Tomek z Wrocławia 149 #8251 Napisano 6 Kwietnia 2016 Abdullāh aṯ-ṯānī ibn Al-Ḥusayn - posiada stopień wojskowy generała majora Jordanian Joint Special Operations Tasks. King-Abdullah.jpg Faktycznie zegarek Romain Jerome Berlin DNA posiada wyjątkowo "dizajnerską" tarczę, która przez to nie należy do najbardziej czytelnych... Szczególnie efektownie prezentuje się ten czasomierz w ciemnościach, gdy świecące niebieskie linie obrazują przebieg rzeki Sprewy w Berlinie... Romain-Jerome-Berlin-DNA.jpg To prawda, jest efektowny. Nieczytelność można mu wybaczyć, bo tego typu przedmioty mają nieco inne przeznaczenie .A godzinę też da się odczytać. Jako, że lubię mapy i Berlin oraz ze względu na ciekawy efekt (zarówno w zwykłym świetle, jak i po naświetleniu - w ciemności), zegarek podoba mi się. . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #8252 Napisano 7 Kwietnia 2016 Nie pamiętam, jak definiujemy znani ludzie (czy np. postacie grane przez aktorów sie zaliczają do tej "kategorii"), niemniej zamieszczam link (i zdjęcie) do interesującego artykułu: http://zegarkiipasja.pl/ciekawostki-kat/item/928-zegarki-slynnego-oficera-wywiadu-hansa-klossa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cashigus 1 #8253 Napisano 7 Kwietnia 2016 Na Forum Głównym jest temat "Zegarki ze szklanego ekranu" - te również tam gościły 0 Patryk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #8254 Napisano 7 Kwietnia 2016 tak podejrzewałem, że to musi być znany temat \ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jacek Olszewski #8255 Napisano 7 Kwietnia 2016 Odchodząc od spraw związanych z polityką, także w kategorii - znani ludzie, pozwolę sobie zaprezentować osobę znaną z innych względów... Stone Cold Steve Austin - amerykański zapaśnik (WWE) i aktor ("Niezniszczalni"), który znany jest także z zamiłowania do czasomierzy: PS.Posiadając tak słuszne warunki fizyczne, można pozwolić sobie na noszenie nawet najbardziej okazałych zegarków naręcznych... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6410 #8256 Napisano 11 Kwietnia 2016 Pozwolę sobie powrócić na chwilę do tematów politycznych i zapytam, czy wiecie jaki na tym zdjęciu miał zegarek Tow. Edward Gierek? Zdjęcie niestety nie najlepszej jakości, ale zawsze. Obstawiam, że to czasomierz produkcji radzieckiej (prostokąt, z czerwonawą tarczą). 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #8257 Napisano 11 Kwietnia 2016 Ciężki temat. Mi się od razu skojarzyło z tym Ale to chyba inna koperta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #8258 Napisano 11 Kwietnia 2016 Kacapy różnej narodowości nie stroniły od wytworów imperialistycznych... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jacek Olszewski #8259 Napisano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Pozwolę sobie powrócić na chwilę do tematów politycznych i zapytam, czy wiecie jaki na tym zdjęciu miał zegarek Tow. Edward Gierek? Zdjęcie niestety nie najlepszej jakości, ale zawsze. Obstawiam, że to czasomierz produkcji radzieckiej (prostokąt, z czerwonawą tarczą). Pozwolę sobie oczywiście odnieść się wyłącznie do kwestii zegarmistrzowskiej, z wiadomych względów nie podejmując dyskusji na tematy polityczne... Ze swojej strony obstawiałbym radziecki czasomierz Poljot (Полёт), z mechanizmem na 17 kamieniach i z pozłacaną kopertą (dwa warianty kształtu): Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Jacek Olszewski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #8260 Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Czytałem, że Edward Gierek lubił luksus. W latach 70-tych sprzedawano w Polsce zegarki marki cyma. Może to jakaś cyma? Choć akurat I Sekretarz KC PZPR mógł kupić zegarek wszędzie. Ja bym typował jakiegoś szwajcara. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #8261 Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Trudno będzie odgadnąć, o ile nie przewinął się taki zegarek przez ręce. Ma charakterystyczną tarczę, jaśniejszą na linii paska i przechodzącą w ciemniejszy kolor (brąz?.. czerwień?..) od strony krawędzi. Wygląda na złoty i wcale nie musiał być kupiony w Polsce, czy nawet w państwach bloku wschodniego. Tomek, rozglądałem się trochę za tymi krasnalami z Twojego awatara przy okazji wizyty we Wrocławiu, ale jakoś nie trafiłem. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #8262 Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Krasnale znajdziesz, tylko musisz pełznąć, a żeby zacząć pełzać, no sam wiesz.... Dobrze kombinujesz, sam bym takiego rąbnął, ile to mosiądzu Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 618 #8263 Napisano 12 Kwietnia 2016 Trudno będzie odgadnąć, o ile nie przewinął się taki zegarek przez ręce. Ma charakterystyczną tarczę, jaśniejszą na linii paska i przechodzącą w ciemniejszy kolor (brąz?.. czerwień?..) od strony krawędzi. Wygląda na złoty i wcale nie musiał być kupiony w Polsce, czy nawet w państwach bloku wschodniego. Tomek, rozglądałem się trochę za tymi krasnalami z Twojego awatara przy okazji wizyty we Wrocławiu, ale jakoś nie trafiłem. Najlepiej kup sobie mapkę z ich lokalizacją - łatwo się wtedy rozglądać. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Smoliński 15 #8264 Napisano 12 Kwietnia 2016 Tomku z Wrocławia, w latach siedemdziesiątych, w sklepach "Jubiler" można było kupić Omegi i Rolexy, nie mówiąc o Atlanticach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #8265 Napisano 12 Kwietnia 2016 Krasnale znajdziesz, tylko musisz pełznąć, a żeby zacząć pełzać, no sam wiesz.... Dobrze kombinujesz, sam bym takiego rąbnął, ile to mosiądzu No rąbnąć nie miałem zamiaru, raczej zrobić zdjęcie z zegarkiem i wrzucić w tym wątku. W końcu to są znane krasnale (na forum). Najlepiej kup sobie mapkę z ich lokalizacją - łatwo się wtedy rozglądać. PozdrawiamDzięki, może następnym razem tak zrobię. Bywam często, ale nie zawsze mam czas na szwendanie się po mieście. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #8266 Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) krasnali chyba przybywa, na pewno jakiegoś spotkasz Tomku z Wrocławia, w latach siedemdziesiątych, w sklepach "Jubiler" można było kupić Omegi i Rolexy, nie mówiąc o Atlanticach. o tym nie wiedziałem. Wiem, że zdaje się jeszcze wcześniej, można było kupić Delbany. Pewnie też były jakieś seiko, czy citizeny w Pewexach..... Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #8267 Napisano 12 Kwietnia 2016 Na Placu Konstytucji w Warszawie były Rolexy w latach 70...( jeden z odcinków " 07 zgłoś się " traktuje o napadzie na ten salon) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6410 #8268 Napisano 12 Kwietnia 2016 Idź na ul. Jatki - tam nie tylko są krasnale ;-)Co do zegarka Gierka, to chyba faktycznie nie jest to radziecka myśl techniczna. Szukałem podobnych. Znalazłem podobne Cornavin'y, patrzyłem na Omegi a nawet Piagety, ale niestety nic z tego... Może kiedyś coś wpadnie w oko i wszystko się wyjaśni. Delbany i Atlantic'i z lat 50. i 60. to głównie pochodziły "od marynarzy", którzy przywozili je do Polski kilogramami ;-) 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #8269 Napisano 12 Kwietnia 2016 A może jakaś cyma? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #8270 Napisano 12 Kwietnia 2016 Ja w 1970 roku kupiłem sobie Cymę. Był to mój pierwszy "prawdziwy" zegarek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciech 1325 #8271 Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie wiem jaki zegarek miał Edward Gierek, ale ludzie mówią że po wskazówki jeździł do Moskwy, stojący obok to Piotr Jaroszewicz. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Ciech 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciech 1325 #8272 Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) W tym czasie u steru władzy w CCCP był Leonid Breżniew, na ręku złoty Rolex Datejust. Z politykami bratnich krajów łączyły go serdeczne relacje.Na zdjęciu poniżej braterski pocałunek z Erichem Honekerem.Mieli identyczny gust zegarkowy, Honeker też nosił złotego Rolexa Datejust. Jeszcze zdjęcie czarno-białe , ale za to widać na nim więcej nadgarstek. Przez analogię skłonny jestem przypuszczać że tow. Gierek nie nosił jednak radzieckiego zegarka Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Ciech 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #8273 Napisano 13 Kwietnia 2016 Dokładnie towarzysze kacapy się nie zniżali to masówki, którą oferowali nam................ A zdjęcia te są tak obrzydliwe..............Dwóch starych obleśnych satrapów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Magik. #8274 Napisano 13 Kwietnia 2016 Anthony Joshua - pięściarz, złoty medalista olimpijski. Aktualnie posiada pas federacji IBF. Myślę, że na długie lata może zdominować królewską wagę w boksie. Na ręku Audemars Piguet Royal Oak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ricardo216 104 #8275 Napisano 13 Kwietnia 2016 Nie chciałbym wyjść na rasistę, ale samo się ciśnie pytanie- co ci ciemnoskórzy mają, że najczęściej jak już kupują zegarek, to gorzej niż kobiety-wybierają same kolorowe świecidełka jak sroki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach