Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.04.2025 o 15:22, MJRegul napisał(-a):

Z ciekawości sprawdziłem czy radiowe ustawianie godziny w zegarku przez smartfona działa. Działa. Choć pewnie wielu już też to testowalo tutaj. 

Start o 14:56:30 a zegarek przyjął dane o 14:58:21 i to w mieszkaniu przy włączonym komputerze obok. 

20250413_145946.jpg

20250413_145821.jpg

Możesz napisać jak to zrobić bo jeszcze nie próbowałem. Dzięki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, BM6 napisał(-a):

Możesz napisać jak to zrobić bo jeszcze nie próbowałem. Dzięki. 

Jasne. Ja mam telefon na Androidzie, są podobne apki na iPhone.
Aplikacja "radio watch sync" ze sklepu Googla.
Darmowa z reklamami lub ~17zł za bez reklam.
Ustawiasz "Radio type" na DCF77, zwiększasz głośność telefonu na max i dajesz "Start".
Ustawiasz zegarek obok głośnika telefonu mniej więcej jak ja na foto, zależy gdzie masz głośnik, włączasz ręczne synchro i jeśli nie będziesz miał wokół dużo zakłóceń to zegarek ustawi się zgodnie z zegarem atomowym. 
UWAGA: będą dźwięki wysokiej częstotliwości z telefonu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.04.2025 o 11:58, MJRegul napisał(-a):

Zawsze lubiłem zegarki ale G-Shocki weszły mi jak nóż w masło mimo, że nigdy nie chciałem przesiadać się na plastik i cyfrę, o ja głupi byłem.

Z okazji zbliżającej się 40stki miałem sobie kupić jakiś jeden zegarek z wysokiej półki ale wyszło inaczej:

1. DW-5600UE
2. GW-M5610U

3. DW-5000R (Japonia,  jedzie z Włoch 🙄)

4. DW-6900 (Japonia, używany, Fox Fire z modułem 1289 i klasycznym illuminatorem)

5. DW-6940RX-7 (urzekł mnie jego brak praktyczności)

6. DW-6600PC-5 (jedzie z Australii 🙄)

7. DW290-1V (nie G-Shock ale miałem takiego jak byłem nastolatkiem, jedzie z Izraela 🙄)

Dobrze mieć osobne konta z drugą połową bo by mnie powiesiła za orzeszki 😅

Też kiedyś miałem tylko 6 G-Shocków ;)

Co do wysokiej półki, to mam bardzo podobnie.

Za bardzo kocham różnorodność "tanich" modeli Casio (i Seiko) by je wymienić na jeden drogi zegarek, o który bym się zapewne bał :rolleyes:

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, MJRegul said:

Ustawiasz "Radio type" na DCF77, zwiększasz głośność telefonu na max i dajesz "Start".
Ustawiasz zegarek obok głośnika telefonu mniej więcej jak ja na foto, zależy gdzie masz głośnik, włączasz ręczne synchro i jeśli nie będziesz miał wokół dużo zakłóceń to zegarek ustawi się zgodnie z zegarem atomowym. 

Whaaaat ?! 🙂 Dzisiaj testuje 🙂

A tak swoją drogą z okazji trójki mała fotka 

IMG-20250416-135449.jpg

IMG-20250416-135749.jpg

IMG-20250416-140217.jpg

Edytowane przez G-szok

Instagram: @dailygshocker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, MJRegul napisał(-a):

I czemu ta aplikacja ma służyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

I czemu ta aplikacja ma służyć?

Jeśli masz smartfona co pokazuje godzinę 1:1 jak zegar atomowy (a czy tak jest w 101% nie wiem) to częstotliwościami z głośnika smartfona przesyła info do zegarka z multiband6 - synchronizujesz zegarek z godziną z telefonu, zegarek widzi to jako częstotliwość radiową.

W Polsce używamy wzorca czasu DCF77.

Mogę sobie zegarek synchronizować nawet w piwnicy bloku, godzina 1:1 co do sekundy jak w telefonie.
Tak więc to rozwiązanie awaryjne jak potrzebujesz "dobry" czas, masz multibanda a nie jesteś w dobrym zasięgu. Czasami trzeba powtórzyć raz czy dwa by zegarek załapał no i im bliżej głośnika tym lepiej.

Edytowane przez MJRegul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minutes ago, MJRegul said:

Jeśli masz smartfona co pokazuje godzinę 1:1 jak zegar atomowy (a czy tak jest w 101% nie wiem) to częstotliwościami z głośnika smartfona przesyła info do zegarka z multiband6 - synchronizujesz zegarek z godziną z telefonu, zegarek widzi to jako częstotliwość radiową.

Mogę sobie zegarek synchronizować nawet w piwnicy bloku, godzina 1:1 co do sekundy jak w telefonie.
Tak więc to rozwiązanie awaryjne jak potrzebujesz "dobry" czas a nie jesteś w dobrym zasięgu. 

Dzięki za odświeżenie tego tematu bo szczerze nigdy tego nie złapałem czytając róźne tematy. No i własnie przetestowałem i działa elegancko :) 7 zegarków na raz pieknie sie zsynchrnizowało. No to lecimy teraz z resztą pochowaną z dala od okien. Dzięki ! :) 🤩👌

Edytowane przez G-szok

Instagram: @dailygshocker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś jeszcze nie był pewien to właśnie zrobiłem synchro w pracy 5610U a wokół z 5 włączonych komputerów 💻 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MJRegul napisał(-a):

Dzięki dzięki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MJRegul napisał(-a):

Tak więc to rozwiązanie awaryjne jak potrzebujesz "dobry" czas, masz multibanda a nie jesteś w dobrym zasięgu. Czasami trzeba powtórzyć raz czy dwa by zegarek załapał no i im bliżej głośnika tym lepiej.

Hmmm, ale to jakaś bzdura jest. DCF77 dziala na częstotliwosci 77,5kHz i najważniejsze - fali elektromagnetycznej. Juz nawet pomijając to i załóżmy falę akustyczną, to niemalże żaden glośnik nie jest w stanie odtworzyć takiej częstotliwości. Audiofilskie drogie sprzęty często mają zakres do 40kHz. Głośnik w telefonie zazwyczaj nawet nie dobija do 20kHz. Człowiek słyszy do 16-20kHz :-] 

Także chyba to nie to, albo w ogóle to placebo ;-)

No i jeszcze raz - przecież to fala akustyczna a nie elektromagnetyczna. Także tego... :-] ktoś z kogoś robi idiotę ;-)

Także nie może to tak działać, musi o coś innego chodzić o ile o cokolwiek :-] moim zdaniem, telefon nie nadaje się do zrobienia repeatera dla dcf77.

Edit:

Tu opisane co i jak:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3279257.html

A tu coś co teoretycznie można by wykorzystać:

https://www.cl.cam.ac.uk/~mgk25/time/lf-clocks/

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jest jeszcze on, czekał już w domu, król idealnie widocznych ekranow 🩶

20250416_173746.jpg

51 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Hmmm, ale to jakaś bzdura jest. DCF77 dziala na częstotliwosci 77,5kHz i najważniejsze - fali elektromagnetycznej. Juz nawet pomijając to i załóżmy falę akustyczną, to niemalże żaden glośnik nie jest w stanie odtworzyć takiej częstotliwości. Audiofilskie drogie sprzęty często mają zakres do 40kHz. Głośnik w telefonie zazwyczaj nawet nie dobija do 20kHz. Człowiek słyszy do 16-20kHz :-] 

Także chyba to nie to, albo w ogóle to placebo 😉

No i jeszcze raz - przecież to fala akustyczna a nie elektromagnetyczna. Także tego... :-] ktoś z kogoś robi idiotę 😉

Także nie może to tak działać, musi o coś innego chodzić o ile o cokolwiek :-] moim zdaniem, telefon nie nadaje się do zrobienia repeatera dla dcf77.

Ok, skrócę to: w aplikacji ustawiasz jaki nadajnik ma symulować, nadaje sygnały dźwiękowe głośnikiem telefonu, zegarek jest oszukany, wszyscy się cieszą oprócz narzekaczy.
A co do tego jak to na serio działa to YT przyjacielem zapewne. Dziś nie mam czasu śledzić jak to działa, a działa.
W życiu nauczyłem się by nie mówić, że coś NIE MOŻE działać jeśli nie znam 100% i nie rozumiem w 100% zasady działania czegoś, polecam. 
Ludzie używają tych aplikacji od X lat, stąd jak tylko przyjechał do mnie pierwszy multiband 6 to to sprawdziłem, sprawdziłem też na Citizenie w garażu podziemnym gdzie uwierz, nie ma zasięgu :) 

może tu jest coś więcej dla łaknących wiedzy:

Gdzieś z netu - "Voice coil of the speaker emits a weak RF field. Harmonics are being picked up by the internal antenna of the watch."

EDIT: znalazłem na androida prostszą i darmową apkę - "DCF77 Emulator" - DZIAŁA ✔️

Edytowane przez MJRegul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, MJRegul napisał(-a):

Ok, skrócę to: w aplikacji ustawiasz jaki nadajnik ma symulować, nadaje sygnały dźwiękowe głośnikiem telefonu, zegarek jest oszukany, wszyscy się cieszą oprócz narzekaczy ;) 

Dobra, tu jest opisane: 

https://bastianborn.de/radio-clock-hack

I tak jak myślałem nie chodzi o falę akustyczną. To nie dźwiękiem oszukujesz zegarek jak założyłeś, przez to że telefon "pierdzi". Tylko potrzebny DAC dzialajacy z minimum 96kHz. Także już kumam jak to działa:-)

Także to nie repeater a symulator sygnału, czyli tak na prawdę wcale go nie synchronizujemy z zegarem atomowym - no nic... Tak obrazowo bardziej bym to zestawił z synchronizacją bluetooth :-]

Edytowane przez mariusz9a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Dobra, tu jest opisane: 

https://bastianborn.de/radio-clock-hack

I tak jak myślałem nie chodzi o falę akustyczną. To nie dźwiękiem oszukujesz zegarek jak założyłeś, przez to że telefon "pierdzi". Tylko potrzebny DAC dzialajacy z minimum 96kHz. Także już kumam jak to działa:-)

Także to nie repeater a symulator sygnału, czyli tak na prawdę wcale go nie synchronizujemy z zegarem atomowym - no nic... Tak obrazowo bardziej bym to zestawił z synchronizacją bluetooth :-]

W odpowiedzi zacytuję sam siebie - "synchronizujesz zegarek z godziną z telefonu" a zakładam, że zegarki mają czas zsynchronizowany jak trzeba w sieciach GSM czy jakkolwiek tą godzinę pobierają.

Edytowane przez MJRegul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, MJRegul napisał(-a):

W odpowiedzi zacytuję sam siebie - "synchronizujesz zegarek z godziną z telefonu" a zakładam, że zegarki mają czas zsynchronizowany jak trzeba w sieciach GSM czy jakkolwiek tą godzinę pobierają.

Dokładnie - identycznie jak przy synchronizacji przez bluetooth z aplikacją Casio Watches. No ale zawsze lepsze to niż nic, jak jest się wiecznie poza zasięgiem nadajników zegarów atomowych :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie o to mi w tym wszystkim chodziło ✔️ Nie ma bata by mi w nocy się zegarki zsynchronizowały mieszkam w takim miejscu. Jakbym je zostawił na balkonie to OK a tak mamy alternatywę :)

Tutaj filmik numer dwa, oszukany zegarek, ustawiona data na 01/01/2025 i godzinę 0:20 z telefonu, data i godzina ustawione manualnie w telefonie :) 

Edytowane przez MJRegul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dziś starczy mi wrażeń zegarowych, dobrej nocy wszystkim.

20250416_200113.jpg

Edytowane przez MJRegul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny dzień, kolejny kurier. Tym razem DW-6900 FOX FIRE z modułem 1289 ✔️ 

Ma nowe ciuszki, ciut bym pozmieniał ale to później, na razie cieszy oko jak jest. 

PYTANIE: co to za oznaczenie "O" albo "0" pod szybką nad pomarańczowym znaczkiem po lewej od pierwszego

20250417_174118.jpg

20250417_183150.jpg

Edytowane przez MJRegul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio Watches nie synchronizuje z zegarem z telefonu,  tylko pobiera czas z jakiegoś serwera NTP. Kiedyś to sprawdzałem jak Orange miało rozjazd o ponad 3 sekundy. O kilkuminutowych poślizgach  Sylwestra w tv nie wspomnę z litości. 

Edytowane przez GoBo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ustawiłem w telefonie datę 01/01/25 i godzinę 0:20 i zegarek tak sie ustawił lacznie z datą to raczej się ustawia zgodnie z telefonem. Polecam obejrzeć nagrania. Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi