Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

20260412_123053.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Kolegów potrzebuje niebieskie wdzianko do Romka? Zapraszam na bazarek, w ogłoszeniach drobnych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolicie, że spytam tu..

Czy paski GShocków wykonane są z innego 'sortu' silikonu/gumy niż te w najtańszych Casio, typu Royale?

Skąd pytanie? Napaliłem się na Royala na gumie, jako działkowco-leśnika i nie dałem rady wytrzymać w nim dłużej niż 20 minut i to w domowym zaciszu. Nadgarstek się poci niemiłosiernie mimo luźnego zapięcia, odgniata, w lato byłaby masakra. 3 dni próbowałem się przemóc i poległem. Albo to przyzwyczajenie do bransolet/nato, albo... no właśnie, kiepski materiał? 

W GBD200 lub GA2100 wsadzają coś lepszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Materiał jest inny, ale moim zdaniem to kwestia indywidualnych preferencji wynikających z przyzwyczajenia.

Różnica materiału i struktura powierzchni wewnętrznej paska chyba nie jest na tyle istotna, by coś mogło się zmienić, bo nadal jest to tworzywo sztuczne.

Niestety dla pewności musisz testować.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.04.2026 o 23:08, kaprysnik napisał(-a):

Pozwolicie, że spytam tu..

Czy paski GShocków wykonane są z innego 'sortu' silikonu/gumy niż te w najtańszych Casio, typu Royale?

Skąd pytanie? Napaliłem się na Royala na gumie, jako działkowco-leśnika i nie dałem rady wytrzymać w nim dłużej niż 20 minut i to w domowym zaciszu. Nadgarstek się poci niemiłosiernie mimo luźnego zapięcia, odgniata, w lato byłaby masakra. 3 dni próbowałem się przemóc i poległem. Albo to przyzwyczajenie do bransolet/nato, albo... no właśnie, kiepski materiał? 

W GBD200 lub GA2100 wsadzają coś lepszego?

To jest trudno powiedzieć bo jakość polimeru stosowanego do kopert i pasków w jakie wyposażone są g-shock'i nie jest jednolity - porównanie polimeru z DW-5600 i GW-5000 już to pokazuje - paski i bezele w tych zegarkach są ze sobą zamienne, ale zupełnie inne w użytkowaniu są robione z innej mieszanki. To bardzo indywidualne odczucie jeśli chodzi o wygodę, ale jeśli odczuwasz dyskomfort w przypadku polimeru ze względu na jego nieprzepuszczalność powietrza to podejrzewam że podobnie będzie w każdym przypadku - jedynie GBD-H2000 ma pasek z biomasy i jest on świetnie wentylowany. 

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sol @Daito Dzięki za wskazówki. Tak jeszcze zwróciłem uwagę, że GBD200 ma zdecydowanie większe i chyba dalej pociagnięte dziurki na pasku. Zawsze to coś w kwestii 'komfortu termicznego'.

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi