Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Yodek

Porady potrzebuj臋 馃槉

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle o roczniakach i stylach ze az serce rosnie -kawalek mojej polki.

post-70514-0-93555100-1579430005_thumb.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

Ja si臋 nie znam ale te w "kapelusikach" s膮 pi臋kne. A te malutkie, to ja pierwszy raz widz臋, 偶e takie s膮 ... :) :)

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Grzegorz, bardzo przyjemny widok:-)

Edytowane przez longcase1

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Widz臋 偶e u Grzegorza my艣l膮 przewodni膮 nie s膮 style tylko wahad艂a. :)

Edit. Roczniaki to najpi臋kniejsze zegary pod s艂o艅cem. :rolleyes:

A te pod szk艂em moim zdaniem mo偶na postawi膰 prawie na ka偶dej komodzie z dowolnego stylu. :)聽聽

Edytowane przez dziadek

Ka偶dy stary cz艂owiek ma swoj膮 histori臋 i pow贸d, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomy艣l o tym, zanim mnie os膮dzisz.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Tak wahadla sa na pierwszym miejscu a na drugim rzadkosc wystepowania

Ja si臋 nie znam ale te w "kapelusikach" s膮 pi臋kne. A te malutkie, to ja pierwszy raz widz臋, 偶e takie s膮 ... :) :)

Te w ""kapelusikach""nazywane sa Louvre albo Krolewskie(tak po" polskiemu")

Tego po lewej malego zobaczylem pierwszy raz kilka miesiecy temu-ma nakrecanie na 9 i wahadlo z 2-kulami.

Jest to Vosseler 30 dniowy.

Grzegorz, bardzo przyjemny widok:-)

Dzieki :)

Widz臋 偶e u Grzegorza my艣l膮 przewodni膮 nie s膮 style tylko wahad艂a. :)

Edit. Roczniaki to najpi臋kniejsze zegary pod s艂o艅cem. :rolleyes:

A te pod szk艂em moim zdaniem mo偶na postawi膰 prawie na ka偶dej komodzie z dowolnego stylu. :)聽聽

Tak wahadla to jest numer jeden w moim zbieractwie ale ciekawy i niepospolity wyglad tez.

Nie lubie tych z "metra cietych"pospolitych roczniakow-moja zona nazywa je blaszakami.

Nie lubie tez roczniakow w drewnianej obudowie,,kupilem 3 takie drewniaki zeby zobaczyc jak to wyglada w realu i sprzedalem.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Tak wahadla sa na pierwszym miejscu a na drugim rzadkosc wystepowania

Te w ""kapelusikach""nazywane sa Louvre albo Krolewskie(tak po" polskiemu")

Tego po lewej malego zobaczylem pierwszy raz kilka miesiecy temu-ma nakrecanie na 9 i wahadlo z 2-kulami.

Jest to Vosseler 30 dniowy.

Dzieki :)

Tak wahadla to jest numer jeden w moim zbieractwie ale ciekawy i niepospolity wyglad tez.

Nie lubie tych z "metra cietych"pospolitych roczniakow-moja zona nazywa je blaszakami.

Nie lubie tez roczniakow w drewnianej obudowie,,kupilem 3 takie drewniaki zeby zobaczyc jak to wyglada w realu i sprzedalem.

Na聽 pewno聽 masz ladne okazy,ja niestety lubie聽 w drewnie聽 roczniaki聽 no聽 ale聽 to聽 jest Gosi聽 temat聽 zepsulem聽 troche聽 ..

Edytowane przez janekp

Znane s膮 tysi膮ce sposob贸w zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesi膰.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Kazdy lubi co innego.

Oczywiscie ze sa zegary roczne w drewnie ktore mnie ciekawia ze wzdledu na mechanizm i wahadlo.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Na聽 pewno聽 masz ladne okazy,ja niestety lubie聽 w drewnie聽 roczniaki聽 no聽 ale聽 to聽 jest Gosi聽 temat聽 zepsulem聽 troche聽 ..

No masz...

To jest temat wszystkich o wszystkim. Nie wykupi艂am pakietu wi臋kszo艣ciowego i nie lubi臋 tu by膰 sama :)

Janekp - masz z pewno艣ci膮 du偶膮 wiedz臋 i kolekcj臋, mi艂o by艂oby cz臋艣ciej Ci臋 tu go艣ci膰 i czyta膰 :D

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

I ogladac jakies Twoje zegary.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Gdyby Janek pami臋ta艂 gdzie poupycha艂 swoje zegary, to mo偶e by i je cz臋艣ciej pokazywa艂 :D

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi by膰 nietolerancyjna wobec nietolerancji. N臎mec z Kr谩lovce

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

I ogladac jakies Twoje zegary.

No masz...

To jest temat wszystkich o wszystkim. Nie wykupi艂am pakietu wi臋kszo艣ciowego i nie lubi臋 tu by膰 sama :)

Janekp - masz z pewno艣ci膮 du偶膮 wiedz臋 i kolekcj臋, mi艂o by艂oby cz臋艣ciej Ci臋 tu go艣ci膰 i czyta膰 :D

Wiedza聽聽聽 -聽 raczej聽 srednio

Kolekcja聽 -聽 raczej聽 zbieranina

Mam聽 bardzo聽 malo czasu聽 na聽 korzystanie z聽 zycia ,wyjezdzam do聽 pracy 5.00聽 dojazd聽 trwa聽 minimum 1聽 godzine czasem 2,5聽 godziny,powrot聽 po godzinie聽 18.00聽 to聽 masakra ,najdluzej聽 wracalem 3 H 40 minut ,strajk komunikacji w聽 Paryzu spowodowal ogromne korki聽 i聽 utrudnienia .Jedyny plus聽 to聽 zamalowane聽 fotoradary...

A聽 nie聽 ma聽 nic聽 gorszego聽 jak sie聽 konczy聽 paliwo,trzeba聽 zjechac聽 ,zatankowac ,wracam do聽 domu聽 ,kolacja,prysznic聽 troche聽 internetu聽 i聽 spac

Ten temat聽 jest聽 fajny,przypomnialem sobie聽 pierwsze聽 proby z聽 zegarami,masakra,rozebralem roczniaka聽 bez聽 zwolnienia聽 sprezyny,na聽 moje聽 szczescie byla聽 popekana,

Bardzo聽 mi聽 sie聽 podobaly聽 kiedys聽 kieszonki,budziki ale聽 jak dla mnie聽 to聽 z nimi聽 jest za聽 duzo聽 roboty , Teraz聽 zona聽 mi聽 obiecala pomieszczenie聽 zebym mogl聽 wyeksponowac聽 swoje zbiory wiec聽 trzeba聽 cos聽 po聽 cichu聽 dokupic 聽 ;)

Gdyby Janek pami臋ta艂 gdzie poupycha艂 swoje zegary, to mo偶e by i je cz臋艣ciej pokazywa艂 :D

To聽 ze聽 nie聽 pamietam to niestety聽 oznaka starosci ,pamiec聽 szwankuje聽 :DMysle ze聽 normalny czlowiek聽 ogarnia聽 takie ilosci聽 .

Ale聽 cos聽 w聽 tym jest聽 ,dzisiaj kupilem sobie pasek聽 don chrono聽 bo聽 jeden nie mial,przyjezdzam do domu聽 okazuje sie聽 ze聽 wszystkie juz maja,i co聽 zrobic聽 ,mam juz聽 pasek聽 ,potrzebne聽 chrono聽 meskie聽 na Valjoux聽 albo聽 Venus :P

Znane s膮 tysi膮ce sposob贸w zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesi膰.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Tyle czasu na dojazdy? Ten 艣wiat oszala艂 :blink:

Jednak kocham prowincj臋..

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

W latach 90 XX wieku kilka razy bylem w聽 okolicach Pary偶a聽 -godziny poranne i po 17 to by艂a masakra.

Edytowane przez old time

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Masz go?? Ale jaja GB- GRATULUJ臉!! :wub:

Ocholender! Faktycznie- wszystkiego NAJLEPSZEGO z okazji imienin! :D

Dzi臋ki dzi臋ki :) czyli podw贸jne Dzi臋ki !

Wi臋c, wr贸ci艂em do domu . 艁膮czne 400 km. no i jest.

Poka偶臋, bo mo偶e co艣 ciekawego si臋 dowiem od koleg贸w . Nie ma co zak艂ada膰 nowego tematu, bo wiadomo co za zegar. Ale p贸藕niej, jak b臋dzie lepiej wygl膮da膰, to chyba warto go wrzuci膰 do tematu Galeria Gustava Beckera.

Mechanizm z jedn膮 sygnatur膮 . Wskaz贸wki... no, trudno mi powiedzie膰, czy GB.

Skrzynia nie ma drzwiczek ... to klapa z obu stron na haczyki .

post-93729-0-37513500-1579448528_thumb.jpg

post-93729-0-66687400-1579448535_thumb.jpg

post-93729-0-33036300-1579448548_thumb.jpg

post-93729-0-46400800-1579448557_thumb.jpg

post-93729-0-97757700-1579448565_thumb.jpg

post-93729-0-12315000-1579448578_thumb.jpg

Edytowane przez PM1122

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Tego si臋 spodziewa艂em, Becker stosowa艂 takie wskaz贸wki, pi臋kny zegar, moje gratulacje.

Pozdrawiam Jacek

"Na 偶adnym zegarze nie znajdziesz wskaz贸wek do 偶ycia"聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Troch臋 dziwny. Nie kojarz臋 takiej kotwicy i wieszaka od GB. Albo ju偶 zapomnia艂em.

Pozdrawiam

Piotr

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Tego si臋 spodziewa艂em, Becker stosowa艂 takie wskaz贸wki, pi臋kny zegar, moje gratulacje.

Pozdrawiam Jacek

Dzi臋kuj臋 !

Z takimi wskaz贸wkami , to m贸j pierwszy, wi臋c co do nich, to nie by艂em pewien

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Sprawdzi艂em, jest OK.

post-6402-0-60924400-1579451281_thumb.jpg

post-6402-0-96043000-1579451287_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Mam zdj臋cia takiego mechanizmupost-109113-0-43232900-1579451234_thumb.pngpost-109113-0-17943000-1579451289_thumb.pngpost-109113-0-81965500-1579451334_thumb.png

My艣l臋, 偶e to jest to samo.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

:) Dzi臋kuj臋 kolegom聽 :)

Tylko takiej tarczy z nazwiskiem , to jeszcze nie mam ;)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Dzi臋ki tej tarczy (pokazanego wcze艣niej Beckera), uda艂o mi si臋 rozszyfrowa膰 napis na mechanizmie Endlera.post-109113-0-66553800-1579462360_thumb.jpg

Ale o tym napisz臋 kiedy艣 w innym temacie.

Pozdrawiam Jacek

Edytowane przez JASI

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

:) Porady potrzebuj臋 !

Dotychczas mia艂em szcz臋艣cie, 偶e palety i 艂o偶ysko, by艂y dobrze ustawione. Ale tu Nie !

Mechanizm, ju偶 w r臋kach, da艂 zna膰, 偶e 藕le ustawiona kotwica, bo gdy stoi, tak w mniej wi臋cej, po艂o偶eniu 艣rodkowym , to k贸艂ko si臋 kr臋ciiiiii . A palety, s膮 od z膮bk贸w do艣膰 daleko聽 :blink:

艁o偶ysko nastawne , do艣膰 pokaleczone ... kto艣 nim kr臋ci艂 :ph34r: Od 艣rodka jest nawet znaczek i tego nie zgrano i ustawiono na wi臋kszy luz. Nie jestem pewien, czy zgranie, a nawet ustawienie na lekki minus wystarczy. 聽

Jak rusz臋 palety, ojjj, to b臋dzie zabawa :blink:

post-93729-0-81025200-1579519348_thumb.jpg

post-93729-0-70422900-1579519405_thumb.jpg

post-93729-0-87198100-1579519606_thumb.jpg

post-93729-0-48794900-1579519640_thumb.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Te偶 gmera艂am z nastawem 艂o偶yska, chyba z kilkadziesi膮t pr贸b zrobi艂am 偶eby przywr贸ci膰 mu optimum. Z paletami mi nie po drodze by艂o, nie tykam bo si臋 boj臋.

Je艣li u Ciebie gmerane by艂y, to trudne zadanie ale jak prostowa艂e艣 w艂os, to kto wie czy i z tym sobie nie poradzisz :)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Te偶 gmera艂am z nastawem 艂o偶yska, chyba z kilkadziesi膮t pr贸b zrobi艂am 偶eby przywr贸ci膰 mu optimum. Z paletami mi nie po drodze by艂o, nie tykam bo si臋 boj臋.

Je艣li u Ciebie gmerane by艂y, to trudne zadanie ale jak prostowa艂e艣 w艂os, to kto wie czy i z tym sobie nie poradzisz :)

W艂a艣nie ,,gmeram,, :)

Bedzie dobrze . Palety chyba nie ruszane, bo jak przekr臋ci艂em, wzgl臋dem tego zaznaczenia, o t臋 sam膮 warto艣膰 w drug膮 stron臋, to 艂api膮 palety . Chyba nawet za bardzo, bo zegar idzie z malu艣kim wychy艂em wahad艂a . Plus minus, par臋 milimetr贸w i poma艂u robi si臋 jeszcze mniej , a偶 staje.聽

Oczywi艣cie, on jest przed czyszczeniem, ale wida膰 , 偶e b臋dzie 偶y艂.

Dobrze by by艂o, jakby Longcase1, wskaza艂 nam, jeszcze ma艂o do艣wiadczonym naprawiaczom, jak to jest ... czy lepiej jak kotwica jest ty膰 za wysoko, czy za nisko . Co si臋 w贸wczas dzieje i jak bezpieczniej i korzystniej dla mechanizmu .

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

PM kotwica powinna by膰 w takiej odleg艂o艣ci od osi ko艂a wychwytowego aby odpady by艂y r贸wne. Mimo艣r贸d s艂u偶y tylko do ustawiania odpadu.

Spoczynki ustawiamy przez wysuni臋cie palet.

S膮dz臋 偶e masz brak spoczynk贸w na paletach skoro wahad艂o porusza si臋 z ma艂膮 amplitud膮

Postaraj si臋 ustawi膰 kotwic臋 i palety tak jak na tej animacji. Gwarantuje 偶e zegar b臋dzie pracowa艂 poprawnie.

post-17726-0-38887800-1579524564.gif

Edytowane przez longcase1

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.