Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Koperta wygląda mi na ZiM-owską. Z kolei tarcza i mechanizm są kompletem (Wostoka), a wskazówki są od ZiMa. Więc jak dla mnie są tutaj dwa zegarki.

Edytowane przez papax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmerac w tym mozesz bez wyrzutow sumienia, chyba ze chcesz zlozyc z tego dwa oryginaly, co raczej nie byloby rozsadne:D ale malo co jest rozsadne przy tym hobby:D

A sam mechanizm super do nauki grzebania!:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dostałam w prezencie radziecki złoty damski zegarek marki Era. Czy ktoś może udzielić informacji o tym modelu i ewentualnie jaką ma wartość?

post-76347-0-46752900-1417799419_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyceniamy zegarków na forum - patrz regulamin. Ale słyszałem ze allegro nieźle wycenia - tylko trzeba wystawić. :)

A co do marki to zacytuje jednego z kolegów z forum który co prawda nie odnosi sie do złota tylko do mechanizmu:

2 moskiewska fabryka zegarków, znaczy Sława. Wartość jest znikoma, jak to w przypadku ruskich damek bywa, ale to dobry zegarek. Czy pospolity? Marka Era trafia się trochę rzadziej, ale to w zasadzie zwykła Sława - czyli w zasadzie masówka z tamtych czasów.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre, dostałam w prezencie i muszę wycenić. Co tam prezent, kasa lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregch- dziękuję za informacje. A co do "kasy"- interesują mnie raczej współczesne zegarki, wiec zapewniam,iż w moim pytaniu nie ma nic złego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Proszę o dokładniejszą identyfikacje zegarka oraz orientacyjną jego wartość to ze to Raketa (16 kamieni ...2603) to wiem i nic wiecej

Szukałem na forum i nie tylko i nie znalazłem takiego modelu

Zegarek w BDB stanie i na chodzie

Jest na sprzedaż

post-67791-0-13796400-1418047186_thumb.jpg

post-67791-0-42447300-1418047227.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na forum nikt Ci zegarka nie wyceni (regulamin). Jego cenę musisz sobie sam ustalić w oparciu o aukcje podobnych modeli.

Edytowane przez rysqut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na forum nikt Ci zegarka nie wyceni (regulamin). Jego cenę musisz sobie sam ustalić w oparciu o aukcje podobnych modeli.

Nie chodzi mi tak o wycenę jak o informacje o tym zegarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, proszę o pomoc w " zidentyfikowaniu " tego zegarka :)
Wiem o nim tyle ,że należał do mojego dziadka i ma kilkadziesiąt lat .
W internecie na jego temat nie ma nic konkretnego jedynie na temat tych zegarków nowszych produkcji .
Ludzie ,którzy starali mi się pomóc tak  naprawdę nic nie wiedzieli , bądź ich opinie były sprzeczne .

Z góry dziękuję :) Pozdrawiam :)

post-76582-0-36216700-1418082999_thumb.jpg

post-76582-0-22968700-1418083006_thumb.jpg

post-76582-0-43519100-1418083015_thumb.jpg

post-76582-0-76547400-1418083024_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To noworuski komandir, kontynuacja kultowego sowieckiego wostoka-komandira czyli wyprodukowany w latach 90-tych w Czistopolu (pomiędzy Wołgą a Uralem). W środku jest mechanizm cal.2414 prawdopodobnie jeszcze z zapasów sprzed rozpadu zsrr - czyli porządna maszyna typu "gniotsja-nie-Łamiotsja" :)

Tarcza "KGB" jest takim marketingowym bajerem, tzn nie jest wskazówką, że zegarek był zamówiony przez tajne służby ...choć z drugiej strony, to ogólnie wiadomo, że co drugi radziecki człowiek, to ...szpicel

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie jest to mój 1 post po powitalni.

Mam pytanko, powoli zaczynam moja przygodę z ruskami i chciałem powiększyć moją skromną kolekcję o nowe nabytki.

Mam mozliwość zakupu  kilku zegarków u znajomego zegarmistrza, niestety jak wspomniałem wcześniej jestem laikiem i dopiero zaczynam.

Chciałem zapytać które egzemplarze  są ciekawe i jakie ceny mogę targować ze sprzedawcą (przepraszam za jakość zdjęć -robione na szybko)

będę wdzięczny za pomoc.

IMG_20141202_163322_zpsd9311c5b.jpg

1417536343591_zpsa1d7defc.jpg

Edytowane przez czoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raketa kieszonka i poljot deluxe

reszta to szajs hmmm... znaczy szajs nie w sensie dosłownym :) bo na przykład złocona sławka z fakturą kratki na tarczy, to bardzo ładny zegarek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za info jeszcze pytanie na foto jest  amfibia czy komandor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta z czarną tarczą w kratkę też jest świetna, tylko na fotkach źle wychodzi.

Nie ukrywam że też mi wpadła w oko :) tylko ile max mogę za nią zapłacić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos wostoczka

Zdjęcie słabe... ale z całą pewnością jest to noworus - więc jak dla mnie ...kiszka!

Stare dobre sowieckie amfibie rozpoznasz po:

-) stalowej kopercie

-) napisie "boctok"; "wostok" na tarczy (bez kalendarza)

-) wskazówka godzinowa z wyrazistym grotem, sekundnik zwykle z kółkiem

-) dekiel z napisem w cyrylicy "amfibia"

Na tarczy komandira zwykle jest napis w cyrylicy "komandirskoje", koperta jest chromowana, a dekielek ma śliczniutki deseń zwykle przedstawiający morze ze wschodącym słońcem lub eksplozję nuklearną jak ktoś woli :)

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może niech kolega powie ile majster woła za poszczególne egzemplarze i łatwiej będzie powiedzieć które warto brać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem u znajomego taki budzik- radosna twórczość czy normalny?bo góra gryzie się z dołem

post-51294-0-03833300-1418312972_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi