Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, sprzedałem przednie kolumny Eltaxa i chcę kupić jakieś lepsze. Na razie do Onkyo, a potem dedykowany do nich wzmacniacz stereo. Jak będę oglądał film, to po prostu przepnę kable. Czy możecie mi wytłumaczyć, o co chodzi z tym dopasowaniem kolumn do wzmacniacza, żeby zagrało to dobrze w kwestii brzmienia, że nie można łączyć kolumn z wzmacniaczem, jeśli nie dopasuje się właściwej charakterystyki dwóch komponentów? Czarna magia!

Po niżej podpowiedzi od AI:

Do amplitunera Onkyo TX-RZ720 najlepiej pasować będą kolumny podłogowe lub podstawkowe o mocy w zakresie 70-100% mocy nominalnej wzmacniacza, czyli od ok. 80 W do 100 W RMS. Zmierzono, że ten amplituner oferuje moc 130 W na kanał w trybie stereo, co można przyrównać do 8 ohm. Warto dobrać kolumny o mocy nominalnej zbliżonej do mocy wzmacniacza, aby uzyskać optymalny dźwięk i uniknąć uszkodzenia kolumn. 

Kluczowe czynniki przy wyborze kolumn
  • Moc: Dobierz kolumny o mocy nominalnej (RMS) w przybliżeniu między 80 W a 100 W, aby w pełni wykorzystać potencjał amplitunera, ale jednocześnie go nie przeciążyć.
  • Impedancja: Upewnij się, że impedancja kolumn jest zgodna z zaleceniami amplitunera (zazwyczaj 8 ohm), aby zapewnić stabilną pracę wzmacniacza.
  • Typ kolumn: Możesz wybrać kolumny podłogowe, które zapewniają bardziej rozbudowane brzmienie i lepsze basy, lub kolumny podstawkowe, które są mniejsze i bardziej kompaktowe.
  • Brzmienie: Onkyo TX-RZ720 jest znane z jasnego i pełnego dźwięku (nawet mi się podobalo z tymi Eltaxami Symphony 8.2) Dobierając kolumny, możesz spróbować zrównoważyć to brzmienie, wybierając kolumny o cieplejszym charakterze, jeśli chcesz, aby muzyka była bardziej relaksująca.
  • Przykładowe kolumny
  • Kolumny podłogowe: Monitor Audio Bronze 200, Q Acoustics 3050i.
  • Kolumny podstawkowe: KEF Q350, Dali Oberon 1.
  •  
  • Ważne: Przed zakupem warto zapoznać się z recenzjami i opiniami użytkowników, a także, jeśli to możliwe, odsłuchać kolumny w połączeniu z amplitunerem, aby wybrać te, które najlepiej odpowiadają Twoim preferencjom muzycznym.
Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.11.2025 o 16:44, Adi napisał(-a):

A tutaj mamy za 35 000 zł kabelek ze zbiorniczkiem wypełnionym poszerzaczynem scenianu. 

IMG_9724.jpeg

Na YT jakiś gość wrzucił filmik zawierający porównanie trzech kabli wpiętych w tor audio. Autor zaprezentował ten sam utwór z każdym z tych kabli, ale nie podał nazw producentów, żeby było uczciwie. "Grał" zatem kabel nr 1, nr 2 i nr 3. Założyłem więc słuchawki i przystąpiłem do zabawy. Po pierwszym odsłuchu najbardziej przypadł mi do gustu kabel nr 3, ale postanowiłem się upewnić i przewijałem filmik porównując utwory we fragmentach kabel vs kabel. Różnice w brzmieniu były minimalne i wymagały wsłuchania się w utwory, ale dało się wyłapać różnice. Kabelek nr 2 odrzuciłem właściwie od razu, więc na placu boju pozostały kable nr 1 i 3. Na nich się skupiłem, ale różnice były na granicy percepcji, bardzo trudne do wychwycenia. Oczywiście dużym ograniczeniem był odsłuch przez YT, ale coś tam dało się wyłapać. W końcu autor filmiku podał nazwy producentów i jeżeli to nie był trolling, to okazało się, że kablem nr 1 jest Hitachi SAX-112, nr 2 to Triglon 2000R, a nr 3 to... Transparent Reference XL 5 generacji. Ten stary kabelek Hitachi dziś na rynku wtórnym kosztuje 3000-4500 jenów, co z przesyłką z Japonii za pośrednictwem DHL + cło zamknęłoby się w kwocie niespełna 200 zł. Tymczasem wspomniany kabel Transparenta to wydatek 70 tys. zł, a Trigon, który podobał mi się najmniej kosztuje około 5 tys. zł. Taka sytuacja. 🙂

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

może Pylon Audio Pearl 27. 

Myślałem o jakiś droższych z myślą o oddzielnym wzmacniaczu stereo. Czytałem,  przeglądałem strony i wstępnie spodobały mi się: Polk Audio R700, Focal Theva nr3, B&W 603 s3. Najbardziej przypadły mi do gustu Bowers'y. Przeglądając aledrogo zwróciłem uwagę na starsze DM 603 S3. Cena 3500, do zaakceptowania, więc zadzwoniłem do sprzedającego, który mi tłumaczył, że z tym moim Onkyo TX-RZ720, to te kolumny zagrają na 10% ich możliwości. On ma je podpięte do Creeka Destiny, którego nie sprzedaje, żeby nie było, że chce wcisnąć i wzmacniacz. Zaprosił mnie na odsłuch B&W na moim Onkyo i Creek'u. Stąd było moje wcześniejsze pytanie o tym dopasowaniu kolumn do wzmacniacza w kwestii ich optymalnego zgrania, aby wydobyć z obydwu komponentów jak najlepsze brzmienie. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Na YT jakiś gość wrzucił filmik zawierający porównanie trzech kabli wpiętych w tor audio. Autor zaprezentował ten sam utwór z każdym z tych kabli, ale nie podał nazw producentów, żeby było uczciwie. "Grał" zatem kabel nr 1, nr 2 i nr 3. Założyłem więc słuchawki i przystąpiłem do zabawy. Po pierwszym odsłuchu najbardziej przypadł mi do gustu kabel nr 3, ale postanowiłem się upewnić i przewijałem filmik porównując utwory we fragmentach kabel vs kabel. Różnice w brzmieniu były minimalne i wymagały wsłuchania się w utwory, ale dało się wyłapać różnice. Kabelek nr 2 odrzuciłem właściwie od razu, więc na placu boju pozostały kable nr 1 i 3. Na nich się skupiłem, ale różnice były na granicy percepcji, bardzo trudne do wychwycenia. Oczywiście dużym ograniczeniem był odsłuch przez YT, ale coś tam dało się wyłapać. W końcu autor filmiku podał nazwy producentów i jeżeli to nie był trolling, to okazało się, że kablem nr 1 jest Hitachi SAX-112, nr 2 to Triglon 2000R, a nr 3 to... Transparent Reference XL 5 generacji. Ten stary kabelek Hitachi dziś na rynku wtórnym kosztuje 3000-4500 jenów, co z przesyłką z Japonii za pośrednictwem DHL + cło zamknęłoby się w kwocie niespełna 200 zł. Tymczasem wspomniany kabel Transparenta to wydatek 70 tys. zł, a Trigon, który podobał mi się najmniej kosztuje około 5 tys. zł. Taka sytuacja. 🙂

Ja od razu przepraszam, nie jestem audiofilem, jestem laikiem w tej dziedzinie, nie słyszę na jedno ucho i rozpoznaje dwa stany jest muzyka, nie ma muzyki :) Być może pytanie które chce zadać jest głupie, nie chcę rozpętywać żadnej g*wno burzy tutaj. Tak sobie tylko pomyślałem jak przeczytałem to co napisałeś.

Ktoś u siebie miał jakiś zestaw muzyczny, puszczał sobie muzykę i zmieniał kabelki.

I teraz tak:

- czymś to nagrał, czy to nie wpłynęło na dźwięk?

- opublikował to na YT, czy algorytmy YT nie wpłyneły na dźwięk?

- słuchasz to u siebie na jakimś zestawie, czy on nie dodaje/ujmuje czegoś do wrażeń odsłuchowych?

Czy żeby wypowiedzieć się słyszę/nie słyszę zmian nie należałoby siedziec w tym samym pomieszczeniu?

P.S. Przypomniała mi się taka historia sprzed 20 lat. Znajomy reklamował monitor, bo widział plamę na nim. I co zrobił? Zrobił zrzut ekranowy i wysłał ten zrzut do sprzedawcy. Sprzedawca go otworzył na swoim monitorze i powiedział u mnie jest dobrze, bo ja widzę obraz, a nie jego reprodukcję przez twój monitor. Zrób zdjęcie tego obrazu i przyślij nam zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Myślałem o jakiś droższych z myślą o oddzielnym wzmacniaczu stereo. Czytałem,  przeglądałem strony i wstępnie spodobały mi się: Polk Audio R700, Focal Theva nr3, B&W 603 s3. Najbardziej przypadły mi do gustu Bowers'y. Przeglądając aledrogo zwróciłem uwagę na starsze DM 603 S3. Cena 3500, do zaakceptowania, więc zadzwoniłem do sprzedającego, który mi tłumaczył, że z tym moim Onkyo TX-RZ720, to te kolumny zagrają na 10% ich możliwości. On ma je podpięte do Creeka Destiny, którego nie sprzedaje, żeby nie było, że chce wcisnąć i wzmacniacz. Zaprosił mnie na odsłuch B&W na moim Onkyo i Creek'u. Stąd było moje wcześniejsze pytanie o tym dopasowaniu kolumn do wzmacniacza w kwestii ich optymalnego zgrania, aby wydobyć z obydwu komponentów jak najlepsze brzmienie. 

W teorii to proste. Wystarczy uwzględnić skuteczność zespołów głośnikowych w kontekście wydajności prądowej wzmacniacza i już. W praktyce jest to znacznie bardziej skomplikowane, bo w grę wchodzą indywidualne preferencje co do dźwięku. Warto też pamiętać, że pomieszczenie odsłuchowe również "gra". Co do zespołów głośnikowych, to ja nie lubię B&W, choć uwielbiam brytyjskie audio. No ale może Tobie ten dźwięk się spodoba. Jeżeli bierzesz pod uwagę zakup na lata, to moim zdaniem zdecydowanie nie warto oszczędzać na "kolumnach". To bardzo, bardzo duży błąd. Trzeba zagryźć zęby i wyłożyć tyle kasy ile dasz radę. Bez porządnych zespołów głośnikowych nie będzie dobrego dźwięku i koniec. Polecam Audio Physic Classic 8. Grają pięknie, nie kosztują dużo, a wzmacniacz dokupisz sobie w bardziej dogodnym czasie. Tak uważam. Classic 3 też potrafią zauroczyć szczególnie w zestawieniu z lampą tylko tu trzeba by zaakceptować większe ograniczenia w dole skali.

4 godziny temu, alleck napisał(-a):

Ja od razu przepraszam, nie jestem audiofilem, jestem laikiem w tej dziedzinie, nie słyszę na jedno ucho i rozpoznaje dwa stany jest muzyka, nie ma muzyki :) Być może pytanie które chce zadać jest głupie, nie chcę rozpętywać żadnej g*wno burzy tutaj. Tak sobie tylko pomyślałem jak przeczytałem to co napisałeś.

Ktoś u siebie miał jakiś zestaw muzyczny, puszczał sobie muzykę i zmieniał kabelki.

I teraz tak:

- czymś to nagrał, czy to nie wpłynęło na dźwięk?

- opublikował to na YT, czy algorytmy YT nie wpłyneły na dźwięk?

- słuchasz to u siebie na jakimś zestawie, czy on nie dodaje/ujmuje czegoś do wrażeń odsłuchowych?

Czy żeby wypowiedzieć się słyszę/nie słyszę zmian nie należałoby siedziec w tym samym pomieszczeniu?

P.S. Przypomniała mi się taka historia sprzed 20 lat. Znajomy reklamował monitor, bo widział plamę na nim. I co zrobił? Zrobił zrzut ekranowy i wysłał ten zrzut do sprzedawcy. Sprzedawca go otworzył na swoim monitorze i powiedział u mnie jest dobrze, bo ja widzę obraz, a nie jego reprodukcję przez twój monitor. Zrób zdjęcie tego obrazu i przyślij nam zdjęcie.

Mam świadomość ograniczeń YT i o tym pisałem. Mimo wszystko drobne różnice dało się wyłapać. Autor filmu napisał, że trochę był zaskoczony skalą zniwelowania różnic, bo na żywo były one bardziej słyszalne. Tak czy inaczej Transparent Audio robi różnicę, choć zupełnie nieadekwatną do ceny, jaką trzeba zapłacić za ten kabel. Oczywiście jak ktoś się uprze na zakup to spoko, choć to będzie kompletnie nieefektywne w sensie końcowych rezultatów.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem na odsłuchu: wzmacniacz Rotel Ra 1572 MK II (prawdopodobny zakup) z różnymi kolumnami. Bowers & Wilkins 603 S3 to jest mój typ do muzyki, którą lubię. Słuchałem innych, tańszych i droższych kolumn i przy tej samej muzyce wracałem z zachwytem do B&W. Na 99% je kupię. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Byłem na odsłuchu: wzmacniacz Rotel Ra 1572 MK II (prawdopodobny zakup) z różnymi kolumnami. Bowers & Wilkins 603 S3 to jest mój typ do muzyki, którą lubię. Słuchałem innych, tańszych i droższych kolumn i przy tej samej muzyce wracałem z zachwytem do B&W. Na 99% je kupię. 

Nice.

Patrząc na kombinacje to chyba byłeś w sieciówce audio 🤔

Mnie brzmienie Rotela ogólnie pasuje, ale nie lubię sprzętu gdzie można sobie podkręcać bas czy treble 🫣 Cenowo znaczna różnica z ich marką premium, ale że umieją w audio to pokazuje Michi.

Co do Bowersów, to seria 7 dla mnie przynajmniej grała na tyle lepiej, że relatywnie niewielka kwota dopłaty w polaczeniu ze znacznie lepszym designem byłyby warte rozważenia. Oczywiście 8 gra mega lepiej, ale i koszt potężny. Patrząc na pułap, który chcesz mieć, to bym się aż tak nie wykosztowywał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Valygaar napisał(-a):

Byłeś w sieciówce

Akurat wczoraj miałam najbliżej.

Nie lubię sprzętu gdzie można sobie podkręcać bas czy treble

Do tej pory nie wiedziałam, dopóki nie zacząłem słuchać stereo w trybie Pure Audio na Onkyo bez możliwości ustawień. Jedynie trzeba podać lepszej jakości dźwięk i słuchać na porządnym sprzęcie.  W sumie to analogicznie sprawa się ma jak z kawą: ziarna specialty plus porządny młynek i ekspres oraz akcesoria, czy to kawowe, czy hifi.

Co do Bowersów, to seria 7 dla mnie przynajmniej grała na tyle lepiej, że relatywnie niewielka kwota dopłaty w polaczeniu ze znacznie lepszym designem byłyby warte rozważenia.

Postanowiłem, że więcej kasy już nie wyłożę. 600 S3 jest dla  mnie optymalna. Może kiedy, jak przejdę na emeryturę i przekonam żonę do przeprowadzki na wieś, kupię coś lepszego. Obecnie wolę przeznaczyć te parę tysięcy na płyty.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.11.2025 o 18:46, GostRado napisał(-a):

To może zadziałać, bo Rotel ma tendencję do ocieplania brzmienia, a B&W nieco rozjaśniają dźwięk. W rezultacie wzmacniacz i zespoły głośnikowe kompensują swoje wady, jak kiedyś tourbillony w zegarkach kieszonkowych kompensowały błędy niewyrównoważenia balansu. 🙂 Życzę Ci pozytywnych wrażeń z odsłuchu muzyki. 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sali odsłuchowej grały z moich płyt jak dla mojego gustu => rewelacyjne! Poza tym podoba mi się ich wygląd: nie wydziwiany, klasyczny, a kolor musi być czarny w macie 🙂

BW-603-aaa.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, GostRado napisał(-a):

W sali odsłuchowej grały z moich płyt jak dla mojego gustu => rewelacyjne! Poza tym podoba mi się ich wygląd: nie wydziwiany, klasyczny, a kolor musi być czarny w macie 🙂

BW-603-aaa.jpg

Nie chcę Ci psuć entuzjazmu, ale pamiętaj, że pomieszczenia odsłuchowe w porządnych salonach audio mają adaptację akustyczną. W warunkach domowych dźwięk będzie trochę inny. Natomiast sam producent mnie nie przekonuje. Miałem kilkakrotnie okazję posłuchać B&W w tym ich flagowych modeli za setki tys. zł i nie zrobiły na mnie super pozytywnego wrażenia. Nie moja estetyka co do brzmienia.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to akurat jest tzw. święta prawda - jak masz goowniane pomieszczenie w domu, to wydanie setek tys. zł może być ogromnym rozczarowaniem. Kabelki-srelki, membranki, wzmaczki... wszystko na wszelki wypadek lepsze, droższe, zeby zachwycić się w chatce, a tu 💩 Tu nie ma zmiłuj sprzęt za kilkanaście tys. zł w dobrze przygotowanym pokoju zmiażdzy sprzęt 10x droższy, ale ulokowany w beznadziejnym miejscu 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego najlepiej w pakiecie kupić jeszcze dom z odpowiednim pomieszczeniem😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, satanic napisał(-a):

Dlatego najlepiej w pakiecie kupić jeszcze dom z odpowiednim pomieszczeniem😉

Coś jak z elektrykiem: co czytam jakiś artykuł o elektrykach, to dziennikarz pisze, że jeśli mamy fotowoltaikę i garaż, to właściwie możemy mieć prąd do auta prawie za darmo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@McIntosh

JEST BARDZO DOBRZE!!! Dzisiaj nie włączyliśmy telewizora, tylko słuchamy muzyki.  Żona od razu zauważyła różnicę w dźwięku, przede wszystkim szczegółowość. Myślę, że salon mam dość dobry dla odbioru muzyki, nie sterylny, tylko zagracony. Pełno różności z powodu wnuczek, które często nas odwiedzają, więc muszą mieć swoje zabawki.

Jestem naprawdę zadowolony z efektu muzycznego, tylko nie wiem, ile zniosę żoninych kawałków: CD z filmu "Mamma  Mia!", Bolero Ravela, Dire Straits "Brothers in Arms" (żeby jeszcze słuchała całej płyty, a nie tylko Money for Nothing, na swoje nieszczęście kupiłem jej SACD, ale gra znakomicie) oraz wszystkiego co wypuścił Ed Sheeran. Właśnie jadą dla niej dwie nowe płyty Eda, które zamówiłem wspólnie z moimi sacd z Czech, Groovespin. Mają niezły wybór. Jak nie mają na stanie, to ściągają. Moje dwie płyty za parę dni przylecą z USA.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Coś jak z elektrykiem: co czytam jakiś artykuł o elektrykach, to dziennikarz pisze, że jeśli mamy fotowoltaikę i garaż, to właściwie możemy mieć prąd do auta prawie za darmo. 

No to jest pewne uproszczenie. Dużo zależy oczywiście od mocy instalacji oraz sposobu rozliczania. Nie wiem jak teraz, ale kiedy ja zakładałem fotowoltaikę, to nie można sobie było ot tak założyć ogromnej mocy. Ale fakt, w zasadzie nie pamiętam kiedy płaciłem rachunek za prąd. Tzn. raz na dwa lata mam jakiś śmieszny jeśli okres rozliczenia wypadnie w złym momencie. Po czym w kolejnym mi to i tak zwracają. Przy jednym aucie pewnie jeszcze bym się wyzerował, ale dwa już bankowo nie.

51 minut temu, GostRado napisał(-a):

@McIntosh

(...)

Jestem naprawdę zadowolony z efektu muzycznego, tylko nie wiem, ile zniosę żoninych kawałków: CD z filmu "Mamma  Mia!", Bolero Ravela, Dire Straits "Brothers in Arms" (żeby jeszcze słuchała całej płyty, a nie tylko Money for Nothing, na swoje nieszczęście kupiłem jej SACD, ale gra znakomicie) oraz wszystkiego co wypuścił Ed Sheeran. Właśnie jadą dla niej dwie nowe płyty Eda, które zamówiłem wspólnie z moimi sacd z Czech, Groovespin.

(...)

Uwielbiam Eda. Jestem psychofanem jego twórczości. Ale tylko w duecie z Eddie'm Hall'em. Normalnie mistrzostwo 🥇💫

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, GostRado napisał(-a):

@McIntosh

JEST BARDZO DOBRZE!!! Dzisiaj nie włączyliśmy telewizora, tylko słuchamy muzyki.  Żona od razu zauważyła różnicę w dźwięku, przede wszystkim szczegółowość. Myślę, że salon mam dość dobry dla odbioru muzyki, nie sterylny, tylko zagracony. Pełno różności z powodu wnuczek, które często nas odwiedzają, więc muszą mieć swoje zabawki.

Jestem naprawdę zadowolony z efektu muzycznego, tylko nie wiem, ile zniosę żoninych kawałków: CD z filmu "Mamma  Mia!", Bolero Ravela, Dire Straits "Brothers in Arms" (żeby jeszcze słuchała całej płyty, a nie tylko Money for Nothing, na swoje nieszczęście kupiłem jej SACD, ale gra znakomicie) oraz wszystkiego co wypuścił Ed Sheeran. Właśnie jadą dla niej dwie nowe płyty Eda, które zamówiłem wspólnie z moimi sacd z Czech, Groovespin. Mają niezły wybór. Jak nie mają na stanie, to ściągają. Moje dwie płyty za parę dni przylecą z USA.

Super, cieszę się zatem Twoim szczęściem i życzę Ci, abyś uniknął choroby zwanej audionervosa. W moim audiofilskim świecie jest tak, że zawsze człowiek chce coś poprawić, a już prawdziwy "dramat" zaczyna się w momencie, kiedy dokonujesz porównań np. brzmienia orkiestry z koncertu w filharmonii z tym, co człowiek doświadcza słuchając płyty. No i zaczyna się rzeźbienie w barwie poszczególnych instrumentów. Mnie ostatnio zachwycił zintegrowany wzmacniacz Kondo Overture i choć to entry level w ofercie japońskiej firmy, to trzeba wyłożyć około 140 tys. zł. No niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @McIntosh

Te płyty, których słuchałem do tej pory na Eltaxach Symphony 8.2 nabrały teraz takiej niesamowitej barwy, szczegółowości, że to aż niewiarygodne. Podoba mi się też bas, nie za mocny, nie za słaby i mimo, że Eltaxy miłały niższe pasmo, to w porównaniu z B&W => przepaść! Żona dzisiaj w pracy, więc słucham od rana swojej ulubionej muzyki, bo jak wróci, zapewne już mnie nie dopuści do odtwarzacza 🙂 Wczoraj żona poszła do łazienki, a ja w między czasie przerzuciłem cd "Mamma Mia" z Denona na dvd Pioneera, po kablu cyfrowym. Gdy wróciła od razu zauważyła gorsze granie. Musiałem szybko przełożyć płytę 😄

Wczoraj musiałem jeszcze dokupić metalowe podkładki (są z przyklejonym filcem) pod kolce, bo nie było, tylko takie wkręcane z silikonem. Ciężko by było przesuwać kolumny po podłodze. Mogliby dorzucić tę udogodność (w Eltaxach były w komplecie, słabe, ale wystarczające, tylko filc przyczepiłem), a tak jeszcze wykosztowałem się 160zł. Były tańsze, ale te są porządne. 

Ależ ten utwór pięknie gra:

20251122_095618.jpg

20251122_095731.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Dzięki @McIntosh

Te płyty, których słuchałem do tej pory na Eltaxach Symphony 8.2 nabrały teraz takiej niesamowitej barwy, szczegółowości, że to aż niewiarygodne. Podoba mi się też bas, nie za mocny, nie za słaby i mimo, że Eltaxy miłały niższe pasmo, to w porównaniu z B&W => przepaść! Żona dzisiaj w pracy, więc słucham od rana swojej ulubionej muzyki, bo jak wróci, zapewne już mnie nie dopuści do odtwarzacza 🙂 Wczoraj żona poszła do łazienki, a ja w między czasie przerzuciłem cd "Mamma Mia" z Denona na dvd Pioneera, po kablu cyfrowym. Gdy wróciła od razu zauważyła gorsze granie. Musiałem szybko przełożyć płytę 😄

Super się czyta to, co piszesz. Od lat słyszę wynurzenia domorosłych socjologów / psychologów jak to melomani słuchają muzyki, a audiofile sprzętu. Tymczasem sprzęt jest środkiem do tego, aby muzykę przeżywać bardziej właśnie dzięki lepszej jakości brzmieniu o czym sam się przekonujesz. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.11.2025 o 09:54, GostRado napisał(-a):

Dzięki @McIntosh

Wczoraj musiałem jeszcze dokupić metalowe podkładki (są z przyklejonym filcem) pod kolce, bo nie było, tylko takie wkręcane z silikonem. Ciężko by było przesuwać kolumny po podłodze. Mogliby dorzucić tę udogodność (w Eltaxach były w komplecie, słabe, ale wystarczające, tylko filc przyczepiłem), a tak jeszcze wykosztowałem się 160zł. Były tańsze, ale te są porządne. 

Ależ ten utwór pięknie gra:

20251122_095618.jpg

20251122_095731.jpg

Z subem do muzyki ? Nie za dużo basu? Ja parę lat temu kupiłem 603 s2 anniversary, bardzo fajne, niedrogie kolumny. Największą zaleta, że wszystko grają dobrze, bo słucham od ciężkiego metalu , przez elektronikę po klasykę. Basu mi nie brakuje w muzyce, ale może do filmów jest lepiej z subem. Myśle o zmianie na 702/3 w niedalekiej przyszłości , ale muszę posłuchać. Głośniki to jedyny komponent gdzie dźwięk się różni w zależności od modelu i cena jednak trochę daje, ale nieproporcjonalnie oczywiście. ;) Wzmacniaczem się nie przejmuj , różnice brzmienia między współczesnymi wzmacniaczami tranzystorowymi to bajki marketingowe. Kwestia funkcji jakie potrzebujemy i estetyki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tbn napisał(-a):

Z subem do muzyki

Nie, tylko to kina, gdy potrzeba walnięcia w konkretniej scenie filmu. Z 603 s3 basu w muzyce jest pod dostatkiem. 

Myśle o zmianie na 702/3 w niedalekiej przyszłości

Też myślałem. Trzeba posłuchać. Ja wybiorę się na odsłuch jak grają z Michi s2 => podobno jest oki. Ten wzmacniacz to teraz mój cel, a potem dołożyłę do niego wspomniane przez Ciebie Bowers'y. Myślałem też, że szybciej kupię stary Michi, używany  pogram na obecnych 603, by posłuchać też kolumny w środku ceny 704 s3, bo słuchem tańszych i ten "gwizdek" na wierzchu kolumny emitował dźwięk, który mi coś nie podchodził, ale jeszcze sprawdzę.

Wzmacniaczem się nie przejmuj

Trzeba posłuchać. Na odsłuchu słuchałem 603-tek  na Rotelu 1572, a potem podłączyliśmy z wyższej półki NAD-a i kompletnie mi się nie nie spodobało granie. 

Podoba mi się, nietylko wygląd 😄

Michi-X3-Series-2-at-Audiograde-HQ-1024x608.jpg

X3-S2-internals-1024x922.jpg

X3-S2-top-view-1024x842.jpg

VU-meters-1024x683.jpg

X3-S2-remote-1024x683.jpg

Screenshot_20251123_112933_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi