Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość loujerz

proszę o pomoc - szukamy A.Lange !!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość loujerz

Proszę o pomoc w indentyfikacji zegarka. Widziałem go przez chwile, a godziny spędzone na internecie nie przyniosły żadnego efektu......więc czas zapytać znawców !

Dane:

marka : A.Lange & Sohne

koperta: prostokąt, złoty, naroża zakokrąglone, gruba (ok 6-8 mm), boczne pokrętłą (3?), orientacja pionowa

cyferblat: czarny, złote napisy i cyfry, tarcza główna i 2 pomniejsze (a'la chronograf), u dołu okrągłe otwarcie z ruchomym wahadełkiem (częścią mechanizmu ?). Wysadzenie tego miejsca kilkoma kamieniami (szlachetnymi?), białymi/srebrnymi plus jeden rubinowaty

pas: skóra, czarny, klamra złota z inskrypcją “A.Lange”

Zegar jest chyba nowy.

Proszę o pomoc w identyfikacji tego modelu. Brak jakiejkolwiek wskazówki na stronie firmowej, brak również śładu na forach miłośników tej marki jak i w sklepach inernetowych.........więc co to?!

[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100 % podróbka. Z twojego opisu wynika, że w tym rzekomym Lange był najtańszy z chińskich mechanizmów. Dla potwierdzenia podaj jeszcze, ze na małych tarczach był kalendarz. :D

2006-135-8095T0.jpg

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loujerz

hm....nie mam pojecia czy byl tam kalendarz....

uklad byl podobny do tego turbijona.......no ale w prostokacie. wiem ze sa takie katalogi zegarkow (z 1000 stron) dla znawcow......moze tam sie znajdzie?

a jak podroba, to tez jakis slad moglby byc......a moze wlasnie nie?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loujerz

widzialem go na rece dosyc zamoznego niemca, ktory jest moim kontrahentem....lubi szpanerskie rzeczy, ma wasy a'la kaiser wilhelm no i jest na wskros niemiecki.....glashutte pasuje do niego jak ulal......jesli to oryginal....

....jesli podroba, to jaki byl wzor?! czyzby chinczyk sam zaczal projektowac langi ?!........no i ten pan raczej nie kupilby lipy....chociaz kto to wie....

z ciekawosci szukam, ale na dzien dzisiejszy wale glowa w mur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyzby chinczyk sam zaczal projektowac langi

Większość podrabianych zegarków poza znakiem firmowym i nazwą niczym nie przypominają oryginałów. Niemal identyczne podróbki jak ta powyżej można spotkać ze znakami firmowymi: patka, rolka, audemarsa etc.

Stan portfela niekoniecznie musi iść w parze w z doborem zegarka.

Jeśli był to model oryginalny to zapewne tourbillon warty tyle co bmka piątka, jeśli nie siódemka.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loujerz

no ale tematu to nie rozwiazuje.....:D

w sumie, zegarki, nawet te z serii limitowanych, sa katalogowane. Ja, niestety do takich danych dostepu nie mam...stad moja prosba.

co do przyblizonej wartosci, mozna sie domyslac pulapu (oczywiscie jesli to oryginal, a jakze rzadki, bo ciezko go znalezc....), stad moja chec weryfikacji.

wspomnialem o katalogu (a'la numizmatyczny), format A5, stron z 1000 i same zegarki z cenami.......moze tam?? widzialem takie ksiazki do wyceny na targu staroci, z 15 lat temu......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

I ja włączyłem się w poszukiwania zegarka, ale nie znalazłem modelu w prostokątnej kopercie z tourbillonem umiejscowionym w okolicach godziny 6, a przeglądałem też modele historyczne Lange & Sy2nśhne . Fazy księżyca, mały sekundnik to i owszem, ale tourbillon :?:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loujerz

hejhej......moze pokaz jakis link......ja widzialem zegarek na krotko, ale jesli tubrijon to to ruchome cudo u dolu, to tam cos takiego bylo, jak w tym foto powyzej z "rubinkiem"

mam symulacje w jpeg, ale jak załączyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
hejhej......moze pokaz jakis link......ja widzialem zegarek na krotko, ale jesli tubrijon to to ruchome cudo u dolu, to tam cos takiego bylo, jak w tym foto powyzej z "rubinkiem"

Tylko, że to co jest na fotce powyżej, to nie jest żaden tourbillon. Zerknij sobie do tego wątku, a zrozumiesz więcej...

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....asc&start=0

a tu wyjaśnienie co to jest ów tourbillon...

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....lon+klatka#7561

Co do jpeg, to skorzystaj z imageshack: http://www.imageshack.us/

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość loujerz

no klapa....i nic....kolejne setki fotografii, w wyszukiwarkach wpisalem juz chyba wszystkie mozliwosci.....pisownie niemiecka, angielska, szukalem a.lange ale i tez glashutte, repliki itd........i co i nic.

wydaje sie ze bez katalogu badz jakiegos fachowego magazynu, w ktorym ten zegarek moglby sie pojawic nie znajde...

a wy?........troszke jestem zawiedziony. od paru lat uczestnicze w forum tematycznym z kompletnie innej dziedziny, czesto mamy gosci z doskoku, pragnacych zweryfikowac/zidentyfikowac przedniot. A nam to woda na mlyn ......sprawa to ambicjonalna.

czekam dalej, sam sobie nie poradze. :D

oto dwa linki:

kiczowata "hutta" :

http://www.campusanuncios.com/picanuncio/v...a-876808970.jpg

podobna, ale nie to:

http://www.oclock.ru/images/w/als/22.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co go tak szukasz? Chcesz wiedzieć czy kontrahenta stać na wydatek 100 tyś Euro i więcej? Jeśli może sobie pozwolić na ten zegarek to powinno Cię to cieszyć, bo wiesz, że potrafi on zarobić pieniądze... Może się mylę, ale takie poszukiwanie za wszelką cenę wydaje mi się dość płytkie... :oops: Zegarki trzeba mieć, najlepsze na jakie nas stać, ale niech nikt nie ingeruje w nasz portfel :!: :wink:

Pozdrawiam, Igor :wink:

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

loujerz- przesadzasz.

A nam to woda na mlyn

Nam też to woda na młyn, tylko nie wiem czy zauważyłeś nie podałeś praktycznie żadnych danych tego Lange i do tego nie wiadomo, czy to oryginał.

Sam napisałeś:

Zegar jest chyba nowy.
Więc skoro go nigdzie nie ma, ani na stronie lange , ani w zasobach netu, a jest nowy to zapewne jest to fake.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

loujerz,

my też staramy się pomóc, ale na Twoje pytanie nie ma odpowiedzi w ofercie A.Lange&Soehne. Przejrzałem katalogi, przejrzałem historyczne zegarki Lange, włącznie z aukcjami domów: Christie's , Antiquorum, Sotheby's i nie znalazłem żadnego modelu, który odpowiadałby Twojemu opisowi. Nie ma tourbillona w prostokątnej kopercie, koniec, kropka. Więc albo widziałeś zwykłego śmiecia czyli podróbę, albo zegarek innego producenta. Tyle ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaudiusz, skąd masz tak unikatowe zdjęcie bez wskazówek na małych tarczach. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

od kiedy miesiąc ma 33 dni ?? i gdzie zniknęły wskazówki tarcz miesięcy i dni :D Ale do opisu pasuje( nie licząc koloru cyferblatu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
od kiedy miesiąc ma 33 dni

W big datech może mieć i 39 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

To taka luźna wariacja na temat Arkade tyle, że prezentująca poziom bruku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwoliłem sobie zadać pytanie o taki model u producenta:

Odpowiedź:

Thank you very much for your interest in "A. Lange & Sy2nśhne". There is no Lange watch with a tourbillon in a rectangle case existing.

Pytanie dotyczyło zarówno teraźniejszości jak i historii, więc odpowiedź się nasuwa sama. :D

Twój kontrahent nosi podróbę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zwróćcie uwagę, że jakaś firma zamiast podrabiać znany model - który powiedzmy można łatwo zidentyfikować i zweryfikować jego prawdziwość, zrobiła zupełnie nowy model. I w takim przypadku osoba mało obeznana w tej tematyce uznała by, że jest to jakiś model z limitowanej kolekcji.

Swego czasu fałszerze obrazów robili w ten sam sposób.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest tak jak myślisz. To nie wyrachowanie fałszerzy tylko ich możliwości, a raczej brak możliwości. Podrobienie średniej klasy zegarka z wyglądem przypominającym oryginalny jest zbyt trudne lub zbyt kosztowne.

Chińskie podróbki zegarków wszystkich marek bazują na tych samych mechanizmach niskiej jakości, z tymi samymi komplikacjami i wyglądają bardzo podobnie. Dlatego niekoniecznie muszą przypominać wyglądem prawdziwe.

Nie dotyczy klasycznym modeli np. rolexa, omegi, gdzie stworzenie zewnętrznego podobieństwa jest w miarę proste.

Przykład:

1075417136.jpg

1099654375.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wskazówki najnormalniej odpadły - podróby tak mają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.