Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Martw się o swój poziom striggerowany chłopcze. Skąd wiesz, że bardzo dobrze gra? Słuchałeś? Jakie masz doświadczenie, aby to ocenić? Ci z AV Test mają i o topowej konstrukcji (też odtwarzacz CD) Denona napisali w rankingu następująco:

Fantastyczne wykonanie, tona porządnej elektroniki w środku, bardzo przyjemnie działający napęd. Wszystko super, ale dźwiękowo rozczarowuje.

Pomiary to nie wszystko, stąd mój cytat z Pisma Świętego. Ty przypuszczalnie nawet tego nie wiesz, bo byś takich pierdół nie wypisywał.

Już Ci kiedyś pisałem, że jeżeli pochylam się nad czymś w internecie, to nad tym na co mnie stać i co ma szansę zagościć w moim domu, a taka propozycję dostałem...

Dalsza rozmowa z Tobą nie ma sensu, bo to kopanie się z koniem.

Może umówmy się, że ja nie będę komentował twoich wpisów a Ty moich ? Oczywiście znam funkcję ignoruj na tym forum, ale nie musze się do niej uciekać - wytrzymam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Burns napisał(-a):

Już Ci kiedyś pisałem, że jeżeli pochylam się nad czymś w internecie, to nad tym na co mnie stać i co ma szansę zagościć w moim domu, a taka propozycję dostałem...

Dalsza rozmowa z Tobą nie ma sensu, bo to kopanie się z koniem.

Może umówmy się, że ja nie będę komentował twoich wpisów a Ty moich ? Oczywiście znam funkcję ignoruj na tym forum, ale nie musze się do niej uciekać - wytrzymam.

Spoko. Mnie to pasuje aczkolwiek jeżeli piszesz, że pokazałeś urządzenie, które mimo wieku konstrukcyjnie przewyższa obecne produkty, to jednak trudno tego nie skomentować. Prawda jest taka, że nigdy źródła cyfrowe nie brzmiały tak dobrze, jak obecnie. Na placu boju pozostali producenci, którzy przeważnie mają pojęcie o rzeczy, a i sama technologia poszła do przodu. Dla złapania właściwej optyki posłuchaj takich urządzeń, jak źródła dSC, Esoteric Grandioso, Gryphon Ethos, a przekonasz się, gdzie jest obecnie cyfra. Być może sam siebie próbujesz przekonać do sensu zakupu Denona, ale ta firma do hi-endu nie ma żadnego podejścia, co jest oczywiście zrozumiałe zważywszy na cenę, ale i przy bezpośredniej konkurencji cenowej też szału nie ma. Tyle ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

Spoko. Mnie to pasuje aczkolwiek jeżeli piszesz, że pokazałeś urządzenie, które mimo wieku konstrukcyjnie przewyższa obecne produkty, to jednak trudno tego nie skomentować. Prawda jest taka, że nigdy źródła cyfrowe nie brzmiały tak dobrze, jak obecnie. Na placu boju pozostali producenci, którzy przeważnie mają pojęcie o rzeczy, a i sama technologia poszła do przodu. Dla złapania właściwej optyki posłuchaj takich urządzeń, jak źródła dSC, Esoteric Grandioso, Gryphon Ethos, a przekonasz się, gdzie jest obecnie cyfra. Być może sam siebie próbujesz przekonać do sensu zakupu Denona, ale ta firma do hi-endu nie ma żadnego podejścia, co jest oczywiście zrozumiałe zważywszy na cenę, ale i przy bezpośredniej konkurencji cenowej też szału nie ma. Tyle ode mnie.

A jaka jest w takim razie twoja opinia o współczesnych odtwarzaczach z przetwornikami R2R?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

A jaka jest w takim razie twoja opinia o współczesnych odtwarzaczach z przetwornikami R2R?

Ogólnie pozytywnie odbieram każde rozwiązanie konstrukcyjne, które dobrze wpływa na jakość dźwięku. Dyskretne rezystory (drabinka) to jedna z możliwości aczkolwiek firmy stosują różne koncepcje. Na przykład dCS wykorzystuje autorskie rozwiązanie Ring DAC. Z kolei dźwięk mojego cedeka jest odbierany jako neutralny, precyzyjny, szczegółowy i dynamiczny. Firma ATC zastosowała układ AKM 4490EQ, który (dalej cytat)  współpracuje z układem wyjściowym składającym się z filtra cyfrowego i zaprojektowanego przez ATC niskoszumnego filtru analogowego typu multiple feedback. Tor analogowy w CD2 wykorzystuje cztery stopnie wzmocnienia, każdy złożony z 11 elementów dyskretnych, aby dostarczyć w pełni symetryczny sygnał dla lewego i prawego kanału. Stopnie wyjściowe pracują z parami tranzystorów w układzie Sziklaiego, spolaryzowanych w klasie A. Obie fazy sygnału wyjściowego są przetwarzane równolegle, aby zapewnić maksymalną symetrię sygnału wyjściowego audio. Bardzo duży nacisk położono na minimalizację zniekształceń i szumów w całym układzie. ATC preferuje rozbudowany system zasilania z lokalnymi stabilizatorami i odsprzęganiem, co w praktyce oznacza 9 indywidualnie kalibrowanych sekcji zasilania w całym urządzeniu. Cyfrowe wyjście coax wykorzystuje wysokiej jakości transformator izolujący, który zapobiega powstawaniu pętli mas i przydźwięków. Wszystkie ścieżki na płytkach PCB zoptymalizowano w celu ich maksymalnego skrócenia. Producent zapewnia również, że ekranowanie i prowadzenie mas wewnątrz urządzenia wykonano z najwyższą dbałością. Napęd pochodzi od firmy Teac. Jak więc widać, dobry dźwięk z cedeka to złożony temat.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Ogólnie pozytywnie odbieram każde rozwiązanie konstrukcyjne, które dobrze wpływa na jakość dźwięku. Dyskretne rezystory (drabinka) to jedna z możliwości aczkolwiek firmy stosują różne koncepcje. Na przykład dCS wykorzystuje autorskie rozwiązanie Ring DAC. Z kolei dźwięk mojego cedeka jest odbierany jako neutralny, precyzyjny, szczegółowy i dynamiczny. Firma ATC zastosowała układ AKM 4490EQ, który (dalej cytat)  współpracuje z układem wyjściowym składającym się z filtra cyfrowego i zaprojektowanego przez ATC niskoszumnego filtru analogowego typu multiple feedback. Tor analogowy w CD2 wykorzystuje cztery stopnie wzmocnienia, każdy złożony z 11 elementów dyskretnych, aby dostarczyć w pełni symetryczny sygnał dla lewego i prawego kanału. Stopnie wyjściowe pracują z parami tranzystorów w układzie Sziklaiego, spolaryzowanych w klasie A. Obie fazy sygnału wyjściowego są przetwarzane równolegle, aby zapewnić maksymalną symetrię sygnału wyjściowego audio. Bardzo duży nacisk położono na minimalizację zniekształceń i szumów w całym układzie. ATC preferuje rozbudowany system zasilania z lokalnymi stabilizatorami i odsprzęganiem, co w praktyce oznacza 9 indywidualnie kalibrowanych sekcji zasilania w całym urządzeniu. Cyfrowe wyjście coax wykorzystuje wysokiej jakości transformator izolujący, który zapobiega powstawaniu pętli mas i przydźwięków. Wszystkie ścieżki na płytkach PCB zoptymalizowano w celu ich maksymalnego skrócenia. Producent zapewnia również, że ekranowanie i prowadzenie mas wewnątrz urządzenia wykonano z najwyższą dbałością. Napęd pochodzi od firmy Teac. Jak więc widać, dobry dźwięk z cedeka to złożony temat.

Mam wrażenie, jakby to był tekst kopiuj-wklej z ulotek reklamowych. ;) 

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, machlo napisał(-a):

Bo to jest kopiuj-wklej, co w sumie było zaznaczone (niedbale, to niedbale, ale było) w poście. 

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, machlo napisał(-a):

Od tego momentu możesz mieć pewność - zerżnąłem ten tekst wprost ze strony dystrybutora, co zaznaczyłem, że „dalej cytat”. 🙂

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ta widzę...

A zmieniając na chwilę temat: szukam słabszych pod względem wzmocnienia odpowiedników lampy ECC83/12AX7. Na stronach poświęconych głównie wzmacniaczom gitarowym zaleca się bardzo swobodne zastępowanie tych lamp to tym, to owym, pod warunkiem, że wyprowadzenia się zgadzają. Jak dotąd jedyna pewna zamiana, jaką znalazłem, to lampa 5751, która ma mieć 70% wzmocnienia ECC83. Ale widziałem jak proponowano wsadzanie ECC81, 12AU7 i jeszcze innych. Nawet przy tych samych wyprowadzeniach lampy różnią się innymi cechami poza samym wzmocnieniem, mają inne prądy itp. (co skutkuje też innym brzmieniem), więc naprawdę wolałbym być ostrożny w takich kombinacjach robionych na oślep. Ktoś może z kolegów robił podobne doświadczenia w przedwzmacniaczach?

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, egzo18 napisał(-a):

Dobry film i dobra muzyka 

20250122_190220.jpg

Oj tak , byłem w kinie i potwierdzam.👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przytargałem do domu końcówkę mocy Atoll z serii 300. No niestety, świetny wzmacniacz, ale moje pre ma takie cholerne wzmocnienie, że ledwo może z nim współpracować. Szkoda, że z rynku zniknęły końcówki mocy z możliwości tłumienia poziomu wzmocnienia. Muszę jednak zmienić te lampy, bo mało która końcówka będzie z tym pracować, moze Pass trzydziestowatowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Właśnie przytargałem do domu końcówkę mocy Atoll z serii 300. No niestety, świetny wzmacniacz, ale moje pre ma takie cholerne wzmocnienie, że ledwo może z nim współpracować. Szkoda, że z rynku zniknęły końcówki mocy z możliwości tłumienia poziomu wzmocnienia. Muszę jednak zmienić te lampy, bo mało która końcówka będzie z tym pracować, moze Pass trzydziestowatowy.

Jedną czy dwie  pożyczyłeś?

To w ogóle nie udało Ci się tym zagrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Burns napisał(-a):

Jedną czy dwie  pożyczyłeś?

To w ogóle nie udało Ci się tym zagrać?

Jedną. Nie, skądże, udało. Tylko zależnie od poziomu nagrania płyty muszę mieć potencjometr w preampie na 1, do maks 5. Przy filmach trochę mocniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Burns napisał(-a):

IMG20250126105003.jpg

Fajne kawałki był w tym filmie 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożyć regulacje poziomu wyjścia w pre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,
Potrzebuje oddać na przegląd/serwis amplituner Marantz 2230, gra ale raczej nigdy nie było zaglądane. Możecie polecić kogoś w okolicach Kielce, Radom, Lublin (dostarczę)?

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś miał bliżej Tarnów to bym przepatrzył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, egzo18 napisał(-a):

Jakbyś miał bliżej Tarnów to bym przepatrzył

Mogę i do Tarnowa się przejechać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bardzo Ci z nim pilno? Bo tak za 2 miesiące będę miał termin 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, egzo18 napisał(-a):

Jak bardzo Ci z nim pilno? Bo tak za 2 miesiące będę miał termin 

Może być, mam nowy amplituner i ten dopiero w lato będę potrzebował więc luz, może być za 2 m-ce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOONDROP DAWN Pro Protable USB DAC/AMP

IMG_20250131_193259.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi