Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

michiz

Hamilton czy Glycine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna zacząłem przygodę z zegarkami. Mam wątły nadgarstek (16cm).
W oko wpadły mi dwa modele: 
Hamilton Khaki Field Mechanical
Glycine Cobat 7 Vintage
Oba mi się podobają i nie wiem na który się zdecydować. Ewentualnie jakby ktoś podrzucił inny zegarek o podobnym wyglądzie mógłbym rozważyć jego zakup.
Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Hamilton wielkościowo powinien być lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Chyba masz rację, bo w tym Hamiltonie uszy wydają się dość długie, a to raczej wymiar L2L będzie decydował o tym, jak zegarek leży. Miałem Hamiltona dwa razy. Tego konkretnego Combata nie miałem, ale zakładam, że poziom wykonania jest podobny. W hamiltonie masz ręczny naciąg, co mi akurat nardzo odpowiadało. Można założyć, że w tym przypadku cokolwiek wybierzesz, to będzie to dobry wybór  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki podobnej jakości, podobne wykonanie, nawet wielkość wbrew pozorom podobna, bo to lug-to-lug zwykle decyduje. Hamilton to swatchgroup, a Glycine zostało wykupione przez Invicte i od tej pory ma jedną stałą wyprzedaż, jednak raczej nie ma to dla Ciebie znaczenia.

Weź to co Tobie się bardziej podoba, a jak równo to optuje za zegarkiem z większą tarcza, zawsze to lepsza czytelność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch - Hamilton. Glycine ma szkiełko z plastiku, Hamilton ma szafir.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam w kolekcji starsza wersje Hamiltona Mechanical z data jak i Combata 7 Vintage sprzed przejecia marki Glycine przez Invicte.

Wlasnie jednego i drugiego trzymam w rece. Jak wypada porownanie?

Jakosc wykonania Glyciny jest zdecydowanie na wyzszym poziomie (szlif koperty w porownaniu z piaskowaniem hammiego, jakosc wykonania wskazowek, tarczy oraz lepsza lume). Innymi plusami sa tez wedlug mnie hesalit, ktory dodaje vintagowego charakteru, jak i WR100m (vs 50m w Mechanicalu).

Silnymi stronami Mechanicala sa plaskosc zegarka jak i reczny naciag - istna frajda jest nakrecanie tego zegarka.

Ze wzgledu na brak szlifow koperty czy innych uzdobien bardziej tez sobie wyobrazam model hammiego na stanie wojska.

Oba zegarki maja pelny dekiel oraz wypukle szkielko.

Koronka hammiego jest bardziej masywna i bardzo dobrze sie nia nakreca zegarek.

C7V ma w srodku dysk daty i slyszalna jest zmiana daty co moze nieco niektoryms uzytkownikom przeszkadzac.

Podsumowujac - jeden i drugi "ma to cos". Ktory lepiej wybrac? Trudno sie zdecydowac. Fajnie miec oba..tongue.png

P.S.  W nowszym mechanicalu nie bardzo mi odpowiada font indeksow.. sa jakies takie zniewieszczale..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch ja bym wybrał Glycine, bo sam tak wybrałem :)

Warto rozważyć też inne propozycje:

1. Vratislavia Conceptum, pro militari - zegarek polskiej myśli https://vratislavia-watches.com/language/pl/pro-militari/

0571348c5a49.jpg

72cad7bef4a7.jpg

2. CWC G10,zegarek brytyjskiej armii https://www.anchorsupplies.com/cwc-g10-quartz.html

9070c5fdd18f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zachętę, aby ułatwić decyzję :)3cc142ab4a59d0a555bde334da79289a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfikacja tak wygladajacych zegarkow powstala w latach 60-tych ubieglego wieku. Mnie sie raczej one kojarza z Vietnamem i Falklandami. Zarowno Hamilton jak i Altus(Glycine) produkowaly ten typ zegarkow na potrzeby wojska.

MIL-W-3818B_Sepcifications.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór raczej padnie na Glycine, ale na razie wstrzymam się z zakupem dopóki na 100% się nie zdecyduje. Dziękuję wszystkim udzielającym się za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez wolalbym Hama, choć propozycja kol. Sanik (VC) tez jest ciekawa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.