Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marek_g

Lepiej kupić stary czy nowy zegarek

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć jak podchodzicie do kwestii zakupów.

Bo np. mając jakieś pieniądze przeznaczone na zakup zegarka mamy możliwość kupienia starszego zegarka i poddania go renowacji, lub kupujemy nowy zegarek. Mówię o zupełnie innych modelach zegarków.

Zegarek po renowacji będzie wart dajmy na to tyle co ten nowy. I powiedzmy, za przybliżone pieniądze będziemy go w stanie odsprzedać, natomiast nowy zegarek, w przypadku próby odsprzedaży traci na wartości.

Takie kolekcje zegarków to też sposób na "inwestycje", a przynajmniej na zabezpieczenie pieniędzy - bo większość zegarków jest w stanie się sprzedać za określone pieniądze w dość krótkim czasie.

Wiem, że dla większości liczy się sam fakt posiadania danego modelu, a nie jego wartość - ale niemniej jednak, zegarki stanowią pewną wartość.

Jak to jest w Waszym przypadku kupujecie, głownie nowe czy może starsze zegarki - czy po prostu te, które Wam się podobają - nie zwracając uwagi na rok produkcji??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem w punktach, bo tak będzie mi najłatwiej:

1. Ogólnie zegarki nie są dobrą inwestycją, bo ich wartośc raczej nie rośnie. Na pewno mniej na wartości tracą te, które już były kupione jako używane. Są oczywiście wyjątki - np. pierwsza limitowana seria zegarków Certiny "Robert Kubica" Zegarek oryginalnie kosztował w sklepie chyba ok 1700zł (przypomnijcie ile dokładnie) a w tej chwili używane "chodzą" za ponad 2000 zł. Poza tym, w przypadku starych zegarków, niekiedy trafiają sie tzw. "źródełka" - np. ktoś wyprzedaje stary zakład zegarmistrzowski po swoim dziadku. Jak ktoś ma szczęście i na takie źródełko trafi, to może kupić stare zegarki za ułamek ich rynkowej ceny - po prostu czysty zyski (jak wygrana na loterii :-) )

2. Zegarki "dotyka" też zjawisko mody - jeszcze niedawno wypadało mieć np. niezbyt wielki zegarek o wyjątkowo płaskiej kopercie, a dzisiaj jest moda na duże "potwory" o mocno przekombinowanej stylistyce. Z tego powodu nowe zegarki sa zwykle droższe niż nawet nieużywane zegarki sprzed lat.

3.Moim zdaniem warto kupować stare zegarki zachowane w bardzo dobrym lub idealnym stanie (nieużywane), bądź dość mocno sfatygowane sztuki, które można dostać za grosze i poddać renowacji na własną rękę. Nie opłaca się natomiast kupować tych, które już zostały poddane renowacji - zwykle ich cena jest podobna do ceny starego oryginalnie zachowanego zegarka w stanie ideanym, nie poddawanego renowacji, którego faktyczna wartość kolekcjonerska jest zdecydowanie większa. Oczywiście te po renowacji są łatwo dostępne, a na takiego "oryginała" trzeba polować miesiącami. Niemniej warto!

4.Ja kupuję wyłącznie stre zegarki - po prostu je lubię, a do tego są przystępne cenowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy jakim budżetem dysponujesz, jaką markę kupisz i jaki dostaniesz rabat od ceny sklepowej.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jakiego modelu chcesz? Nieprodukowanego obecnie?

- no to masz tylko jedna opcje.

Tu pociaga to, ze mozesz miec cos, czego sie juz nie spotyka, nawet po renowacji. MOzesz trafic naprawde na rzadko dzis spotykane modele, nawet jesli mowa o malo obiektywnie wartych zegarkach (np. radzieckich).

2. Produkowanego obecnie? Tu dylemat jest taki, jaki maja samochodziarze - kupic nowe auto, czy uzywane? Jedno i drugie ma swoich zwolennikow.

Pytanie musisz sobie chyba ciut inaczej postawic. Jaki zegarek mi sie podoba?

Potem przejsc to pytan 1 i 2.

Podrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inna kwestia jest taka, ze niektore marki zegarkowe prezentowaly znacznie wyzsza jakosc swoich produktow w czasach dawniejszych, niz prezentuja obecnie. Zdaza sie tez, ze kiedys uzywaly wlasnych mechanizmow, teraz montuja ETY. Wtedy warto zastanowic sie nad starym zegarkiem. Dylemat istnieje tylko jesli zastanawiasz sie nad stara i nowa wersja jednego modelu, bo jesli, jak mowisz, chodzi o rozne zegarki, to po prostu bierz ten, ktory Ci sie podoba. Reszta nie ma zadnego znaczenia :D

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, ja mam raczej jasno sprecyzowany swój pogląd na ten temat - tak jak napisał Kojiro, kupuje to co mi się podoba.

Chciałem tylko poznać Wasze zdanie na ten temat.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.