpg

Ad. Kama:

Szukałem ciekawych info odnośnie modelu jednak nic nie udało mi się znaleść.

Wiem, że był noszony 50 lat - data produkcji to potwierdza (oraz nie najlepszy stan)

ale na chodzie.

Do wymiany szkiełko, koronka, uszczelka pod deklem oraz przydałoby się ją skręcić :D.

Ad. Poljot:

Stan - nówka nigdy nie noszony miał jeszcze metkę.

Produkcja - chyba koniec lat 80 ?

Znalazłem podobnego na allegro ale tamtem podobno z lat 90 i nie ma napisu gdzie zdziełano.

Podoba mi się ten cyferblat z rzymskimi indeksami.

Jak by ktoś wiedział coś więcej to proszę pisać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

1 foto:

od lewej:

łucz 1814,

dojcz glaszute

radziecka czajka

i jakiś qarc.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dojcz glaszute

Wrrrr...

Sam jesteś dojcz aus Dancisz :smile:

To słynny NRD-owski Glashutte Original z (wówczas) najmniejszym werkiem świata GUB 63.4 - 12.8 x 19.25 x 3.5 mm. Produkcja 1960 - 1969.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Łukasz1991

witam!

jestem tu nowy i na dzien dobry chcialem sie przywitac. a teraz do sedna sprawy znalazlem w domu takie oto zegarki:

http://img403.imageshack.us/my.php?image=cardi1bt6.jpg

http://img153.imageshack.us/my.php?image=cardi2pb8.jpg

http://img153.imageshack.us/my.php?image=wostok1da2.jpg

http://img136.imageshack.us/my.php?image=wostok2ea3.jpg

bylbym wdzieczny za jakeis informacje na ich temat i ich autentycznosci.

z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO

Witaj,

Pierwszy to jakiś cudak na mechaniźmie Wostoka, ale jakośc wykonania wskazuje mi na chińską resztę.

Drugi to okolicznościowy Wostok Komandirski, wydany na 300 lecie floty Rosji. Dobry i trwały zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich mam pewien zegarek kieszonkowy i chciałbym sie cos wiecej o nim dowiedziec z gory dziekuje wszystkim za odpowiedzi

http://img528.imageshack.us/my.php?image=dscf1412ar9.jpg

http://img528.imageshack.us/my.php?image=dscf1407jc9.jpg

http://img528.imageshack.us/my.php?image=dscf1408rb9.jpg

To jest kieszonkowa Mołnia. Wyprodukowana pod koniec lat 80 w Fabryce Zegarków w Czelabińsku. Mechanizm 3602 na 15 lub 18 kamieni (to można ustalić na podstawie fotki mechanizmu). Niezależnie czy na 15, czy na 18 kamieni - mechanizm taki sobie - nie żeby był zły, ale jest zrobiony nieestetycznie i dość niedbale (szczególnie ten na 15 kamieni) w stosunku do swojego o 30 lat starszego poprzednika. Jakby nie patrzeć po wieloma względami Mołnia z lat 50 była o wiele lepsza niż ta z lat 80, dlatego piszę, że mechanizm taki sobie.

Sprawdź magnesem dekiel (w pozycji otwarcia) - tak, żeby magnes nie oddziaływał na mechanizm. Niektóre Mołnie z lat 80, jak i te współczesne mają kopertę z chromowanego mosiądzu, a niektóre ze stali, która lubi rdzewieć (sam miałem taką rdzewiejącą Mołnię); zatem, jeśli magnes dędzie ją łapał, to z daleka od jakiejkolwiek wilgoci, bo z czasem może zaatakować ją korozja.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

To jest Sława z Drugiej Moskiewskiej Fabryki Zegarków. Model tak zwany Hexagon, lata 80.

Mechanizm 2414 na 21 kamieni. Mechanizm określę jako nienajgorszy - średniej jakości. W porównaniu do Poljota, czy Rakiety z tego okresu, mechanizm Sławy wypada niestety słabo.

W każdym razie nie ma to znaczenia przy codziennym użytkowaniu, żeby dopatrzeć się, że Sława jest gorsza od Poljota, czy Rakiety trzeba wgłębić się już trochę w sztukę zegarmistrzowską.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kopernik212

Mam dwa takie jeden niestety nie dziala i na jednym jest napisane na tarczy 18 rubis to by swiadczyło ze jest na 18 kamieni tak jak wspominales... a co do wartosci ile moze byc warty tak realnie taki zegarek... Dzieki za informacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi