Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kubaaa85

Edox Chronorally Automatic - problem z datownikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy także bardzo mi miło dołączyć do klub pasjonatów czasomierzy.

Niestety przygodę na forum muszę zacząć od problemu z moim niedawno zakupionym zegarkiem. Sprawa dotyczy zegarka Edox Chronorally Automatic : https://www.watches.ag/images/edox-uhren/01116-37npn-gin/01116-37npn-gin-4.jpg

Zakupiłem 2 tygodnie temu zegarek używany. Sprawdziłem go na tyle na ile potrafiłem, posiadam certyfikat autentyczności dowód zakupu itp. Zegarek był używany przez 2 lata. Stan na pierwszy rzut oka naprawdę bardzo dobry. Zero rys, zero otarć itp.

Natomiast od samego początku mam problem z datownikiem, po prostu nie działa on automatycznie. Zegarek posiada również wskaźnik dni tygodnia i z nim nie ma żadnego problemu. Zauważyłem, że w okolicach godziny 23 zaczyna się procedura zmiany dnia, kończy się to po północy. Natomiast data ani drgnie w związku z czym jestem zmuszony każdego ranka przestawiać datę samoczynnie (co bywa frustrujące, jak zapewne nie trudno się domyślić). Chciałbym nadmienić iż mimo faktu, że jestem bardzo zielony w temacie tak zaawansowanych zegarków i jest to mój pierwszy poważny czasomierz to zapoznałem się z instrukcją, pamiętam o tym kiedy nie należy manipulować koronką aby zmienić datę.

Zatem prośba o radę - czy mogę coś zrobić aby datownik zaczął działać poprawnie czy pozostaje mi wizyta w serwisie. Z tego co wiem to Edox ma przedstawicielstwo oficjalne w Poznaniu, czy sugerujecie wysyłkę zegarka do serwisu Edox czy może polecacie jakiś inny sprawdzony serwis zegarków na Śląsku ?

wielkie dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zdjąć tarczę i zobaczyć. Datownik to - najczęściej - prosty mechanizm. Z grubsza przekładnia wskazań napędza kółeczka z - powiedzmy w uproszczeniu - ząbkiem, który o 12 w nocy przestawia pierścień datownika o jedną pozycję do przodu.  

Jeśli zegarek nie przestawia wskazań dnia miesiąca - kółko to jest odkręcone (i nie pracuje) albo uszkodzone (tzn obraca się, ale nie zazębia się z pierścieniem datownika, bo np. ma wyłamany w/w ząbek).

Być może ktoś przestawił datę ręcznie w czasie, gdy akurat się zmieniała - to może spowodować uszkodzenie datownika.

Nie ma rady - trzeba dać do zegarmistrza, żeby zdjął tarczę i obejrzał.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez chrapo
      Dzień dobry. 

Jakiś czas temu nabyłem w częściach moduł casio 5054 który pracuje w zegarku g-shock gw-3500. Mam problem z trzema sprężynkami ktore były osobno. Czy ktoś jest w stanie wskazać gdzie powinny sie znajdować?

• Przez Frozenn
      Witam. Zegarek w świetnym stanie, noszony na zmianę z innym. Świetnie spisuje się w koło chałupy, na ryby, do lasu, zrobił kilkanaście tysięcy km na ciągniku siodłowym, towarzyszył na załadunkach i rozładunkach, słowem - nie boi się wyzwań, do tego był zakupiony i bardzo dobrze spełnia swoje zadanie. Pancerny nie jest, aczkolwiek jak na tę kilka przygód które przeżył, wygląda doskonale. Jedna ryska znajduje się na bezelu (nieobrotowym) na godzinie kwadrans po siódmej i jest widoczna pod pewnym kątem, starałem się ująć ową skazę na fotce, rysa znajduje się na prawo od czerwonej kreski. Na szkiełku dwie drobne ryski, na godzinie 11 oraz wpół do 12, nie ma jak ich ująć aparatem, są bardzo znikome i widoczne pod mocne światło z lampki, koperta również w dobrym stanie, polerowana, bez zadrapań i rys. Dekiel bez skaz. Wygodny gumowy pasek, przyjemnie pachnący, kiedyś oberwał psiknięciem perfum i od tamtej pory, nieprzerwanie, delikatnie nimi pachnie. W skali forumowej, dla bezpieczeństwa dam 7/10.

Lorus zakupiony 04.08.2023 przez pierwszego właściciela, następnie przeze mnie tutaj na bazarku około roku temu. W zestawie wszystko to co daje producent. Trochę specyfikacji:
      szkło mineralne, uszczelnienie na 10 atmosfer, korona typu push. Mechanizm y676c, nic innego jak przebrandowany seikowski 7s26 - ok 40h rezerwy chodu, brak stop sekundy i dokręcania z korony, za to dość popularny, prosty i punktualny. Noszony na codzień spieszy się takie 5 do 8 sekund, zależy w jakiej pozycji odkładamy go na noc. Nienoszony odpoczywa w rotomacie - werk nie ma zastojów. Będąc w rotomacie nieco przyspiesza - do 10-12 sekund na dobę. Wymiary: 42,3 mm b/k, 13,2 mm grubości, szerokość paska między uszami to 18 mm. L2L 48,4 mm. Max obwód nadgarstka to 20,5 cm. Na moim 17,5-18 centymetrowym nadgarstku, zegarek bardzo dobrze leży.

Całość do oddania za 250 zł. Koszt wysyłki wybranym przez Ciebie kurierem po Twojej stronie.  Paczkomat w cenie. Zapraszam do kontaktu, na pewno się dogadamy

Pozdrawiam, Maciej.

• Przez sosna
      Witajcie. 
      Odkopałem z dna szuflady starego Timexa Indiglo. Znalazłem zdjęcia jak jeszcze działał z 2014r. Wtedy kupiłem dwa Seiko... 
      Od tamtego czasu TIMEX leżał nie używany. 
      Ze względu na zainteresowanie się syna tematem zegarków odkopałem "dziadka". 
      Kupiłem baterie srebrową. Po włączeniu chwilkę chodzi i się zatrzymuje... Po wyjęciu baterii i ponownym włożeniu sytuacja się powtarza. Sekundnik zatrzymuje się miedzy 11 a 13 minutą i porusza się dwa razy do przodu i dwa do tyłu, tak jakby w pętli. Przez moment kiedy wydaje się działać, po naciśnięciu guzika podświetlenie Indiglo pobłyskuje, ale nie podświetla się prawidłowo (na zdjęciu za czasów kiedy działał).
      Wartość zegarka zdecydowanie sentymentalna, młodemu się spodobał i chciał ponosić testowo, żeby sprawdzić czy mu siądzie klasyczny zegarek. 
      Domyślam się że po tylu latach leżenia mechanizm jest padnięty. 
      Czy to jest w ogóle do naprawienia jakimś "magicznym zaklęciem" ? 😅

• Przez Feymozim
      Serwis Omegi Cosmic 2000 cal.1012 Z 1971 roku  

• Przez luk35
      Witam, jestem tutaj nowy chociaż często czytam artykuły z forum, ale do brzegu 😉 że względu na zbliżający się czarny piątek i moje urodziny chcę sprawić sobie nowy sikor. No i od kilku miesięcy nie mogę się zdecydować, rozważałem różne pomysły, ale zawsze wracam do tych trzech zegarków. Proszę uprzejmie ekspertów o pomoc i wyrażenie opinii 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.