Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś wie co to za producent radzieckiego budzika?

Chyba są to zakłady w Rostowie, które  do 1966 r. używały nazwy БВЧ.

Tak na szybko tyle znalazłem: http://forum.watch.ru/showthread.php?t=28596&page=30

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy czy warto dać za to dwie dyszki??

Ten junost w kiepskim stanie trochę, ale dwie dychy to nie majątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dwie dychy to nie majątek

ale tarcza raczej nie do odzyskania, więc perspektywa wielomiesięcznej przyczajki na bliźniaczego trupka ze znośną tarczą...

- - - - - 

ale może chociaż rząd wielkości?

jak umieścisz ofertę w 1-szym rzędzie, to będzie 1-szej wielkości :)

Widzę  @antolll, że obce są Ci bukwy co jest pewną ułomnością dla miłośnika sowieckich czasomierzy. Wskazówki dla Ciebie:

1) jak masz napis "сделано в cccp" lub "закaз мo cccp" to zegarek jest dobry

2) jak masz napis "сделано в России" to masz ...rosyjską ruletkę :)

3) jednak musisz pozostawać czujny jak czekista, ponieważ ww. napisy nauczyli się kopiować na potęgę skośnoocy towarzysze.

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_Kwiatek_, cofer, dziękuję za odpowiedź.

Szkoda, myślałem, że automat, całkiem ładnie (czysto) wyglądajacy w środku jest czymś fajniejszym niż widocznie jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze? :)  Amfibia z nurkiem, którą pokazałeś jest fajnym zegarkiem, a ta z nurkiem czy z Jezuskiem w akwalungu, jest modelem kultowym (jak dla mnie) i poszukiwanym.

Jest to "identyczny" automat jak te robione w Czistopolu jeszcze w czasach komuny, tyle jakość montażu po rozpadzie ZSRR poleciała na łeb... Tak jak napisałem wcześniej: rosyjska ruletka - możesz trafić na super idealnie chodzący egzemplarz, możesz trafić na taki z "nocnej zmiany" lub po urodzinach kierownika działu :) więcej doczytasz np. tu ->http://zegarkiclub.pl/forum/topic/42098-co-z-tymi-vostokami/

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zawsze myślałem, że Rakieta dla niewidomych miała jedną postać, a mianowicie z przyciskiem do otwierania szkiełka umieszczonym wewnątrz koronki. Natomiast na bazarku wygrzebałem w kartonie taki oto (niestety niekompletny) model:

post-64566-0-98566500-1421351783_thumb.jpg

Przycisk do otwierania klapki jest umieszczony z boku koronki. Czy to jest jakiś składak? Tzn., ktoś przełożył werk z tarczą do koperty od innego zegarka dla niewidomych, czy takie były? Jak były, to może ktoś ma na sprzedaż kompletną kopertę (ta ma urwaną górną część), bo mechanizm jest kompletny i sprawny, nawet chodzi punktualnie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zawsze myślałem, że Rakieta dla niewidomych miała jedną postać, a mianowicie z przyciskiem do otwierania szkiełka umieszczonym wewnątrz koronki. Natomiast na bazarku wygrzebałem w kartonie taki oto (niestety niekompletny) model:

attachicon.gifDSC_0002.jpg

Przycisk do otwierania klapki jest umieszczony z boku koronki. Czy to jest jakiś składak? Tzn., ktoś przełożył werk z tarczą do koperty od innego zegarka dla niewidomych, czy takie były? Jak były, to może ktoś ma na sprzedaż kompletną kopertę (ta ma urwaną górną część), bo mechanizm jest kompletny i sprawny, nawet chodzi punktualnie ;-)

Nie tak dawno na e-bayu były dwie bardzo podobne (a może nawet takie same) Rakiety :) Więc nie jest to raczej przekładka.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest jakiś składak?

Powiem Ci. że to rzadziej spotykana wersja zegarka dla niewidomych. Szkiełko otwierało się z boku za pomocą przycisku w kształcie grzybka, takiej jakby pompki, wygugluj sobie ten model z napisem Petrodworec i będziesz wiedział o co chodzi. Taka koperta jest bardzo ciężka do zdobycia (przynajmniej dla mnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci. że to rzadziej spotykana wersja zegarka dla niewidomych. Szkiełko otwierało się z boku za pomocą przycisku w kształcie grzybka, takiej jakby pompki, wygugluj sobie ten model z napisem Petrodworec i będziesz wiedział o co chodzi. Taka koperta jest bardzo ciężka do zdobycia (przynajmniej dla mnie).

Dzięki za info Tobie i sthool :-) No właśnie, bo google pokazuje cały czas znaną mi wersję tej Rakiety. Poszukam z dopiskiem fabryki, jeszcze raz dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

attachicon.gifDSC_0002.jpg

potwierdzam, sam mam. Bardzo ładny petrodworec, rzadsza tarcza. 

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czy z tym zegarkiem jest wszystko Ok?

jak najbardziej, nie wiem jak od dekla i mechanizmu strony, ale z tej strony w 100% oryginał i to w dość ładnym stanie. W tym roczniku między uszami, nad godziną dwunastą, powinieneś mieć puncę Au 20. Mechanizm powinien być bez sygnatury rocznika i bez szlifów. Dekiel jednoczęściowy stalowy, zakręcany, z kolistym przetłoczeniem i sześcioma zaczepami do odkręcania. Ta koperta była bardzo popularna, ładowano w nią wiele modeli różnych tarcz. Mam kilka modeli i wszystkie są dość trwałe, nie widać na nich upływającego czasu, jak np na modelach z lat osiemdziesiątych.

Edytowane przez Sursum

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję, już teraz wszystko wiem! Szkoda, że tak ciężko o kopertę, miał bym do pary z wersją bardziej popularną. Jak tak porównuję to widać, że nawet sam mechanizm w tej rzadszej wersji wygląda na lepiej dopracowany niż w tej klasycznej Rakiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się może nie tyle wersja rzadsza (chociaż mechanizm wcześniejszy) co tarcza mniej spotykana :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się może nie tyle wersja rzadsza (chociaż mechanizm wcześniejszy) co tarcza mniej spotykana :-)

Ok, wiem o co chodzi ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,
wpadły mi w ręke dwa stopery.
W jednym uszkodzony balans, toteż z dwóch będzie naprawiony tylko jeden.
Pytanie- który?
Który z nich jest ciekawszy? lepszy? starszy?
Z lewej - nie wiem co to nawet za nazwa - 11 kamieni.
Z prawej- 15 kamieni, Azam.

Pozdrawiam!

post-65187-0-01387200-1421492493_thumb.jpg

post-65187-0-98562800-1421492500_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z lewej to Zlatoustowski a z prawej Agat - ten z lewej ma fajniejszą tarczę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A liczba kamieni nie swiadczyla w tym wypadku o jakosci? A lata produkcji? Bo jeden z nich chce dzisoaj naprawic a wiadomo chce wybrac ten ktory ogolnie jest lwpszy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam serdecznie. Ostatnio dostałem kilka zegarków, w tym bardzo zwyczajną Pobiedę o mało zwyczajnej (popularnej) tarczy. Może któryś z bardziej obeznanych Kolegów potrafiłby odpowiedzieć mi na pytania :

1. czy to Pobieda dla jakiś ex-republik radzieckich (jakich) ?

2. czy może to jakas wersja eksportowa ?

3. czy też chałupnicza podukcja jakiegoś "upiększyciela" zegarków  ?

4. w jakim języku są napisy na tarczy ?

5. co tam jest napisane ?

pozdrawiam    :)

post-44579-0-02407100-1421534498_thumb.jpeg

Edytowane przez AWG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co najmniej trzecia taka, którą widzę na forum, więc raczej oryginał, nic więcej nie wiem, poza tym, że napisy wyglądają na arabskie a ten "Maziaj" to nazwa zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi