Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

russell.ryan

ETA 2824 czy Powermatic 80?

Rekomendowane odpowiedzi

ETĘ 2824-2 spokojnie wyregulujesz u średniej klasy zegarmistrza do +1/+5 sek na dobę bez zbędnego certyfikatu COSC, który miał rację 50 lat temu, gdy zegarki były bardziej niedokładne. P80 niestety już w ten sposób nie wyregulujesz.

co znaczy "do +1/+5 sek na dobę"? To maksymalna dopuszczalna odchyłka pomiędzy skrajnymi pozycjami? Dla maksymalnego naciągu sprężyny, czy bez względu na stopień naciągu?

Czy zegarmistrz da na to gwarancję 2 lata, albo choćby min. rok na stabilność takiej odchyłki po regulacji, nawet dla wersji standard?

Czy zmiany konstrukcyjne/ materiałowe między wersjami ETA standard, a top to marketingowy bełkot, czy jednak przyczyniają się do lepszych "możliwości" mechanizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytania. O ile mysle, ze wersje top da sie wyregulowac u ogarnietego zegarmistrza do specyfikacji COSC bez samego certyfikatu o tyle standard czy nawet elabore moze miec problem.

I nie chodzi nawet o krotkotrwala dokladnosc chodu ale o powtarzalnosc, o brak zmian w zaleznosci od temperatury, stopnia naciagu sprezyny, itp. - inaczej nie inwestowano by w lepsze materialy dla wyzszych standardow wykonania.

Differences between the Grades Of The ETA 2824-2

STANDARD GRADE AND ELABORATED GRADE

• Mainspring - Nivaflex NO
  • Collet - Nivatronic
  • Balance - Nickel gilt
  • Hairspring - Nivarox 2
  • Balance Staff - Epilame-coated
  • Shock protection - Etachocs
  • Pallet Stones - Polyrubies, Epilame-coated
  • Hairspring heat treatment - Etasable

TOP GRADE AND CHRONOMETER GRADE

• Balance - Glucydur gilt
  • Collet - Nivatronic
  • Mainspring - Nivaflex NM
  • Shock protection - Incabloc
  • Hairspring - Anachron
  • Pallet Stones - Red ribbies, Epilame-coated

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytania. O ile mysle, ze wersje top da sie wyregulowac u ogarnietego zegarmistrza do specyfikacji COSC bez samego certyfikatu o tyle standard czy nawet elabore moze miec problem.

I nie chodzi nawet o krotkotrwala dokladnosc chodu ale o powtarzalnosc, o brak zmian w zaleznosci od temperatury, stopnia naciagu sprezyny, itp. - inaczej nie inwestowano by w lepsze materialy dla wyzszych standardow wykonania.

Differences between the Grades Of The ETA 2824-2

STANDARD GRADE AND ELABORATED GRADE

• Mainspring - Nivaflex NO
  • Collet - Nivatronic
  • Balance - Nickel gilt
  • Hairspring - Nivarox 2
  • Shock protection - Etachocs
  • Pallet Stones - Polyrubies, Epilame-coated

TOP GRADE AND CHRONOMETER GRADE

• Balance - Glucydur gilt
  • Collet - Nivatronic
  • Mainspring - Nivaflex NM
  • Shock protection - Incabloc
  • Hairspring - Anachron
  • Pallet Stones - Red ribbies, Epilame-coated

Ostatnio rozmawiałem z całkiem dobrym i kumatym zegarmistrzem na ten temat. Powiedział, że nie da gwarancji na regulacje mechanizmów w bazowych wersjach na max. +/- kilka sekund na dobę między skrajnymi pozycjami.

Krótkotrwale da się osiągnąć niezłe efekty, ale nie będzie to bardzo stabilne. Tania mechanika ma ograniczenia. Inaczej nie było by potrzeby komplikować technicznie i materiałowo mechanizmów w celu podnoszenia ich dokładności i stabilności.

Jeśli dałoby się wyregulować tanią etę, seiko, czy inną miyotę na max. plus kilka sekund/ dobę pomiędzy serwisami, bez zważania na sposób odkładania zegarka i kombinacje - mechanizmy takie jak np. w rolexie, czy grand seiko nie miały by większego sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam Rado DiaMaster Power Reserve na werku ETA C07.671 z 80h rezerwą chodu. W tym werku chyba nie ma plastiku - tak przynajmniej wyczytałem.

Regularnie noszony przyspiesza dziennie 2-3s (bez ręcznego dokrecania).

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario po jakiemu to?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Chyba wujek Google poszalał ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wujowemu  ;)

Ok. już usuwam  :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój powermatic 80 w Certinie DS Action Diver w 3 doby + 2 sec jeden dzień noszony dwa dni leżał sporadycznie przez te dwa dni go podnosiłem i sprawdzałem odchyłki, leżał klasycznie szkiełkiem do góry. Póki co jakby tak miało być to jest wręcz idealnie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.