Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Yodek

Porady potrzebuję 😊

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to nie znaczy, że pod obciążeniem nie wyskoczą :(

O tak:

post-6402-0-49721100-1558634976_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosia pokaż proszę , jeśli to nie problem, ten wieszak ..(zdjęcie)

Zaraz zdejmę mechanizm.

Dżizas!!

Co to jest?? Że tak spada zegar??

Przecież to jakieś Nagasaki się zrobiło ○○

To ja chyba jakimś sznurkiem podwiążę mechanizm do góry skrzynki..

Ale to nie znaczy, że pod obciążeniem nie wyskoczą :(

O tak:

attachicon.gif6204adf856f3a7aa.jpg

To mnię się gorąc zrobił..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj w zasadzie skończyłem GB i tak chciałem sprawdzić czy ruchomy obraz da się włożyć ... 

no da się ale jakość kiepska ... ;)

post-92919-0-04204900-1558635173_thumb.gif

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosia pokaż proszę , jeśli to nie problem, ten wieszak ..(zdjęcie)

Taż jest, ło dwie miedze stund...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj w zasadzie skończyłem GB i tak chciałem sprawdzić czy ruchomy obraz da się włożyć ... 

No nawet śmiga;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tego. Logo jest oryginalne? Wiesz jakiej instytucji? Przeglądałem Pruską Pocztę, Telegraf Optyczny i ten na prąd. Duńska Pocztę bo takie słuchy chodziły. I NIC.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie panikuj, na razie nic nie leci ... jak są dobrze zaklepane to trzeba naprawdę sporo kg żeby to wyrwać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr -  to co pokazałeś to sprężyna  i w tym wypadku akurat  wagi są " mało ciężkie "  ;)

Resche w zależności od ilości wag różniły się grubością blachy użytej na wieszak

Słupki były od tyłu piłowane "na pięciokąt" , wbijane w okrągły nieco mniejszy otwór i oczywiście rozklepywane.

Z przodu bolce trzymające  też były dosyć specyficznie obrabiane - stożkowo zakończone  trzymały fazą tylko od góry.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jest - zdjęcie ruchome! Hmm..

A tak z bliska wieszadło

post-104610-0-38522500-1558635649_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr -  to co pokazałeś to sprężyna  i w tym wypadku akurat  wagi są " mało ciężkie "  ;)

Resche w zależności od ilości wag różniły się grubością blachy użytej na wieszak i oczywiście rozklepywane.

Słupki były od tyłu piłowane "na pięciokąt" , wbijane w okrągły nieco mniejszy otwór.

Z przodu bolce trzymające  też były dosyć specyficznie obrabiane - stożkowo zakończone  trzymały fazą tylko od góry.

Ale i tak się wyrwały. Podczas transportu. Nie sądzę by wieszak sprężynowych był cieńszy, ale nie mierzyłem. Pamiętajcie. Kupując zegary z takim mocowaniem żądajcie osobnego spakowania werku. Zamontowany albo spadnie w transporcie, albo zerwie słupki i też spadnie...

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jedno wagowego nie jest cieńszy chyba tam jest 1mm a 2 i  3 wagowe miały 1,5 mm ... jeżeli  dobrze pamiętam.

Tam jest kilka  "myków"  by słupki się dobrze trzymały.

Odpowiednie  fazowanie płyty wieszaka od tyłu daje po rozklepaniu sporo większą powierzchnię trzymania, tylko trzeba odpuścić pręt by się dał tak rozklepać szeroko i nie kruszył .

Niby proste, ale to wszystko trzeba wiedzieć , znać proporcje ...  ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tego. Logo jest oryginalne? Wiesz jakiej instytucji? Przeglądałem Pruską Pocztę, Telegraf Optyczny i ten na prąd. Duńska Pocztę bo takie słuchy chodziły. I NIC.

Piotrze , nie no logo "zerżnięte" ;)  z oryginału, ale nie mam zgody aby publikować zdjęć. W książce Tomka wszystko wyjaśnią.

Skrzynia była tylko szczątkowo zachowana i mało prawdopodobne że Beckera. Alternatywą było położenie mechanizmu do pudełka po butach na następne 2-5 lat... Tak z nudów zrekonstruowałem zdewastowaną i zniszczoną skrzynię (niewiele jej było) pod oryginalną GB, ale w zakresie którego nie było . Broda była - jest zdecydowanie nie GB... Może kiedyś trafię skrzynię oryginalną. Puki co chodzi ładnie z młodszym bratem ... ;)

Nie sprzedaje więc to tylko taka forma prywatnego "performensu"... B)

post-92919-0-08095500-1558636300_thumb.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zdjęcie ze strony aukcyjnej ;)

post-6402-0-86734500-1558637142_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z bliska wieszadło

No nie , koniecznie do wymiany ... okucie górne wahadła też ... 

Kiepsko to wygląda. Można to zrobić samemu ,ale ty raczej nie masz ku temu warunków. Musisz poszukać pomocy u MISTRZÓW ... :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z bliska wieszadło

Te kołki są bardzo długie chyba ktoś dopasować chciał werk do szafy. Ale może nie będzie źle. Warto zbadać sytuację od tylu czy są dobrze rozklepane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z bliska wieszadło

Gosia, ten Twój wieszak to on rzeczywiście jest urzeźbiony, ale albo źle widzę, albo słupki są o wiele dłuższe, niż w oryginalnym. Co biorąc pod uwagę większe ramię- nie nastraja optymistycznie. Czy mogłabyś zmierzyć ich długość i zapodać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zdjęcie ze strony aukcyjnej ;)

attachicon.gifmsg-22303-0-69494600-1516048976.jpg

No ja dysponowałem konwersją w takiej formie, stety lub niestety .

post-92919-0-40287200-1558637541.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z bliska wieszadło

Przy tak wyczyszczonym przez Bartka  mechanizmie wypadałoby  wg mnie zrobić coś bardziej wieszakopodobnego i górne okucie wahadła też do zmiany  :(

Przepraszam za szczerość, ale jakoś tak czasami mam .

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosia, ten Twój wieszak to on rzeczywiście jest urzeźbiony, ale albo źle widzę, albo słupki są o wiele dłuższe, niż w oryginalnym. Co biorąc pod uwagę większe ramię- nie nastraja optymistycznie. Czy mogłabyś zmierzyć ich długość i zapodać?

Też wydawały mi się kołki długie ale myślałam, że tak ma być..

Długość 5,0 - 5,1 cm

Przy tak wyczyszczonym przez Bartka  mechanizmie wypadałoby  wg mnie zrobić coś bardziej wieszakopodobnego i górne okucie wahadła też do zmiany  :(

Przepraszam za szczerość, ale jakoś tak czasami mam .

Ależ nie ma za co przepraszać ;)

Kupiłam nie za bardzo wiedząc co to za zegar. Okazało się że mechanizm Resch'a ale cała reszta to obraza majestatu (Resch'a) ;)

W zasadzie to trzeba by kupić całość bez mechanizmu i wagi.. Może kiedyś, coś się trafi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale puki co w ramach zabawy doprowadź zegar do porządku, proszę i nie podłamuj się. Tak się zdarza. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale puki co w ramach zabawy doprowadź zegar do porządku, proszę i nie podłamuj się. Tak się zdarza. ;)

Podłamać się? Pewnie by mnie ten zegar (bez mechanizmu) podłamał ale dzięki Waszym "kopniakom" da się wstać. Mechanizm pięknie naprawiony i odnowiony - to już coś :D na początek. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieszak się robi prosto - wymiar zewnętrzny / kształt to idealnie wymiar płyty zegara, wymiary wycięcia można z łatwością pomierzyć.

Co do kołków to wymiarów nie pamiętam, ale jak pisałem - od dołu i trochę po bokach faza z przodu była spiłowana by nie było problemów ze zdjęciem - mechanizm  podnosisz do góry i ma swobodnie  zejść z wieszaka - żadnego szarpania.

Z kolegami przesiedzieliśmy wiele godzin, by poznać technologię  produkcji mechanizmów Rescha. Problem  niejednokrotnie był  w  tym, że trudno było ustalić co jest działaniem produkcyjnym, a co  efektem późniejszych napraw. Dodatkowy problem -  nie wszystko się daje rozłożyć, czasami trzeba było czekać aż się trafi odpowiednie uszkodzenie w  wyniku którego " samo się rozłożyło "

Po wielu latach sporo się dowiedzieliśmy - wystarczy zapytać... tu lub  "po stołem"

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wymiarów samych kołków to dał bym większą średnicę z uwagi na ich długość no i samą blachę też 1.5mm to razem dałoby większą sztywność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wymiarów samych kołków to dał bym większą średnicę z uwagi na ich długość no i samą blachę też 1.5mm to razem dałoby większą sztywność

Tu nie ma co kombinować - trzeba trzymać się oryginału.

Żadnemu z wiszących u mnie nigdy nic nie odpadło. Wszystkie wpadki  z jakimi miałem do czynienia to sprawy transportowe.

Kołki we wszystkich mechanizmach są takie same ( bez  względu na ilość wag, oczywiście w jednej  wielkości mechanizmu - miniatury mają węższe ). Masz pod ręką - możesz pomierzyć ;)

Nie mówię, żeby  numery nabijać, ale identyczny z oryginalnym zrobić  to żaden problem.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klatka schodowa była dotąd miejscem gdzie „przesiedlałem” różne zegary z różnych miejsc w domu ... no i prawie się skończyło ... zostało miejsce na jeden nieduży zegar ... :( ... chyba przyjdzie czas na odchudzanie . Oczywiście moje , bo coraz ciężej mi na tej klatce się przechodzi .... ;)

post-92919-0-77411900-1558640681_thumb.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi