Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki za pomoc ale

mam jeszcze jedno pytanie

co oznacza NOS

New Old Stock - czyli nowy nieużywany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym uważał na te obecnie produkowane Rakiety z radzieckich części. Duża ilość tych Rakiet ma tarcze wykonane metodą sitodruku, które ze Związkiem Radzieckim i fabryką Rakiety nie mają nic wspólnego.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca tak; zwykle NOS oznacza egzemplarze wykonane jakiś czas po zakończeniu produkcji, także składane z części.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca tak; zwykle NOS oznacza egzemplarze wykonane jakiś czas po zakończeniu produkcji, także składane z części.

J.

wiedziałem że coś miałem inaczej dopisać :) w sensie że nowy nieprodukowany :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wiedziałem że coś miałem inaczej dopisać :P w sensie że nowy nieprodukowany :oops:

Wiedziałem, że wiesz 8)

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich !

Powie mi ktoś, coś :lol: o tym zegarku :

f9dc40a888093aa4m.jpg

42abf4f957a33652m.jpg

Z moich dotychczasowych ustaleń wynika, że to Raketa z mechanizmem 2614H, który to po trosze został opisany w jednym z postów na forum ...

I na powyższych informacjach moja wiedza o zegarku się kończy, za wszelkie wiadomości serdecznie dziękuje :lol: Sugestiami jaki pasek do niego dobrać również nie pogardzę :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Co więcej Ci napisać? Zegarek z lat 80, model jakich wiele, jednak takich kostek jest mniej (takie wrażenie odnoszę :lol:). Pasek taki jak jest mu pasuje :lol: Przynajmniej mnie się podoba :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobny zegarek zauważyłem z jednym w postów klubowicza "rproch", u niego jest jednak inna tarcza, zdaje się że koronka także inna no i koperta pokryta chromem ... (jeśli się mylę to przepraszam). Zastanawiało mnie jak grubą warstwą pokryta jest koperta u mnie i ile kosztowałoby pokrycie obtartych fragmentów. A wracając do paska to myślałem o takim jaki wspomniany przeze mnie wyżej "rproch" zamontował u siebie tzn jakimś "prostym" pasku, tylko tu nasuwa się pytanie jaki kolor ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cześć

W ten zegarek nie opłaca się inwestować. Złocenie jest drogie i do niczego. Poza tym trzeba resztki zeskrobać...

Złocenie na 99% 10u. Gdzieś powinien być napis na kopercie (przeważnie tam, gdzie jest pasek).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

ja mam słabość do tych rakiet, ona mają ten fajny werk z kalendarzem, w którym data przeskakuje do przodu poprzez pociągnięcie za koronkę (ale jest to zegarek z lato 80tych, wiec pewnie pozłotka nędzna - 5 mikrometrów, nawet nie 10 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Może 10 :P Niech sprawdzi :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedziałek pójdę do jubilera to zapytam :P , na kopercie ani werku żadnej informacji apropos grubości nie znalazłem :/ zegarek ma dla mnie bardzo dużą wartość sentymentalną więc jeśli nie zażyczy sobie on jakiejś chorendalnej kwoty to pewnie oddam go do "poprawki"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Złocenie dużo kosztuje, byle jak wychodzi i dużo kosztuje. Abyś się nie zdziwił, że koleś 100 zł zarząda :lol:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marka Kirowski.

Na dole: pierwyj moskiewskij czasnyj (tutaj nie wiem jak z końcówką) zawod imienia Kirowa, czyli pierwsza moskiewska fabryka zegarków imienia towarzysza Kirowa.

czasnyj czy czasowyj . Tak się pytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czasnyj czy czasowyj . Tak się pytam

Czasowoj.

J.

edit:

Dla "władających" - ponoć autentyk:

"- Aerofłot 2345, Warszawa podchod, a VOR u was na pałubie jest'?

- Warszawa podchod, Aerofłot 2345, nikakich worow niet, my wsie czastnyje lotcziki."

:lol:

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

łuuuuu-ha-ha !!!!!! dobre, dobre :lol: . A co to "VOR" (bo kto to "wor" oczywiście wiem) (a tak by the way, czy aby nawet z Aerofłotem kontrola nie rozmawia zawsze po angielsku ??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
łuuuuu-ha-ha !!!!!! dobre, dobre :lol: . A co to "VOR" (bo kto to "wor" oczywiście wiem) (a tak by the way, czy aby nawet z Aerofłotem kontrola nie rozmawia zawsze po angielsku ??)

VOR - VHF Omnidirectional Range - radiolatarnia stosowana w lotnictwie, pasmo radiowe 108 MHz - 118 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
łuuuuu-ha-ha !!!!!! dobre, dobre :lol: . A co to "VOR"

Kadarius dobrze prawi. Dodam, że zwykle odbiornik owych radiolatarni był na samolotach Aerofłotu, ale "mużyki" go nie włączały; zapadnoje to i stranno szto niebud' :)

(bo kto to "wor" oczywiście wiem) (a tak by the way, czy aby nawet z Aerofłotem kontrola nie rozmawia zawsze po angielsku ??)

Kiedyś obowiązywała cała frazeologia rosyjska, równolegle z angielską i polską.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

a w jakimś odcinku Borewicza, kiedy z Okęcia (bodaj) odlatywał samolot Lot-u , w którym łotry wzięły stewardessy na zakładników, piloci gadali z wieżą po angielsku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dostałem dwa ładne ruski od brata bo marzył mi się stary nakręcany zegarek.Który z nich jest lepszy ,który starszy nie wiem.Liczę na cenne uwagi fachowców.Poljot ma na kopercie wybite Au,czy to oznacza że jest złoty czy tylko pozłacany?

post-3565-0-06747600-1330797114.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a w jakimś odcinku Borewicza, kiedy z Okęcia (bodaj) odlatywał samolot Lot-u , w którym łotry wzięły stewardessy na zakładników, piloci gadali z wieżą po angielsku

Dokładnie; korespondencja po polsku była wówczas stosowana jeśli pilot zgłosił sie po polsku.

Konaliśmy ze smiechu gdy nasz były szef podawał Borewiczowi mikrofon - socjalistyczna ojczyzna doceniła za wierność :) Zdjęcia z "wieży" były kręcone na wieżyczce koordynacji na MDLu. Zresztą rogaty budynek MDLu "grał" chyba we wszystkich odcinkach 07.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cześć

Poljot z lat 70/80 Sława podobnie. Pojlot jest tylko złocony (albo aż :)).

Który zegarek jest leprzy? W sławie automat szybko leci, ale automat, natomiast poljot be zastrzeżeć poza remontuarem (podczas noszenia nie ma to większego znaczenia). Wg mnie Sława ładniejsza :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!!!

Mam pytanie: ile może być warty zegarek na zdjęciu poniżej??

Z tego co wiem jest to zegarek produkcji byłej ZSRR o złotej 14 karatowej kopercie. Z góry dziękuję za odpowiedź!!!

[img=post-3565-0-43639900-1330797461.jpg]

Pozdrawiam ax9999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

Komorniku, ten poljot welkera to też automat, więc Sława wysiada całkowicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi