Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Yodek

Porady potrzebuj臋 馃槉

Rekomendowane odpowiedzi

Dzi艣 odpocznij :)

Jak kolega radzi艂 , trzeba wywierci膰 ... ale nie r臋czn膮 wiertark膮 . Najlepiej sto艂owa , a o艣k臋 w imade艂ko . nie przeholowa膰 z wierte艂kiem ... lepiej mniejsze i uwa偶a膰 by nie 艣ci膮ga艂o na jaki艣 bok .

Te druty , z twardego mosi膮dzu , tak maj膮 , 偶e przy wyginaniu p臋kaj膮 . Lepiej zmi臋kczy膰 sk贸r臋 i lekko wygina膰 cie艅sze ci臋gna ( jakby co , to 艂atwiej je zast膮pi膰 ) . Grubsze i sztywniejsze , to gdzie艣 na o艣ce , cz臋sto maj膮 艣rubk臋 , by by艂a mo偶liwo艣膰 innego ustawienia .

Dzi臋ki PM.

Teraz to ju偶 wiem, 偶e druty p臋kaj膮 ;)

Ja si臋 BOJ臉 wiertarki! No co mi zrobicie.:P Warczy toto i ma PR膭D :)

I si臋 miota na wszystkie strony, a ja Bhp mam niezaliczone

Pokutn膮 w艂osienic臋 jutro do pracy przyodziej臋, na kolanach ..na kolanach za kar臋 Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

To kup furkade艂ko - co艣 podobnego do tego聽

http://www.armahobby.pl/wiertarka-modelarska-ze-sprezyna-furkadelko.html

聽do 艣rednicy max 2mm. Troch臋 z tym zabawy, ale bez pr膮du i nie warczy ... ;)

Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ojej..A co to za wynalazek? Ale cudaczne!

I w mosi膮dzu da rad臋 wierca膰?

Zdecydowanie 艂adniejsze ni偶 wiertara

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

To kup furkade艂ko - co艣 podobnego do tego聽

http://www.armahobby.pl/wiertarka-modelarska-ze-sprezyna-furkadelko.html

聽do 艣rednicy max 2mm. Troch臋 z tym zabawy, ale bez pr膮du i nie warczy ... ;)

No fakt :)

Elektryczna , to np. ma艂膮 wkr臋tark臋 , kt贸ra ma mo偶liwo艣膰 przestawienia na wiercenie , ale obroty i tak nie s膮 takie straszne i mo偶na lepiej przypilnowa膰 wiercenie ... ale i tak sto艂owa i imade艂ko lepsze , bo porz膮dnie zamocowane i ustawienie konkretne , a w r臋ku to r贸偶nie bywa !

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

PM - wiadomo. Wiertarka sto艂owa, imad艂o i wszystko pewnie i precyzyjnie mo偶na zrobi膰.

Nie chcia艂o mi si臋 艣lusarstwa uczy膰 to teraz si臋 m艣ci :P

Ale za to przy biurku umiem pi臋knie siedzie膰, pieczatki stawia膰, firmowy system komputerowy obs艂ugiwa膰. Troch臋 umiem cho膰 nie wszystko ;)

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

No ... macie racje ale furkade艂ko warto mie膰 ...

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Naprawd臋 du偶o umiesz ... napewno , nie jedno wi臋cej , ni偶 ja :)

Ja te偶 sto艂owej nie mam w domu ... no i te偶 , nie rzadko jest problem , czy trudno艣膰 !

Ale wiem , jak do niekt贸rych spraw podej艣膰 ... st膮d moje rady !

Wi臋c , jak nie mamy tego , czy tamtego , to trzeba sobie jako艣 radzi膰 ... byle ostro偶nie !

Przepraszam , je艣li co艣 nie bardzo , to doradzanie mi wychodzi :)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Furkade艂ko mnie bardzo zaintrygowa艂o. Ma艂e i proste cho膰 wi臋cej z nim zabawy.

PM Ty mnie nie os艂abiaj.. ;)

Ciekawe co ja umiem wi臋cej.

Masz do艣wiadczenie w mechanice, czopy dorabiasz, osie prostujesz.. Jeste艣 wytrwa艂y :)

Daleko mi do rzeczy kt贸re potrafisz!

A ja drut potrafi臋 wy艂ama膰 zamiast go podgi膮膰. Gdybym sama rozwierca艂a tulejk臋 to jestem pewna 偶e wej艣cie by艂oby jedno ale wyj艣cia dwa! ;)

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Furkade艂ko mnie bardzo zaintrygowa艂o. Ma艂e i proste cho膰 wi臋cej z nim zabawy.

PM Ty mnie nie os艂abiaj.. ;)

Ciekawe co ja umiem wi臋cej.

Masz do艣wiadczenie w mechanice, czopy dorabiasz, osie prostujesz.. Jeste艣 wytrwa艂y :)

Daleko mi do rzeczy kt贸re potrafisz!

A ja drut potrafi臋 wy艂ama膰 zamiast go podgi膮膰. Gdybym sama rozwierca艂a tulejk臋 to jestem pewna 偶e wej艣cie by艂oby jedno ale wyj艣cia dwa! ;)

No , ale szelakowanie ..... to mi nie wychodzi , tak 艂adnie :(

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

No , ale szelakowanie ..... to mi nie wychodzi , tak 艂adnie :(

PM - pamietaj, 偶e na zdj臋ciach wida膰 troche inaczej. Moje politurowanie nie ma wiele wsp贸lnego z efektami jakie LES robi z zamkni臋tym oczami. I poprawiam, i poprawiam..

A poza tym jako kobieta mam wrodzon膮 sztuk臋 makija偶u i robienia si臋 na b贸stwo, to bardzo u艂atwia. .

Za to wiertarki ani rusz ;)

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Nooooo , podbarwianie , a p贸藕niej poprawianie ... to le偶臋 . Ma cierpliwo艣膰 pada !

Ale wiertarka , czy inna wielka maszyna :)

Trzeba zacz膮膰 od malutkiej i spokojnej wiertareczki ;)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

M贸j Mruczu艣 niedawno odszed艂 i zapowiedzia艂em wszystkim 偶e ju偶 偶adnego zwierzaka do domu nie wezm臋. Ale wczoraj nasza kole偶anka zorganizowa艂a 偶onie i mnie tzw. "schadzk臋" :)聽z innym kotem, a w艂a艣ciwie to z kilkumiesi臋czn膮 kotk膮, no i kotka nas uwiod艂a.

B臋dzie z nami mieszka艂a. :)

W przysz艂膮 sobot臋 j膮 przywioz臋. Kotka jest rasy syberyjskiej i jest jasnow艂osa, m贸wi膮c kr贸tko, blondynka. :)

Jak ma kto艣 kota lub kotk臋 tej rasy to prosz臋 napisa膰 kilka s艂贸w na ich temat.聽 聽

Edytowane przez dziadek

Ka偶dy stary cz艂owiek ma swoj膮 histori臋 i pow贸d, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomy艣l o tym, zanim mnie os膮dzisz.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Nie mam "sybera" ale szczerze gratuluj臋! Bombowa wiadomo艣膰 :D

Ja to wiem i Wy z 偶on膮 to wiecie - nie da si臋 偶y膰 bez kota w domu.

Ja si臋 zarzeka艂am jak 偶aba b艂ota i wystarczy艂o 偶e przesz艂am obok wystawy kot贸w i zaraz mia艂am dwa kolejne.

Jakies zdj臋cie kociczki?

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Kochani , z politurowaniem nie jest tak jak wam si臋 wydaje i ja te偶 mam sporo problem贸w przy tym zakresie. Jak macie st贸艂 albo prost膮 powierzchni臋 (np deska)聽 to jest to w miar臋 proste. W przypadku gdy w zasadzie odnawiamy politur臋 i to na elementach starych posklejanych ... to co tu ukrywa膰 - zawsze s膮 "schody". Generalnie jestem przeciwnikiem rozklejania do politurowania. Stare 艂膮cza powinny by膰 zachowane, zatem mamy problem w za艂amaniach , k膮cikach i masie detali. Przede wszystkim delikatnie nak艂ada膰,聽 po drugie da膰 odpocz膮膰 ka偶dej warstwie. Jestem te偶 zwolennikiem "cienkiej" politury - max 3-4 warstwy. Dla mnie zegar nie mo偶e straci膰 swoistej patyny lub lepiej powiedziane z臋ba czasu. Musi wygl膮da膰 na swoje lata ale oczywi艣cie na zadbany. Nie nale偶y si臋 przejmowa膰 drobnymi skazami na politurze i delikatnymi przebarwieniami, a wytarcia na kraw臋dziach ciemnych element贸w nadaj膮 smaczku, wg mnie to plus. Czasami widz臋 na gie艂dzie zegary "zrobione" na super po艂ysk i szczerze powiem odrzuca mnie. To jak u偶ywanie botoksu przez niekt贸rych celebryt贸w. Oznaki staro艣ci (zegar贸w) trzeba uszanowa膰. Oczywi艣cie dla mnie jest absolutne NIE dla brudu, partactwa monta偶u, klejenia itp. Wi臋c spokojnie i powoli . Wszystko wyjdzie . Praca z drewnem wymaga czasu i cierpliwo艣ci. Czego sobie i wam 偶ycz臋.... :D;);)

M贸j Mruczu艣 niedawno odszed艂 i zapowiedzia艂em wszystkim 偶e ju偶 偶adnego zwierzaka do domu nie wezm臋. Ale wczoraj nasza kole偶anka zorganizowa艂a 偶onie i mnie tzw. "schadzk臋" :)聽z innym kotem, a w艂a艣ciwie to z kilkumiesi臋czn膮 kotk膮, no i kotka nas uwiod艂a.

W przysz艂膮 sobot臋 j膮 przywioz臋. Kotka jest rasy syberyjskiej i jest jasnow艂osa, m贸wi膮c kr贸tko, blondynka. :)

Jak ma kto艣 kota lub kotk臋 tej rasy to prosz臋 napisa膰 kilka s艂贸w na ich temat.聽 聽

GRATULUJE !聽 To najlepsza decyzja .

;):D

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Zdaje si臋 , 偶e brat ma dwie kotki syberyjskie ( o ile nie pomyli艂em ras )

D艂ugie w艂osy i doskona艂e dla alergik贸w ( tz. maj膮 niby mniej tych alergen贸w ) . Maja swoje indywidualne cechy charakteru ... jedna psotnik , druga spokojna , dostojna , 聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Dziadek聽 przykro聽 mi聽 z聽 powodu聽 Twojego Mruczusia,ja聽 sie聽 przygotowuje na聽 odejscie psa ,ma聽 juz聽 18聽 lat ,reumatyzm聽 i聽 inne聽 dolegliwosci .

Znane s膮 tysi膮ce sposob贸w zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesi膰.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Dziadek przykro mi z powodu Twojego Mruczusia,ja sie przygotowuje na odejscie psa ,ma juz 18 lat ,reumatyzm i inne dolegliwosci .

Ci臋偶ka sprawa z tym przygotowywaniem si臋 na odej艣cie przyjaciela..

Z tymi detalami w politurowaniu LES w艂a艣nie prze偶ywam dylematy..

Na bufeciaku si臋 wprawia艂am ale te DETALE o kt贸rych piszesz.

Nie chcia艂abym rozklejac ale to takie trudne 偶e boj臋 si臋 spartoli膰.

I w艂a艣nie chcia艂abym od艣wie偶y膰.. A nie ca艂kiem na nowo.

Przetarcia zrobi膰 ale tylko te ordynarne.

Nada膰 skrzynce satynowego od艣wie偶enia.

No bez rozklejania to jaki艣 kosmos.

W moim papierowcu (by艂ym) stara politura momentalnie si臋 warzy艂a..

Podda艂am si臋 i na drzwiczkachi plecach j膮 zdj臋艂am. Po艂o偶enie nowej od pocz膮tku to by艂 "pryszcz" w por贸wnaniu do k艂adzenia na starej

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

By艂em w pi膮tek u lekarza na badaniach i ch艂opina mnie zdiagnozowa艂 偶e jestem j**ni臋ty. :)

Zapyta艂em tylko, czy jestem zdrowo j**ni臋ty. :)

Ka偶dy stary cz艂owiek ma swoj膮 histori臋 i pow贸d, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomy艣l o tym, zanim mnie os膮dzisz.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

By艂em w pi膮tek u lekarza na badaniach i ch艂opina mnie zdiagnozowa艂 偶e jestem j**ni臋ty. :)

Zapyta艂em tylko, czy jestem zdrowo j**ni臋ty. :)

A co to za choroba "j**ni臋to艣膰"? ;)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ci臋偶ka sprawa z tym przygotowywaniem si臋 na odej艣cie przyjaciela..

Z tymi detalami w politurowaniu LES w艂a艣nie prze偶ywam dylematy..

Na bufeciaku si臋 wprawia艂am ale te DETALE o kt贸rych piszesz.

Nie chcia艂abym rozklejac ale to takie trudne 偶e boj臋 si臋 spartoli膰.

I w艂a艣nie chcia艂abym od艣wie偶y膰.. A nie ca艂kiem na nowo.

Przetarcia zrobi膰 ale tylko te ordynarne.

Nada膰 skrzynce satynowego od艣wie偶enia.

No bez rozklejania to jaki艣 kosmos.

W moim papierowcu (by艂ym) stara politura momentalnie si臋 warzy艂a..

Podda艂am si臋 i na drzwiczkachi plecach j膮 zdj臋艂am. Po艂o偶enie nowej od pocz膮tku to by艂 "pryszcz" w por贸wnaniu do k艂adzenia na starej

Im wi臋cej starej politury tym bardziej na sucho. P臋dzel te偶 delikatny i suchy. Czasami dobrze daje przetarcie politury terpentyn膮 odczekanie dzie艅 i jw.聽

No nie ukrywam 偶e to problem, z kt贸rym si臋 cz臋sto spotyka艂em , ale po zastosowaniu zasady "prawie na sucho" jest lepiej.

A co to za choroba "j**ni臋to艣膰"? ;)

M臋ska odmiana histerii ...聽 ;):D

Marian, ja te偶 ci mog臋 powiedzie膰 偶e nic takiego nie masz i to za darmo ... :D:rolleyes:

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

B臋d臋 testowa膰 prawie na sucho :)

Plecy w Lenzorze wygl膮daj膮 troch臋 strasznie..

Co艣 jakby kto艣 naklei艂 na stary fornir jeszcze bardziej stary fornir, a za kilkadziesi膮t lat kto艣 to oblecia艂 politur膮.

W zasadzie to nie mam pomys艂u co z tym pocz膮膰 i og贸lnie boj臋 si臋 tego Lenzora..

Nie wiem czy b臋dzie wida膰 obok wahad艂a

post-104610-0-42237000-1558283884_thumb.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Spokojnie, ja bym najpierw papierem 艣ciernym na p艂贸tnie ( granulacja聽 ~240) owini臋ty wok贸艂 klocka troch臋 wi臋kszego od pude艂ka zapa艂ek + usuwaj odkurzaczem py艂, jak ju偶 b臋dzie w miar臋 g艂adko - we艂na 000 i odkurzacz. Nast臋pnie trzeba zobaczy膰 co zosta艂o - czyli umyj terpentyn膮 lub benzyn膮 lakow膮 . To wszystko ci powie , czy wystarczy czy trzeba dalej i niestety tak do skutku .聽

Reszta powierzchni musi by膰 lekko przetarta papierem , ale nie za du偶o + we艂na do wyg艂adzenia rys. A potem to ju偶 proste , znasz temat. K膮ty p臋dzlem na 2 cm (偶eby tampon zaczepia艂 o kraw臋d藕 politury) bo b臋dzie rancik. No zabawa jest na 3-4 dni i nie na si艂臋.聽 ;)聽Powodzenia , dasz spokojnie rad臋.

Edytowane przez LESKOS

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Kurcz臋 jest szansa?

Bo ju偶 si臋 zastanawia艂am czy jedyn膮 alternatyw膮 s膮 nowe plecy :)

Dzi臋kuj臋, zaraz sobie zapisze posta do mojego "pamietnika"..

Przy okazji "wydedukowa艂am" sobie, 偶e kto艣 onegdaj stawiaj膮c w maria偶u skrzyni臋 i mechanizm wstawi艂 nowy 艂uk bo tarcza by艂a chyba 18,5 a ta ma 20 cm. 艁uk pop臋ka艂, dosta艂 艣mieszny dodatek kt贸ry nie przystoi w muzeum ;) I r贸偶ni si臋 w odcieniu, s艂oje wymalowane farb膮..

Wymy艣li艂am 偶e lepiej wstawi膰 nowy? Dobrze my艣l臋?

post-104610-0-25308500-1558285472_thumb.jpg

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Zdaje si臋 , 偶e brat ma dwie kotki syberyjskie ( o ile nie pomyli艂em ras )

D艂ugie w艂osy i doskona艂e dla alergik贸w ( tz. maj膮 niby mniej tych alergen贸w ) . Maja swoje indywidualne cechy charakteru ... jedna psotnik , druga spokojna , dostojna ,

Ka偶dy kot uczula. Opr贸cz w艂os贸w tak偶e bia艂ko z kociej 艣liny mocno uczula. 艢lina od syberyjskich zawiela mniej bia艂ka Fel d1, tzn. uczula mniej od innych kocich ras ;)

To jest moje zdanie i ja je ca艂kowicie popieram.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

M贸j nieod偶a艂owany Mel by艂 syberyjski, ale niebieski. Mia艂em wtedy trzy koty- dachowca, syjamk臋 i tego偶 w艂a艣nie Mela. C贸rka alergiczka mog艂a bez przeszk贸d z nim spa膰 i wszystko by艂o ok, pozosta艂e natychmiast powodowa艂y objawy. To dziwne, bo futro mia艂 nadzwyczaj g臋ste, cho膰 nie kudli艂 jak pozosta艂e.聽

呕ar艂 wszystko, 艂azi艂 po drzewach jak ma艂pa, bardzo lubi艂 nas- domownik贸w, ale na obcych si臋 boczy艂, potrafi艂 pacn膮膰 go艣cia pazurami przy pr贸bach pomiziania, w og贸le by艂 najmniej przytulny, tylko sypia艂 bliziutko. Bardzo terytorialny, cz臋sto si臋 t艂uk艂 z obcymi sier艣ciuchami w obronie ogrodu, a 偶e du偶y i Rusek, to dawa艂 rad臋. Chyba najinteligentniejszy ze wszystkich kot贸w, kt贸re mia艂em. Tylko my艣l臋, 偶e co zwierzak, to charakter, jak u ludzi...

Twoja b臋dzie przewspania艂a, jestem przekonany.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.