Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Wiedziałem, że puryści się zdenerwują 😅🤣😂 

Z czasem ustawię i przyczepię satelity jak bozia przykazała (mam nawet zaczepy). Kino domowe jest oki w konfiguracji 3.2. Scena z Koloseum "Gladiatora" z dwoma subami znakomita.

Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Odsuń kolumny od ściany minimum na równo z subami

To potrzebne, gdy bass reflex jest z przodu kolumny?

Ten ołtarz 

👌😁

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Nie w sensie dymu - kolega po prostu w tamtym wątku jest na pułapie D'Agostino i MBL jakby ;)

Analiza Ai 😉 odbicia autora w telewizorze wskazuje na dwie możliwe postawy zachowania i następujące myśli, które kotłują się w glowie:

- co tu się odjebało, to wygląda jak kupa i gra jak kupa, 🙃

- za mało, za słabo, rozbudowałbym do Dolby Atmos 9.2.4, ale nie wiem czy mnie domownicy z chaty nie wyrzucą 😜

IMG_20251003_191541.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, GostRado napisał(-a):

To potrzebne, gdy bass reflex jest z przodu kolumny?

👌😁

https://www.google.com/search?q=czy+kolumny+z+bass+reflekx+z+orzodu+też+trzeba+odsunąć+od+ściany&oq=czy+kolumny+z+bass+reflekx+z+orzodu+też+trzeba+odsunąć+od+ściany+&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCTI1MzE5ajFqN6gCFLACAfEFEuWE9JRmOSw&client=ms-android-oneplus-terr2-rso3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Ale jak Ty nawaliłeś tam Subwooferów to i tak tego nie zrozumiesz, nie usłyszysz. Na pewno masz łomot i spuszczasz lomot ścianom oraz sąsiadom jeżeli takich masz. Żeby to zrozumieć musiałbyś wyłączyć suby i słuchać w stereo samej muzyki i wszystko włączać stopniowo, ale pewnie muzyki nie sluchasz. Problem odkryjesz dopiero jak dialogi z filmu staną się niezrozumiałe i przebasowane, że nawet kobieta będzie mówiła jak Hulk.

Film Dunkierka ma dobrze nagraną ścieżkę dźwiękową na testy i zabawę.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subwoofer ma regulację głośności. Sprawdzam i odkręcam na max 1/3 jego mocy. Jest test głośności, synchronizacji kanałów. 

A poza tym, @Burns, cieszę się, że sprawiłem Ci niesamowitą radość i poczucie nieskończonej wyższości. Pisz dalej, na pewno Twoje ego będzie jeszcze większe. 👏👏

@Valygaar

To miał na myśli. Mój konik, taki jak Twoje Hi-Fi:

20240820_180055.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, GostRado napisał(-a):

@Burns 

Cieszę się, że sprawiłem Ci niesamowitą radość i poczucie nieskończonej wyższości. Pisz dalej, na pewno Twoje ego będzie jeszcze większe. 👏👏

@Valygaar

To miał na myśli. Mój konik, taki jak Twoje Hi-Fi:

20240820_180055.jpg

Źle to interpretujesz, staram dać Ci wskazówki, żebyś do dźwięku podszedł jak do parzenia kawy.

Niczym nie góruje, narazie to musiałbym się napić i to nie kawy, ale szkoda zdrowia, ostatnio alkohol taki bee, prohibicja...

Pomyśl, np w firmach wojennych chodzi o to żeby być w centrum gdy kule świstaja w kolo, z tyłu, od boku. To jest dźwięk dookulny. Jak masz wszystko z przodu to wszystko się zlewa, lepiej to wyłączyć. Bass fajnie jak jest przy wybuchach, ale niekoniecznie podczas dialogów, które idą w sufit, zamiast kierunkowo w twoje uszy.

Zresztą co się produkuję, masz 68 lat, zakładam, że byłeś kiedyś w kinie.

Nie dziękuj, to przyjdzie z czasem, że liczy się jakość a nie ilość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Burns napisał(-a):

masz 68 lat

Jeszcze 11 lat mi dołożył. 

Ale pewnie muzyki nie sluchasz. 

Mam kilkaset oryginalnych płyt CD. Muzyki słucham bez subwooferów, w stereo. Z tego Onkyo i jego systemu "Pure Audio" jestem bardzo zadowolony w porównaniu z tym co, miałem poprzednio. To mi w zupełności wystarcza, satysfakcjonuje. Nie mam zamiaru wydawać tyle kasy na Hi-Fi, co Ty, bo mi to nie jest do szczęścia potrzebne, tak jak Ty, nie wydasz 20.000zł. na młynek do kawy, prawdopodobnie. Ja nie szydzę z tego, że ludzie piją kawę rozpuszczalną albo już zmieloną kupioną w sklepie, ewentualnie zmieloną na młynku, który kupili za 1000zł. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GostRado nie denerwuj sie, kolega @Burns to taki wątkowy sirerż yyy nie, to ktoś inny, kapral ;) Krótko i na temat. Ale te komendy mają często dużo sensu i niejeden (w tym ja) wyciągnął z tego dużo dobrego 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, GostRado napisał(-a):

Jeszcze 11 lat mi dołożył. 

Mam kilkaset oryginalnych płyt CD. Muzyki słucham bez subwooferów, w stereo. Z tego Onkyo i jego systemu "Pure Audio" jestem bardzo zadowolony w porównaniu z tym co, miałem poprzednio. To mi w zupełności wystarcza, satysfakcjonuje. Nie mam zamiaru wydawać tyle kasy na Hi-Fi, co Ty, bo mi to nie jest do szczęścia potrzebne, tak jak Ty, nie wydasz 20.000zł. na młynek do kawy, prawdopodobnie. Ja nie szydzę z tego, że ludzie piją kawę rozpuszczoną albo już zmieloną kupioną w sklepie, ewentualnie zmieloną na młynku, który kupili za 1000zł. 

A ten twój amplituner ma mikrofon do automatycznej kalibracji ? ( Zazwyczaj taki talerzyk, lub lejek z 10metrami kabla ? )

@adiblue2 masz już ET3 na odsłuchach?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Burns napisał(-a):
20 minut temu, GostRado napisał(-a):

A ten twój amplituner ma mikrofon do automatycznej kalibracji ?

Ma, ale już z Tobą nie gadam na te tematy, ale jak będziesz potrzebował pomocy w kwestii kawy czy sprzętów do jej parzenia, to służę radą, bez wywyższania.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam kilkaset oryginalnych płyt CD. Muzyki słucham bez subwooferów, w stereo. Z tego Onkyo i jego systemu "Pure Audio" jestem bardzo zadowolony w porównaniu z tym co, miałem poprzednio. To mi w zupełności wystarcza, satysfakcjonuje. Nie mam zamiaru wydawać tyle kasy na Hi-Fi, co Ty, bo mi to nie jest do szczęścia potrzebne, tak jak Ty, nie wydasz 20.000zł. na młynek do kawy, prawdopodobnie. Ja nie szydzę z tego, że ludzie piją kawę rozpuszczalną albo już zmieloną kupioną w sklepie, ewentualnie zmieloną na młynku, który kupili za 1000zł. 

No niby można pić byle jaką kawę, ale po co?

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Valygaar napisał(-a):

@GostRado nie denerwuj sie, kolega @Burns to taki wątkowy sirerż yyy nie, to ktoś inny, kapral ;) Krótko i na temat. Ale te komendy mają często dużo sensu i niejeden (w tym ja) wyciągnął z tego dużo dobrego 🤷‍♂️

Nie dziwię się, że @GostRado jest zirytowany. @Burns nie odpowie normalnie tylko utrzymuje jakiś konfrontacyjno-zaczepny ton w tych swoich postach. Trzeba mieć do niego dużo cierpliwości.

3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Nie śmiem się porównywać z Kolegami, ale jestem zadowolony, szczególnie ze stereo Onkyo.  

Nie przejmuj się tym. W tej pasji 2+2 często nie jest równe 4. Można wywalić na sprzęt furmankę pieniędzy i całościowo osiągnąć marny efekt. Z drugiej strony za mniejszą kasę możesz uzyskać dużo satysfakcji z dźwięku jeżeli dobrze zestawisz ze sobą komponenty toru i nie zapomnisz, że pokój też "gra". Tu chodzi mi o jakąkolwiek adaptację akustyczną pomieszczenia odsłuchowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy liczyli że to będzie poważny wątek, ale jest szopka.

Kończą się argumenty, to wjeżdża jeden "bo mi to nie jest do szczęścia potrzebne". To na cholerę brnąć w temat z całkowitą ignorancją.

McIntosh masz rację, mogłem to skomentować w jednym zdaniu.

"Onkyo na tylnym panelu ze złączami narysował schemat rozmieszczenie głośników (dolny, prawy narożnik)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, Burns said:

A ten twój amplituner ma mikrofon do automatycznej kalibracji ? ( Zazwyczaj taki talerzyk, lub lejek z 10metrami kabla ? )

@adiblue2 masz już ET3 na odsłuchach?

Mimo, że wciąż mają go na stanie w sklepie internetowym to jednak nie mają fizycznie bo się sprzedał.

Zamiast tego polecają kompletny cd SHANLING MCD1.3 AIRPLAY lub wersję SACD SHANLING SCD1.3 AIRPLAY.

Bardzo chcieli mnie namówić na LYNGDORF CD-2.

Od ręki mają też TEAC VRDS 701 ( nawet fajną cenę zaproponowali), jest Naim CD5si też z mocną zniżką, CAMBRIDGE AUDIO CXC 2.

Poszedłem za radą i czekam na info odnośnie Pioneer. Mają mi sprawdzić na przyszły tydzień dostępność i cenę Pioneer PD-70ae. Jest od ręki PD-50ae za niespełna 8,5tyś. 

Edit.

Odsłuch z Marantz ND8006 analog vs cyfrowo z DAC Eversolo wypada miażdżąco dla DAC Marantza.

Najbardziej zyskuje góra pasma oraz scena. 

Edytowane przez adiblue2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, adiblue2 napisał(-a):

Mimo, że wciąż mają go na stanie w sklepie internetowym to jednak nie mają fizycznie bo się sprzedał.

Zamiast tego polecają kompletny cd SHANLING MCD1.3 AIRPLAY lub wersję SACD SHANLING SCD1.3 AIRPLAY.

Bardzo chcieli mnie namówić na LYNGDORF CD-2.

Od ręki mają też TEAC VRDS 701 ( nawet fajną cenę zaproponowali), jest Naim CD5si też z mocną zniżką, CAMBRIDGE AUDIO CXC 2.

Poszedłem za radą i czekam na info odnośnie Pioneer. Mają mi sprawdzić na przyszły tydzień dostępność i cenę Pioneer PD-70ae. Jest od ręki PD-50ae za niespełna 8,5tyś. 

Edit.

Odsłuch z Marantz ND8006 analog vs cyfrowo z DAC Eversolo wypada miażdżąco dla DAC Marantza.

Najbardziej zyskuje góra pasma oraz scena. 

Warto posłuchać też Technicsa SL-G700M2E. Odtwarza to niemalże wszystko, a gra lepiej niż TEAC, którego wymieniłeś.

Gdybyś chciał cedeka w klasycznym stylu, który odtwarza tylko płyty CD i nic poza tym, to polecam ATC CD2. Relacja jakości do ceny w sensie klasy dźwięku jest (moim zdaniem) rzadko spotykana na rynku. Tak dobrze skubaniec gra, choć wyglądem wrażenia nie zrobi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz już Eversolo,

Więc w te kombajny od Shanling bym nie szedł, znając Chińczyków mogli coś nakombinować w obwodach. W myśl zasady jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Nie ma co się spieszyć. Sprawdził bym TEAC 701, czekał na Pioniery i ETC.

LYNGDORF CD-2, nie znam, widziałem tylko jak stoi na półce.

Naim CD5si i CXC 2 - nie bo nie, potraktuj to jako moje widzimi się, znaczy mam tam jakieś argumenty, ale już nie to forum, ten watek i publicznie.

Ogólnie duży rozrzut u tego sprzedawcy, ciężko to poklasyfikować bo wszystko z innej bajki, byleś coś łyknął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minutes ago, McIntosh said:

Warto posłuchać też Technicsa SL-G700M2E. Odtwarza to niemalże wszystko, a gra lepiej niż TEAC, którego wymieniłeś.

@Burns

A czy ten Pioneer PD-50ae też jest wart uwagi? Pytam na wypadek gdyny 70ka okazała się trudnodostępna.

Edytowane przez adiblue2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, adiblue2 napisał(-a):

A czy ten Pioneer PD-50ae też jest wart uwagi? Pytam na wypadek gdyny 70ka okazała się trudnodostępna.

Nie wiem. Nie słuchałem tego modelu.

Dlaczego chcesz kupić TEAC'a? TEAC jest znakomity, ale jako Esoteric, natomiast w tej standardowej ofercie szału nie robi (moim zdaniem). Oczywiście jeżeli dźwięk Ci pasuje, to spoko. Kwestia gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten moment nie chcę nic zmieniać w brzmieniu. Ale za jakiś czas będę rozdzielać audio na zestaw do pomieszczenia odsłuchowego i drugie ogólnodostępne dla domowników i zasilające przy okazji tv. Wtedy będę potrzebował przynajmniej transport cd do pracy z dac z eversolo. Szukam czegoś na spokojnie póki nie ma pośpiechu. To nie jest tak, że chcę kupić TEAC.  Póki co dzięki uprzejmości kolegów mam listę urządzeń wartych odsłuchania. Jak nie zagrają lepiej to w ostateczności kupię transport i podepnę pod eversolo bo obecnie gra to bardzo zadowalająco 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, adiblue2 napisał(-a):

@Burns

No to tak jak porównywać Volvo XC60 z XC90. Ja go miałem wypożyczonego za 10.5k, teraz widzę ceny podskoczyły, Pewnie wtedy 50 była za 6k. Pod względem konstrukcyjnym w 70 nie ma kompromisów. XLR 2 kości ESS. Dla samego mania (posiadania) fulla, warto. Czy usłyszysz różnicę, czy tego potrzebujesz, czy chcesz tak drogo, nie wiem. Sam sobie musisz odpowiedzieć. Powalczyć o odsłuch i kwotę warto.

Do grona możesz dorzucić Technicsa i ATC CDA2 ( literka A to model wyższy od podanego CD2 przez poprzednika) mając tyle urządzeń w domu na pewno coś do grudnia wybierzesz z podanych i na święta będziesz cieszył się już własnym pod choinkę.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, adiblue2 napisał(-a):

Na ten moment nie chcę nic zmieniać w brzmieniu. Ale za jakiś czas będę rozdzielać audio na zestaw do pomieszczenia odsłuchowego i drugie ogólnodostępne dla domowników i zasilające przy okazji tv. Wtedy będę potrzebował przynajmniej transport cd do pracy z dac z eversolo. Szukam czegoś na spokojnie póki nie ma pośpiechu. To nie jest tak, że chcę kupić TEAC.  Póki co dzięki uprzejmości kolegów mam listę urządzeń wartych odsłuchania. Jak nie zagrają lepiej to w ostateczności kupię transport i podepnę pod eversolo bo obecnie gra to bardzo zadowalająco 

Dzielone źródła to już inny poziom zabawy. Bardzo dobrze wspominam sprzęt francuskiej firmy Audiomeca, ale niestety ta firma już nie istnieje. Wielka szkoda.

37 minut temu, Burns napisał(-a):

No to tak jak porównywać Volvo XC60 z XC90. Ja go miałem wypożyczonego za 10.5k, teraz widzę ceny podskoczyły, Pewnie wtedy 50 była za 6k. Pod względem konstrukcyjnym w 70 nie ma kompromisów. XLR 2 kości ESS. Dla samego mania (posiadania) fulla, warto. Czy usłyszysz różnicę, czy tego potrzebujesz, czy chcesz tak drogo, nie wiem. Sam sobie musisz odpowiedzieć. Powalczyć o odsłuch i kwotę warto.

Do grona możesz dorzucić Technicsa i ATC CDM2 ( literka M to model wyższy od podanego CD2 przez poprzednika) mając tyle urządzeń w domu na pewno coś do grudnia wybierzesz z podanych i na święta będziesz cieszył się już własnym pod choinkę.

Drobna uwaga w odniesieniu do ATC. Kolega ma na myśli model CDA2 Mk2 i w sensie konstrukcyjnym (jako odtwarzacz CD) to jest to samo, co CD2 tylko producent dorzucił jeszcze przedwzmacniacz, wzmacniacz słuchawkowy i port USB. W związku z tym, że jest preamp, to sprzęt można bezpośrednio podłączyć pod końcówkę mocy. 

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, adiblue2 napisał(-a):

Ty musisz się zastanowić czy chcesz Transport czy kompletne CD. I tak przynieś sobie do domu RME ADI-2/4 Pro SE, musisz się zastanowić czy idziesz do wzmaka po RCA czy XLR. Musisz się zastanowić czy potrzebujesz wyzwalacz 12V, żeby to wszystko razem startowało czy ogarniesz osobne włączanie, albo pilota universalnego z macro, który to wszystko włączy. Bo za to wszystko płacisz. Patrz to:

- Transport ET3 3.5k + ADI DAC 10k = 13,5k

- Pionieer 70 jezeli 13,5 to sam Pionier

- Pionieer 70 jezeli 10k to jeszcze można od biedy myśleć o ADI za 10k

- Teac 701 transport za 7k to też można myśleć o ADI lub jakimś innym dac tanszym za 7k (bez pro, albo Topping)

Upraszczając ten wywód gdyby ktoś nakłonił mnie do zakupu  np.  LYNGDORF CD-2 za 14k musiałoby to pracować jako autonomiczne urządzenie. Szkoda byłoby mi przepuszczać sygnał z niego przez kolejne urządzenie (DAC) obojętnie czy bym takie miał czy bym musiał lub chciał dokupić. No i przy dwóch urządzeniach wpada się w kolejną półkę cenową.

Będziesz miał ciężka przeprawę. Ostatecznie zadecyduje portfel i uszy, chyba, że zdrowy rozsądek pójdzie spać 😉 ( wtedy można się bawić i raz słuchać z wybudowanego przetwornika, innym razem zewnętrznego)

Awaryjność ? Ty jesteś uprzedzony, ja też wolę oddzielne urządzenia, szczególnie, że CD to urzadzenie mechaniczne, ale to żadne tłumaczenie, ktoś inny napisze Ci, że jego CD i pralka automatyczna została kupioną w 2006 i nadal działa bez serwisu. Zresztą już napisali i nawet starsze podali.

Wszystko jak trafisz, nie ma reguły.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pytanie, czy kwestia formatów ma znaczenie. Wiele odtwarzaczy CD nie odtwarza SACD. Niektóre z nich odtwarzają SACD, ale nie wspierają kodowania MQA. A na przykład jest Luxman, który wspiera MQA, ale nie odtwarza SACD. MBL ma wywalone i na SACD i na MQA. A Technics, który zaproponowałem wyżej odtwarza wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, McIntosh napisał(-a):

No i pytanie, czy kwestia formatów ma znaczenie. Wiele odtwarzaczy CD nie odtwarza SACD. Niektóre z nich odtwarzają SACD, ale nie wspierają kodowania MQA. A na przykład jest Luxman, który wspiera MQA, ale nie odtwarza SACD. MBL ma wywalone i na SACD i na MQA. A Technics, który zaproponowałem wyżej odtwarza wszystko.

A MQA to nie jest czasem już tam gdzie dinozaury czyli w muzeum historii naturalnej? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Valygaar napisał(-a):

A MQA to nie jest czasem już tam gdzie dinozaury czyli w muzeum historii naturalnej? 🤔

To zależy, gdzie kupujesz nośniki CD o ile kupujesz? Ja kupuję w Japonii, a  Japończycy cały czas wydają płyty MQA i trochę ich mam w swojej kolekcji. Mam na przykład całą dyskografię The Police z kodowaniem MQA i to w formacie okładki typu miniLP. Gra to tak "świetnie", że zamierzam ponownie kupić wszystko The Police, ale tym razem na SHM-CD. Szkoda czasu na MQA. W ogóle pogrzało kogoś, żeby na nośnik CD nagrywać muzykę w formacie stratnym. Nie rozumiem, gdzie tu sens?

A wracając do źródeł cyfrowych, to nie ma nic lepszego niż brytyjski dCS, ale to już ultra hi-end, więc i ceny srogie. Jeżeli wybiorę się na Audio Show, to wpadnę posłuchać ich prezentacji. Nie wiem, czy iść, bo tydzień po AS mam koncert w Filharmonii i nie chciałbym złapać jakiegoś koronawirusa. Byłoby słabo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Burns napisał(-a):

Jaja sobie robisz ? Co te małe satelitki robią na tych subach - pozują do zdjęcia? Zresztą te na półce też.

Jedyne co tam masz to łomot i żadnego dźwięku.

Odsuń kolumny od ściany minimum na równo z subami, centralnym daj pod telewizor, lub nad ale nad samą krawędzią i odłącz wszystkiego satelitki ( oczywiście trzeba by to jeszcze zaprogramować na amplitunerze, ale nawet bez tego przejdzie jak się nie znasz)

Ten ołtarz co teraz odwaliłeś to minimum bez komentarza.

A w instrukcji aplitunera masz wyraźnie narysowane jak należy rozmieścić 7 głośników!

Ja bym zostawił same stereo 🤔🤔🤔

Screenshot_2025-10-04-06-56-50-43_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

11 godzin temu, Burns napisał(-a):

liczy się jakość a nie ilość.

A tak z ciekawości, jak osiągnąć w miarę przyzwoitom jakość w niewielkimi budżecie 🤔🤔🤔

10 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Tu chodzi mi o jakąkolwiek adaptację akustyczną pomieszczenia odsłuchowego.

A jak nie masz takiej możliwości, to co wtedy 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi