Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ArtiGarnek

Epos Sportive 3441 Diver

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

w google ads pojawiła mi się reklama Eposa Divera.

Powiem szczerze że wcześniej nie wiedziałem o jego istnieniu. 

Bardzo mi się spodobał. Ładne połączenie niebieskiego z żółtym, ceramiczny bezel!, zawór helowy, sprawdzony mechanizm. A to wszystko za mniej niż 5K.

Co o tym myślicie? Warto czy lepiej dopłacić 2-3 i wybrać Eternę Divera lub Taga Aquaracera? 

Jedyny minus to dla mnie zapięcie które wygląda jak w zegarku za 1 K.

https://zegarkiipasja.pl/artykul/17683-recenzja-epos-sportive-3441-diver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epos ma nieźle skalkulowane ceny, jak Ci się podoba i odpowiada Ci rozmiar to brać i nie marudzić. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ta dopłatą to tak lekko się pisze. Dlaczego nie dopłacić do Omegi czy Roleksa :);) A tak na serio, nie każdego przecież na dopłatę stać. Więc jak się podoba to kupuj - oglądałem, naprawdę świetny zegar. Jeden z kolegów zrobił fajną sesje zdjęciową i chyba tez go zrecenzowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epos nie ma zbyt dużego doświadczenia w diverach. Stara się coś kombinować, ale różnie to wychodzi. W podobnych pieniądzach można sprowadzić Balla, którego oceniam sporo wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co o tym myślicie? Warto czy lepiej dopłacić 2-3 i wybrać Eternę Divera lub Taga Aquaracera? 

Jedyny minus to dla mnie zapięcie które wygląda jak w zegarku za 1 K.

Moim zdaniem lepiej poszukać czegoś innego, a jeśli jednak się zdecydujesz to doradzałbym przymierzyć - tego typu koperta jest dosyć specyficzna, może być wygodna na jednym nadgarstku a na innym układać się koszmarnie - nie bez powodu nie jest stosowana przez innych producentów ;) 

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ta dopłatą to tak lekko się pisze. Dlaczego nie dopłacić do Omegi czy Roleksa :);) A tak na serio, nie każdego przecież na dopłatę stać. Więc jak się podoba to kupuj - oglądałem, naprawdę świetny zegar. Jeden z kolegów zrobił fajną sesje zdjęciową i chyba tez go zrecenzowal.

Przecież napisał ze zastanawia się czy dopłacić :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epos nie ma zbyt dużego doświadczenia w diverach. Stara się coś kombinować, ale różnie to wychodzi. W podobnych pieniądzach można sprowadzić Balla, którego oceniam sporo wyżej.

Co masz na myśli pisząc różnie to wychodzi, szukam diver i zbieram argumenty za i przeciw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

O ile pamięć mnie nie myli, to Epos od zawsze miał w swojej ofercie divera. Miałem już kilka Eposów i bazując na moim doświadczeniu jestem w zasadzie pewny, że i ten będzie dobrym wyborem. Czy najlepszym? Tu zawsze zdania będą podzielone, a jak dla mnie, w tym budżecie mocną konkurencją na pewno jest Trident od ChWarda  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie zegarki są jeszcze warte uwagi w tym zakresie?

Epos bardzo mi się spodobał, ale chciałbym poznać też argumenty dlaczego nie warto go kupować.

Edytowane przez Karol1329

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

W tym budżecie zdecydowanie warto też przyjrzeć się diverom od Squale - modele 50 Atmos i 60 Atmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o kwestie wykonania, ani o wodoszczelność, po prostu dotychczasowy diver Eposa, bodajże 3413 był nudny jak flaki z olejem. Koperta od 3401 do której dolozono diverowy bezel i niczym nie wyróżniającą się tarcza, nawet indeksy nie były nakładane, co Epos robi w najprostszych modelach. No i aż trzy wersje, z czego dwie prawie identyczne, różniące się innym kawałkiem bezela.

Te nowe Eposy wyglądają dużo ciekawiej, ale przyznaję, że w ręku nie miałem.

Co w tej cenie tak jak pisałem są świetne Balle, Wardy, może upoluje się Tourby lub Sinna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie dokonca wiesz o czym.piszesz. Jak możesz z koperty 43 mm zrobic divera 41. :) Epos.miał też divery wczesniej np. chrono 3365. Prawdą jest, że nie jest to typowa marka diverowa.

Edytowane przez TIK TAK

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sypie głowę popiołem, oglądałem akurat 3441,ktory nawet mi się podoba i jakoś mi się rozmiar pomylił wcześniejszego diver. Co nie zmienia mojego zdania w kwestii jego stylistyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale jego koperta nie ma nic wspólnego z 3401 passion. To zupelnie inna konstrukcja.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, utkwilo mi po prostu w głowie 43 mm. i ubzduralo mi się, że 3413 tyle ma. A akurat koperta 3413 jest podobna do 3401.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, nie daje mi to spokoju.

Oglądałem Eposa 3441 na żywo, porównywałem bezpośrednio z diverami certiny i longinesa.

Certina jest gorzej wykonana, Longines nie zachwyca, natomiast Epos z czarną tarczą wygląda super, jakość wykonania jest naprawdę dobra, w środku ma etę, bardziej szanowaną niż sellita. Wrażenie jest takie, że jest to kawał porządnego zegarka.

Dlaczego wszędzie piszą tylko certinach i lonżinach i są dużo popularniejsze?

Dlaczego nikt nie kupuje eposów, nie wrzuca zdjęć na forum albo recenzji w internecie?

Chodzi o to, że marka jest niediverowa? Może o to, że Boguś na plakatach nie jest kojarzony z jakością?

Z tym, że ludzie nie cenią tej marki? Że poza Polską prawie nie istnieje?

Zastanawiam się nad tym, bo dla mnie w tym zakresie cenowym epos jest w ścisłej czołówce, a mała jego popularność sugeruje mi, że czegoś nie dostrzegam, bo większość ludzi sądzi inaczej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja bardzo szanuje Eposa. Mialem juz kilka, a aktualnie mam 3408. IMO to bardzo porządnie wykonane zegarki, które nie mają się czego wstydzić :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również . Przerobiłem ich pewnie ze 20 modeli i zawsze jakiegoś mam na stanie . Tu na forum masz odrębny temat dotyczący Eposa. A ze nie jest tak popularny jak certina , Tissot, Longines? No cóż , dla niektórych to wada a dla mnie akurat zaleta . To kwestia kiedy dana marka powstała - akurat Epos jest w miarę młoda firma , marketingu , reklamy , kanału dystrybucji , itp. itd. Wiele firm jest porostu sprzedawanych w galeriach handlowych , w dużych sieciach , przez co są bardziej rozpoznawalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karol, powiem przewrotnie... cała masa fordów, audi i bmw..a doskonały Saab zawsze był niszowy.

Certiny Longinesy to produkty masowe, produkowane w milionach sztuk, głównie przez roboty. EPOS to rodzinna firma produkująca zegarki metodą tradycyjną, przywiązująca ogromną wagę do jakości. Niewielka rodzinna firma to i budżet marketingowy niewielki, choć w Polsce sprzedaż EPOSa jest na przyzwoitym poziomie i cały czas rośnie.

Na świecie sprzedaż uzalezniona jest od jakości dystrybucji. Liderem jest Japonia (5 butików monobrandowych) Malezja, Vietnam, HK, Rosja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epos ma bardzo fajne zegarki, w większości bardzo dobrze wykonane (choć te kilka sportivów...), ogólnie nią ma się do czego przyczepić.

Tylko, że Epos to marka niszowa, mało znana szerszemu odbiorcy, słabo reklamowana (jak nawet wzięli tego Linde, który już ma lata świetności za sobą, to do reklam mu dają mało interesujące zegarki). A Linda to dość świeża sprawa 3-4 lata, wcześnie Epos prawie w ogóle nie reklamował się w Polsce.

Do tego Epos ma bardzo zachowawczą strategię, pięknie dekoruje mechanizmy, ale nie próbuje robić własnych, co już staje się wyróżnikiem marek do czegoś aspirujacych.

Podsumowując, poza forum Epos jest bardzo słabo znany, trudno go sprzedać, jako używany zegarek i do tego ta polityka sprzedażowa, Ty kupisz dzisiaj zegarek za x tysięcy, po czym taki TIK TAK czy inny dystrybutor będzie wyprzedawał kolekcję i zegarki od 1 zł. wystawiał na allegro, a już któryś raz to obserwuję.

Epos ma bardzo fajne zegarki, w większości bardzo dobrze wykonane (choć te kilka sportivów...), ogólnie nią ma się do czego przyczepić.

Edytowane przez tolor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tolor, EPOS w Polsce posiada kilka % rynku wg. danych eksportowych ze Szwajcarii. Natomiast skąd wiesz, że nie pracują nad własnym mechanizmem? Jestem przekonany, że tak jest, tylko że własny dla nich do własny, a nie na płytach sellity lub innych.

Odnośnie odsprzedaży, to jak z każdą marką. Jeśli się ma dobry gust i dobry zegar nie ma z tym problemu. Odnośnie wyprzedaży. Wszystko jest wyprzedawane: masdropy, ebaye, etc. Z EPOSem jest to pierwsza akcja od 10 lat i zakończy się niebawem. Modele takie sobie.

Edytowane przez TIK TAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tolor, EPOS w Polsce posiada kilka % rynku wg. danych eksportowych ze Szwajcarii. Natomiast skąd wiesz, że nie pracują nad własnym mechanizmem? Jestem przekonany, że tak jest, tylko że własny dla nich do własny, a nie na płytach sellity lub innych.

Odnośnie odsprzedaży, to jak z każdą marką. Jeśli się ma dobry gust i dobry zegar nie ma z tym problemu. Odnośnie wyprzedaży. Wszystko jest wyprzedawane: masdropy, ebaye, etc. Z EPOSem jest to pierwsza akcja od 10 lat i zakończy się niebawem i modele takie sobie.

Może to i pierwsza akcja oficjalnego dystrybutora, nie śledził lem, ale było już kilka takich sytuacji, gdy zniechecony małym zainteresowaniem importer wyprzedawał kolekcję.

A co rynku wtórnego, to tak jak pisałem lubię Eposy i ich nie unikałem, dlatego też wiem jak ciężko jest je później sprzedać, czy zamienić, niestety trzeba sporo zejść z ceny, zdecydowanie więcej niż mając Longinesa, czy Orisa.

Co do własnego mechanizmu, chciałbym w to wierzyć, bo przy dzisiejszej technice nie jest to już tak duże przedsięwzięcie, tylko że konkurencja ciągle coś tworzy, a z obozu Eposa nie słychać nawet o jakichkolwiek planach w tym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyprzedaż nie jest spowodowana brakiem zainteresowania. Przyczyny są zupełnie inne.

EPOS to marka specyficzna, do tej pory 70% sprzedaży stanowiły modele, których nie ma u konkurencji, czyli nie klasyki nudne i różniace się tylko logo ale 3391 Blue Sky, 3429, Linia Passion z powodu parametrów, szkieletony, 3431. Rewelacją jest VERSO.

Diverek 3441 to nowość, trudno coś o odsprzedaży jeszcze powiedzieć, ale patrząc pod postem na FB to się sprzedaje:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedy jest jakaś szansa na wyprzedaż 3441? Podoba mi się ten zegarek, ale cena trochę odstrasza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi