Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

1,2,3 oryginały z tym że pierwszy jest to sampel czyli egzemplarz nieprzeznaczony na sprzedaż. Na deklu ma nabita literkę "S" Zdarza się że mimo tego trafiają do sprzedaży np na aukcjach internetowych..

Kolejne dwa i zarazem ostatnie to podrobki

Maciek poka  :) kostka czy 6/9?

Tomku to jedna z moich kostek ale specjalnie dla Ciebie strzeliłem dwie foteczki ;)

DW-5030_Yellow_Red.jpg

DW-5030_Yellow_Red_Dark_Back.jpg

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,2,3 oryginały z tym że pierwszy jest to sampel czyli egzemplarz nieprzeznaczony na sprzedaż. Na deklu ma nabita literkę "S" Zdarza się że mimo tego trafiają do sprzedaży np na aukcjach internetowych..

(...)

Tomku to jedna z moich kostek ale specjalnie dla Ciebie strzeliłem dwie foteczki ;)

1 - o to ciekawostka, czy on się różni czymś od normalnych zegarków, oprócz literki S?  :) Czy ktoś widział ten model na żywo? Tarcza wydaje się być dość nieczytelna. 

3 - żółty najbardziej do mnie przemawia kształtem, ale najmniej kolorem, obawiam się że szybko się pobrudzi  :rolleyes:

czyli te dwa giganty które wrzuciłam dodatkowo to podróby. Jak je rozpoznałeś? Na co zwracasz uwagę?

Edytowane przez agn31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GitBit, co do dwóch ostatnich to się zgadzam, ale mam jeszcze wątpliwości co do nr 3, gdyż miałem BG-5601 w teście i miał nr modułu 3286, a ten ma na pewno inny, tj dwie ostatnie cyfry to na pewno "00", a dwie pierwsze to prawie na pewno "30". Poza tym trochę mi się nie podoba czcionka logo Baby-G, ale może jestem trochę przeczulony. Jak sądzisz - w obrębie jednego modelu mogły być użyte różne numery modułów?

Currently AWG-M100B-1AER & Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy to podróba G-9300 który nigdy nie wyszedł w takiej wersji kolorystycznej a po drugie jakość wykonania. Drugi to podróbka GW-7900 który również nigdy nie wyszedł w takiej wersji kolorystycznej. Widać tez na tym zdjęciu ze ten zegarek nie posiada nawet panela słonecznego.

Co do żółtego BG-5601-9 to moja żona miała go kiedyś i dość szybko złapał przebarwienia niestety. Teraz ma BGD-501FS i jak na razie jest bardzo dobrze zero przebarwień i obtarć.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GitBit, co do dwóch ostatnich to się zgadzam, ale mam jeszcze wątpliwości co do nr 3, gdyż miałem BG-5601 w teście i miał nr modułu 3286, a ten ma na pewno inny, tj dwie ostatnie cyfry to na pewno "00", a dwie pierwsze to prawie na pewno "30". Poza tym trochę mi się nie podoba czcionka logo Baby-G, ale może jestem trochę przeczulony. Jak sądzisz - w obrębie jednego modelu mogły być użyte różne numery modułów?

Tak tam jest 3000, znalazłam gdzieś jego opis: Casio Baby-G Watch Rubber Yellow Kids Golden BG-5601-9ER (3000)

Pierwszy to podróba G-9300 który nigdy nie wyszedł w takiej wersji kolorystycznej a po drugie jakość wykonania. Drugi to podróbka GW-7900 który również nigdy nie wyszedł w takiej wersji kolorystycznej. Widać tez na tym zdjęciu ze ten zegarek nie posiada nawet panela słonecznego.

Co do żółtego BG-5601-9 to moja żona miała go kiedyś i dość szybko złapał przebarwienia niestety. Teraz ma BGD-501FS i jak na razie jest bardzo dobrze zero przebarwień i obtarć.

Właśnie tego się obawiam. Popatrzyłam na aukcjach na te wszystkie jaśniejsze kolory i niestety łapią przebarwienia choć kuszą nie powiem  :(

Edytowane przez agn31

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginał.

Te modele mają inne moduły z uwagi na wyświetlacze bo funkcje są takie same.

Dla przykladu:

BG-5601 ma moduł 3000

BG-5603 ma moduł 2994

BG-5600BK ma moduł 3000

BG-5600WH ma moduł 3287

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tam jest 3000, znalazłam gdzieś jego opis: Casio Baby-G Watch Rubber Yellow Kids Golden BG-5601-9ER (3000)

Właśnie tego się obawiam. Popatrzyłam na aukcjach na te wszystkie jaśniejsze kolory i niestety łapią przebarwienia choć kuszą nie powiem :(

agn31, GitBit: kurczę, sprawdziłem i faktycznie moduł 3000 wygląda na pierwszy rzut oka tak samo, jak 3286. Czyli ten żółtek to oryginał. Sorry za zasianie niepewności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer moduły wyświetlany w trybie serwisowym rzadko kiedy pokrywa się z tym wybitym na deklu. Jest to spowodowane tym że w teście serwisowym wyświetlany jest numer modułu matki na podstawie którego został zaprojektowany i wyprodukowany kolejny moduł dla innego modelu zegarka. 

Natomiast w tym konkretnym przypadku faktycznie na deklu BG-5601 powinien być wybity numer modułu 3286 a ewidentnie też widzę 3000. Sam zegarek jednak wygląda na oryginalny nawet śruby od dekla są oryginalne.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agn31, widziałaś moje zdjęcie Baby-G stronę lub dwie wcześniej?

Te zegarki mają od roku do dwóch i nie powiedziałbym, że są przebarwione czy brudne a nawet jeśli przez rok Ci się przebarwi to za około 40 pln masz nowy bezel i po kłopocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, jestem pełna podziwu dla Waszej wiedzy. Dla mnie śrubki to śrubki  B)

Wszystkie znalezione zegarki są z drugiej ręki, ceny chyba dość atrakcyjne

Kwadraty po około 150 zł

BGD-140-4DR 100 zł

BLX-100-2DR - 50 zł

+ pewnie koszty wysyłki

Teraz który by tu...  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiedzisz tu z nami jeszcze z pół roku i sama będziesz odróżniać ryż od ori ;)

Jeśli ja miałbym wybierać to postawił bym na BLXa z uwagi na kolor czytelności i rozmiar cena to dodatkowy atut. ;)

Żółty BG-5601 będzie się przebarwiał a  czerwony jest raz że większy od dwóch pozostałych to jeszcze ma mało czytelny LCD i generalnie jak dla mnie jest brzydki :P;)

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiedzisz tu z nami jeszcze z pół roku i sama będziesz odróżniać ryż od ori ;)

Jeśli ja miałbym wybierać to postawił bym na BLXa z uwagi na kolor czytelności i rozmiar cena to dodatkowy atut. ;)

Żółty BG-5601 będzie się przebarwiał a  czerwony jest raz że większy od dwóch pozostałych to jeszcze ma mało czytelny LCD i generalnie jak dla mnie jest brzydki :P;)

Haha :D Będę zaglądać, ale spróbuję się nie wkręcić, bo zegarki to dla mnie za drogie hobby ;)

Żółty najbardziej mi się podoba wizualnie, tyle że jest... żółty. 

Czarny z różową tarczą - OK, ale gdyby był cały czarny  <_<

Czerwony - ten model od początku podobał mi się w całej czarnej wersji (z też mało czytelną czarną tarczą). Ta błyszczaca czerwień strasznie agresywna.

BLX - rozmiarowo i cenowo OK, kolorystycznie... ten fiolet, gdyby był granatem... :ph34r: Ale pooglądam go jeszcze ;)

No nie dogodzisz  :D

I pomyśleć, że rano prawie kliknęłam BG-5601-9ER  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, fajnie wygląda w tym ubranku, myślałem, że może jednak udało Ci się 6900 zdobyć :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GW-6900 cały czas za mną chodzi i o ile zakup po raz kolejny żóltych gaci nie byłby problemem tak oczekiwanie na czarne przyciski w tym przycisk podświetlenia z Zibi skutecznie zniecheca mnie do zakupu tego modelu.  <_<

Na razie zaczął się 4ty miesiąc jak czekam na części z Zibi, jak już przyjdą to pomyśle nad kolejnymi częściami również do 69ki. 

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gitbit wracając do zegarka na komunie tk nie dw jest nudny jak dla dzieciaka. Kup g-7710 a jak nie to gulfa też jest mniejszy i ciekawy g-9100 .

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem widziałem tego gulfa na żywo i faktycznie jest mały. 

Co do DW-5600 to też prawda i również o tym myślałem że przez tą swoją prostote modułu może być zbyt nudny dla dziecka.

Ostatecznie zdecyduję się chyba na G-2900 z racji tego że moduł jest w miarę prosty a LCD ma te graficzne bajery w postaci kółka i tych żagli. Pamietam że jak sam byłem dzieciakiem bardzo podobały mi się te graficzne animacje w Casio. 

G-7700 odpada z uwagi na zbyt rozbudowany stoper i timer oraz kilka innych żeczy, myśle że 9 latek tego nie ogarnie i nie będzie mu to do niczego potrzebne. Na plus w tym zegarku są te kolorowe dwie diody u dołu no ale to nie jest najważniejsze w zegarku.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G-2900 też wydaje mi się dobrym wyborem. Ten, który swojego czasu przeglądałem otrzymałem od kumpla, który na czas testu właśnie zabrał go swojemu 8-letniemu synowi. No i koperta jest dość mała. A jak młody ogarnie Data Bank, to będzie miał frajdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... myśle że 9 latek tego nie ogarnie ...

Hehe, Maciek dzieciaki z tego pokolenia to srajfonowcy i gadżeciarze.

Spokojnie sobie poradzi, moja starsza córka ma co prawda już 12 lat ale jak miała 8 to po module Casio hulała jak ta lala  :D

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blisko rok temu tez zdecydowałem się na G2900 dla mojego młodego (wiek 8 lat) i nie żałuje wyboru. Pasek skróciłem, młody tłucze zegarkiem o co się da, nawet zerwał teleskopy bawiąc się w parku (mocowania teleskopów wytrzymały). Jestem pod wrażeniem jak dobrze zegarek wyglada po dziewięciu miesiącach noszenia przez dziecko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jeszcze jedno pytanie, szukam jeszcze w męskich, znalazłam 3 fajne modele ale nie mogę dojść do ładu z ich wymiarami. Co sklep to inny wymiar, nawet na stronach Casio są różne wymiary, na polskiej podana średnica, na zagranicznej podają 3 wymiary. Czy te zegarki mają ten sam rozmiar? Czy to w miarę sensownie będzie wyglądało na damskim nadgarstku?

DW-5600BB-1V

DW-5600HR-1ER

DW-5600MS-1

Ps. Nad kolorem wciąż się waham ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te modele maja dokładnie takie same wymiary. A co do wymiarów to na różnych stronach różnie podają często wynika to ze zwykłego błędu. 

Wymiary DW-5600 to 43mm x 49mm x 13mm +- 1mm

Na nadgarstek 15cm może być kapkę za duży ale niema tragedii moja żona na co dzień nosi GLS-5600 czyli delikatnie mniejsza kopertę od DW-5600 a zarazem taką samą jak w GW-M5610 która ma 43mm x 47mm x 13mm

Na pewno lepszym wyborem na nadgarstek 15cm będzie BGD-501 lub BG-5600/01/02/03

Najlepiej jednak (jeśli masz możliwość oczywiście) gdybyś udała się do jakiegoś salonu chociażby Tt i zrobiła sobie przymiarkę klasycznego DW-5600E i chociażby BGD-501 lub o ile gdzieś jeszcze będzie lub ci sprowadza z innego salony jaką kolwiek wersje BG-5600/01/02/03

TomG80, zdecydowałem się na G-2900 za sprawą Twojej recenzji na YT. ;)

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blisko rok temu tez zdecydowałem się na G2900 dla mojego młodego (wiek 8 lat) i nie żałuje wyboru. Pasek skróciłem, młody tłucze zegarkiem o co się da, nawet zerwał teleskopy bawiąc się w parku (mocowania teleskopów wytrzymały). Jestem pod wrażeniem jak dobrze zegarek wyglada po dziewięciu miesiącach noszenia przez dziecko.

Człowiek się tu rozpływa nad wytrzymałością G,a tu malec załatwia G bez mydła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria GLS-5600 bardzo fajna, oczywiście niedostępna. Tak samo BGD-501-1ER. Wszystko co mi się podoba i długo bym się nie zastanawiała jest już niedostępne lub męskie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi