Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Krym zabrali, to może Szwajcarię (czy tam inne Chiny) też  :P  :P

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jak na moderatora jesteś bardzo pomocny. Wyobraź sobie ze nie każdy miłośnik zegarków jest zegarmistrzem. Producent podaje ze mechanizm to "egzecution top" co ani mnie ani wujkowi Google nic nie mówi.

To wpisz sobie w google te dwa słowa, tylko poprawnie "EXECUTION TOP" dodaj jeszcze "WATCH MOVEMENT" i dostaniesz pozdrowienia od Cioci Eci ;)

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wpisz sobie w google te dwa słowa, tylko poprawnie "EXECUTION TOP" dodaj jeszcze "WATCH MOVEMENT" i dostaniesz pozdrowienia od Cioci Eci ;)

O i to jest satysfakcjonujaca odpowiedz. Dzięki wielkie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to dział poświęcony zegarkom radziecki ( i rosyjskim, a na taki również to nie wygląda ;) ).

:)

A to już wina TapaTalka. Nie zauważyłem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wie co to za Stolicznyj, z jakiej okazji coś takiego zostało wyprodukowane, co w nim siedzi? To, że jest to rzadka sztuka - nie wątpię, bo pierwszy raz coś takiego widzę.

post-84140-0-46872800-1486652303_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

To zegar zrobiony w 1961 roku z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru.

Święto to zostało ustanowione w czerwcu 1961 roku dla upamiętnienia otwarcia Teatru Narodów w Paryżu 4 lata wcześniej (27 marca 1957 r.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zegar zrobiony w 1961 roku z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru.

Święto to zostało ustanowione w czerwcu 1961 roku dla upamiętnienia otwarcia Teatru Narodów w Paryżu 4 lata wcześniej (27 marca 1957 r.)

Łał. Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Łał. Dzięki!

Żadne "Łał", taka historia.

Żeby uściślić: to te zegary (różne modele "podkowy") są produkowane od drugiej połowy lat 50-tych.(1957?)

Ten egzemplarz, z tarczą, na której widnieje TEATR BOLSZOJ, pojawił się około 1961 roku.

Jako ciekawostkę dodam, że był też naręczny Stoliczny z identycznym obrazkiem teatru na tarczy.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widział ktoś takie brzydactwo?  :o

post-61474-0-65030800-1486679648_thumb.jpg

U mojego zegarmistrza jest na sprzedaż  :D

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne "Łał", taka historia.

Żeby uściślić: to te zegary (różne modele "podkowy") są produkowane od drugiej połowy lat 50-tych.(1957?)

Ten egzemplarz, z tarczą, na której widnieje TEATR BOLSZOJ, pojawił się około 1961 roku.

Jako ciekawostkę dodam, że był też naręczny Stoliczny z identycznym obrazkiem teatru na tarczy.

Łał, to było dla wiedzy, którą masz. :) Czy "podkowy" były przypisane tylko Stolicznym? Występowały w nich jeszcze inne podmarki 1M? To bardzo ciekawe informacje. Myślałem, że oprócz wczesnych, okrągłych zegarów dedykowanych dla kaslińskich odlewów, chronometru okrętowego - no i np. Poljota budzika, Pierwsza moskiewska nie robiła stacjonarnych czasomierzy.

Edytowane przez Łukasz Radziszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Nie zagłębiałem się aż na tyle. Z tego co zauważyłem nie oni pierwsi, nie ostatni wymyślili ten kształt zegara.

Nie chce mnie się więcej szukać i sorry za jakość fotki

post-31759-0-89220800-1486685589_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zagłębiałem się aż na tyle. Z tego co zauważyłem nie oni pierwsi, nie ostatni wymyślili ten kształt zegara.

Nie chce mnie się więcej szukać i sorry za jakość fotki

Dziękuję, to bardzo dużo nowych informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam do podziękowań! @Yakovlev - swoją wiedzą wymiatasz! :)

trochę z przypadku uzbierała mi się mini subkolekcja stolicznych. Teraz widzę, że jest bardzo mini....

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Dzięki za słowa uznania, ale nie jest to wiedza tajemna. Zwłaszcza w czasach powszechnie dostępnego internetu ;)

Jeszcze tylko słowo w kwestii fotki na poprzedniej stronie: drugi od lewej to Stoliczny z teatrem, pozostałe to inne zegarki (Baron, Hilton i Buler).

A w takich podkowach było wiele innych, Longines też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie posiadalem jako mlody chlopak fajny zegarek ktory lubilem i zgubilem go przed blokiem do dzis sie nie moge pogodzic z ta strata . niestety nie ma takiego w internecie a chcialbym spytac czy zna ktos co to moglbyc za model zegarek mial cyfry arabskie duzy byl , na samym srodku tarczy mial wielka bardzo intensywnie czerwona gwiazde zwiazku radzieckiego na zlotym tle mial datownik napisy tez pamietam wiec pisalo zdielano wladywostok cccp 28 kamieni oczywiscie po rosyjsku koperta pozlacana au20 szklo mineralne bardzo dobre pamietam ze nikt takiego zegarka nie mial w okolicy do dzis zaluje go bo byl duzy i naprawde ta wielka czerwona gwiazda jej zywy kolor robil wrazenie zegarek nie mial marki moze ktos wie cos o tym okazie ?pozdraeiam Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie posiadalem jako mlody chlopak fajny zegarek ktory lubilem i zgubilem go przed blokiem do dzis sie nie moge pogodzic z ta strata . niestety nie ma takiego w internecie a chcialbym spytac czy zna ktos co to moglbyc za model zegarek mial cyfry arabskie duzy byl , na samym srodku tarczy mial wielka bardzo intensywnie czerwona gwiazde zwiazku radzieckiego na zlotym tle mial datownik napisy tez pamietam wiec pisalo zdielano wladywostok cccp 28 kamieni oczywiscie po rosyjsku koperta pozlacana au20 szklo mineralne bardzo dobre pamietam ze nikt takiego zegarka nie mial w okolicy do dzis zaluje go bo byl duzy i naprawde ta wielka czerwona gwiazda jej zywy kolor robil wrazenie zegarek nie mial marki moze ktos wie cos o tym okazie ?pozdraeiam Damian

Chyba cos nie tak z tymi kamieniami. Na pewno 28?

Duzy, gwiazda - moze komandirski/amfibia?

Taki pierwszy z internetu. Wzorow komandirow bylo duzo - tarcze, koperty

post-88672-0-69928800-1486760376_thumb.jpg

Edytowane przez mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie posiadalem jako mlody chlopak fajny zegarek ktory lubilem (...)

Według tego opisu do głowy przychodzi mi tylko taki Komandirski na 18 kamieniach i w złoconej kopercie. Damian, wygoogluj hasło vostok generalskie - jak Twoja młodość to lata 90, to w sam raz się na nie załapałeś.

:zdjęcia z neta:

post-84140-0-91988100-1486762698.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 na pewno nie jest taki znam radzieckie zaluje ze nie mam zdjecia glownym motywem byla wielka karminowa gwiazda z niebieska obwodka i nic oprocz niej marki nie mial jedynie zdielano wladywostok cccp cyfry arabskie tlo zlote datownik zgubilem zima przed blokiem i choc szukalem przepadl jak kamien w wode ojciec byl mocno wkurzony byl to dla mnie prezent na 18 pytalem wielu nie widzieli takiego wiem tylko ze ta gwiazda to bez watpienia sily powietrzne pozdrawiam Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

A może to nie był Wostok tylko Sława ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem właśnie ciekawą tarczę - Erywań. Na oko, nie ma za wiele wspólnego z Nairi, oprócz ormiańskich konotacji. Najbardziej mi się z jakąś Surą albo Ljuksem kojarzy. Czy ktoś mógłby wskazać, gdzie je produkowano - jak wygląda kompletny zegarek? Dzięki z góry.

post-84140-0-34788600-1486809300_thumb.jpg

post-84140-0-55651000-1486809302_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi