Yodek 2548 #3301 Napisano 8 Maja 2019 Myślem, że jednak mu nie zaszkodzi...No to dam mu na ostro! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3302 Napisano 8 Maja 2019 Nacisk przeniesie się na oś, wtedy powinno być deko ciaśniej... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3303 Napisano 9 Maja 2019 Czemu ta sprężynka jest zrobiona z puszki po kukurydzy z GMO :-/Ja zawsze stosuje do tego celu stał sprężystą 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3304 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Czemu ta sprężynka jest zrobiona z puszki po kukurydzy z GMO :-/Ja zawsze stosuje do tego celu stał sprężystąBo genetyczna kukurydza jest wredniejsza Trzymać będzie. Nocą skazowki nie spadły i zegar idzie poprawnie. Nawet dziś rano chłodnym i wyspanym okiem stwierdziłam że opór na wskazówkach jest ok czyli "empirowe" sprzęgiełko działa Zrobię drugie bardziej łódeczkowe bez wywijanych krawędzi ale to lada dzień jak będę myć mechanizm.Całe szczęście, że kijaszka wahadła nie obcięłam :/ Edytowane 9 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3305 Napisano 9 Maja 2019 Na przyszłość.... to trzeba wziąć tzw metrówkę ze stalowej taśmy i masz blaszkę sprężystą tanio i bardzo dużo;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3306 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Na przyszłość.... to trzeba wziąć tzw metrówkę ze stalowej taśmy i masz blaszkę sprężystą tanio i bardzo dużo;-)Metrówkę?? I dam radę ją przewiercić sama?O żesz..To następna blaszczka będzie z metrówki. Akurat trzeba kupić nową bo bo stara nieczytelna więc kawałek jej sobie zostawię. Chyba jest ze stali Dzięki Edytowane 9 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3307 Napisano 9 Maja 2019 Metrówka zazwyczaj wykonana jest ze stali o grubości 0.10mm także nie powinno być problemu. Oczywiście pierw trzeba zrobić punktakiem ślad w którym ma być otwor. Zalecam ostrożność bo można się skaleczyć. W każdej metrówce są dwie takie taśmy , jedna bez nadruku która jest odpowiedzialna za zwijanie się. Zachowaj sobie całość to się przyda na przyszłość;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3308 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) O dziękuję!Użyć tego kawałka bez nadruku lepiej? Zachowam. Choć dziwnie, bo ile sprężynek mogę wymieniać w zegarach.Choć podobnie ma się rzecz z linkami do wag. Wydawało mi się, że mam hoho, a tu schodzi jak lawina Wczorajszy eksperyment z wierceniem to było dopiero coś Raz - że musiałam wykombinować jak założyć akumulator do wkrętarki, dwa - jak zamocować wiertło w.. , w..., no właśnie nie wiem w czym , a dwa że wierciłam chyba na opcji wkręcania. Nie za bardzo wiedziałam gdzie są "biegi" nazwijmy to.. Edytowane 9 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3309 Napisano 9 Maja 2019 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3310 Napisano 9 Maja 2019 Że moje takie "wiercenie"? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3311 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) No trochę ... bo, jako kobieta powinnaś wiedzieć, że wiertło montuje się ... w futerku !!! Ps. Jeszcze ze dwa wiercenia i operator sprzętu do zwolnienia ... Edytowane 9 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3312 Napisano 9 Maja 2019 O dziękuję!Użyć tego kawałka bez nadruku lepiej? Zachowam. Choć dziwnie, bo ile sprężynek mogę wymieniać w zegarach.Choć podobnie ma się rzecz z linkami do wag. Wydawało mi się, że mam hoho, a tu schodzi jak lawina Wczorajszy eksperyment z wierceniem to było dopiero coś Raz - że musiałam wykombinować jak założyć akumulator do wkrętarki, dwa - jak zamocować wiertło w.. , w..., no właśnie nie wiem w czym , a dwa że wierciłam chyba na opcji wkręcania. Nie za bardzo wiedziałam gdzie są "biegi" nazwijmy to.. Super !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3313 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) PM - dziękuję - rozumiem, że to tak na zachętę,bo koło "super" to nawet nie leżało ale od czegoś trzeba zacząć. Blaszki próbne sypią sie jak w 56.12 minucie Vabanku No trochę ... bo, jako kobieta powinnaś wiedzieć, że wiertło montuje się ... w futerku !!! Ps. Jeszcze ze dwa wiercenia i operator sprzętu do zwolnienia ... W FUTERKU, haha! W futerku Żadnego "futra" nie znalazłam Mój operator ma dożywotni "etat" bo ma uprawnienia... no. Edytowane 9 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3314 Napisano 9 Maja 2019 Na przyszłość.... to trzeba wziąć tzw metrówkę ze stalowej taśmy i masz blaszkę sprężystą tanio i bardzo dużo;-)No ale to jest niszczenie narzędzia... Za nieboszczki komuny uznano by to za sabotaż i kulka w łeb... Z blaszką od konserwy chodziło mi o przećwiczenie obróbki metalu , łatwo i przyjemnie... Z blachą sprężynową koleżanka, uległaby zniechęceniu. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3315 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) No ale to jest niszczenie narzędzia... Za nieboszczki komuny uznano by to za sabotaż i kulka w łeb... Z blaszką od konserwy chodziło mi o przećwiczenie obróbki metalu , łatwo i przyjemnie... Z blachą sprężynową koleżanka, uległaby zniechęceniu. Dokładnie!Jak pierwej przeczytałam, że sprężyna z zegara, wiertarka stołowa, szlifierka taśmowa to mnie ręce, oczy i cycki opadły. Za nic bym nie ruszyła. Ale jak wyszło że można co nieco na spinkach czy puszce pokombinować, zwykła wiertarką i nożyczkami to zmienia DLA MNIE diametralnie sytuację ☺Jakby się uprzeć to obecna blaszka "empirowa" mogłaby służyć nawet dość długo gdyby nie gmerać tam z dziesięć razy A kilka musiałam stetrać żeby jakoś utrafić, a ze sprężyny ile bym wycięła bezumiejętnie Edytowane 9 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3316 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) PM - dziękuję - rozumiem, że to tak na zachętę,bo koło "super" to nawet nie leżało ale od czegoś trzeba zacząć. Blaszki próbne sypią sie jak w 56.12 minucie Vabanku W FUTERKU, haha! W futerku Żadnego "futra" nie znalazłam Mój operator ma dożywotni "etat" bo ma uprawnienia... no. Ok, rozumiem ...Atu dowód że nie mój wymysł z tym "futerkiem" - czyli oficjalnie uchwytem wiertarskim ... oficjalnie na googlach Zapytaj uprawnionego operatora ... co sądzi o futerku ... w wiertarce Edytowane 9 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3317 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Ok, rozumiem ...Atu dowód że nie mój wymysł z tym "futerkiem" - czyli oficjalnie uchwytem wiertarskim ... oficjalnie na googlach Ależ nie ważyłam się imputować, iż futetko jest li tylko wymysłem Kolegi Jakbyście nazwali ten uchwyt choćby sru-chwytem to nawet okiem nie mrugnąwszy - przyswajam określenie i basta, bez względu jak dziwaczne Juz mam parę przyswojeń - futerko, empirowy ciernik, stertranie, kukurydziana blacha z GMO Edytowane 9 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3318 Napisano 9 Maja 2019 Ależ nie ważyłam się imputować, iż futetko jest li tylko wymysłem Kolegi Jakbyście nazwali ten uchwyt choćby sru-chwytem to nawet okiem nie mrugnąwszy - przyswajam określenie i basta, bez względu jak dziwaczne Juz mam parę przyswojeń - futerko, empirowy ciernik, stertranie, kukurydziana blacha z GMO Na poważnie, "futerko" jest określeniem zawodowym, a swoją etymologię ma faktycznie z określenia "czegoś" do "mocowania przez okrywanie i ściskanie". Stąd w różnych grupach zawodowych taka popularna nazwa występowała i chyba występuje. Przykładem jest uchwyt do mocowania rur (używa hydraulik) do gwintowania - też futerko. Możesz sprawdzić ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #3319 Napisano 9 Maja 2019 Futerko to jak wiele innych zapożyczeń z niemieckiego, maizel, hebel , cyngiel że nie wspomnę o szipie.To moja młodość w dziadkowej kuźni :D .Po niemiecku Bohrfutter - uchwyt wiertarski. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3320 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Aaaa "futter" i wszystko jasne ☺I wcale, a wcale nie ma związku skojarzeniowego z futrem jako okrywą zwierzęcą. Edytowane 9 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3321 Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) A więc o ten "futter" chodzi ... Edytowane 9 Maja 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom777 11 #3322 Napisano 9 Maja 2019 Czyli chodzi o zajadanie się czymś.....dobrym 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3323 Napisano 9 Maja 2019 Tak jakbyśmy miękko do "futrowania" przeszli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3324 Napisano 9 Maja 2019 Jutro umrę... mam wygłosić wykład "o tykaniu zegara..." w Muzeum Sztuk Użytkowych w Poznaniu... kuźwa co ja mam powiedzieć... aaaaaa... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3518 #3325 Napisano 9 Maja 2019 Zreferuj tak paszczowo... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach