Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.

Rotomat - budowa budżetowego urządzenia
By
Flaming, in "Zrób to sam" - wskazówki przy samodzielnych naprawach
Recommended Posts
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By dr.marcus
Witam
Jestem tu nowy. Lubie zegarki, szczegolnie staroswieckie, masywne. Do zakupionych ostatnio na starociach seiko 5 tv square i dafnis deluxe (wiem ze to nie zadne unikaty ale mi sie podobaja) postanowilem sobie dorobic bransolety typu rally ale nie z ogniw tylko z dluzszych paskow. Ksztaltki wyciete na maszynie waterjet, blacha inox 2mm, wykanczanie reczne na papierze sciernym itp, zapiecia typu clasp wymontowane ze starych tanich bransolet. Sa calkiem wygodne, nie drapia/uwieraja pomimo braku dodatkowych elementow gietkich typu ogniwa, stosowanych w tego typu bransoletach. Polaczenie z koperta i zapieciem za pomoca elementow wygietych z cienszej blachy . Widze ze takie bransolety nie sa zbyt popularne na rynku ani wsrod amatorow diy, jak ktos chce, podziele sie doswiadczeniami z projektowania lub uzytkowania.
-
By Kosar
Prośba o podpowiedź w sprawie kierunku nakręcania mechanizmów w zegarkach automatycznych. Poczytałem trochę wpisów i oceniam że ważne jest aby zegarki nakręcane w jedną stronę nie były obracane w rotomacie w stronę przeciwną (lub w obie) a zegarki nakręcane w obie strony nie powinny być nakręcane tylko w jedną – poprawcie mnie jeśli się mylę. Czy jest jakaś tabela z takimi danymi? Znalazłem wprawdzie we wpisach odnośnik do Orbity ale nie jestem w stanie niczego tam odnaleźć.
Najbardziej interesuje mnie:
Fortis Flieger – tylko z datownikiem (bez dnia tygodnia) prawdopodobnie ETA 2824-2
Alpina – AL. 525 czyli SW200 (pewnie kreci się tak jak Fortis)
Stary Orient Cesarski – nie mam pojęcia jaki tam jest mechanizm
-
By Wojtek77
Zakupiłem rotomat do mechanizmu calibre heuer 01. Mam w nim 4 tryby pracy.
1. w prawo 6 min, 30min pauzy
2. w lewo 6 min, 30 min pauzy
3. w prawo 20min, 10 min pauzy, w lewo 20 min, 10 min pauzy
4. w prawo 10 min, w lewo 10 min
Pytanie, którego trybu najlepiej użyć ?
Jaka jest zasada, czy jeżeli nie nosze zegarka to ma kręcić się bez przerwy w rotomacie ?
Czy to jest kwestia np. pary godzin dziennie ?
-
By tymancjo
Cześć,
Jest tutaj wiele osób, które potrafią tworzyć bardzo ładne, czy nawet świetne paski. Jak pewnie wielu z nas i mnie dopadła ochota, na spróbowanie stworzenia czegoś własnoręcznie.
Na razie mam za sobą trzy prototypy. Jeszcze bez właściwych narzędzi do skóry (paczkę z tymi własnie odebrałem i będę je rozdziewiczał) i w oparciu o recyklingowaną skórę z dwóch starych pasków od spodni uczyniłem te oto "rękoczyny".
Pierwszy pasek alfa:
Pojedyncza warstwa skóry, grubości około 1,5mm, cieniowana na końcach pod zrobienie oczka na teleskop i klamrę, skóra zdobyczna z paska od spodni (po jego rozcięciu po grubości, w sensie oddzielenia dwóch warstw z jakich był zrobiony):
Pasek Beta:
Pojedyncza warstwa skóry, ale grubej, także z paska od spodni, cieniowana (sporo) na potrzeby zrobienia oczek:
Pasek Gamma:
Podwójna warstwa skóry tej co w pasku Alfa, trochę bardziej "po bożemu" zrobiony:
A poniżej generalnie kilka ujęć całej trójki itp:
A tak generalnie, to taka kaletnicza praca jest bardzo satysfakcjonująca
A teraz jak mam już prawilną skórę i trochę narzędzi... to dopiero będzie zabawa
Tomek
-
By Maksymilianp
Czy ktoś orientuje się gdzie można znaleźć informacje odnośnie rynku rotomatów na świecie?
Głównie interesuje mnie informacje o:
- wielkości rynku
- ile rotomatów może się sprzedawać na świecie rocznie
- ile rotomatów sprzedają najwięksi producenci
- czy rynek jest wznoszący czy malejący
Z góry dziękuje za pomoc
-