Yodek 2548 #3926 Napisano 2 Czerwca 2019 (edytowane) Blaszka na wahadle "działa".Końcowe wykańczanie przewidziane przed politurowaniem.Ogłaszam temat wahadeł za tymczasowo zamkniety Edytowane 2 Czerwca 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3927 Napisano 2 Czerwca 2019 Niebezpiecznie dobrze to wygląda... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3928 Napisano 2 Czerwca 2019 Niebezpiecznie dobrze to wygląda...A gdzież tkwi zagrożenie? Że się rozpadnie i spadnie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3929 Napisano 2 Czerwca 2019 Blaszka na wahadle "działa".Końcowe wykańczanie przewidziane przed politurowaniem.Ogłaszam temat wahadeł za tymczasowo zamkniety Bardzo dobrze to wygląda Kolega chce pociągnąć temat .... no , bo jeszcze ,, dużo,, roboty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3930 Napisano 2 Czerwca 2019 dobrze, dobrze wygląda, 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3931 Napisano 2 Czerwca 2019 (edytowane) Bardzo dobrze to wygląda Kolega chce pociągnąć temat .... no , bo jeszcze ,, dużo,, roboty "Bardzo dobrze" to trochę na wyrost. Na zdjęciu wszystkiego nie widać.Dziękuję wszystkim, którzy podpierali radami i wskazówkami i dobrym słowem.Sama to nic, a nic.. Teraz rozbieram cieknącego jakimś zielonym olejem Lenzora..Luzów nie szukam dobrze, dobrze wygląda, Dziękuję Myślałam, że widzisz coś niewidocznego.. Taka fajowa linka w Lenzu była Ów Lenz tłuściutki taki, odpasiony Edytowane 2 Czerwca 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3932 Napisano 2 Czerwca 2019 A pozostałe części w jakim stanie?? Linka super;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3933 Napisano 2 Czerwca 2019 ... "zakońserwowane" w w oleju po frytkach . Wczoraj czyściłem zegar podobnie zakonserwowany w myjce, wieczorem, umyłem złożyłem i poszedłem spać. Dziś rano patrze do myjki, a woda z płynem brązowa. Ki czort ... patrzę bliżej , a tam na górze , na powierzchni pływa ponad milimetrowa warstw oleju ... Dobrze, że płyn już był ze dwa razy użyty to się wypracował, I tak 5 l poszło na płukanie rur do szamba ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3934 Napisano 2 Czerwca 2019 A pozostałe części w jakim stanie?? Linka super;-))W jakim stanie? Tego nie stwierdzę za cienka w uszach jestem. Na oko (moje oczywiście) nie rzuca się w oczy jakaś wielka usterka. Żeby coś znaleźć musiała bym pożyczyć od Ciebie longase1 - Twoje oczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3935 Napisano 2 Czerwca 2019 A ja dzisiaj zwlokłem szafkę na złom... Dlaczego te zdjęcia się obracają... noszsz..kurrr... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3936 Napisano 2 Czerwca 2019 super ... tylko czemu na złom ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3937 Napisano 2 Czerwca 2019 (edytowane) Bo to metalu kupa... kiedyś przedstawiała jakąś realną wartość, a teraz tylko daje radość z możliwość grzebania... mają zaletę... niewiele miejsca zajmują... Edytowane 2 Czerwca 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3938 Napisano 2 Czerwca 2019 Oo.. Ten maciup w prawym górnym rogu fajny, te z czarnem licem superanckie i taki z tarczą jak w aparacie telefonicznym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3939 Napisano 2 Czerwca 2019 To Moeris wehrmachtowski, który przeleżał zakopany w piachu plaży helskiej przez 50 lat... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #3940 Napisano 2 Czerwca 2019 zawsze myliłem te mosery ale historia typowy wykopek jeszcze napisz że na chodzie, powracając do mazania mechanizmów postanowiłem w końcu wyczyści taki zakonserwowany olejem i spora ilością kurzujeszcze nie wiem na jaką oliwę się zdecydować naturalna czy syntetyczną może koleżanka co nie jeden zegar oliwiła podpowie, mechanizm nieznanego producenta ale ciekawe jest to ze oprócz kół zębatych to każdy element jest bity numerem a w jednym miejscu odręcznie rysikiem wydrapany numer 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3941 Napisano 2 Czerwca 2019 (edytowane) Tak, na chodzie, Moeris nie Moser, jak 18 sztuk z tego znaleziska, zawierającego około 250 egzemplarzy... dziwi to Ciebie? Pokaż więcej fotek, to może Twój zegar okaże się jednak możliwy do określenia... Edytowane 2 Czerwca 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #3942 Napisano 2 Czerwca 2019 tak a teraz po tym co napisałeś to jeszcze bardziej zadziwia skala - ilość zakopanych tam zegarków w głowie się nie mieści 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3943 Napisano 2 Czerwca 2019 (edytowane) Magazyn szkoły Kriegsmarine... Niestety dość płytko zakopane, we wiadrze, więc dlatego tak mało się udało uratować... Stopery Breitlinga, 5 sztuk, takie jak na filmie "das Boot", przekazałem do Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu... Edytowane 2 Czerwca 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #3944 Napisano 2 Czerwca 2019 z ciekawością wygooglowałem informacje o historii Helu i bazie Kriegsmarine oraz zdjęcia stopera, ile skarbów i tajemnic wciąż kryje ziemia a my przeważnie słyszymy o niewybuchach z tamtego smutnego okresu w naszej historii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3945 Napisano 3 Czerwca 2019 Luks- daj zdjęć więcej mechanizmu Kąpania, kąpania ten mechanizm prosi. Oliwienie potem, jak czysty będzie najlepiej.Olej wazelinowy do maszyn też obleci. Witajcie w poniedziałek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3946 Napisano 3 Czerwca 2019 Nie, olej wazelinowy jest nieodpowiedni... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3947 Napisano 3 Czerwca 2019 Nie, olej wazelinowy jest nieodpowiedni... To prawda jak się nałoży ten olej to potem jest wszędzie tylko nie w miseczce olejowej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3948 Napisano 3 Czerwca 2019 To prawda jak się nałoży ten olej to potem jest wszędzie tylko nie w miseczce olejowejNo, mądrego to i warto posłuchać... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3949 Napisano 3 Czerwca 2019 Nie ta lepkość? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3950 Napisano 3 Czerwca 2019 (edytowane) W rzeczy samej... Poza tym, wazelinowy bardzo szybko odparowuje. Używam do smarowania wrzeciona tokarki olej do szybkoobrotowych maszyn dziewiarskich np. overlock'ów, który jest na bazie wazeliny i wysycha dziwnie szybko... Edytowane 3 Czerwca 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach