Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam oryginalne do sputnika z lupką w idealnym stanie! :) MOgę sprzedać/wymienić

To napisz cenę na PW bo właśnie kupiłem Sputnika ,potrzebuje jeszcze koronkę i sekundę do niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Znalazłem takie cudo w szufladzie. Jest to coś warte poza sentymentami?

s7ln.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

s7ln.jpg

Kolego rejestrując się na tym forum na pewno przeczytałeś regulamin i wiesz zapewne o tym, że na forum nie wyceniamy zegarków. Idąc tym trybem mogę rzec wart jest  2 sentymenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

s7ln.jpg

Jak chcesz sprzedać pisz priv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez wiejo3

Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Lata 90-te

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

s7ln.jpg

Dla mnie wart jest dwa pindziesiat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, jako mało doświadczony ciągle w kwestii radzieckich, mam pytanie o trzy zegarki

możecie ocenić ich orginalność:

http://allegro.pl/garniturowa-meska-czajka-17-kamieni-i4026963389.html

werk ?

http://allegro.pl/stara-pobieda-z-petrodworca-15-kamieni-i4027031397.html

koperta, koronka, dekiel ?

http://allegro.pl/zlocony-ciekawy-lucz-23-kamienie-i4023330584.html

dzięki z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/zlocony-poljot23-kam-automat-ufo-ussr-i4015925966.html

Drodzy Koledzy :)

co sądzicie o tym zegarku? mam ochotę na jakiś automat, a że lubię Poljoty, to może warto?

edit:

to jest ten sam? to który ma oryginalne wskazówki?

http://allegro.pl/zegarek-meski-poljot-i4009662760.html

Edytowane przez zajacagnieszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk prawdopodobnie ten sam dwudziesto-trzy kamieniowy.  Koperty (modele) są różne! ten drugi jest wyjątkowo szpetny jak na poljota ...moim skromnym zdaniem :)

w pierwszym cena wymagałaby przemyślenia... tj ze stówki może i można dla niego wyskoczyć, ale przy GWARANCJI dobrego stanu technicznego. Za mojego poljota automata 23j z allegro  (w klasycznej tzn okrągłej złoconej kopercie) w idealnym stanie dałem 7 dyszek

jeszcze jedno: te automaty to są naprawdę konkretne odważniki (!)   i przypadkiem nie myl ich z delikatnymi automatami poljota w stylu deluxa

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up

czajke już rozgryzłem, jeszcze pobieda i łucz

pomóżcie

witam, jako mało doświadczony ciągle w kwestii radzieckich, mam pytanie o trzy zegarki

możecie ocenić orginalność:

http://allegro.pl/st...4027031397.html

koperta, koronka, dekiel ?

http://allegro.pl/zl...4023330584.html

Edytowane przez pawlicki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Witajcie,

czy jest ktoś w stanie przybliżyć mi historię tego zegarka?

post-69581-0-60282800-1393965387_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up

czajke już rozgryzłem, jeszcze pobieda i łucz

pomóżcie

Co do łucza to nie wiem ale nie wygląda zachęcająco -  pobieda wygląda mi na wsadzoną do koperty od aluminiowego STARTA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, miłośników zegarków mechanicznych i nie tylko. Chciałbym wam przedstawić, a jednocześnie zapoznać się mniej więcej z kosztem przybliżonych napraw i ogólnego odświeżenia, gdyż są to pamiątki po moim dziadku..

Pierwszy to raketa kwadratowa, sprawna, do wymiany tylko pasek. Mam pudełko do niego :)

2r6jf2b.jpg

Następny- Slava 21 jewels, tylko tyle że chodzi, po zalaniu lub podmoczeniu, przyrdzewiałe wskazówki, późni

2e2e4c4.jpg

Kolejny- to pozłacany 10 mikronami (?) złota poljot. Niby chodzi, ale wskazówka trąc o tarczę zrobiła nieestetyczny półokrąg, dodatkowo jest dosyć gruba rysa od szkiełka w dół po kopercie, zaznaczona na zdjęciu. Brak ucha od paska (tego o które opiera się bolczyk będący na tym samym teleskopie). Niewyraźnie widać, zrobię lepsze przy lepszym oświetleniu.

33o5j78.jpg

107j1og.jpg

I ostatni z rosyjskich smotriców, Srebrny poljot- popękane szkiełko, nie startuje, brak pasków, teleskopów.

1492xpi.jpg

Dziękuję za każdą odpowiedź.

Oh, mam jeszcze taki zegarek, Zodiak. Niby polski, a w środku napisy po rusku :/ Do wymiany szkiełko, koperta w średnim stanie, mechanizm też do naprawy, nie ma pokrętła do nakręcania.

2w69abp.jpg

2wd3ql4.jpg

2rqzt07.jpg

Edytowane przez laserbeam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkładając na bok ich wartość sentymentalną, to szału nie ma! innymi słowy zegarki dość pospolite

1) raketa - moim zdaniem jedyny warty uwagi, Piszesz, że chodzi więc dokup jakiś ładny pasek i już. Ewentualnie aby mieć pewność, że jeszcze długo będzie służył, daj go zegarmistrzowi do serwisowania (przemycie i smarowanie koszt 40-70zł)

2) sławka - piszesz, ze utopiona. Tutaj za niewielką kasę polowałbym na dawcę mechanizmu i wskazówek i zleciłbym zegarmistrzowi przeszczep (to b.popularny model więc pewnie każdy majster ma coś takiego w swoich klamotach)

3) poliot - drugi może warty uwagi (choć model dość popularny) ale niestety ze szramą na kopercie w zasadzie nic nie da się zrobić. Uruchomienie go i serwisowanie to jw 40-70zł. Jeżeli skóra paska jest ok, to nowa porządna klamerka kosztuje 8-9zł

4) poliot w srebrnej kopercie - jak w przypadku sławki, sugerowałbym co najwyżej kupno na grosze dawcy do przeszczepu, szkoda pakować się w koszty

5) spotykałem się z podobnymi okazami na aukcjach... nie mam pojęcia ile ta "cepelia" ma wspólnego z oryginalnością zegarka? Wydaje mi się, że to jest jakaś radosna twórczość jakiś chałupniczych producentów tarcz z lat 60-tych, wsadzanych do wostoków, poljotów, błonia ect...

W przeważającej większości zegarki montowane w Polsce miały werki poljota z ruskimi oznaczeniami (jak tutaj), Osobiście to dałbym sobie spokój z tym egzotycznym zegarkiem, ale  jeżeli już, to jak wyzej szedłbym w przeszczep (mechanizm+wałek+koronka+dekielek). Doliczyć musisz jeszcze koszt wprawienia szkielka.

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 5 - na tarczy chyba Zodiak więc to taki "polski" zegarek ;) - tarczę powinieneś trafić bez większych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można bez większych problemów trafić tarczę do Zodiaka w dobrym stanie? :o  Gdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To żadna chałupnicza twórczość producentów tarcz :D to typowa tarcza malowana w wojsku,ciekawostka i ...często kolekcjonowane .A o tarczy do zodiaka w dobrym stanie to zapomnij.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Proszę o podpowiedź i pomoc w sprawie zegarków. Jest ich kilka. Chodzi mi głównie o to czy są coś warte. Nie chodzi mi o ich wycenę ale o datę produkcji unikatowość oraz użyte materiały do ich zrobienia.

Bardzo proszę o pomoc.

1. Zegarek

1.JPG 1a.JPG

2. Zegarek

2.JPG 2a.JPG

3. Zegarek

3.JPG

4. Zegarek 

4.JPG 4a.JPG

5. Zegarek

5.JPG 5a.JPG

6. Zegarek

6.JPG 6a.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ten kraj pochodzenia, nie ten dział...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja poważnie pytam gdzie, bo szukam do Błonexa, ale do Zodiaka też się przyda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wam wszystkim za pomoc póki co, ale mam jeszcze parę zapytań:

Nie da rady tego pozłacanego poljota zanieść np. do złotnika żeby to jakoś złotem zalutował? Co z tarczą? Kto zajmuje się takimi naprawami?

Zamieszczam dokładniejsze zdjęcia zodiaka i poljota:

23h4lg6.jpg

wm0xmq.jpg

Zdjęcia niezbyt dobre, bo robione komórką. Może uda mi się od kumpla cyfrówkę pożyczyć chociaż, to jeśli będzie trzeba to wstawię wyraźniejsze.

30kq53l.jpg

2hrgwua.jpg

dqrpc7.jpg

Co do pochodzenia to faktycznie babcia powiedziała, że tego zodiaka to namalował dziadkowi kolega w wojsku. Jak ocenicie tarczę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi